Ali Show

Elokuvaohjaaja Hamy Ramezan: Teen elokuvia, koska haluan näyttää vanhemmilleni, että olen fiksu

 • 49 min
 • toistaiseksi

Elokuvaohjaaja Hamy Ramezan ja Ali matkustivat yhdessä kolme viikkoa pakolaisvirran mukana. Hamyn ja Alin matkasta syntyi dokumenttielokuva nimeltä Tuntematon pakolainen.

Ali Show'ssa kuultiin, miten Hamy on päätynyt elokuvaohjaajaksi sen jälkeen, kun sirkus ja lääketieteellinen tiedekunta näyttivät punaista valoa. Hamy kertoi Ali Show'ssa eläneensä vuosi kerrallaan, sillä hänen identiteettinsä hakemisessa on mennyt vuosia.

- Nimet vaihtuivat ja passit vaihtuivat, kun lähdimme sotaa pakoon. Siitä alkoi identiteettini pirstaloituminen. Olin hyvä sepittämään keksittyjä tarinoita ja varmaan sen takia päädyin myös elokuva-alalle, sanoo Ramezan.

Miksi Ali ja Hamy kokevat, ettei kommunikaatio vanhempien kanssa pelaa? Miksi Hamy ei haluaisi tehdä töitä Hollywoodissa? Miten Hamyn käsikirjoitukset syntyvät?

Kesän kuumin talk-show on Ali Show! Stand-up koomikko Ali Jahangiri paahtaa vieraitaan kilpaa auringon kanssa Yle Puheen kesässä.

Lähetykset

 • ti 19.7.2016 10.00 • Yle Puhe

Jaksot

 • Ali Jahangirin vieraaksi saapuu kevään Putouksesta tuttu Ernest Lawson. Ennen Putousta hänet on nähty improryhmä Kolinan riveissä ja vuonna 2016 ilmestyneessä elokuvassa Äpärä. Näyttelemisen lisäksi Lawson toimii luokanopettajana. Putouksen jälkeen Lawson on toiminut juontajana TV1:n Hula Hula Suomi -ohjelmassa yhdessä Mira Luodin kanssa.

  Ali Show'ssa keskustellaan Ernestin nuoruudesta, kouluttautumisesta ja myös Juha Sipilästä. Oulunsalosta kotoisin oleva Ernest muistelee juniorijalkapalloaikojaan Oulunsalon Pallossa ja joukkueen taloudenhoitajaa, nykyisin pääministerinä tunnettua Juha Sipilää: "yhtäkkiä meidän joukkueella olikin rahaa". Studiossa keskustellaan myös Ernestin Putous-hahmosta, näyttelijyyden määritelmästä ja Ernestin kuopatuista juristihaaveista.

 • Ali Jahangiri saa vieraakseen pianisti Iiro Rantalan. Laajemman yleisön tietoisuuteen Rantalan nosti Trio Töykeät -yhtye 80- ja 90-lukujen taitteessa. Sittemmin Rantala on levyttänyt erilaisten kokoonpanojen kanssa, työskennellyt klassisissa orkestereissa, opettanut sekä säveltänyt niin elokuva-, televisio- kuin teatterimusiikkiakin. Lisäksi hänet on viime vuosina nähty myös tv:ssä Iiro irti -sarjan isäntänä.

  Ali Show'ssa muistellaan Iiron polkupyöräkeskeistä nuoruutta. Iiro eli lapsuuttaan "italialaisittain" auttaen vanhempiaan heidän pyöräliikkeessään, joka sijaitsi perheen kerrostaloasunnon alakerrassa. Sekä ennen koulua että koulun jälkeen Iiro oli isosiskonsa kanssa "siellä tiskin takana - tai ei meitä näkynyt sieltä - mutta oltiin siellä kuitenkin vartiossa". Yhtäkkiä selviää, että Ali on käynyt lapsena korjauttamassa pyöränsä samaisessa liikkeessä 90-luvun puolivälissä. Kaikki kuitenkin muuttui Iiron ollessa 6-vuotias, kun hänen äitinsä vei hänet Cantores Minores -kuoron pääsykokeisiin: "tämä perustui oletukseen, että mä osaan laulaa".

 • Ali Jahangirin vieraaksi saapuu muusikko ja lyyrikko Tuomari Nurmio. Yli 20 studioalbumia julkaisseen Nurmion tavaramerkiksi on muodostunut Stadin slangi ja myös erikoinen laatikkokitara. Hänet on myös palkittu omintakeisesta työstään muun muassa Eino Leinon palkinnolla vuonna 2003 ja Erikois-Emmalla vuonna 2009.

  Ali Show'ssa muistellaan 60-luvun Helsinkiä hiililaivoineen. Tuomari Nurmion eli Handen lapsuuden Kallio "ei ollut pop eikä se ollut hip". Hande ei itse tehnyt veistoluokassa sähkökitaraa, mutta muistelee, kuinka kavereiden kitaroita soitettiin putkiradioiden läpi. Studiossa keskustellaan myös paljon siitä, kuinka musiikin kuunteleminen, bisnes ja muusikkous on muuttunut sitten Handen lapsuuden: "Siihen aikaan ei ollut varaa ostaa levyjä, et niitä tuli sitten varastettua".

 • Ali Jahangirin vieraaksi saapuu laulaja Petra Gargano, joka muistetaan vuosituhannen vaihteessa pintaan nousseesta Tiktak-yhtyeestä. Tiktakin julkaistessa debyyttialbuminsa Petra oli vasta 14-vuotias, ja vuonna 2007 yhtyeen hajotessa 22-vuotias. Sittemmin Petra on tehnyt soolouraa kolmen albumin verran. Petra nähtiin myös kevään Vain Elämää -ohjelmassa, ja kokoelmalevy "Päiväkirjat 2007-2017" julkaistiin huhtikuussa.

  Ali Show'ssa keskustellaan kemiasta, lähiöistä, keikkapaikkojen majoituksista ja tottakai Tiktakin ajoista. Keväällä gradunsa otsikolla "Vetyfosfonaattimenetelmä olkonukleotidisynteesissä" palauttanut Petra kertoo joutuneensa kasvamaan aikuiseksi Tiktakin jälkeen. Minkälaista on aloittaa oma, "normaali elämä" ensi kertaa 22-vuotiaana?

 • Ali Jahangirin vieraaksi saapuu CMX:n laulaja-basisti A.W. Yrjänä.CMX:ää Yrjänä on luotsannut yli 30 vuotta, jonka aikana se on julkaissut 15 studioalbumia ja 7 EP:tä. Yrjänä vastaa yhtyeen sanoituksista ja osittain myös sävellyksistä. Yrjänä on kirjoittanut myös viisi runoteosta, ja hänen seuraava julkaisunsa, tyyliltään spekulatiivista fiktiota edustava seikkailukertomus "Joonaanmäen valaat" julkaistaan syyskuussa.

  Ali Show'ssa avataan metafilosofiset hanat heti kättelyssä: "Me mentiin johonki sellaseen mistä kumpikaan ei oo varttiin tajunnu yhtään mitään et mistä me puhutaan". Keskustelu polveilee lukemisessa, uskonnossa, parapsykologiassa ja lapsuuden Torniossa. Yrjänä muistelee koulua "täynnä keskustalaisia opettajia" ja sukupuolivalistusopetusta, josta vastasi lestadiolainen seitsemän lapsen äiti: "nämä seuraavat sivut ovat sellaisia joita emme käsittele täällä luokassa, lukekaa ne kotona".

 • Ali Jahangiri saa vieraakseen entisen kollegansa Abdirahim Husseinin eli Husun. Kaksikko teki keväällä 2016 Yle Puheelle Ali ja Husu -ohjelmaa, joka palkittiin Vuoden asenteellisimpana mediatekona ja tekijät saivat työstään myös Miehen työ 2016 -palkinnon. Husu on radiotoimittajuutensa lisäksi myös tulkki, järjestöaktiivi ja poliitikko.

  Ali Show’ssa matkataan Husun lapsuuteen Mogadishuun. Husun lapsuudenmaisemissa ei ollut korkeita taloja kuten Suomessa, mutta "samanlaista touhua se oli siellä, mutta meillä oli parempaa kun oli koko ajan aurinkoa". Husu muistelee myös isänsä kuolemaa ja sitä, kuinka hänet 12-vuotiaana poikana nimettiin perheen pääksi, ja 15-vuotiaana hän lähti yksin Suomeen. Odotellessaan Itävallassa jatkolentoa Helsinkiin hänellä oli taskussaan 200 dollaria, joilla hän osti 80 dollarin walkmanin pystyäkseen kuuntelemaan C-kasetiltaan "Let’s talk about sex baby"-kappaletta.

 • Ali Jahangirin vieraaksi saapuu näyttelijä Anu Sinisalo. Häntä on nähty valkokankaalla ja televisiossa jo parinkymmenen vuoden ajan. Sinisalo tunnetaan muun muassa rooleistaan sarjoissa "Helppo elämä" ja "Sorjonen", joista hänet on myös palkittu parhaan naisnäyttelijän Venla-pystillä. Vuonna 2015 hän sai myös parhaan naispääosan Jussi-palkinnon roolistaan elokuvassa "Ei kiitos".

  Ali Show’n isännän asema on vaakalaudalla, kun intensiivisen keskustelun tuoksinassa Anu alkaakin haastatella Alia: "Tää on Ali Show eikä mikään Anu Sinisalon terapia, ethän sä nyt voi tulla tänne kaappaamaan mun lähetystä hyvä ihminen!"

  Studiossa pohditaan ihmisyyttä, häpeän tunnetta ja ihmisten kohtaamisen vaikeutta, mutta ennen kaikkea nauretaan. Anu muistelee myös ruotsinkielisen alakoulun aloittamista täysin suomenkielisenä ja mummon kanssa tehtyjä reissuja "Köyhien Stockalle" Pikku Huopalahteen, joka oli silloin vielä suo.

 • Ali Jahangirin vieraaksi saapuu juontaja ja entinen missi Heidi Sohlberg. Miss Suomeksi hänet kruunattiin vuonna 2001 ja seuraavana vuonna hänestä tuli myös Miss Baltic Sea. Sittemmin hän on työskennellyt juontajana muun muassa Elixir-televisio-ohjelmassa.

  Ali Show’ssa lanseerataan uusi termi "pussisiideri", jota Heidi nautti nuoruudessaan Jyväskylässä. Studiossa keskustellaan ulkonäön ihannoinnista, mallikursseista, erilaisista leteistä ja myös rintasyövästä, jolle Heidi menetti äitinsä 10-vuotiaana ja johon hän myös itse sairastui vuonna 2016.

 • Ali Jahangiri saa vieraakseen toimittaja Matti Röngän. Uutisankkurina tunnettu Rönkä on niittänyt mainetta myös dekkaristina, ja hänen yhdeksäs romaaninsa Eino julkaistiin vuonna 2015.

  Ali Show’ssa puhutaan niin lapsuudesta kuin sodan käyneestä sukupolvestakin. Ennen muuttoa Helsinkiin Rönkä oli käynyt pääkaupungissa kaksi kertaa, "mikä kuulostaa ihan antiikkiselta, mutta se oli totta". Kulttuurishokki oli melkoinen: "mä tuun opiskelijaporukkaan, jossa puhutaan kovaäänisesti ja siellä on ihmisiä, jotka on olleet "tarhassa", mulle aivan vieras asia". Rönkä muistelee myös isäänsä, joka kuoli Röngän ollessa 20-vuotias. Tunnistettavan puheäänen salaisuudesta Rönkä paljastaa vain sen, että hän juo skottiviskiä.

 • Ali Jahangirin vieraaksi saapuu raumalainen somehahmo HesaÄijä. Nousun somekansan tietoisuuteen HesaÄijä teki ihmettelemällä Hesaa ja "raitsikoita" Facebook- ja Instagram-videoissa. HesaÄijä tekee myös musiikkia ja on julkaissut kolme singleä, joista tuorein, Karhun kaato, näki päivänvalon huhtikuussa.

  Ali Show’ssa HesaÄijä avaa historiaansa uskomattoman leveällä Rauman murteella. Ennen musiikin löytämistä HesaÄijä oli kiinnostunut "vähä niinku siit mist kaik muukki suamalaise nuore poja ovat, jääkiakost ja jäkiskorteist". Vaikka HesaÄijä tunnetaankin somettajana, on hän tehnyt musiikkia pitkään - ensimmäiset Playstationin Music 2000 -sävellykset syntyivät jo vuonna 1998. HesaÄijän rento ja huoleton elämänasenne saa selityksen, kun hän vakavoituu kertomaan vuonna 2012 saamastaan aivoveritulpasta.

 • Ali Jahangirin vieraaksi saapuu radiotoimittaja ja juontaja Juuso Mäkilähde. "Mäkkäri" tunnetaan muun muassa Suomen surkein kuski -ohjelmasta, jota hän on juontanut vuodesta 2012. Radiossa Juuso on juontanut muun muassa YleX:n iltapäivää. Mäkkäriä nähdään ruudussa jälleen syksyllä 2017, kun hän juontaa ruutuun palaavan Idolsin kahdeksannen tuotantokauden yhdessä Anni Hautalan kanssa.

  Ali Show'ssa muistellaan Juuson ensimmäistä koulupäivää Jämsässä ja esittäytymistä Imatran murteella. Pääkaupunkiseudulle tiensä löytänyt Mäkkäri pohtii myös Helsinkiin muuttamisen kompleksisuutta: "kun tulee Helsinkiin, saa olla oma itsensä, mutta samalla vääntää itsensä siihen samaan muottiin kuin missä kaikki muut on". Juuso ajautuu myös tunnustamaan rikoksen, sillä mikä olisikaan sopivampi paikka tunnustukselle kuin valtakunnallinen radiolähetys.

 • Ali Jahangiri saa vieraakseen laulaja-sanoittaja Irinan. Lähes kaksikymmenvuotisen laulajauran tehnyt Irina nähtiin keväällä myös Vain elämää -tv-sarjassa. Irina on tehnyt uransa aikana yli 700 keikkaa ja seitsemän albumia, joista tuorein, Seitsemän, ilmestyi huhtikuussa.

  Ali Show'ssa tasapainoillaan holtittoman kikatuksen ja vakavien aiheiden välillä. Irina paljastaa uransa alkuvaiheiden Playa-yhtyeen saaneen nimensä Warnerin palaverihuoneessa karttaa tuijottamalla, sillä "Goodmanin idis oli että me oltais joku Galaxy, ihan typerä nimi". Irina vakavoituu myös tunnustamaan, että on ollut joskus kyllästynyt Irinaan.

Kuuntele myös

  Muualla Yle.fi:ssä