Maisteri Lindgrenin musiikkiesitelmä

Giuseppe Verdi ja Arrigo Boito - vihamiehistä ystäviksi

  • 55 min
  • ei kuunneltavissa

Oopperasäveltäjänä Giuseppe Verdi oli tottunut olemaan veturi. Hän valitsi aiheen, tiesi päämäärän, luonnosteli synopsiksen, teki kohtausrungon ja käski libretistin täyttää puuttuvat aukot sopivilla säkeillä annetussa rytmissä. Hänellä oli aina oikeus muuttaa sanoja, ja vain hän päätti teoksen rakenteen. Mutta nyt oli tämä Arrigo Boito, Verdiä lähes 30 vuotta nuorempi keskinkertaisuus, epäonnistunut säveltäjä ja tavallinen skribentti, joka houkutteli Verdin melkein mihin tahansa ja itse asiassa teki kaikki ratkaisut olematta muuta kuin ystävällinen, kohtelias ja nöyrä. - Minna Lindgren esitelmöi.

Ohjelman musiikit (katkelmia):

Verdi: Duetto oopp. Don Carlo (Michael Sylvester, tenori, Vladimir Tshernov, baritoni ja Metropolitan-oopperan ork./James Levine)

Verdi: Kansojen hymni (Richard Margison, tenori, Kanadan oopperayhdistyksen ork. ja kuoro/Richard Bradshave)

Verdi: Falstaff (solisteja, RCA Italiana -oopperan ork./Georg Solti)

Boito: Mefistofele (solisteja, ja Ambrosian-oopperakuoro, Wandsworth-koulun poikakuoro sekä Lontoon SO/Julius Rudel)

Verdi: Juomakohtaus oopp. Otello (Sergei Leiferkus, tenori, Ramon Vargas, tenori, Michael Schade, tenori, sekä Pariisin oopp. poikakuoro, Bastiljin oopp. ork. ja kuoro/Myung-Whun Chung)

Verdi: Rodrigon kuolinkohtaus oopp. Don Carlos (Placido Domingo, tenori, Shirley Verrett, mezzosopraano, ja Covent Garden -oopperan ork./Carlo Maria Giulini)

Verdi: Jagon monologi oopp. Otello (Ruggero Raimondi, basso, ja Pariisin oopperan ork./Emil Tshakarov)

Lähetykset

  • ke 10.8.2016 11.00 • Yle Radio 1

Jaksot

Ei kuunneltavissa olevia jaksoja tällä hetkellä.

Kuuntele myös

    Muualla Yle.fi:ssä