Puheen Iltapäivä

Vieraana Aku Louhimies

 • 26 min
 • toistaiseksi

Tänään TV1:llä alkaa uusi Rebellion - Verellä sydämellä niminen tv-sarja. Irlantilaisdraama kuvaa vuoden 1916 pääsiäisen tapahtumia. Tuolloin Dublinissa leimahti lyhyt mutta verinen kapina, jossa kansallismieliset irlantilaiset taistelivat itsenäisyyden puolesta Britti-isäntiä vastaan. Tämän kansainvälisen 5 osaisen sarjan ohjaaja on supisuomalainen Aku Louhimies. Matti kävi tapaamassa ohjaajaa aamukahvin äärellä.

Lähetykset

 • ke 1.6.2016 15.00 • Yle Areena

Jaksot

 • ”Monella kirjailijalla on sitä mitä joskus kutsutaan haavaksi. Joku sellainen joka on jäänyt vaivaamaan ja jota pitää käsitellä mahdollisesti loppuelämä. Ja ehkä sen takia saman kirjailijan kirjat usein muistuttaa toisiaan. Se on sen saman haavan laastarointia”, Tontti kertoo.

  Kirjailija, juristi Jarkko Tontin tuore esseekokoelma Viisastuminen sallittu on läpileikkaus kaksituhattaluvun ajanhenkeen. Kokoelma käsittelee kirjailijana olemista, ennakkoluuloja, vapautta. Miten Tontista tuli kirjailija? Ja millaiset ovat ne tärkeimmät teemat, josta kirjailija haluaa kirjoittaa? Tiina Lundberg haastattelee.

 • Vieraana laulaja-lauluntekijä Jannika B, joka julkaisi tällä viikolla uuden singlen nimeltään Skumppalaulu. Kappale on artistin itse säveltämä ja sanoittama ja se sai alkunsa Jannikan vanhoista päiväkirjoista.

  "Tarina perustuu tositapahtumiin ja kertoo ajasta, jolloin sydänsurut ja Justin Timberlake olivat elämän eliksiiri. Lauantaina ei itketty maailmantuskaa vaan silloin laitettiin lilaa luomiin ja kilisteltiin elämälle.", Jannika kertoo.

  Laulaja teki myös valkokangasdebyyttinsä jokin aikaa sitten julkaistussa Apulanta-elokuvassa. Millainen kokemus elokuvan tekeminen oli? Ja millainen on kiertue-elämä pienen lapsen kanssa? Matti Ylönen haastattelee.

 • Vieraana laulaja-lauluntekijä Pauli Hanhiniemi, jonka uuni tuore elämänkerta julkaistaan tänään. Tässä kuussa on ilmestynyt myös miehen toinen sooloalbumi ”Pölyä, Hiuksia, Risuja”.

  Miten Pauli Hanhiniemi päätyi myös näyttelemään? Ja miksi erosta syntyy niin hyviä tekstejä? Matti Ylönen haastattelee.

 • Tänään keskiviikkona 19.10 ensi-iltansa saa kotimainen "Kanelia kainaloon, Tatu ja Patu" -lastenelokuva. Rike Jokelan ohjaamassa ja Aino Havukaisen käsikirjoittamassa elokuvassa pääosissa nähdään mm. Antti Holma, Riku Nieminen, Eedit Patrakka, Sulevi Peltola, Pirjo Lonka ja Mari Lehtonen.

  Tiina Lundberg kävi katsomassa elokuvan ennakkoon ja tapasi näyttelijöistä Antti Holman sekä Eedit Patrakan että ohjaaja Rike Jokelan.

  - Elokuva syntyi onnellisten tähtien alla, kertoo ohjaaja Rike Jokela, vaikka Helsingin vaihteleva talvi laittoi työryhmän koetukselle.

  Välillä paleltiin pakkasessa lumikinosten keskellä, seuraavassa kohtauksessa satoi räntää, sitten vettä ja pian olikin taas maa jäässä. Parhaimmillaan Tatua esittävällä Antti Holmalla oli kahdeksat kalsarit jalassa. Holma on kaikin puolin tyytyväinen lopputulokseen:

  - Tykkään elokuvasta, koska siinä on enemmän kysymyksiä kuin opetuksia ja yksi pääkysymyksistä on se, että mitä normaali oikeastaan on - se on sellainen kysymys mitä kaikkien kannattaisi kokoajan kysyä, pohtii Antti Holma

  Veeraa esittävä 11-vuotias Eedit Patrakka puolestaan miettii elokuvassa käsiteltävää aikuisten ja lasten erilaista tapaa ajatella:

  - Aikuiset ei ymmärrä, miten me ajatellaan asioita, kun esim. mulla on tosi paljon mielikuvitusta ja on ollut mielikuvituskavereita. Aikuisten pitäisi olla enemmän lasten kanssa et ne ymmärtäisi miten ne tekee erilailla asioita, hän muistuttaa.

 • Vieraana sielukasta poppia tekevä, uusi kotimainen popduon Elviira ja Rake eli Elviira Nieminen ja Rauli Eskolin. Kaksikon työn jälkeä on saatu kuulla muun muassa Haloo Helsingin, Petran ja Anna Abreun albumeilta.

  Millaisia musiikin ammattilaisia Elviira ja Rake ovat? Ja mitä sielukkuus heille tarkoittaa? Suvi Puukangas haastattelee.

 • Suomen suurin hevosurheilutapahtuma Helsinki International Horse Show pyörähtää käyntiin Helsingin jäähallilla torstaina 20.10. Paikalle saapuu koko suomalaisen kilparatsastuksen kerma, sekä mittava joukko ulkomaisia lajin huippuja.

  Miten iso rokkitähtiä maailman huippuhevoset oikein ovat? Ja millaisen työn takana tapahtuman järjestäminen on ollut? Matti Ylönen haastattelee.

 • Ihminen on kekseliäs olento, me pystymme jo korvaamaan sydämen, nivelen tai me voidaan jo 3D tulostaa munuaisia. Mutta mikä on se raja, että mikä on ihminen, kuinka monta prosenttia ihmisestä voi korvata teknologialla, niin, että me voidaan puhua ihmisestä.

  Vieraana biohakkeri Teemu Arina, jonka mielestä sen sijaan, että me pohdittaisiin, että onko teknologia uhka ihmiselle, meidän pitäisi miettiä, miten teknologia sulautuu meihin.

  Mitä biohakkerointi oikein tarkoittaa? Kuulemme myös Teemun oma tarina siitä, miten hän koki parantuneensa vatsahaavasta biohakkeroinnin avulla. Suvi Puukangas haastattelee.

 • Eilen sai ensi-iltansa syksyn odotetuin tv-uutuus Sorjonen. Sarja KRP:n huippututkija Kari Sorjosesta, jonka vaimo Pauliina on kuntoutumassa vakavasta sairaudesta. Perhe päättää muuttaa Pauliinan lapsuuden maisemiin, pieneen itäsuomalaiseen rajakaupunkiin, jossa rikokset tulevat lähemmäksi kuin koskaan aiemmin. Puheen Iltapäivän vieraana sarjan erikoislaatuista päähenkilöä esittää näyttelijä Ville Virtanen.

  Näyttelijä on viimeiset vuodet asunut ja työskennellyt Ruotsissa. Parhaillaan mies näyttelee Tukholman kaupunginteatterissa, Strindbergin näytelmässä Fadren.

  Mitä Nordic Noir Virtaselle tarkoittaa? Ja miten hyvin Tukholma otti näyttelijän vastaan? Matti Ylönen haastattelee.

 • Syysprinssi on elokuva nuorista kirjailijanaluista, Inkasta ja Juhanasta, joiden tiet kohtaavat 80-luvun alussa uuden aallon rantautuessa Suomeen. Alkaa lyhyt, intohimoinen ja räiskyvä ja traaginen rakkaustarina. Elokuvaa tähdittävät näyttelijät Lauri Tilkanen (Juhana Mannermaa) ja Laura Birn (Inka Pajunen).

  Elokuva pohjautuu Anja Snellmanin kirjoittamaan saman nimiseen kirjaan, joka on omaelämäkerrallinen teos. Kirjassa kuvataan Snellmanin (ent. Kauranen) ja kirjailija Harri Sirolan rakkaussuhdetta. Sirola kärsi vakavasta masennuksesta ja teki itsemurhan vuonna 2001.

  Kuinka tuttu alkuperäinen teos oli näyttelijöille? Ja millainen aikamatka elokuvan teko oli? Matti Ylönen haastattelee.

 • Puheen iltapäivän vieraana koomikko Matti Patronen.

  Oulusta kotoisin oleva Patronen, aloitti komiikan tekemisen vuonna 2011. Vuoden 2015 lopussa hän nappasi ykkössijan Yle tv2:n Naurun tasapainokilpailusta.

  Miten helppoa Suomessa on päästä koomikkojen sisäpiiriin? Ja onko totta, että Patronen on tavannut vaimonsa Napakympin kautta? Matti Ylönen haastattelee.

 • Ohjaaja Aki Kaurismäen Mies vailla menneisyyttä on kääntynyt nyt sarjakuvaksi – Aku Ankan maailmaan. Ankka vailla menneisyyttä -sarjis julkaistiin eilen.

  Sarjakuvateoksen takana ovat käsikirjoittaja Kari Korhonen ja tunnettu italialainen Ankka-piirtäjä Giorgio Cavazzano.

  Tiina Lundberg tapasi Suomen ainoan Ankka-sarjakuvien piirtäjän ja käsikirjoittajan Kari Korhosen ja tallensi myös - jopa hulvattomia - tunnelmia lehdistötilaisuudesta, jossa paikalla oli koko trio Cavazzano-Korhonen-Kaurismäki.

 • Suomen ASH järjestää 14. lokakuuta #MakujenPäivä-teemapäivän, jonka tavoite on kannustaa tupakoinnin lopettamiseen.

  Yksi #MakujenPäivän tavoite on tuoda esiin tahoja, jotka tarjoavat tukea lopettamiseen. Näitä ovat muun muassa työterveyshuolto, tupakkaklinikat, kuntien ja järjestöjen ehkäisevän päihdetyön asiantuntijat sekä apteekit.

  Yksin ei kannata jäädä, sillä jos mielessä kytee päätös lopettamisesta, kannattaa kaikki apu ottaa vastaan!

  Perheen, ystävien ja läheisten tarjoama tuki nousi tässä selvityksessä tärkeimmäksi tekijäksi lopettamisen onnistumisessa.

  Tiina Lundberg tapasi lähes koko aikuisikänsä tupakoineen Lea Puusaaren, joka lopetti tupakoinnin maaliskuussa 2014.

Ei tulossa olevia jaksoja

Klipit

 • Jimmy Choo, John Galliano, Stella McCartney, Alexander McQueen...he kaikki ovat maailmankuuluja muotisuunnittelijoita, jotka valmistuivat suunnittelijoiksi aikanaan samasta lontoolaisesta yliopistosta. Samasta opinahjosta valmistui pari vuotta sitten suomalainen Evelina Romano, jonka matka muodin huipulle jatkuu edelleen. Parikymppinen Evelina on ehtinyt jo valmistua kahdesta alan merkittävimmästä koulusta. Evelina on valmistunut kandiksi London School of Fashionista, minkä lisäksi hän valmistui tänä keväänä Pariisin Institut Francais de la Modesta. Kumpaankin oppilaitokseen on äärimmäisen vaikea päästä, ja esimerkiksi viimeksi mainittuun otettiin Evelinan opintolinjalle eli naisten vaatesuunnitteluun sadoista hakijoista vain kahdeksan.
  Seuraavaksi Evelinalla on edessään työharjoittelujakso, jonka jälkeen hän toivoo pääsevänsä varsinaisiin töihin johonkin Pariisin muotihuoneista. Toimittaja Riikka Rahi tapasi Evelina Romanon tavaratalon kangasosastolla, jossa oppi, että vaatteita voi tehdä yllättävistäkin materiaaleista.

  [VAPAA KAISTA 180814 MUOTISUUNNITTELUN HUIPULLE, 00:14:29]

  JJ: näin unelmoi muotisuunnittelija Evelina Romano. Häntä jututti Riikka Rahi.

 • Autoteollisuus on joutunut laittamaan auton uusiksi. Auton valmistajat suunnittelevat kilpaa yhä vähäpäästöisempiä malleja. Ennen autoja myytiin huippuun viritetyllä suorituskyvyllä, nyt kuluttajiin vedotaan autojen vähäruokaisuudella ja puhtaudella. Hybridi, sähkö- ja polttokennoautot sekä vaihtoehtoiset polttoaineet ovat autoilun tulevaisuutta. YLE Puheen Iltapäivässä selvitettiin, millaisia nämä uutta ja sitä myöden vihreämpää teknologiaa omaavat autot oikein ovat. Terminologiaa avasi VTT:n tutkimusprofessori Nils-Olof Nylund. Toimittajana Kati Keinonen.

 • Mitä on permakulttuuri? Tämä 1970-luvulla kehitelty luomuviljelyyn, lähiruokaan, paikallisvaluuttoihin ja myös rakentamiseen liittyvä ajatuskokonaisuus on tulossa jälleen muotiin. Luomuviljelijä ja tutkija Tuomas Mattila antaa permakulttuurin mukaisia vinkkejä villiintyneen nurmikon hoitoon. Ruohonleikkuuseen kyllästynyt multasormi voi antaa uuden elämän nurmikolle esimerkiksi monikerroksisena puutarhana, joka tuottaa marjoja, hedelmiä ja vihanneksia. Toimittajana Tiina-Emilia Kaunisto.

 • Facebookin "Rikottu lasi haavoittaa -kerään sen pois" -ryhmään on ilmoittautunut lähes 80 000 ihmistä, jotka ovat lähteneet taistoon tassuja, jalkoja ja pyöränkumeja hajottavia lasinsiruja vastaan. Mutta mitä kaikkea luonnosta löytyy, sitä selvitetään syyskuun sateessa. Tuula-Maria Ahosen tapasi Salla Vuolteenaho.

 • Suomessa on kymmeniä tuhansia skeittareita, jotka liikkuvat lautoinensa kaupunkiemme kaduilla. Urbaani laji käyttää hyödykseen kaupungin kivisiä rakenteita ja mielenkiintoista skeitattavaa löytyy vaikka työmaamontun reunalta. Maisema-arkkitehti yo Janne Saario on aikoinaan kiertänyt ammattiskeittaajana Eurooppaa ja Amerikkaa. Saario on hyödyntänyt parinkymmenen vuoden skeittitaustaansa ja on muun muassa suunnitellut Helsingin Eläintarhan skeittipuiston Micropoliksen. Toimittaja Salla Vuolteenaho.

 • Kari Hietalahti on tullut tutuksi yleisölle kymmenien elokuva- ja televisioroolien kautta. Hietalahden ura lähti todelliseen nousuun 1990-luvun Vintiöt-sketsisarjasta. Sen jälkeen Hietalahti on esiintynyt lukuisissa sketsisarjoissa ja elokuvissa. Hietalahti on myös toistakymmentä vuotta elättänyt itsensä käsikirjoittajana. Hietalahti kertoi taiteilijaelämästään YLE Puheen Iltapäivässä. Toimittajana Kati Keinonen.

 • Englanti, Amerikka, Australia, Saksa, Ranska, Tanska, Belgia ja Ruotsi. Siinä maita missä Antti Hietamäki on reissannut. Näiden matkojen tarkoitus ei ole ollut tutustua uuteen kulttuuriin, ruokaan tai ihmisiin vaan nauttia musiikista. Eikä mistä tahansa musiikista vaan tietyn bändin eli brittiläisen rock-yhtye Curen musiikista. YLE Puheen Iltapäivässä Antti Hietamäki kertoi, mikä fanittamisessa viehättää, mikä siitä tekee nautinnon ja mikä saa seuraamaan lempibändiään vaikka maailman ääriin. Toimittajana Kati Keinonen.

 • Outi Pajala seurasi rakasta harrastustaan ja vaihtoi postmodernit teoriat käytännönläheisiin ravintolakokin opintoihin. Taakse jäi työ amanuenssina Helsingin yliopistossa, ja edessä siintää ehkä oma kahvila tai työ kokkina opintojen jälkeen. Naisasialiikkeessä toimiva Outi Pajala katsoo irtiottoaan myös naisasian näkökulmasta. Sellaistakin on nimittäin esitetty, että uraputkesta luopuva ja elämäänsä leppoistava nainen saattaa tehdä samalla karhunpalveluksen muille naisille. Haastattelussa udellaan myös, miksi Pajala pitää niin paljon ruoanlaitosta ja leipomisesta. Tiina-Emilia Kaunisto pääsi maistamaan kakkua Pajalan keittiöön.

 • Vauhdin hurmaa, pärinää ja sopivasti jännitystä. Niistä nauttii vuoden 2010 miss Suomi Viivi Pumpanen. Misseyden ja mallitöiden lisäksi Viivi Pumpanen on ollut julkisuudessa mm. esiintyessään hurjapäisissä tv-kuvauksissa. Pumpanen on mukana myös tämän vuoden Tanssii tähtien kanssa -ohjelmassa. Pumpasen tapasi Salla Vuolteenaho.

 • Kuva: Hannes Heikura. Hannes Heikura on Suomen palkituin lehtikuvaaja. Entinen Helsingin Sanomien kuvaaja tekee nyt työtä freelancerina. Parhaillaan Heikura kuvaa yksinäisyyttä, joka on tuttua kuvaajalle. Mutta Heikura pitää sielunmaisemastaan. Hannes Heikuran tapasi Salla Vuolteenaho.

 • Tosi-tv-sarja Big Brotherissa on tällä tuotantokaudella ensimmäistä kertaa talossa näkövammainen asukas. BB-Minnalta udeltiin paljon ensimmäisinä päivinä hänen vammastaan, apuakin hän on saanut, mutta sittemmin hän on myös kokenut olonsa talossa vähän ulkopuoliseksi. Millaista on, kun ei näe? Millaisia ongelmia näkövammaiset kohtaavat tavallisessa arjessaan. Näkövammaisten keskusliiton puheenjohtaja Esko Jantunen sanoo myös mielipiteensä vammaisten nuorten työllistymisestä tai kaupunkien esteettömyydestä. Toimittajana Tiina-Emilia Kaunisto.

 • Nettikauppa valtaa kaupan markkinoita ja suomalaiset syytävät rahojaan yhä enemmän verkkokauppaan. Mitä sieltä ostetaan? Entä toimivatko tilaukset kuten pitää? Ovatko kuluttajat tyytyväisiä ostoksiinsa, vaikka eivät ole nähneet ja koskeneet tuotetta ennen ostoa? Pääekonomisti Jaana Kurjenoja Kaupan liitosta kertoo mihin suuntaan nettikauppa on menossa. Toimittajana on Salla Vuolteenaho.

Kuuntele myös

  Muualla Yle.fi:ssä