Radioteatteri esittää

Vanhempainyhdistys

 • 53 min
 • ei kuunneltavissa

Ensilähetys. Vanhempainyhdistys on Roope Lipastin komedia vanhemmuudesta, ehkä siinä raadollisimmassa muodossa. Hetkenä, jolloin vanhemmuutta pyritään suorittamaan yhdessä muiden vanhempien kanssa heidän arvostelevien silmiensä alla.

Saman ryhmädynamiikan voi varmasti löytää monestakin yhteisöstä, jossa pitäisi pyrkiä yhteiseen päämäärään.

Ohjaus: Katja Krohn
Äänisuunnittelu: Tiina Luoma
Tuotanto: Radioteatteri, Soila Valkama.

Rooleissa: Anna-Leena Sipilä, Emilia Sinisalo, Minna Kivelä, Nora Raikamo, Tuomas Uusitalo, Pertti Koivula, Kari Ketonen, Jarkko Tamminen ja Alina Tomnikov.

Lähetykset

 • su 14.8.2016 15.00 • Yle Radio 1

Jaksot

 • Näytelmä, kirjoittanut Ted Willis. Radioteatterille suomentanut ja sovittanut Eila Pennanen. Ohjaus: Kalle Holmberg.
  Kaksiosaisen kokonaisuuden henkilöt:
  Jacko Palmer - Pertti Weckström. Nell Palmer - Kyllikki Forssell. Kathie Palmer - Virpi Uimonen. Sonny Lincoln - Turo Unho. Judy Gomez - Tuula Nyman. Frank Stephens - Jaakko Pakkasvirta. Vanhus - Unto Salminen.

  Kuuntelijan toiveuusinta vuodelta 1967. Tällä kuunnelmalla Radioteatteri myös kunnioittaa ohjaaja, teatterineuvos Kalle Holmbergin muistoa – Holmberg kuoli syyskuussa 2016.

 • Jacko Palmer on edistysmielinen ammattiyhdistysjohtaja, joka taistelee värillisten työläisten tasavertaisuuden puolesta 1950-luvun Lontoossa. Eräänä uuvuttavan kuumana kesäiltana Palmer joutuu kuitenkin pulmallisen tilanteen eteen omassa perhepiirissään, kun saa tietää tyttärensä suunnittelevan avioliittoa jamaikalaisen pojan kanssa.

  Näytelmä, kirjoittanut Ted Willis. Radioteatterille suomentanut ja sovittanut Eila Pennanen. Ohjaus: Kalle Holmberg.
  Kaksiosaisen kokonaisuuden henkilöt:
  Jacko Palmer - Pertti Weckström. Nell Palmer - Kyllikki Forssell. Kathie Palmer - Virpi Uimonen. Sonny Lincoln - Turo Unho. Judy Gomez - Tuula Nyman. Frank Stephens - Jaakko Pakkasvirta. Vanhus - Unto Salminen.

  Kuuntelijan toiveuusinta vuodelta 1967. Tällä kuunnelmalla Radioteatteri myös kunnioittaa ohjaaja, teatterineuvos Kalle Holmbergin muistoa - Holmberg kuoli syyskuussa 2016.

 • Brittikirjailija Ted Willisin näytelmään perustuva Kuuman kesän ilta kertoo edistysmielisestä ammattiyhdistysjohtajasta Jacko Palmerista. Hän joutuu pulmallisen tilanteen eteen omassa perhepiirissään, kun saa tietää tyttärensä suunnittelevan avioliittoa jamaikalaisen pojan kanssa.
  Tiivistunnelmaista perhedraamaa on toivonut Päivi Kostama Siikajoelta. Kuunnelma teki nuoruuden kuohuissa vaikutuksen. Toiveuusinnalla Radioteatteri kunnioittaa myös ohjaaja, teatterineuvos Kalle Holmbergin muistoa. Holmberg kuoli syyskuussa 2016.

  Kuunnelman esittelyssä Holmbergia ja hänen töidensä merkitystä muistelee teatterintutkija, dosentti Pentti Paavolainen. Toimittajana on Emilia Cronvall.
  Kuuntelijan toiveuusinta vuodelta 1967 lähetetään kahdessa osassa. Ensimmäinen osa tulee Radio 1:ssä sunnuntaina 21.5. klo 15.00, toinen osa sunnuntaina 28.5. klo 15.00.

 • Millaisen jäljen dramaturgi, ohjaaja ja käsikirjoittaja Outi Nyytäjä jätti kulttuurikentille ja mikä teki hänestä niin omaleimaisen? Nyytäjä opetti ainakin, että "pitää mennä rohkeasti ja päin asioihin".
  Muistojaan Nyytäjästä kertoo Radioteatterin pitkäaikainen päällikkö Pekka Kyrö.
  Toimittajana on Emilia Cronvall.

  Radioteatteri kunnioittaa huhtikuun lopulla edesmenneen Outi Nyytäjän muistoa ja uusii sunnuntaina 7.5. kuunnelman Roskat pois! vuodelta 2004. Nyytäjän käsikirjoittama ja ohjaama Roskat pois! kuullaan valiouusintana Radio 1:ssä klo 15.00. Kuunnelma on kuultavissa myös Areenassa.

  Outi Nyytäjä oli Pekka Kyrön haastateltavana vuonna 2004 lauantai-illan teatterivieraana: ohjelma Alhaisten ylhäistäjä ja ylhäisten alhaistaja on kuunneltavissa Areenassa aina 5. kesäkuuta saakka.

 • Ranskankielen ja saksankielen maisterista tuli suomalaisen ja ruotsalaisen ja hiukan myös ranskalaisen kulttuurin, median, teatterin ja elokuvan pääopettaja. Pätevyyden tähän dramaturgian taitoon Outi Nyytäjä hankki mm. seitsemän vuoden aikana Radiotatterin dramaturgina.

  Laajassa henkilökuvassa Nyytäjä kertoo lapsuudestaan eri puolilla Suomea, siitä miten hän tovereineen leikki Keuruulla Tarzania. Hän itseoikeutettuna Tarzanina. Hän tunsi itsensä äitiään vanhemmaksi. Hän näki ison, vahvan ja turvallisen enkelin.

  Hänellä oli militantin mieli. Hän halusi estää typerien asioiden tapahtumista. Hän loukkasi erästä tiikerililjaa ja komenteli tulppaaneja. Laulurastas pilkkasi häntä.

  Outin opetus: ”Ennen kuin ryhtyy kirjoittamaan, pitäisi osata lukea.”

  Ohjelman on toimittanut Pekka Kyrö. Äänisuunnittelija Ari Mursula.
  Uusinta vuodelta 2004.

 • Joka ilta näytännön jälkeen hän korjaa katsomosta ja näyttämöltä roskat pois. Sipsipussit, oluttölkit, avaamattomat kondomit, musikaalin miesesiintyjän punaiset tangakalsarit ja tekoaltaaseen nukahtaneen ensi-iltakirjailijankin kumiankkoineen.
  Hän on teatterin siivoja, sen näkymätön työntekijä.

  Hän tietää, hän ajattelee: ”Kun ihminen on siivooja tai joku muu joka vaikka kuppilassa korjaa tiskejä, niin sehän on täysin näkymätön. Sen pitää olla ja liikkua niin kuin olis olematon. Eihän tällaisella olemattomalla voi olla ajatuksia, saati sitten jotakin sellasta kuin näkemys tai maailmankatsomus. Mutta tällä olemattomalla ja näkymättömällä on aivot. Ja niillä aivoilla syntyy ihan käyttökelpoisia ajatuksia. Kun syntyy tämä meidän perheen kuningas tai kuningatar, mä järjestän tämän maailman sille sopivaks. Eikä ne lähde lika ja roskat maailmasta pelkillä kauniilla puheilla!”

  Kuunnelma, Radioteatterille kirjoittanut ja ohjannut Outi Nyytäjä. Äänisuunnittelu: Anders Wiksten. Henkilöt: Siivooja - Marja Myllylä. Soittaja - Ilpo Mansnerus.

  Tällä valiouusinnalla Radioteatteri haluaa kunnioittaa viime viikolla edesmenneen dramaturgi/ohjaaja käsikirjoittaja Outi Nyytäjän muistoa.

 • Komisario Rehunen Roomassa on ajanvieteseikkailu vuodelta 2009. Kai Vakkurin kirjoittama kuunnelma vie Rooman kujille ja kaduille. Miten kuunnelman tyylilaji syntyi? Entä mistä aineksista kaupungin runsas äänimaisema on rakennettu? Kuunnelman esittelyssa haastateltavina ovat kuunnelman ohjaaja, Radioteatterin pitkäaikainen päällikkö, Pekka Kyrö ja äänisuunnittelija Tiina Luoma.

  Radioteatterin valiouusinta Komisario Rehunen Roomassa tulee Radio 1:ssä sunnuntaina 30.4.2017 klo 15.00.

 • Keski-ikäinen, pyylevä, elämästä nautiskeleva komisario Rehunen matkustaa ystävineen lomalle Roomaan. Mutta heti aluksi käy kuitenkin ikävästi, yksi seurueen jäsenistä katoaa.
  Vanha suomalaiskomisario ja italialainen poliisipäällikkö lyövät viisautensa yhteen, josta alkaa vanhan ajan ajanvieteseikkailu erikoislaatuisine tyyppeineen. Italialaisiskelmät 1950- ja 60 -luvuilta antavat tunnelmaa tarinalle.

  Radioteatterille kirjoittanut Kai Vakkuri. Ohjaus: Pekka Kyrö. Äänisuunnittelu: Tiina Luoma.
  Rooleissa:
  Olli Tuominen, Gustav Wiklund, Antti Litja, Miitta Sorvali, Oiva Lohtander ja Eeva Soivio.
  Uusinta vuodelta 2009

 • Kirjoittanut Patrick Hamilton. Suomentanut Albert Saloranta. Radiolle sovittanut Leo Apo.
  Ohjaus: Markus Rautio.

  Kaksiosaisen kokonaisuuden henkilöt:
  Mrs. Manningham - Tuire Orri. Mr. Manningham - Kauko Kokkonen. Rough, etsivä - Kauko Käyhkö. Elisabeth, keittäjä - Senja Lehti. Nancy, sisäkkö - Eija Hiltunen. Kertoja - Kauko Käyhkö.
  Kuuntelijan toiveuusinta vuodelta 1949.

  Jännäriklassikko kertoo lontoolaisesta avioparista, jonka miehen menneisyyteen kätkeytyy eräs synkkä salaisuus. Mies alistaa vaimoaan ja uskottelee tämän olevan menettämässä järkensä. Iltaisin, vaimon ollessa yksin, kaasuvalojen liekit himmenevät ja hän kuulee kuinka joku liikkuu talon suljetussa yläkerrassa.

 • Juhani Peltosen kirjoittamassa kuunnelmassa kaksi vanhusta keksii kesken päiväkävelynsä tunnustaa toisilleen rakkautensa. Tällä kuunnelmalla Radioteatteri muistaa näyttelijä Pentti Siimestä - Siimes kuoli lokakuussa 2016. Pääroolissa ovat Pentti Siimes sekä näyttelijä, Siimeksen puoliso, Elina Pohjanpää.
  Kuunnelman esittelyssä haastateltavana on näyttelijä Kaija Pakarinen. Toimittajana on Emilia Cronvall.

  Pensasaidan takana -kuunnelma tulee Radio 1:ssä sunnuntaina klo 15.00.

 • Antti Tuomisen esikoiskuunnelma on kuvaus perheistä, nuoruudesta, seksuaalisuuden heräämisestä ja rakkaudesta uskonnollisen ahdasmielisyyden puristuksessa.
  Miten kuunnelma syntyi ja millaista oli rakentaa kohtauksia väkevään tarinaan?
  Kuunnelman esittelyssä haastateltavina ovat käsikirjoittaja Antti Tuominen, ohjaaja Anne Rautiainen ja äänisuunnittelija Anders Wiksten. Toimittajana on Emilia Cronvall.

  Valittujen perhe -kuunnelman ensiesitys on Radio 1:ssä maanantaina 23.1. klo 19.03. Kuunnelma uusitaan maanantaina 13.2. klo 19.03.

 • Kun aika loppuu on Elina Hirvosen menestyskirjasta dramatisoitu kuunnelma.
  Soilan Valkaman ohjaamassa ja dramatisoimassa kuunnelmassa eletään omaisten, äidin ja sisaren, kautta hetkeä jolloin tieto heidän läheisensä hirmuteosta tavoittaa heidät. Mielen täyttävät muistot, ristiriitaiset tunteet ja kohtalokkaat kysymykset: oliko tämä nähtävissä ja ehkä estettävissä.
  Miten romaani ja kuunnelma saivat alkunsa - ja mitä teoksen aihepiiri kertoo ajastamme? Kuunnelman esittelyssä haastateltavina ovat kirjailija Elina Hirvonen ja näyttelijä Outi Vuoriranta.

  Kuunnelma Kun aika loppuu tulee Radio 1:ssä maanantaina 9.1. klo 19.03.

Kuuntele myös

  Muualla Yle.fi:ssä