Radio Suomi Turku

Kallen Kantapöytä 3.6.2016 - Tupakkalakia ja Finlandiaa

 • 21 min
 • toistaiseksi

Tupakkalain uudistuksen tavoitteena on lopettaa tupakointi Suomessa kokonaan vuoteen 2030 mennessä. Mahtaako onnistua?

Entä mahtaako kokoomuksen ehdotuksella muuttaa Finlandia Suomen kansallislauluksi olla mahdollisuuksia?

Näistä puhuvat Kalle Talosen kanssa Kantapöydässä Marko Laihinen, Satu Rasila ja Hannu Salmi.

Lähetykset

 • pe 3.6.2016 14.35 • Yle Areena

Jaksot

 • Onko hyvän puheen vastakohta huono puhe vai paha puhe? Entäs vihapuheen?

  Puhe on vetoomus, yritys vaikuttaa muihin ihmisiin. Vai mitä se oikein on ja millainen on se hyvä puhe?

  Kalle Talosen kanssa Kantapöydässä puhetta ylläpitämässä Kari Kanala, Pete Poskiparta ja Satu Rasila.

 • Siirtolapuutarha-aate on voimissaan. Keskustoihin perustetaan uusia puutarhoja. Mutta Turku yrittää sukupolvesta toiseen karkottaa siirtolapuutarhaa Kupittaalta. Jorman järeissä Jorma Tuominen pohtii, olisiko jo syytä vaihtaa levyä.

 • Jonnet ei muista vinyylisoittimen rahinaa tai tiedä mikä on ulsteri, Hannu Karpon karvahatusta puhumattakaan. Jonnet ei myöskään tajua, että vuonna 1977 K-marketissa ei ollu juuri mitään.

  Samae Koskisen uutuuskappale "Jonnet ei muista" sekä uutinen, jossa lapsi ei tunnistanut CD-levyä innostivat Kantapöydän pohtimaan sukupolvieroja ja sitä, onko mikään pakko muistaa lankapuhelinta tai Kekkosta.

  Kalle Talosen kanssa Kantapöydässä Sinikka Svärd, Roope Lipasti ja Heikki Hilander.

 • Tommi Kinnunen, Mari Sandell, Olli Ojala, Heli Nieminen, Rasmus Ristolainen, Jan Meyer, Seppo Lahtinen ja Riikka Majanen, Teija Raninen, Riku Sukari vai hyväntekeväisyyshevonen Kiss My Turku...?

  Kantapöytäläiset valitsevat omat suosikkinsa vuoden turkulaiseksi. Kantapöydässä Kalle Talosen kanssa Anu Salminen, Satu Rasila ja Veijo Hietala.

 • Miksi ministerit eivät viihdy keskusteluohjelmissa, joissa joku saattaisi olla eri mieltä? Onko syy twitterissä ja blogeissa vai pollitikkojen taustoissa liike-elämässä?

  Kallen Kantapöytä päätyi pohtimaan aihetta liikenneministeri Bernerin, pääministeri Sipilän ja presidentti Trumpin innoittamana. Kantiksina Kalle Talosen kanssa Erkka Railo, Niina Repo ja Roope Lipasti.

 • Salolainen Pukkilan kartano on voittanut Vuoden Hääyritys 2016 -äänestyksessä Vuoden juhlatila -tittelin. Yli 150 vuotta vanhaan navettaan rakennettu juhlatila löytyy Pukkilan kylästä kahden keltaiseksi maalatun kartanorakennuksen pihapiiristä. Yleisö sai ehdottaa suosikkejaan ja näistä itse äänestykseen pääsi 320 eniten nimettyä yritystä 15:ssä erilaisessa kategoriassa.
  Vanha navetta remontoitiin juhlatilaksi vuonna 2013. Tilalla pidetään häiden lisäksi muitakin juhlia ja mm. yritystilaisuuksia ja kokouksia. Onnistunut juhla vaatii hyvää ruokaa, hyvää seuraa ja tietysti kunnolliset tilat. Suosituimmat tilat vaikka häiden viettoon varataan jo parikin vuotta etukäteen. Pukkilan kartanossa käännellään kalenterissa jo sivuja vuodelle 2018 ja kohta aletaan myydä myös vuoden 2019 päiviä.

  Tarja Hiltunen ajeli Pukkilan kylään tapaamaan kartanotilan toista isäntäparia Pia ja Janne Lehmussaarta.

 • Kallen Kantapöydän uusin jäsen Kalle Lamberg on kaikkien aikojen hauskin turkulainen. Ainakin jos uskomme kaupunkilehti Turkulaisen yleisöäänestyksen tulosta. Lamberg itse olisi antanut tittelin postuumisti Risto Salmelle, mutta sanoo ettei enää välttele komediarooleja "uskottavuuden" takia, koska komedian vaatima rytmitaju on hänen vahvuutensa.

  Mikko Kouki vaatii puolestaan omilta komediaohjauksiltaan, että käsikirjoituksen jokaisella sivulla pitäisi olla kolmet kollektiiviset naurut. Sinikka Svärd taas ei ymmärrä ollenkaan sketsiohjelmien tai stand upin päälle ja myöntää vaihtavansa kanavaa, jos Lambergin tyyppiset koomikot tulevat ruutuun höpisemään...

  Kantapöydän asiapitoisena isäntänä Kalle Talonen.

 • Kaksi metriä ja kaksi senttiä pitkä koripalloilija Juho Nenonen solmi viikonvaihteessa kauden loppuun kestävän sopimuksen Salon Vilppaan kanssa. Suomen koripallomaajoukkueen paidassakin pelannut Nenonen on yksi osatekijöstä, joilla on rakennettu Salossa tällä hetkellä vallitsevaa koripallobuumia. Sanavalmis ja varsin liikkuvalanteinen Nenonen pääsi viime kaudella aloittamaan useasti Vilppaan faniryhmän Vilpas Ultrasin voitontanssia.
  Viime kauden jälkeen joukkueen kapteeni lähti pelaamaan Argentiinaan. Miten gringo pärjäsi Etelä-Amerikassa? Miten suulaasta keskipisteestä tuli aluksi hiljainen pohjoisen mies?

  Kalle Talonen junaili itsensä Salohalliin Vilppaan pukukoppiin.

 • Joogaryhmät ja monet kielikurssit ovat niin sanottuja varmoja nakkeja kansalaisopistojen tarjonnassa. Niin on myös Turun työväenopistossa. Päivi Leppänen kyseli rehtori Sanna Orusmaalta ja luentovastaava Tero Kuuselalta kurssitarjottimen herkkuja ja sitä, kuinka Suomi 100 -juhlinta heijastuu työväenopistoon. Lopuksi Sanna ja Tero heittävät hyväntekeväisyyshaasteen kaikille Suomen kansalaisopistoille!

 • Turku julisti itsensä Suomen joulukaupungiksi 20 vuotta sitten. Välillä himmailtiin, mutta nyt ollaan taas kovasti virallista joulukaupunkia.

  Joulurauhan julistus, joulutorit, satusillat... mikä tekee kaupungista joulukaupungin, vai tekeekö?

  Kallen Kantapöydässä Turun uskottavuutta joulukaupunkina pohtivat Niina Repo, Roope Lipasti ja Pete Poskiparta. Kallena Kantapöydässä Kalle Talonen.

 • Aikooko TPS taustavoimineen luoda myös valmennuksen osalta seuraan paikallisen dynastian? Saako päävalmentaja Ari-Pekka Selin lähteä nimenomaan siksi, että hän ei ole turkulainen?

  Kantapöydässä pohdittiin miksi TPS päätti jo kesken kauden kertoa, että parasta peliään vuosikausiin esittävän joukkueen valmentajan optiota ensi kaudesta ei käytetä.

  Selinin säkittäminen kesken kautta näyttää huonolta, mutta vielä huonommalta se näyttäisi silloin, jos hän nostelee keväällä mestaruuspyttyä arvelee TPS:n entinen toimitusjohtaja Kari Hietarinta ja selvittää sopimusteknisiä asioita kantapöydän taviksille. Hänen lisäkseen kantiksina Kalle Talosen kanssa Satu Rasila ja Valtteri Roiha.

 • ”Kekkosella ei ollut käytössään sähköpostia. Toisaalta yksikään Ylen toimittaja ei puhunut Kekkosesta siihen sävyyn, että Kekkosella olisi ollut syytä lähettää viestejä. Turha vieraskoreus ja kunnioitus poliitikkojen suhteen on karissut. Puhumme kuitenkin henkilöistä, jotka säätävät lakeja, joita meidän kaikkien pitää noudattaa.”

  Turun yliopiston eduskuntatutkimuksen keskuksen johtaja Markku Jokisipilä sanoo Kallen Kantapöydässä, että poliitikkojen ”suojavyöhyke” on syystäkin pienentynyt.

  Poliitikkojen viestintäkyvyistä ja suojavyöhykkeistä Kantapöydässä puhumassa myös viestintäyrityksen pomo Anna Sorainen sekä kirjailija Roope Lipasti. Keskustelun nuijamiehenä tuttuun tapaan Kalle Talonen.

Ei tulossa olevia jaksoja

Klipit

 • Robert "Kool" Bell Ari Welling haastattelussa ennen Pori Jazzin keikkaa 19.7.2015.

 • Mikko Jokinen on vaikuttanut pari viime vuotta Laosin pääkaupungissa Vientianessa. Kaakkois-Aasian valtio on ympäristöhaasteiden keskellä, koulutettuja ihmisiä on vähän ja luonnonvaroille monen sortin ottajia kärkkymässä. Jorma Tuominen tapasi Turun entisen ympäristöjohtajan hänen puutarhassaan 36 asteen varjossa.

 • Synnytyksiä Turussa simuloidaan uudessa simulaatiohuoneessa. Synnyttävää naista mallintaa Elsaksi nimetty nukke, kertoo opetushoitaja Sanna-Mari Manninen.

 • Kuinka löytää rikosromaaneja, jotka eivät tihkuisi verta ja seksiä? Kirjastonhoitaja Antti Impivaara vinkkaa, että netistä löytyy passeli palvelu kirjasampo.fi, joka helpottaa löytämään omaan makuun sopivaa lukemista. Jouni Koutosen vieraana Impivaaralta kyseltiin myös, kuinka kirjastojen Vaski-järjestelmässä saa lainojen myöhästymisvaroitukset toimimaan.

 • Turun Radion Toriparkissa puhuttivat tällä kertaa isot ja pienet yksiköt sekä Turun telakan saama suuri tilaus. Kalle Talosen isännöimässä toriparlamentissa istuivat kirjailija Roope Lipasti, lastenlääkäri, entinen Turun apulaiskaupunginjohtaja Kaija Hartiala sekä mediatutkija Veijo Hietala. Aluksi keskustelun kohteena oli Turun Hirvensaloon suunniteltu jättimäinen koulu, johon sijoitetaan noin 800 ala- ja yläkoululaista sekä 150 päiväkotilasta.

 • 80 vuotta täyttävä emeritusarkkipiispa John Vikström näkee Suomen vastakkainasettelun maana. Yhteiskunnassamme lisääntynyt eriarvoistuminen huolestuttaa emeritusarkkipiispaa. Arvot ovat koventuneet, mutta ilokseen Vikström on huomannut, että myös solidaarisuus on noussut uudeksi keskustelun aiheeksi. Petra Ristola haastattelee.

 • Brändi on tärkeä ja rahanarvoinen asia tuotteille ja yrityksille, mutta nykyään myös paikoille. Kaupungit ja kunnat brändäävät itseään entistä innokkaammin, jopa kokonaisia maita ja maanosiakin voidaan nykyään brändätä! Brändäämisellä tavoitellaan paitsi uusia asukkaita, myös yrityksiä ja sijoittajia. Etenkin kulttuuria käyttää moni pitäjä keppihevosenaan, mutta Turussa tämä on luonnollisesti viety pisimmälle kulttuuripääkaupunkivuoden myötä. Markkinoinnin tutkijatohtori Ulla Hakala ja tohtorikoulutettava Janne Lindstedt kävivät Kalle Talosen ja Jouni Koutosen haastattelussa.

Kuuntele myös

  Muualla Yle.fi:ssä