Konsertteja

In memoriam Einojuhani Rautavaara 1928-2016

 • 56 min
 • ei kuunneltavissa

Säveltäjä Einojuhani Rautavaara menehtyi 87-vuotiaana heinäkuun 27. päivän iltana. Hän oli yksi kansainvälisesti tunnetuimpia suomalaisia säveltäjiä, jonka laajaan sävellystuotantoon kuuluu niin oopperoita, sinfonioita, orkesteriteoksia kuin konserttojakin. Tyylillisesti hänen tuotantonsa on poikkeuksellisen monitahoinen. 50-ja 60-luvun vaihteen radikalismia seurasi monien vaiheiden kautta romanttis-impressionistinen sävelkieli.

Karoliina Vesan kokoamassa muistokonsertissa kuullaan Einojuhani Rautavaaran keskeistä sävellystuotantoa, Jean Sibeliuksen Surumarssi sekä Einojuhani Rautavaaran muistelu Sibeliuksen hautajaisista. Einojuhani Rautavaaran tapasi vuonna 2007 Karoliina Vesa.

Cantus arcticus, konsertto linnuille ja orkesterille op. 61 (1972)
Osat: 1. Suo, 2. Melankolia , 3. Joutsenet muuttavat
Radion sinfoniaorkesteri, joht. Jukka-Pekka Saraste
(Äänitetty Finlandia-talossa Taiteiden yön konsertissa elokuussa 1996)

Apotheosis (1996)
Uuden-Seelannin sinfoniaorkesteri, joht. Pietari Inkinen

Angel of Light (K: Valon enkeli) (Sinfonia nro 7) (1994)
3. Come un sogno (Kuin uni)
Helsingin kaupunginorkesteri, joht. Leif Segerstam

Jean Sibelius: In memoriam (Surumarssi) op.59, orkesterille (Grave e maestoso)
Sinfonia Lahti, joht. Osmo Vänskä

Lähetykset

 • to 28.7.2016 19.05 • Yle Radio 1

Jaksot

 • Kapellimestarina Sir Mark Elder.

  Benjamin Britten: Sinfonia da Requiem.

  Dmitri Šostakovitš:Sinfonia nro 7 C-duuri "Leningrad".

  Väliajalla: Säveltäjä Kalevi Aho kertoo musiikkielämästä piiritetyssä Leningradissa.
  (Äänitetty Musiikkitalossa samana iltana, Ennnen illan konserttia -tilaisuudessa).

  Suoran lähetyksen Musiikkitalosta toimittaa Outi Paananen.

 • HKO:n konsertin keskiössä on kolme lahjakasta noin kolmekymmenvuotiasta muusikkoa. Illan kapellimestari, Israelista kotoin oleva Daniel Cohen valmisti vuonna 2012 yhdessä ranskalaissäveltäjä Benjamin Attahirin kanssa uutta teosta Luzernin musiikkijuhlille. Tilausteos oli osana festivaalin sävellysprojektia, jonka tilaajana oli säveltäjä Pierre Boulez. Hän ohjasi ja antoi neuvoja työparille. Kantaesitys tapahtui kolme vuotta sitten ja Helsingin konserttia varten teosta on nyt muokattu uudelleen ja sen orkestraatiota on myös muutettu. Arabiankielinen sävellys Samaa Sawti Zaman (Kuulkaa menneisyyden ääniä) on omistettu Pierre Boulezille. Siinä kaikuvat ranskalaissäveltäjä Marin Marais’n sävelet yhdistettynä nykyaikaan.

  Henri Dutilleux’n sellokonsertto sai kantaesityksensä vuonna 1970 ja kuuluu sellokonserttojen kulttiteoksiin. Sen soittaa ruotsalais-unkarilainen Jakob Koranyi, joka on menestynyt monissa kansainvälisissä kilpailuissa. "Kilpailut ovat olleet minulle vaikeita, haastavia ja kehittäviä projekteja", hän toteaa.

  Ilta päättyy Igor Stravinskyn balettisarjaan Tulilintu. Baletti kantaesitettiin Pariisin oopperassa vuonna 1910 ja se oli 27-vuotiaan Stravinskyn kansainvälinen läpimurtoteos.
  Tulilinnun tarinassa päähenkilöinä ovat prinssi Ivan Tsarevitsh, paha kuningas Kashtshei ja myyttinen Tulilintu. Stravinsky lainasi teokseen melodioita venäläisestä kansanmusiikista, mutta baletin tutuimmat kohtaukset ovat kokonaan säveltäjän omia luomuksia.

  Helsingin kaupunginorkesteri
  Daniel Cohen, kapellimestari
  Jacob Koranyi, sello

  Benjamin Attahir: Samaa Sawti Zaman (Kuulkaa menneisyyden ääniä)
  Henri Dutilleux: Tout un monde lointain (Kokonainen kaukainen maailma), sellokonsertto

  Väliajalla vieraina sellisti Jacob Koranyi, pianisti Tuija Hakkila ja kapellimestari Daniel Cohen. Toimittajina Terhi Hyvärinen, Helena Hannikainen ja Jaani Länsiö.

  Igor Stravinsky: Tulilintu, balettisarja

  Suoran lähetyksen Helsingin Musiikkitalosta toimittaa Helena Hannikainen.
  Konsertin ja siihen liittyviä haastatteluja voi katsoa verkossa alkaen klo 18.30 yle.fi/klassinen.

 • Johannes Brahmsin keskeisiä kamarimusiikkiteoksia kolmen 50-vuotisjuhlavuottaan viettävän taiteilijan, Pekka Kuappisen, Tero Latvalan ja Marko Ylösen elämän varrelta. Konsertissa esiintyvät Tero Latvala ja Pekka Kauppinen, viulu, Marko Ylönen ja Klaus Mäkelä, sello, Timo Koskinen, piano, Annu Salminen, käyrätorvi.sekä Laura Lamminmäki ja Lilli Maijala, alttoviulu. - Johannes Brahms: Trio käyrätorvelle, viululle ja pianolle Es-duuri; sonaatti viululle ja pianolle d-molli; sekstetto jousille nro 2 G-duuri. Väliajalla haastateltavina illan taiteilijat Tero Latvala, Pekka Kauppinen ja Marko Ylönen. Suoran lähetyksen Musiikkitalon Camerata-salista toimittaa Lotta Emanuelsson.

 • Christel Lee, viulu & Emil Holmström, piano. Eugène Ysaÿe: Sooloviulusonaatti nro 5 G-duuri. Jean Sibelius: Sonatiini E-duuri. Gabriel Fauré: Sonaatti nro 1 A-duuri. Karol Szymanowski: Notturno e Tarantella. - 18.10. taltioidun konsertin toimittaa Kare Eskola.

 • Amsterdamin Concertgebouw-orkesteri, joht. Daniele Gatti, sol. Christian Gerhaher, baritoni, mukana myös Alankomaiden nuoriso-orkesteri.

  Ludwig van Beethoven: Egmont-alkusoitto
  Franz Schubert: Välisoitto nro 3 B-duuri näytelmämusiikista Rosamunde
  Gustav Mahler: Vaeltavan kisällin lauluja
  Ottorino Respighi: Rooman suihkulähteitä
  Giuseppe Verdi: Alkusoitto oopperasta I Vespri Siciliani

  Amsterdamin Concertgebouw'ssa 9.9. äänitetyn konsertin toimittaa Kaisa Joustie.

 • Joht. Tomas Djupsjöbacka, sol. Juho Pohjonen, piano. - W.A. Mozart: Sinfonia nro 29 A-duuri;
  Pianokonsertto nro 23 A-duuri; Serenadi B-duuri "Gran partita" kahdelletoista puhaltimelle (kahdelle oboelle, kahdelle klarinetille, kahdelle basettitorvelle, neljälle käyrätorvelle, kahdelle fagotille) ja kontrabassolle. - Väliajalla: BWV, WoO, Hob, HWV, K, Sz - johdatus säveltäjien teosluetteloiden saloihin. Musiikkikirjastonhoitaja Heikki Poroilaa haastattelee Outi Paananen. Suoran lähetyksen Musiikkitalosta toimittaa Lotta Emanuelsson.

 • Marko Ylönen on suomalaisessa kulttuuriperimässä sellosankari, joka levyin ja konsertein jatkuvasti laajentaa tuntemustamme aikamme sellomusiikista ja avaa uusia kuulokulmia moderneihin klassikoihin.

  Shostakovitshin sellokonsertto ammentaa ihmiselon pimeistä puolista, mutta Brucknerin sinfonian myötä valo voittaa. Kapellimestarina on Markus Stenz.

  Myöhäisillan kamarimusiikissa konsertin jälkeen ohjelmassa on Dmitri Shostakovitshin jousikvartetto nro 9.

  Radion sinfoniaorkesterin konsertti:
  Joht. Markus Stenz
  Sol. Marko Ylönen, sello.
  Shostakovitsh: Sellokonsertto nro 2 G-duuri.
  Anton Bruckner: Sinfonia nro 5

  Suoran lähetyksen Musiikkitalosta toimittaa Lotta Emanuelsson.

 • Pianotaiteilija Liisa Pohjolan 80-vuotisjuhlakonsertti. Liisa Pohjola, piano, Eero Ignatius, kontrabasso, Anu Komsi, sopraano, Taavi Oramo, klarinetti, Minna Pensola, viulu, Antti Tikkanen, viulu ja Anna Westerlund, sello. - W.A. Mozart: Sonaatti pianolle ja viululle G-duuri; Olivier Messiaen: Plainte calme; Un reflet dans le vent; Franz Schubert: Der Hirt af dem Felsen; Kvintetto pianolle ja jousille A-duuri "Forelli". Väliajalla illan taiteilijoita ja syntymäpäiväsankaria haastattelee Anu Jaantila. Helsingin Konservatorion konserttisalissa 11.10. äänitetyn konsertin toimittaa Lotta Emanuelsson.

 • Tapiolan kuoro, johtaa Pasi Hyökki. Ohjelmassa Jean Sibeliuksen kuorolauluja lapsikuorolle sovitettuina.
  Sortunut ääni, op. 18/1 (Kanteletar)
  Terve, kuu, op. 18/2 (Kalevala)
  Aamusumussa (J.H. Erkko)
  Kansakoululaisten marssi ("Onnen Pekka")
  Carminalia (Piae cantiones, sov. Moran Magen)
  Ecce novum gaudium
  Angelus emittur
  In stadio laboris
  Kantat (Walter von Konow)
  Koulutie (V.A. Koskenniemi)
  Venematka, op. 18/3 (Kalevala)
  Saarella palaa, op. 18/4
  Min rastas raataa (Kanteletar)
  Humoreski, op. 108/1 (Larin-Kyösti)
  Ne pitkän matkan kulkijat, op. 108/2 (Larin-Kyösti)
  Kotikaipaus (Walter von Konow)
  Veljeni vierailla mailla (Juhani Aho)
  Drömmarna (Jonatan Reuter)
  Lauluja vuoden 1897 promootiokantaatista op. 23:
  Soi kiitokseksi Luojan (Ilta Koskimies)
  Tuule tuuli leppeämmin (Ilta Koskimies)
  Metsämiehen laulu, op. 18/5
  Sydämeni laulu, op. 18/6 (Aleksis Kivi)
  Konsertti on äänitetty Tapiolan kirkossa 7.10.2016. Toimittajana Anu Jaantila.

 • Salzburgin Mozarteumin orkesteri, joht. Sir Neville Marriner, sol. Alina Pogostkina, viulu.

  Wolfgang Amadeus Mozart: Sinfonia nro 39 Es-duuri
  Wolfgang Amadeus Mozart: Konsertto viululle ja orkesterille nro 3 G-duuri
  Ludwig van Beethoven: Sinfonia nro 1 C-duuri

  - Salzburgin Mozarteumissa 28.8. äänitetyn konsertin toimittaa Kaisa Joustie.

 • Tampere Filharmonian konsertissa "Fagotti ja arabialaisia tarinoita" kuullaan ensin hollantilaissäveltäjä Theo Verbeyn sovitus Franz Schubertin pianosonaatin nro 13 Andante -osasta. Toisena kuullaan Wolfgang Amadeus Mozartin fagottikonsertto ja sen solistina soittaa englantilais-ruotsalainen fagotisti Emily Hultmark.

  Väliajalla haastattelussa ovat fagotisti Emily Hultmark sekä kapellimestari Santtu-Matias Rouvali. Lisäksi vieraana on Tampere-talon tuottaja Mikko Missi, joka kertoo Tampere-talon klassisen musiikin tuotannoista ja tulevaisuudennäkymistä.

  Väliajan jälkeen kuullaan Nikolai Rimski-Korsakovin Sheherazade -sarja, joka on saanut innoituksensa arabialaisista Tuhannen ja yhden yön tarinoista.

  Tampere Filharmonia
  joht. Santtu-Matias Rouvali
  sol. Emily Hultmark, fagotti

  Franz Schubert (sov. Theo Verbey): Andante pianosonaatista nro 13

  Wolfganga Amadeus Mozart: Fagottikonsertto

  Nikolai Rimski-Korsakov: Sheherazade

 • Joht. Hannu Lintu, sol. Pekka Kuusisto, viulu. - Perttu Haapanen: Compulsion Island. Anders Hillborg: Viulukonsertto nro 1. Ludwig van Beethoven: Sinfonia nro 6 F-duuri "Pastoraali". - Väliajalla ovat haastateltavina säveltäjät Perttu Haapanen ja Anders Hillborg. Toimittajana Lotta Emanuelsson ja Osmo Tapio Räihälä. Suoran lähetyksen Musiikkitalosta toimittaa Outi Paananen.

Klipit

 • Hollolan Pyhäniemen kartanon taidekesä avautui kutsuvieraille pe 29.6.2012 salonkimusiikin, samppanjan ja mansikoiden kera. Klassisen puolen taiteellinen johtaja, oopperalaulaja - Suomen kansalliusoopperan tuleva johtaja - Lilli Paasikivi kertoi herrasmiestoimittaja Janne Koskiselle mm. kansainvälisistä esikuvista Pyhäniemi-konserttien taustalla. Video Tiina-Maija Lehtonen.

Kuuntele myös

  Muualla Yle.fi:ssä