Leikola ja Lähde

Lähi-idän vaikeat kriisit

 • 53 min
 • toistaiseksi

Lähi-idän kriiseille ei ole näkyvissä ratkaisua. Suurvalloillakaan ei näytä olevan keinoja edes tulitauon järjestämiseen Syyrian sodassa. Markus Leikolan ja Jussi Lähteen ohjelmassa keskustellaan Lähi-idän ja Turkin tilanteesta.

Mihin suuntaan Isis on kehittymässä? Miten Turkin ja Venäjän suhteiden lientyminen vaikuttaa Syyrian tilanteeseen?

Millainen on Turkin tulevaisuus? Mitä Irakissa nyt tapahtuu?

Vieraana on konfliktinratkaisujärjestö CMI:n asiantuntija Hussein al-Taee.

Lähetykset

 • pe 19.8.2016 10.05 • Yle Radio 1

Jaksot

 • Suomi tarvitsisi kipeästi lisää vientiä talouden kohentamiseksi. Miltä näyttävät ensi vuoden ulkomaankaupan näkymät? Joko ensi vuonna Venäjän kaupasta voi odottaa positiivisia uutisia? Missä iskussa on valtion vientitukipalvelu Team Finland?
  Markus Leikolan ja Jussi Lähteen vieraana on ulkomaankauppa- ja kehitysministeri Kai Mykkänen.

 • Donald Trump on aloittanut hallintonsa rakentamisen. Miten presidentin vallanvaihto USA:ssa tapahtuu?
  Tuoko jokainen presidentti mukanaan oman hallintokulttuurinsa? Miten Suomi rakentaa suhteet uuteen presidenttiin ja hänen hallintoonsa?
  Markus Leikolan ja Jussi Lähteen vieraina ovat pitkän linjan diplomaatti, Suomen entinen Washingtonin suurlähettiläs Jukka Valtasaari ja Ulkopoliittisen instituutin ohjelmajohtaja Mika Aaltola.

 • Joukko entisiä kansanedustajia on pannut alulle kansalaisaloitteen eutanasian sallimiseksi. Tuoreen tutkimuksen mukaan 85 prosenttia suomalaisista hyväksyisi eutanasian osana suomalaista terveydenhuoltoa. Myös sairaanhoidon henkilökunnan asenteet eutanasiaa kohtaan ovat muuttumassa myönteisemmiksi.

  Millaista lainsäädäntöä armokuoleman salliminen vaatisi? Mitä eettisiä ongelmia eutanasiaan liittyy?

  Markus Leikolan ja Jussi Lähteen vieraina ovat kansalaisaloitteen takana oleva Iiro Viinanen ja terveystieteiden tohtori Anja Terkamo-Moisio.

 • Tampereella aiotaan lähivuosina investioda rajusti. Kaupunkiin ollaan puuhaamassa uutta urheilu- ja viihdekeskusta ja raitiotieverkkoa. Lisäksi on suunnitteilla uusia asuntoalueita ja ostoskeskuksia.

  Tavoitteena on että Tampereen seudun asukasluku kasvaisi kahden seuraavan vuosikymmenen aikana yli sadalla tuhannella.
  Millainen on tulevaisuuden Tampere? Mihin Tampereen kasvu perustuu?
  Vieraina ovat Tampereen pormestari Anna-Kaisa Ikonen ja valtuuston puheenjohtaja, kansanedustaja Sanna Marin.

 • Nicaraguassa käydään sunnuntaina presidentin- ja parlamenttivaalit. Jatkuuko Daniel Ortegan valtakausi kyöhyydestä kärsivässä maassa?
  Millainen on koko Väli-Amerikan tulevaisuus? Pärjääkö köyhä maanosa kahvinviljelyllä, laivojen rahti- ja väylämaksuilla ja veroparatiisibisneksellä?
  Markus Leikolan ja Jussi Lähteen vieraana on tietokirjailija Jyrki K Talvitie.

 • Miten käy USA:n presidentinvaaleissa? Miten vaalit muuttavat maata ja maailmaa? Mikä vaaleissa ratkaisee?

  Asiantuntijoina ovat entinen suurlähettiläs Pekka Lintu, professori Markku Henriksson, toimitusjohtaja Kristiina Helenius, yliopistonlehtori Saila Poutiainen, tutkija Mari Marttila ja diplomi-insinööri Michael Mengelt.

  Toimittajina ovat Markus Leikola ja Jussi Lähde.

 • Markus Leikolan ja Jussi Lähteen ohjelmassa puhutaan syksyn uutuuskirjoista.

  Vieraina ovat kirjailija Antti Tuuri ja tietokirjailijat Tiina Syrjä ja Mai Allo.

 • Suomalainen rauhanturvatyö täyttää tänä vuonna 60 vuotta. Ensimmäiset suomalaiset rauhanturvaajat lähtivät YK:n operaatioon Suezille joulukuussa 1956. Tämän jälkeen noin 45 000 suomalaista on palvellut yli 40 rauhanturva- ja kriisinhallintaoperaatiossa Lähi-idässä, Afrikassa, Aasiassa ja Euroopassa.

  Millainen rooli Suomella on nykyisissä rauhanturvaoperaatioissa? Mitä hyötyä Suomelle on rauhanturvaamisesta ja kriisinhallinnasta? Miltä näyttää toiminnan tulevaisuus?

  Markus Leikolan ja Jussi Lähteen vieraina ovat kouluttaja Nina Pelkonen ja Rauhanturvaajaliiton puheenjohtaja Paavo Kiljunen.

 • Hallituksen tavoitteena on synnyttää 110 000 uutta työpaikkaa ja nostaa työllisyysaste 72:een prosenttiin. Millä keinoilla työttömille saadaan töitä? Millaisia ovat oikeat kannustimet, jotka houkuttelisivat nykyistä paremmin ottamaan vastaan tarjolla olevia töitä?

  Markus Leikolan ja Jussi Lähteen vieraina ovat kansanedustaja Antti Kaikkonen keskustasta ja Antti Lindtman SDP:stä.

 • Pohjois-Koreaa uhkaa jälleen humanitäärinen kriisi. Kesän tulvissa 70 000 ihmistä on menettänyt kotinsa ja talvi uhkaa taivasalle jääneitä ihmisiä. Tulvat ovat tuhonneet myös merkittävän osan sadosta.

  Millainen maa Pohjois-Korea tänä päivänä on ja miltä näyttää sen tulevaisuus?

  Markus Leikolan ja Jussi Lähteen vieraina ovat Jyväskylän yliopiston maailmanpolitiikan professori Pekka Korhonen ja SPR:n kansainvälisen avustustoiminnan suunnittelija Toni Jokinen.

 • Valtiovarainministeri Petteri Orpon ensimmäinen budjettiehdotus lupaa veronkevennyksiä, lisää valtion velkaa ja panostuksia työttömyyden hoitoon. Valtiovarainministeriö arvioi, että talouskasvu on ensi vuonnakin heikkoa.

  Millainen talousvuosi kansalaisia odottaa? Mistä löytyisi keinoja työttömyyden alentamiseen? Millainen on euroalueen talouden tulevaisuus brexitin varjossa?

  Entä millainen on kokoomuksen linja Orpon johdossa?

 • Työeläkeyhtiöitä on viime vuosina arvosteltu monella perusteella. On moitittu eläkejohtajien runsaita bonuksia, yhtiöiden heikkoja sijoitustuottoja, veroparatiisisijoituksia ja epädemokraattiseta hallintoa.
  Millaisessa hoidossa suomalaisten työeläkevarat ovat? Pitäisikö työeläkejärjestelmää uudistaa?
  Vieraina ovat eläkevakuutusyhtiö Ilmarisen johtaja Jaakko Kiander ja dosentti Olli Pusa.

Klipit

 • Ensi vuonna tulee kuluneeksi 40 vuotta siitä, kun punk-musiikki rantautui Suomeen.

  Omituisesti pukeutuvat ja outoa räminämusiikkia kuuntelevat takkutukat aiheuttivat pahennusta. Jopa rock-sukupolven kasvatit vieroksuivat näitä anarkistisesti ajattelevia uuden aallon nuoria.

  Miten punk-kulttuuri ja –ideologia muuttivat Suomea? Onko nyky-Suomessa tilaa vastakulttuureille? Miten entinen punkkari pärjää politiikassa?

  Markus Leikolan ja Jussi Lähteen vieraina ovat entiset punk-muusikot Tumppi Varonen ja Tuukka Temonen, joilla molemmilla on kokemusta politiikan saroilta.

Kuuntele myös

  Muualla Yle.fi:ssä