Sunnuntaivieras

Arto Pippuri - joensuulainen yhteisöllisyyden moniottelija

 • 24 min
 • toistaiseksi

Sunnuntaivieras saapuu tapaamiseen kitara kainalossaan. Puheessa vilisee Paula Koivuniemeä, Tommi Läntistä, opetusministeriötä, sote-ratkaisua ja vammaiskulttuuria - sekä Ilosaari- ja Ilovaarirockia. Arto Pippuri on joensuulainen yhteisöllisyyden moniottelija. Häntä jututtaa Joensuun sydämessä Siru Päivinen.

Lähetykset

 • su 3.7.2016 15.03 • Yle Radio Suomi Pohjanmaa

Jaksot

 • Sunnuntaivieraana on japanilaiset himmeleillään hurmannut mustasaarelainen Eija Koski. Perinteinen suomalainen himmeli ihastuttaa ajattomuutta ja harmoniaa arvossa pitäviä japanilaisia. Koski hylkäsi aikanaan akateemisen uran ja keskittyi kokonaan himmeleihin. Vakava sairauskaan ei ole hidastanut menoa.
  Toimittajana Terhi Varjonen.

 • Markku Hämäläinen on tehtaanjohtaja, joka haluaa vähentää muovin määrää maailmassa. Sen hän aikoo tehdä valmistamalla kartongista maatuvia take-away-kuppeja ja hampurilaisrasioita. Vielä tänäkin päivänä kupit ja rasiat päällystetään muovilla. Niistä syntyvä muoviroska on maailmanlaajuinen ongelma. Maailmassa tuotetaan yli 90 miljardia kiloa muovia vuodessa. 10 prosenttia siitä päätyy meriin. Hämäläisellä näyttäisi olevan hyvät mahdollisuudet onnistua tehtävässään. Ville Pisto haastatteli Hämäläistä Kotkamillsin tehtaalla Kotkassa.

 • VeePee Lehto on keikkaillut ja tehnyt viihdeohjelmia yli 50 vuotta ja tekee edelleen. Isojen hittien sijasta elanto on ollut pieninä palasina, mutta VeePeelle tämä sopii.
  Toimittaja on Jorma Tuominen.

 • Hidas ajattelu on pidemmän päälle tehokkainta, koska se luo uutta ja kestävää. Tehokkuus-sanan väärinkäyttöön kyllästynyt Lapin yliopiston kuvataiteen professori Jaana Erkkilä on tutkinut hitauden ja hiljaisuuden mahdollisuuksia matkailussa. Opiskelijoiltaankin Erkkilä toivoo mieluummin yhden puolivalmiin mutta ajatellun maalauksen kuin kaksi kiireellä loppuunsaatettua työtä.
  Annu Passoja tapasi Jaana Erkkilän hänen suosikkipolullaan.

 • Kontiolahtelainen Susanne Aalto tekee elämästään videoita YouTubeen nimimerkillä Pahalapsi. Pahanlapsen synkän ulkokuoren alta paljastuukin valoisa persoona, joka on kääntänyt kokemansa koulukiusaamisen ja anoreksian voitokseen. Goottityyliin pukeutuva sometähti haluaa viestittää yli 80 000 seuraajalleen, että tahdonvoimalla pääsee yli elämän vaikeimmistakin ajoista.

 • Árpád Kovács on entinen punkkari ja turvapaikanhakija. Nykyisin hän toimii kansainvälisen työn pastorina Oulussa ja auttaa työkseen kohtalotovereitaan. Miehen tie suomalaispapiksi on ollut värikäs, ja hänen suhtautumisensa muun muassa uskontoon poikkeaa totutusta. Toimittaja Kirsi Karppinen tapasi Kovácsin Oulun edustalla sijaitsevalla Hailuodon saarella, miehelle rakkaalla luontopaikalla.

 • Ministeri Iiro Viinanen on yksi Eutanasia-kansalaisaloitteen alullepanijoista. Mies on puhunut avoimesti sairastamastaan Parkinson-taudista. Lamavuosina valtiovarainministeri Viinasen harteilla oli Suomen talous, nyt sydämen asiana on vesiensuojelu.

 • Kajaanilainen Olli Ohtonen on totuttu näkemään vain vilaukselta lehtien otsikoissa tai tv-kameroiden edessä, vaikka kyseessä on tämän hetken kuuma nimi suomalaisen hiihdon valmentajapiireissä.
  Toimittajana Sanna Kähkönen.

 • Kokkolaisella Outi Airolalla on monta rautaa tulessa. Hän on 5 lapsen äiti ja 5 lapsenlapsen isoäiti. Televisiotoimittajan työn ohessa hän on asukasyhdistyksen puheenjohtaja, järjestää palkittua Ykspihlajan kulttuuriviikkoa, on ollut perustamassa työttömiä auttavaa osuuskuntaa, pitää kotipihallaan kesäteatteria ja kesäkahvilaa. Outi on myös kirjoittanut kirjoja, näytelmiä, ohjannut, harrastanut musiikkia ja vieraillut Cannesin filmijuhlilla. Onnestaan hän on kuitenkin joutunut maksamaan kovan hinnan. Petra Haavisto haastattelee.

 • Kun pohjoiskarjalaiset hylkäsivät Sari Kaasisen, pakkasi Kaasinen nuottinsa ja kanteleensa, ja muutti sinne, missä häntä tarvitaan. Värttinä-yhtyeen keulahahmona tunnettu Sari Kaasinen pyörittää nykyisin kulttuuri- ja tapahtumakeskusta Lappeenrannassa. Musiikin sekatyöläinen, säveltäjä, laulaja ja kansanmusiikin lähettiläs on edelleen kovassa vedossa. Toimittaja Ulla Ylönen tapasi Sari Kaasisen Kehruuhuoneella.

 • Tamperelainen Saara Särmä on tullut tunnetuksi feministinä. Hän on muun muassa perustanut maailmanlaajuisesti suositun All male panel -blogin, jossa peukuttava David Hasselhoff hyväksyy pelkästään miehiä sisältävät keskustelutilaisuudet. Saara Särmä on myös kansainvälisen politiikan tohtori ja saavuttanut paljon, mutta silti itsensä arvostaminen on välillä vaikeaa. Se johtuu sisäisestä vorssalaisesta. Toimittajana Mari Siltanen.

 • Laulaja ja näyttelijä Sakari Kuosmanen on toisessa pääroolissa Aki Kaurismäen ohjaamassa elokuvassa Toivon Tuolla puolen. Miten taiteilijan ura alkoi ja millä mielin Kuosmanen on täytettyään 60 vuotta? Juhani Forsman pääsi Sakari Kuosmasen auton kyytiin ja suunnaksi tuli nuoruuden maisemat Kuopiossa.

Kuuntele myös

  Muualla Yle.fi:ssä