Horisontti

Millaista on suomalainen kuolemansuru?

 • 44 min
 • toistaiseksi

Suomalainen suree kuoleman keskellä salassa ja vaieten. Horisontissa tavataan kaksi ihmistä, jotka ovat menneet suruaan kohti kirjoittamalla. Uskontotieteilijä Mari Pulkkinen teki väitöskirjan suomalaisesta surusta - ja menetti tutkimustyönsä aikana kaksi lastaan. Kirjallisuuskriitikko Tuomas Juntunen kirjoitti puolestaan ensimmäisen romaaninsa esikoisvauvansa kuolemasta. Ohjelmassa kysytään myös, onko kirkon tuki kohtukuoleman kokeneille vanhemmille onnistunutta. Ohjelman toimittavat Kimmo Saares ja Anna Patronen.

Lähetykset

 • su 21.8.2016 12.15 • Yle Radio 1

Jaksot

 • Alexander Dugin on Moskovan valtionyliopiston professori ja Venäjän ylimmän johdon lempifilosofi. Dugin kertoo edustavansa "neljättä poliittista teoriaa" - eli käytännössä hän haluaisi katkaista läntisen liberalismin voittokulun.Tilalle traditionalistinen Dugin tarjoaa konservatiivisia arvoja ja uskonnon maineenpalautusta. Duginin näkemyksen mukaan läntinen liberalismi on tullut hulluksi ja tätä hulluutta edustavat niin rajat auki -politiikka kuin sukupuolivähemmistöjen oikeudetkin.

  Samuli Suonpää tapasi Suomessa vierailleen Alexander Duginin.

 • Miksi uskonto kiinnostaa uskonnotonta? Millaiset kysymykset uskonnossa kiehtovat, kun sitä tarkastelee ulkoapäin? Mistä uskonnoissa on kyse uskonnottoman näkökulmasta? Keskustelemassa ovat uskontotieteilijä Teemu Taira, teologian opiskelija Kata Kaski ja islamin jättänyt, valt. yo Seida Sohrabi. Toimittajina ovat Anna Patronen ja Samuli Suonpää.

 • Pääsiäinen on kristinuskon suurin juhlapyhä. Kuten yleensä, pääsiäisjuhlastakin tekee juhlan yhteinen ateria. Mikä on uskonnon ja ruoan välinen suhde? Miksi ruoka on niin paljon muutakin kuin ravinto? Mitä symboliikkaa löytyy pääsiäispöydän antimista? Ruoasta ja hengellisyydestä keskustelevat päätoimittaja Jaakko Heinimäki, uskontotieteilijä Anna Haapalainen sekä pastori Teemu Toivonen Helsingin ortodoksisesta seurakunnasta. Horisontin toimittavat Anna Patronen ja Ville Talola.

 • Pipliaseura on julkaissut uuden käännöksen Markuksen evankeliumista. Tällä kertaa käännös sovitettiin nuorison suuhun ja suoraan digilaitteihiin. Kirjana käännöstä ei julkaista ollenkaan.

  Paljonko kieli muuttuu ja miten uusi digikäännös eroaa vuoden 1992 Kirkkoraamatusta? Käännöstyöhön osallistunutta dosentti Niko Huttusta haastattelee Samuli Suonpää.

 • Helsingissä jo perinteiseksi muodostuneen Via Crucis-kärsimysnäytelmän päähenkilönä nähdään tänä vuonna nainen. Maria Ylipään näyttelemän Jeesuksen ohella teoksen kaikki muutkin näyttelijät ovat naisia. Ylipää kertoo ajatuksiaan Jeesuksen roolista ja pääsiäisestä. Toimittaja on Ilona Ikonen.

 • Yhä useampi saa tietonsa uskonnoista pääsääntöisesti medioiden kautta. Miten uskontoja käsitellään tiedotusvälineissä ja millä kantimilla on toimittajien uskonnonlukutaito? Entä milloin kirkon tiedote ylittää uutiskynnyksen? Keskustelijoina ovat viestinnän tutkija Johanna Sumiala, pappi ja toimittaja Tapani Ruokanen sekä Kirkon tiedotuspäällikkö Eevu Heikura. Lisäksi kuullaan toimittaja Rauli Virtasen sekä STT:n uutispäätoimittaja Minna Holopaisen ajatuksia uskonnosta uutisena. Ohjelman toimittavat Samuli Suonpää ja Anna Patronen. Ohjelman ensiesitys oli 11.9.2016.

 • Lapsiasiavaltuutettu Tuomas Kurttila haluaa lisätä uskonnollisten yhdyskuntien valvontaa. Erityisesti lasten oikeuksiin pitäisi kiinnittää nykyistä enemmän huomiota. Kurttilan esityksen mukaan yhteiskunta voisi puuttua uskontojen opetukseen myös pakkokeinoin - tai jopa lakkauttaa uskonnollisen yhdyskunnan.

  Mikkelin piispa Seppo Häkkinen ja Suomen juutalaisten seurakuntien keskusneuvoston puheenjohta Yaron Nadbornik eivät lapsiasiavaltuutetun esityksestä innostu. Onko lasten oikeuksien turvaaminen uhka uskonnonvapaudelle?

  Lapsiasiavaltuutettua ja uskontojohtajia haastatteli toimittaja Samuli Suonpää.

 • Monelle usko ja yhteys seurakuntaan on voimavara, mutta jos hengellinen yhteisö kasvaa epäterveeksi, hengellisen väkivallan uhka on todellinen. Hengellinen väkivalta jättää syvimmät jäljet lapsiin, jotka ovat kaikkein haavoittuvimmassa asemassa. Mitä on rakentava, turvallinen hengellisyys? Aiheesta ovat keskustelemassa kaksi hengellistä väkivaltaa tutkinutta teologia, Janne Villa ja Aila Ruoho sekä kasvatusasiainsihteeri Iris Sotamaa Vantaan seurakuntayhtymästä. Ohjelman toimittavat Ville Talola ja Kimmo Saares.

 • Ihmisen vaikutus ilmastonmuutokseen on nykykäsityksen mukaan kiistatonta. Ilmaston lämpenemisestä olisi syytä olla kaiketi huolissaan laajemmin, mutta huolestumisen sijaan iso joukko kieltää koko ilmiön ihmisperäisyyden.

  Yhdysvalloissa asia nousi esiin myös vaalit voittaneen Donald Trumpin puheenvuoroissa. Ilmastonmuutoksen vähättelyn taustalla on usein uskonnollinen vakaumus. Mistä siinä on kyse?

  Keskustelemassa ovat akatemiaprofessori Markku Kulmala sekä tutkija, ekoteologi Panu Pihkala. Horisontin toimittavat Anna Patronen ja Ville Talola.

 • Margot Kässmann on yksi Saksan tunnetuimmista papeista. Hän on myös aktiivinen yhteiskunnallinen keskustelija, joka antaa kasvot mediassa Saksan evankeliselle kirkolle. Tämän lisäksi Kässmann on tuottelias kirjailija ja entinen Hannoverin maakirkon piispa. Hän jätti tehtävänsä välittömästi jäätyään kiinni rattijuoppoudesta vuonna 2010.

  Viime vuodet hän on toiminut reformaation merkkivuoden virallisena lähettiläänä. Toimittaja Iida Ylinen tapasi Kässmannin Suomen vierailun yhteydessä Helsingin yliopistolla.

 • Suomi on kaupungistunut vauhdilla. Monella vanhalla ja perinteisellä asialla on vaikeuksia roikkua mukana. Yksi näkyvimmistä mittareista on uskonnon aseman muutos, kirkon jäsenkato on etupäässä kaupunkilainen ilmiö.

  Viime vuonna käynnistyi kirkon rahoittamana Helsingin yliopistossa kaupunkiteologian tutkimushanke. Viisivuotista projektia vetää yliopistonlehtori Henrietta Grönlund. Missä ja mihin menee kaupunkilainen uskonnollisuus? Ville Talola tapasi Henrietta Grönlundin.

 • Kuntavaalit lähestyvät. Puolueiden ehdokasasettelussa on pulpahtanut pintaan myös ehdokkaita, joilla on avoimen rasistisia ajatuksia. Ovatko kuntavaalit erityisen herkät äärimmäisten ajatusten ehdokkaille? Miten politiikassa puhutaan toisista ihmisistä ja mitä saa sanoa? Keskustelemassa ovat sosiologi, maahanmuuttotutkija Lena Näre, Ihmisoikeusliiton pääsihteeri Kaari Mattila sekä Malmin seurakunnan kirkkoherra Heikki Arikka. Horisontin toimittavat Anna Patronen ja Samuli Suonpää.

Klipit

 • Lapsi ei ole tyhjä taulu, ei kasvamassa oleva kuluttaja eikä tulevaa työvaoimaa, ajattelee Seurakuntien lalpsityön keskuksen eläkkeelle jäävä pääsihteeri Kalevi Virtanen. Lapsen tulo ajattelun keskiöön merkitsee perustavaa muutosta sekä kirkkoon että muualle yhteiskuntaan.
  Ohjelmassa kuullaan myös, millaisia kuvia lapset piirtävät pyhästä sekä millaisista palikoista hyvä parisuhde rakentuu.

 • Luterilaisuus koettiin Venäjän vallan aikaan erottamattomaksi osaksi suomalaisuutta, vastapainona ortodoksiselle tsaarin vallalle. Mutta yhtenäinen Suomi oli myytti jo 1800 -luvulla. Yhtenäisyyttä korostava historia oli aikanaan poliittinen valinta. Tarkastelukulmaa muuttamalla kokonaiskuva tarkentuu. Professori Irma Sulkunen valottaa suomalaisuuden ja luterilaisuuden sidoksia. Ohjelmassa tarkastellaan myös suomalaista antisemitismiä ja avataan ikkunat Arfikkaan.

Kuuntele myös

  Muualla Yle.fi:ssä