Radio 1:n erikoislähetykset

Keskiajan heinäkuu: Hildegard Bingeniläisen parantavat opit

 • 57 min
 • ei kuunneltavissa

Miten pysyä terveenä? Miten syödä terveellisesti? Miten elää tasapainoisemmin? Miten voin saada elinvoimaa? Nämä ovat kysymyksiä, joihin nykyihmiset hakevat kiivaasti vastauksia. Nämä olivat myös ydinkysymyksiä, joita 1100-luvulla elänyt nunna Hildegard Bingeniläinen (1098-1179) pohdiskeli. Vastaukset kysymyksiinsä hän sai ”jumalallisten näkyjen” kautta. Näin syntyneen viisautensa hän kirjasi ylös lukuisiin kirjoihin, jotka löydettiin Vatikaanin kirjastosta vasta 1980-luvulla.

Hildegard oli moniosaaja: luonnontutkija, ensimmäinen naislääkäri (itseoppinut), säveltäjä, kirjailija, runoilija, taidemaalari, abbedissa, sielunhoitaja ja profeetta.

Hildegard innoittaa edelleen ihmisiä ympäri Eurooppaa, erityisesti synnyinmaassaan Saksassa, missä Hildegardin luontaistuotteita myydään omalla tuotemerkillä. Suomessa on parikymmentä vuotta toiminut oululainen Pyhä Hildegard-seura, jonka missio on tehdä tunnetuksi tätä keskiajan voimanaista. Seuran puheenjohtaja Raija-Leena Särkilahti kertoo seuraavassa, miksi hänen mielestään nykyihmistenkin kannattaa kuunnella Hildegardin sanomaa. Äänipedagogi ja laulaja Pia Skipdahl on ihastunut Hildegardin säveltämään musiikkiin. Se on yhtaikaa maallista ja taivaallista, se on hoitavaa, se vaikuttaa mielen syvimpiin tasoihin. ”Hildegardin musiikkia ei esitetä, sen laulaminen on kuin meditaatiota”, sanoo Pia Skipdahl.

Toimittajana on Sari Valto.

Lähetykset

 • la 2.7.2016 13.00 • Yle Radio 1

Jaksot

 • Peterson-Berger: Suvilaulu sarj. Frösön kukkia (Berliinin valtionoopperan ork./Armas Järnefelt).

  Paisiello: Huilukvartetto n:o 3 G-duuri (Musica Petropolitana).

  Pylkkänen: Sydänsuvella sarj. Kesäisiä kuvia (RSO/Petri Sakari).

  Butterworth: Idylli kansansävelmistä pienelle orkesterille (Bournemouth Sinfonietta/Norman del Mar).

  P. J. Hannikainen: Hämyssä kesäisen yön (Tapiolan kuoro/Erkki Pohjola).

  Schumann: Sommerruh (Julian Lloyd Webber, sello, Jiaxin Lloyd Webber, sello, John Lenehan, piano).

  Prokofjev: Kesäpäivä (Radio-ork./George de Godzinsky).

  Rimski-Korsakov: Kesäyön uni (Anna Netrebko, sopraano, ja Daniel Barenboim, piano).

  Langgaard: Ensimmäinen osa jousikvartetosta n:o 4 (Kesäpäiviä) (Nightingale-jousikvartetti).

  Madetoja: Soita somer, helkä hiekka (Polyteknikkojen Kuoro/Juha Kuivanen).

  Konsertin on laatinut Jari Rantschukoff

 • Juhannusillan nostalginen aarreaitta: radiohistoriaa, viihdekonserttien, klassisen ja kevyen musiikin helmiä putkiradioiden kulta-ajalta 1950- ja 60-luvuilta, kokemuksia ja muistoja.

  Toimittajina Pekka Laine ja Risto Nordell.

 • Palmgren: Juhannus (Tampereen Filharmoninen kuoro/Heikki Liimola).

  Linsén: Kesäpäivä Kangasalla (Aava-naiskuoro/Eeva-Maija Sorvari).

  Nykänen (sov.): Jo joutui armas aika (Jukka Nykänen, piano).

  Hämäläinen (sov. Nurminen): Suvimarssi (Matti Lehtinen, baritoni, Karjalan yhteiskoulun oppilaskuoro ja Radion viihdeork./Kalervo Hämäläinen).

  Collan: På Roines strand (Jenny Carlstedt, mezzosopraano, ja Gustav Djupsjöbacka, piano).

  A. Merikanto: Juhannus (Laulu-Miehet/Matti Hyökki).

 • Boheemeja ja kunnon böömiläisiä Pienen puolen kaupunginosasta. Humanististen tieteiden kandidaatti Jussi-Pekka Hakkarainen, filosofian maisteri Sampo Saari ja toimittaja Maritta Alander-Valtonen Jan Nerudan klassikkoteoksen maailmassa. Uusinta vuodelta 2005.

 • Tasavallan presidentti Sauli Niinistö vastaa kysymyksiin ja keskustelee kuuntelijoiden kanssa suorassa radiolähetyksessä. Toimittajana on Krista Taubert.

 • O.Y Suomen Yleisradio - A.B. Finlands Rundradio -nimisen yhtiön ensimmäinen lähetys oli torstaina 9.9.1926. Vastaperustetun yhtiön ensimmäissä lähetyksessä vastaperustetun laitoksen väliaikaiseksi toimitusjohtajaksi valittu L. M. Viherjuuri piti puheen.

  Puheen lukee kuuluttaja Jari Aula.

 • Kun Jeesus syntyi Betlehemissä ajanlaskumme alussa, Juudea oli provinssi Rooman valtakunnassa. Arki tuon ajan Palestiinassa oli ankara.

  Jeesus saarnasi syrjäseuduilla, mutta meni juutalaisten pesah-juhlan aikana Jerusalemiin. Muitakin kiertäviä saarnaajia ja ihmeidentekijöitä liikkui tuolloisessa Palestiinassa. Mitä erityistä Jeesuksen opetuksessa oli, että hän sai seuraajia elinaikanaan ja sen jälkeenkin? Kolmikymppinen juutalaismieshän mullisti koko maailmanhistorian.

  Salla Vuolteenahon vieraina ovat Raamatun tutkija, professori Antti Marjanen sekä historian tutkija, dosentti Marja-Leena Hänninen Helsingin yliopistosta.

 • Maria Andersson oli tiettävästi vanhin koskaan elänyt suomalainen. Mitä hän kertoi elämästään 110-vuotishaastattelussa vuonna 1939?

 • Nuorisokuoro Vox Aurea esiintyy lähetettävässä Laulun voima -yhteislaulukonsertissa maanantaina 11.5. klo 19.03. Kuoroharrastuksesta kertovat laulajat Eerika Malkamäki ja Konsta Litmanen sekä kuoronjohtaja Sanna Salminen. Toimittajana Salla Matusiak.

 • Marraskuussa 1978 presidentti Urho Kekkosen nekrologi tallennetaan Yleisradion kassakaappiin. Muutamia viikkoja aiemmin Neuvostoliiton matkan yhteydessä presidentti Kekkosen terveydentilaan on kiinnitetty huomiota. Suomalainen media vaikenee tapahtuneesta. Nekrologin tekijä on presidentin sisäpiiriläinen. Oliko joillakin erityistä syytä olettaa, että presidentti olisi pian kuollut? Toimittajana Jukka Kuosmanen.

 • Ulkoministeriön alivaltiosihteeri Keijo Korhosen marraskuussa 1978 kirjoittama ja lukema UKK in memoriam- nauha Yleisradion arkistosta. Alivaltiosihteeri Keijo Korhosen muistopuhetta presidentti Kekkosesta ei koskaan lähetetty. Liittyy Jukka Kuosmasen toimittamaan ohjelmaan Presidentti Kekkonen Ylen luurankokaapissa.

Ei tulossa olevia jaksoja

Kuuntele myös

  Muualla Yle.fi:ssä