Nyländsk förmiddag

ke 8.6.2016

 • 15 min
 • toistaiseksi

- Guidefyren rf
- Nyländsk förmiddag ons 8 juni 2016
- Red.: Bertel Lindell, bisittare: Tomas Ek

Lähetykset

 • ke 8.6.2016 14.10 • Yle Areena

Jaksot

 • Musikerna Uffe Enberg och Teddy Granroth besöker Yle Vega Nyland för att berätta om sin nya musikunderhållning, Klä av dig råckin, men lämna bluesen på. Konceptet som de har hittat på tillsammans med skådespelare Sixten Lundberg går ut på att underhålla publiken med rockhistoria och musikalisk rock- och bluesfrågesport. Redaktör: Tiina Grönroos.

 • Teaterlinjens elever vid Västra Nylands folkhöskola i Karis har premiär (24.03.17) på Värdshusvärdinnan, ett lättsinnigt drama om jakten på kärlek och prestige innanför de fyra väggarna på ett värdshus. Hedda Halinen och Domnike Himonas, två av teaterlinjens sex elever gästade Yle Vega Nyland och programledare Tiina Grönroos.

 • - Förmiddag i Nyland onsdagen den 22 mars 2017
  - Också i år ställer Holger Thors upp som valnämndens ordförande inför kommunalvalet i Munksnäs, Helsingfors
  - Red.: Berra Lindell

 • - Förmiddag i Nyland onsdagen den 22 mars 2017
  - Också i år ställer Holger Thors upp som valnämndens ordförande inför kommunalvalet i Munksnäs, Helsingfors
  - Red.: Berra Lindell

 • Studeranden vid Yrkesinstitutet Axxell har redan i fyra års tid ordnat ett välbesökt Megaloppis på vårvintern i Ekenäs. Loppis ligger definitivt i tiden, men inte bara det: dethär är praktisk undervisning inom företagsekonomi vid Axxell. De blivande merkonomerna lär sig mycket om marknadsföring, kundbetjäning och att ansvara för ett arrangemang som lockar både försäljare och loppisbesökare i stora skaror.
  Två av de blivande merkonomerna är Emilia Holmström och Gabriella Ahlvik. Lotta Rehnman är lektor i företagsekonomi vid Axxell.
  Redaktör Gunilla Ginström.

 • - Förmiddag i Nyland måndagen den 20 mars 2017
  - dj Börje, 68 "bast" från Esbo, är en legendarisk pionjär inom den finländska discovärlden. Många är de som har "shejkat" till hans låtar och dansat tryckare med kvällens utvalda. Och dj Börje "keikkar" ännu också, både på klubbar och privata tillställningar.
  - Red.: "Rock-Berra" Lindell

 • - Förmiddag i Nyland tisdagen den 21 mars 2017
  - Den 4 november 1899 uruppfördes det stycke av Jean Sibelius som sedermera skulle bli "Finlandia" på Svenska teatern i Helsingfors. Det kokade i storfurstendömet Finland efter att kejsar Nikolaj II hade utfärdat det så kallade "Februarimanifestet", som var ägnat att inskränka på storfurstendömets autonomi. Konstärerna reagerade förstås starkt med olika medel emot förryskningssträvandena. Nu skall Svenska teatern tillsammans med Helsingfors sinfonietta återskapa en förkortad version av festtillställningen.
  Redaktör : Bertel Berra Lindell

 • Ett säkert vårtecken är att motorcykelsnubbarna börjar synas ute på våra vägar. När termometern stiger några grader över noll tar de ivrigaste sin första tur för säsongen.
  En av dem är Pentti Bergman, medlem i Ekenäs Touring MC. Hans första hoj var en tjeck och Pentti var endast 15 år.
  Idag åker han Kawasaki årsmodell 2011 och turerna går inom landet men också bland annat till Norge.
  Redaktör Gunilla Ginström.

 • Åldringshemmet Tunahemmet i Snappertuna firar både 30- och 125-års jubileum i år. 30 år för det nya moderna Tunahemmet och 125 år av kommunal äldreomsorg i Snappertuna.
  Snappertuna fattigstuga invigdes 1892 i trähuset som idag fungerar som dagiset Tunabo.
  Åldringsvården har genomgått stora förändringar på 125 år och föreståndaren Gisela Sjöholm har lätt att räkna upp alla positiva sidor av äldreomsorgen på Snappertunas eget åldringshem.
  Redaktör Gunilla Ginström.

 • - Förmiddag i Nyland onsdagen den 15 mars 2017
  - Mikael "Gusse" Andersson, skådespelare vid Svenska teatern och sjukhusclown, anordnar nu för fjärde gången Tour de Ski i skidspåren i Oitans. Träff kl. 10 på p-platsen i Oitans... Deltagaravgift : 0 euro...alla får specialgjord medalj
  - Red.: Berra Lindell

 • Familjen Ekmans lapphund Milo dödades av vargar i Snappertuna. Hunden vistades utomhus nattetid och kom förmodligen i vägen för två strövande vargar. Milo hittades död bara ett stenkast ifrån hemgården.
  Tobias Ekman valde att gå ut med den tragiska händelsen i media och debatten har gått het allt sen dess. Många beklagar familjens sorg och anser såsom många i Snappertuna att vargarna är för närgångna. Andra rasar över att man lämnar sin sällskapshund ute nattetid.
  Tobias Ekman gästade Gunilla Ginström måndagen efter händelsen.

 • - Förmiddag i Nyland tisdagen den 14 mars 2017
  - Sibbobon Mårten Hellman har löpt marathonlopp på alla kontinenter
  - Red.: Berra Lindell

Ei tulossa olevia jaksoja

Klipit

 • Fiskarsbon Lahja Lehtonen, 98 år, har varit sin hemby trogen hela livet. Hon jobbade för Fiskars bolaget i över 40 år och är stolt över utveclingen mot en designby. Idag bor hon i grannhuset till barndomshemmet i Hasselbacken. Lahja älskar sitt vackra Fiskars.

 • Det var kanske inte exakt det här jag hade i tankarna då jag en eftermiddag i maj åkte ut till Ahlberga i Esbo för att träffa Eero Blåfield -92 för att få en intervju om ett aktivt pensionärsliv. Eero har nämligen varit aktiv som badmintonspelare sedan 50 talet. Dessutom har han utmärkt sej som medaljbelönad simmare. För att inte tala om att Eero fortfarande kör bil.

 • Finlands Lucia 2012 Julia Hanhikoski uppträder tillsammans med Folkhälsans Luciakör. dirigent: Jannike Sandström.

Kuuntele myös

  Muualla Yle.fi:ssä