Ali Show

Elokuvaohjaaja Hamy Ramezan: Teen elokuvia, koska haluan näyttää vanhemmilleni, että olen fiksu

 • 49 min
 • toistaiseksi

Elokuvaohjaaja Hamy Ramezan ja Ali matkustivat yhdessä kolme viikkoa pakolaisvirran mukana. Hamyn ja Alin matkasta syntyi dokumenttielokuva nimeltä Tuntematon pakolainen.

Ali Show'ssa kuultiin, miten Hamy on päätynyt elokuvaohjaajaksi sen jälkeen, kun sirkus ja lääketieteellinen tiedekunta näyttivät punaista valoa. Hamy kertoi Ali Show'ssa eläneensä vuosi kerrallaan, sillä hänen identiteettinsä hakemisessa on mennyt vuosia.

- Nimet vaihtuivat ja passit vaihtuivat, kun lähdimme sotaa pakoon. Siitä alkoi identiteettini pirstaloituminen. Olin hyvä sepittämään keksittyjä tarinoita ja varmaan sen takia päädyin myös elokuva-alalle, sanoo Ramezan.

Miksi Ali ja Hamy kokevat, ettei kommunikaatio vanhempien kanssa pelaa? Miksi Hamy ei haluaisi tehdä töitä Hollywoodissa? Miten Hamyn käsikirjoitukset syntyvät?

Kesän kuumin talk-show on Ali Show! Stand-up koomikko Ali Jahangiri paahtaa vieraitaan kilpaa auringon kanssa Yle Puheen kesässä.

Lähetykset

 • ti 19.7.2016 10.00 • Yle Puhe

Jaksot

 • Ali Jahangiri saa vieraakseen Kirsi Alm-Siiran. Uutisankkurina ja -toimittajana tunnettu Alm-Siira on toiminut myös Helsingin Sanomissa sosiaalisen median puolella. Keväällä 2017 hänet nähtiin Tanssii Tähtien Kanssa -ohjelmassa.

  Ali Show’ssa selviää, että se oli Kirsi, joka laittoi opettajan pyörän alle papatteja noormarkkulaisen yläasteen pihalla. "Pojat halusivat tehdä jonkun jäynän, mutta eivät uskaltaneet", joten Kirsi toteutti idean. Muutamia vuosia myöhemmin hän luki kirjoituksiin, haki pankista lainaa ja osti nakkikioskin.

 • Ali Jahangirin vieraaksi saapuu Maria Monde. Monde nousi hetkessä internet-ilmiöksi syksyllä 2016, kun hän julkaisi kappaleen ja musiikkivideon Maailma. Heinäkuussa 2017 videota oli katsottu videopalvelu Youtubessa yli 1,5 miljoonaa kertaa.

  Ali Show’ssa riittää kryptisyyttä, kun Ali ei ota selvää Mariasta. Maria paljastuu vartijaksi, lähihoitajaksi, dekkaristiksi, orpokodissa ja kasvattiperheessä kasvaneeksi ja ennen kaikkea monialaiseksi taiteilijaksi. Alin yllätykseksi Maria kaivaa kesken ohjelman laukustaan kirjeen, jonka on kirjoittanut aamulla Alille, ja lukee sen lähetyksessä.

 • Ali Jahangiri saa vieraakseen muusikko Lauri Ylösen. Ylönen tunnetaan The Rasmus -yhtyeestä, jota hän on luotsannut vuodesta 1994. Soolotuotantoa hän on tehnyt kahden albumin verran, ja keväällä Ylönen nähtiin myös televisiossa Laurin talot -ohjelmassa. The Rasmus julkaisi viiden vuoden tauon jälkeen uuden singlen "Paradise" maaliskuussa, ja uusi albumi näkee päivänvalon syyskuussa.

  Ali Show'ssa jutellaan puutarhanhoidosta ja kummituksista. Suutarilalaislähtöinen Lauri muistelee pyöräilyä äidin kasvimaalle Vantaanjoen rannalle, ja porkkanoita, jotka sai vetää suoraan maasta. Joskus Lauri pujahti kavereineen lähelle rakennettavan päiväkodin työmaalle: "se keskeneräinen harkkokasa, siinä on jotain jännää".

 • Ali Jahangirin vieraaksi saapuu Sanna Stellan. Häntä on nähty eniten näyttelijänä niin teatterissa, valkokankaalla kuin televisiossakin muun muassa sarjassa Siskonpeti, mutta hänet tunnetaan myös juontajana ja kirjailijana. Stellan on juontanut koomikkokilpailu Naurun tasapainoa vuodesta 2013 ja hän on kirjoittanut kolme elämäntapaopasta yhdessä Katri Mannisen kanssa.

  Ali Show'ssa eletään yhtä suurta kehyskertomusta toinen toistaan uskomattomampien anekdoottien siivittämänä. Sanna on lähtenyt Turun ylioppilasteatterin ohjaajan kehotuksesta au-pairiksi Lontooseen, keplotellut työluvan Uuteen-Seelantiin esittelemällä kuvia joulu-teemaisista kesäkihlajaista ja tajunnut lekotellessaan Sri Lankan hiekkarannalla, että "mustahan piti tulla näyttelijä".

 • Ali Jahangirin vieraaksi saapuu näyttelijä Anna-Maija Tuokko. Keväällä Tanssii Tähtien Kanssa -kisan voittanut Tuokko on tehnyt näyttelijänuraansa niin televisiossa, elokuvissa kuin teatterin lavallakin. Hänet on näytellyt muun muassa sarjoissa Syke ja Myllyrinne Company sekä elokuvassa Luokkakokous, Vuonna 2018 hänet nähdään Onnela-sarjassa.

  Ali Show’ssa palataan 80-luvulle ja "kolmen piipun kylään" Viialaan. Anna-Maijan leipälaji oli pianonsoiton, voimistelun ja tanssin lisäksi 800 metrin juoksu "eli täysi tuskalaji. Siinä mä olin tosi kova silloin 12-vuotiaana. Ja treenaamatta." Itsevarmojen juoksumuistojen lisäksi Anna-Maija kertoo myös itkeneensä "neljä päivää Oulunkylän metsissä" murskakritiikin takia.

 • Ali Jahangiri saa vieraakseen Saara Särmän. Särmä on aktivisti, feministi, taiteilija, ajatushautomo Hatun johtaja ja kansainvälisen politiikan tohtori, joka nousi kansainväliseen suosioon parisen vuotta sitten blogillaan Congrats, you have an all male panel.

  Ali Show'ssa palataan Saaran nuoruuden Forssaan, jossa ajettiin autolla toria ympäri Saaran myydessä makkaraperunoita nakkioskilla neljään asti yöllä. Saaran sisäinen feministi nosti päätään jo alakoulussa, kun Saara hölötti luokassa jollekin "vähän huonomaineiselle pojalle", joka vastattuaan Saaralle yhdellä sanalla käskettiin luokasta ulos. "Sain tietysti hirveät kilarit siitä ja sitten vähän ajan päästä olin siellä käytävässä itsekin."

 • Ali Jahangirin vieraaksi saapuu Simo Frangén. Koomikko, juontaja ja käsikirjoittaja tunnetaan parhaiten Alivaltiosihteeristä ja 2000-luvun alussa pyörineestä Maailman ympäri -tv-visailusta. Hänen kädenjälkeään tullaan näkemään vuonna 2017 ensi-iltansa saavassa Fingerpori-elokuvassa, jonka hän on käsikirjoittanut yhdessä Pertti Jarlan kanssa.

  Ali Show'ssa puhutaan palindromeista, odotuksista ja tietysti Tampereesta. Ali kyseenalaistaa hauskuuden riittävyyden arvona, mutta Simo väittää sen riittävän aika pitkälle. "Onko muita arvoja olemassa? Luettelepas joku, niin minä yritän miettiä onko se minulle tärkeä." Studiossa pohditaan myös sitä, mikä ongelma on ja miten se määritellään. Lisäksi Ali Show brändätään uudelleen nimellä "Riman Ali Show".

 • Ali Jahangiri saa vieraakseen käsikirjoittaja ja ohjaaja Anna Dahlmanin. Dahlman on käsikirjoittanut muun muassa tv-sarjoja Hyvät ja huonot uutiset, Antti Holma Show, sekä käsikirjoittamisen lisäksi myös ohjannut Siskonpeti-sarjaa. Dahlmanin uusin ohjaus, elokuva Heinähattu, Vilttitossu ja Rubensin veljekset saa ensi-iltansa marraskuussa.

  Ali Show’ssa matkataan kahdeksan ihmisen, viiden kissan ja yhden koiran asuttamaan kommuuniin, jossa Anna vietti lapsuutensa. "Puutarhajuhliin tuli aina samat poliisit, sama naapuri soitti." Anna kertoo myös lukeneensa jo yläasteella "kaikkea pikkuvanhaa" ymmärtämättä juuri mitään ja olleensa raivoissaan kun hänet "ohjattiin johonkin nuoriso-osastolle kirjastossa".

 • Ali Jahanigirin vieraaksi saapuu Laura Malmivaara. Näyttelijä nousi suuren yleisön tietoon Levottomat-elokuvien myötä vuonna 2000, minkä jälkeen hän on tehnyt rooleja valkokankaalla ja televisiossa. Viime vuosina häntä on nähty esimerkiksi tv-sarjoissa Presidentti ja Sorjonen sekä kilpailijana ohjelmassa Tanssii Tähtien Kanssa.

  Ali Show'ssa koetaan pyhyyttä ja keskustellaan aitoudesta sekä antautumisesta. Keskustelu Kajaanissa vietetystä lapsuudesta ajautuu kirkkoihin ja hetken ja paikan tihentymiseen, ja yhtäkkiä tanssiharjoitusten selittämätön kokemus uusiutuu. Tässä vaiheessa lähetysaikaa on kulunut alle 15 minuuttia "ja mä oon romahtanut jo". Studiossa jutellaan myös halusta hallita itseä, ja siitä, voiko pieniä shampoopulloja ottaa joskus mukaan hotellista.

 • Ali Jahangirin vieraaksi saapuu muusikko Tommi Läntinen. 80-luvulta asti musiikkia tehnyt Läntinen tuli tunnetuksi Boycott-yhtyeen solistina, ja luotsattuaan monia yhtyeitä hän siirtyi soolouralle. Läntisen soolotuotantoa on julkaistu kahdeksan levyn verran, ja syksyllä 2017 Boycott tekee paluun 25 vuoden levytystauon jälkeen.

  Ali Show’ssa ei tällä kertaa muistella juurikaan lapsuutta, vaan keskustellaan kepeistä aiheista, kuten hengellisyydestä, disinformaatiosta ja hyväksynnästä. Studiossa pohditaan muun muassa sitä, mikä sai suomalaiset yhtenäistymään sisällissodan jälkeen, ja muutamaa hetkeä myöhemmin Tommi intoutuu laulamaan Pikku G:tä.

 • Ali Jahangiri saa vieraakseen Anitta Ahosen. Päätoiminen koomikko on tehnyt parisentuhatta stand up -keikkaa ympäri Suomea ja komiikan lisäksi luennoi myös työhyvinvoinnista. Anitta Ahosta nähdään syksyllä teatterin lavalla Porissa Elämä kunnossa -teoksessa.

  Ali Show'ssa nauretaan ja puhutaan naurattamisesta. Anitta kirjoitti nuorena itselleen kirjeen, jossa odotti, että hänet "löydettäisiin televisioon" Mutapainin ystävät- tai Velipuolikuu-tyyppisiin ohjelmiin. "Hyvä odottaa että sut löydetään niihin ohjelmiin, jotka on jo tehty." Juupajoen kylän kenkätehtaan viereisessä "röttelötalossa" syntynyt Anitta muistelee myös marokkolaista perinnejuhlaa, jossa teurastettiin lammas.

 • Ali Jahangirin vieraaksi saapuu laulaja-lauluntekijä Samae Koskinen. Sooloartistina tunnettu Koskinen on tehnyt musiikkia myös yhtyeessä Sister Flo. Viisi studioalbumia tehneen Samae Koskisen uusin single Jonnet ei muista julkaistiin alkuvuodesta 2017.

  Ali Show’ssa vertaillaan pohkeita ja jutellaan teiniangstista. Ilmaisjakelulehtien jakaminen yhdistää sekä Alia että Samaeta, joten studiossa päästään myös verestämään muistoja jakotekniikoista. Samae muistelee ihmetelleensä jo nuorena ihmisiä, jotka lähtivät keikalta pois, kun hittejä ei kuulunut ensimmäiseen varttituntiin. Lisäksi Samae löytää itselleen toisen identiteetin Roger Mooresta: "Se oli komea äijä ja suojeli eläimiä, vähän niin kuin minäkin."

Kuuntele myös

  Muualla Yle.fi:ssä