Radio 1:n erikoislähetykset

Keskiajan heinäkuu: Pyhä Birgitta - keskiajan kansainvälinen vaikuttaja

 • 58 min
 • ei kuunneltavissa

Pyhä Birgitta eli Birgitta Birgerintytär (1303-1373) on yksi keskiajan tunnetuimmista naisista. Hän syntyi rikkaaseen perheeseen Ruotsin Upplannissa. Jo lapsena hänen kerrottiin olleen syvästi uskonnollinen ja nähneen jumalallisiksi tulkittuja näkyjä. Birgitta meni naimisiin 13-vuotiaana ja sain kahdeksan lasta. Jäätyään leskeksi hiukan yli 40-vuotiaana hän päätti omistautua täysin hengelliseen elämään ja hän liittyi Alvastaran sisterssiläismunkkien luostariin. Pian hän sai näyn perustaa oman eritysesti naisille tarkoitetun luostarin Vadstenaan. Saadakseen luostarisääntökunnalleen paavilta luvan, Birgitta lähti Roomaan. Roomassa hän elikin loppuelämänsä, koska kesti kauan, ennen kuin paavi Avignossa maanpaossa olleelta paavilta saatiin lupa uudelle birgittalaisluostarille. Vadstenan luostari valmistui vasta Birgitan kuoleman jälkeen vuonna 1384.

Birgitta saavutti pyhimyksen aseman jo eläessään näkyjensä ansiosta. Hän näki sadoittain näkyjä, joissa Kristus tai usein Neitsyt Maria puhui hänelle. Näkyjä yhdisti kehotus sielujen pelastamiseen. Birgitta tulikin tunnetuksi siitä, että hän yritti saada parannusta aikaiseksi niin yksityisten ihmisten kuin kirkonkin keskuudessa. Hän arvosteli arkailematta myös hallitsijoita näiden liiallisesta "maailmallisuudesta". Birgitta myös usutti kuningas Maunu Eerikinpoikaa lähtemään ristiretkelle itään Novgorodiin. Birgitan nousua pyhimykseksi avitti hänen ylhäinen perhetaustansa ja kontaktit mahtisukuihin niin Ruotsissa kuin Italiassa.

Birgitan perintö näkyy paitsi birgittalaisluostareissa erityisesti hänen yhdessä rippi-isänsä Petrus Skänningeläisen kanssa luomassaan musiikissa, erityisessä Sisarten laulu -kokoelmassa (Cantus Sororum). Hän halusi, että sisarilla on omat laulunsa rukoushetkissä. Lauluissa korostetaan Marian kunnioittamista.

Pyhästä Birgitasta keskustelavat  Helsingin yliopiston teologian tohtori Päivi Salmesvuori ja musiikin tohtori, Vox Silentii -lauluyhtyeen laulaja Hilkka-Liisa Vuori. Toimittajana Sari Valto.

Lähetykset

 • la 16.7.2016 13.01 • Yle Radio 1

Jaksot

 • Peterson-Berger: Suvilaulu sarj. Frösön kukkia (Berliinin valtionoopperan ork./Armas Järnefelt).

  Paisiello: Huilukvartetto n:o 3 G-duuri (Musica Petropolitana).

  Pylkkänen: Sydänsuvella sarj. Kesäisiä kuvia (RSO/Petri Sakari).

  Butterworth: Idylli kansansävelmistä pienelle orkesterille (Bournemouth Sinfonietta/Norman del Mar).

  P. J. Hannikainen: Hämyssä kesäisen yön (Tapiolan kuoro/Erkki Pohjola).

  Schumann: Sommerruh (Julian Lloyd Webber, sello, Jiaxin Lloyd Webber, sello, John Lenehan, piano).

  Prokofjev: Kesäpäivä (Radio-ork./George de Godzinsky).

  Rimski-Korsakov: Kesäyön uni (Anna Netrebko, sopraano, ja Daniel Barenboim, piano).

  Langgaard: Ensimmäinen osa jousikvartetosta n:o 4 (Kesäpäiviä) (Nightingale-jousikvartetti).

  Madetoja: Soita somer, helkä hiekka (Polyteknikkojen Kuoro/Juha Kuivanen).

  Konsertin on laatinut Jari Rantschukoff

 • Juhannusillan nostalginen aarreaitta: radiohistoriaa, viihdekonserttien, klassisen ja kevyen musiikin helmiä putkiradioiden kulta-ajalta 1950- ja 60-luvuilta, kokemuksia ja muistoja.

  Toimittajina Pekka Laine ja Risto Nordell.

 • Palmgren: Juhannus (Tampereen Filharmoninen kuoro/Heikki Liimola).

  Linsén: Kesäpäivä Kangasalla (Aava-naiskuoro/Eeva-Maija Sorvari).

  Nykänen (sov.): Jo joutui armas aika (Jukka Nykänen, piano).

  Hämäläinen (sov. Nurminen): Suvimarssi (Matti Lehtinen, baritoni, Karjalan yhteiskoulun oppilaskuoro ja Radion viihdeork./Kalervo Hämäläinen).

  Collan: På Roines strand (Jenny Carlstedt, mezzosopraano, ja Gustav Djupsjöbacka, piano).

  A. Merikanto: Juhannus (Laulu-Miehet/Matti Hyökki).

 • Boheemeja ja kunnon böömiläisiä Pienen puolen kaupunginosasta. Humanististen tieteiden kandidaatti Jussi-Pekka Hakkarainen, filosofian maisteri Sampo Saari ja toimittaja Maritta Alander-Valtonen Jan Nerudan klassikkoteoksen maailmassa. Uusinta vuodelta 2005.

 • Tasavallan presidentti Sauli Niinistö vastaa kysymyksiin ja keskustelee kuuntelijoiden kanssa suorassa radiolähetyksessä. Toimittajana on Krista Taubert.

 • O.Y Suomen Yleisradio - A.B. Finlands Rundradio -nimisen yhtiön ensimmäinen lähetys oli torstaina 9.9.1926. Vastaperustetun yhtiön ensimmäissä lähetyksessä vastaperustetun laitoksen väliaikaiseksi toimitusjohtajaksi valittu L. M. Viherjuuri piti puheen.

  Puheen lukee kuuluttaja Jari Aula.

 • Kun Jeesus syntyi Betlehemissä ajanlaskumme alussa, Juudea oli provinssi Rooman valtakunnassa. Arki tuon ajan Palestiinassa oli ankara.

  Jeesus saarnasi syrjäseuduilla, mutta meni juutalaisten pesah-juhlan aikana Jerusalemiin. Muitakin kiertäviä saarnaajia ja ihmeidentekijöitä liikkui tuolloisessa Palestiinassa. Mitä erityistä Jeesuksen opetuksessa oli, että hän sai seuraajia elinaikanaan ja sen jälkeenkin? Kolmikymppinen juutalaismieshän mullisti koko maailmanhistorian.

  Salla Vuolteenahon vieraina ovat Raamatun tutkija, professori Antti Marjanen sekä historian tutkija, dosentti Marja-Leena Hänninen Helsingin yliopistosta.

 • Maria Andersson oli tiettävästi vanhin koskaan elänyt suomalainen. Mitä hän kertoi elämästään 110-vuotishaastattelussa vuonna 1939?

 • Nuorisokuoro Vox Aurea esiintyy lähetettävässä Laulun voima -yhteislaulukonsertissa maanantaina 11.5. klo 19.03. Kuoroharrastuksesta kertovat laulajat Eerika Malkamäki ja Konsta Litmanen sekä kuoronjohtaja Sanna Salminen. Toimittajana Salla Matusiak.

 • Marraskuussa 1978 presidentti Urho Kekkosen nekrologi tallennetaan Yleisradion kassakaappiin. Muutamia viikkoja aiemmin Neuvostoliiton matkan yhteydessä presidentti Kekkosen terveydentilaan on kiinnitetty huomiota. Suomalainen media vaikenee tapahtuneesta. Nekrologin tekijä on presidentin sisäpiiriläinen. Oliko joillakin erityistä syytä olettaa, että presidentti olisi pian kuollut? Toimittajana Jukka Kuosmanen.

 • Ulkoministeriön alivaltiosihteeri Keijo Korhosen marraskuussa 1978 kirjoittama ja lukema UKK in memoriam- nauha Yleisradion arkistosta. Alivaltiosihteeri Keijo Korhosen muistopuhetta presidentti Kekkosesta ei koskaan lähetetty. Liittyy Jukka Kuosmasen toimittamaan ohjelmaan Presidentti Kekkonen Ylen luurankokaapissa.

Ei tulossa olevia jaksoja

Kuuntele myös

  Muualla Yle.fi:ssä