Äänitarina

Suomen lääke

 • 2 min
 • toistaiseksi

Niin isompiin kuin pienempiinkin ongelmiin on hyvin usein keksitty ratkaisu suomalaisen saunan lauteilla. Asuntokohtaisten saunojen koko aika lisääntyessä vanhempien talojen perinteiset lenkkisaunat vetävät kuitenkin yhä väkeä rentoutumaan. Bobi sai ensikosketuksen suomalaiseen saunaan muutama vuosi sitten, kun hän muutti Suomeen. Millainen paikka taloyhtiön sauna on Bobille? Toteutus: Joonas Piiroinen.

Lähetykset

 • la 30.7.2016 10.55 • Yle Radio 1

Jaksot

 • Radiodokumentti "Näkymättömät Rajat" kertoo siitä, miten nuori näkövammainen mies kokee maailman ja sen sisällä olevat rajat. Rajojen kanssa voi elää, niitä voi kiertää ja maailmassa voi pärjätä vaikka maailma tuottaakin visuaalista sisältöä nykyään enemmän ja enemmän. Toteutus: Jaakko Marttila ja Jarkko Rissanen.

 • Tekijä kertoo: "Radiodokumenttini on sukellus itselleni rakkaaseen urheilulajiin, joukkuevoimisteluun. Tiukkaa tekemistä, tarkkaa yhtäaikaisuutta ja hyppyjä keijukaisen kepeästi. Huipulla tuulee, ja tuuli voi tuoda mukanaan rajoituksia ruokailun suhteen. Missä vaiheessa terveyttä edistävästä ja ylläpitävästä urheilusta tulee epäterveellistä? Missä menee raja?"

 • Olen kotoisin Suomesta, mutta asun nykyisin Malmössä. Olen käyttänyt juutinrauman junayhteyttä satoja kertoja ja olen huomannut poliisin ja tullin rajatarkastusten aiheuttamat muutokset niin työmatkustajille, kuin turvapaikanhakijoillekin. Tarkastukset herättävät tunteita sillan molemmissa päissä. Etenkin tanskalaiset ovat Ruotsin laintulkinnasta pahoillaan. Koska tarkastukset ja kiista eivät ole Suomessa kovin tarkkaan tunnettuja, päätin dokumentoida matkan Kööpenhaminasta Malmöhön. Tarkastusten vaikutukset, kun tuntuvat vahvasti myös Suomessa.

 • Ellen Tuomaalan teos Poppamies muistuttaa, että jotkut rajat suojelevat ja ovat välttämättömiä, eikä tätä voi unohtaa ilman seurauksia.

 • Juha Kyyrö kertoo teoksessaan Veli elämänpituisesta matkastaan isoveljensä rinnalla. Todellisuuden ja välittämisen rajoja koetellaan mutta veljeys pysyy ja vahvistuu.

 • Millimetri on pitkä aika on tarina tavallisen nuoren naisen tavallisesta keskiviikosta, kun jaksamisen raja tuli vastaan. Elettiin sitä aikaa, kun Helsinkiin tuli matalalattiaraitiovaunut, ja enteili lähes maailmanloppua, jos myöhästyi yhdestä, vaikka parin minuutin päästä tuli seuraava.
  Toteutus: Emma Kontiokorpi ja Pirjo Ojala.

 • Rajalla on audioruno, joka kertoo elämän viimeisestä päivästä välitilassa, elämän ja kuoleman rajalla.

 • Joskus kahden ihmisen välinen yhteys voi olla niin vahva, ettei se katkea milloinkaan. Ei edes silloin, kun raja tulee vastaan. Dokumentti on kuvaus rajasta elämän ja kuoleman välillä. Joillekin se voi kertoa "rajatilasta", joillekin taas elämän rajallisuudesta. Toteutus: Mervi Leino.

 • Vuonna 1952 Pekka Vänskä oli 13-vuotias koululainen, jonka peukalo leikkautui irti onnettomuudessa käsityötunnilla. Sormen lisäksi meni samalla jotain muutakin rikki. Sodan käyneen isän ankaran suhtautumisen onnettomuuteen poika ymmärsi vasta paljon myöhemmin. Ensin piti päästä pois kotoa ja näyttää, että pärjää omillaan.
  Toteutus: Anu Jumppanen.

 • Lasse Lehtonen työskentelee japanilaiseen musiikkiin keskittyvänä tohtorikoulutettavana Helsingin yliopistossa, musiikkitieteen oppiaineessa. ”Japanilainen populaarimusiikki on noussut viime vuosina aivan ennennäkemättömään suosioon länsimaissa, mutta harva tietää, mistä ilmiö on oikeastaan saanut alkunsa. Lyhytdokumenttini käsittelee aivan ensimmäistä japanilaisen populaarimusiikin hittikappaletta, tasan sata vuotta sitten levyllä ilmestynyttä Kachuusha no utaa (Katjushan laulu), joka käytännössä synnytti koko japanilaisen populaarimusiikin.”

 • Millainen on Helsingin syke? Onko sitä? Jos Helsinki olisi kolmeminuuttinen radiossa kuultava kappale, miltä se kuulostaisi?

 • Timo Hakkarainen on tehnyt musiikkia puoli vuosisataa. Teos on hänen kannanottonsa musiikin kaupallisuuteen. ”Itse protestoin jyrkästi yleistä väittämää, että musalla pitäisi tienata. Miksi?

Kuuntele myös

  Muualla Yle.fi:ssä