Dokumenterat

su 7.8.2016

 • 45 min
 • ei kuunneltavissa

Lähetykset

 • su 7.8.2016 20.15 • Yle Areena

Jaksot

 • Ett sammanträffande under andra världskriget blev nästan fatalt för de båda inblandade personerna, Civilkurage, självuppoffring, hjältedåd och moralisk styrka karakteriserar huvudrollsinnehavarna i denna historia. Den australiske prästen Rex Dakers (bilden), som under kriget fick smeknamnet ‘The Fighting Padre’ och den judiske affärsmannen Yitzhak Perski, som var Nobelpristagaren, Israels förre president och premiärminister, Shimon Peres' far. I programmet hör vi bl.a. Shimon Peres och Yitzhak Perskis släkting Lindyanne Ehrnooth. Redaktör är Albert Ehrnrooth.

 • Albert Ehrnrooths program handlar om ett sammanträffande under andra världskriget som nästan blev fatalt för de båda inblandade personerna, Civilkurage, självuppoffring, hjältedåd och moralisk styrka karakteriserar huvudrollsinnehavarna i denna historia. Det låter lite väl 'uppbyggligt', men allt förmedlas genom en personlig familjeberättelse som utspelar sig i flera olika länder. Två personer står i fokus: den metodistiska, australiske prästen Rex Dakers som under kriget fick smeknamnet 'The Fighting Padre' och den judiske affärsmannen Yitzhak Perski, som var Nobelpristagaren Shimon Peres far. Dokumentärmakarens hustru medverkar och Israels f.d. president och premiärminister Shimon Peres ställde också upp på en intervju.

 • - Nina Burton om 1500-talets bästsäljarförfattare Erasmus av Rotterdam, föregångare till dagens medierevolution. Erasmus av Rotterdams kontaktnät över Europa kan storleksmässigt liknas vid dagens nätverk på exempelvis facebook. Förutom allt annat han skrev kunde han formulera ca sextio brev om dagen. 1500-talets kungar och påvar försökte locka honom till sig, men han gick sin egen väg där han rörde sig kors och tvärs mellan flera av Europas länder. Han är en person som för oss rakt in i en dramatisk tid som på många sätt liknar vår egen. I programmet medverkar Nina Burton vars nya bok Gutenberggalaxens nova är en essäberättelse om Erasmus av Rotterdam, humanismen och 1500-talets medierevolution. Redaktör: Mi Wegelius.

 • Ett program om fotbollens magi, Mårten Westös bok om fotbollsfamiljen Eremenko, och om fotboll på film. Redaktör: Tomas Jansson.

 • ”Jag kan ju ha blivit bortrövad och såld också, det vet vi inte”. Conny Wiik kom till Finland från Taiwan som ettåring, under en tid då det inte fanns någon lagstiftning i Finland gällande internationell adoption. Efter 33 år söker Conny svar på vem och var hans biologiska mamma kan vara. Redaktör: Elin von Wright. Ljud Jyrki Häyrinen

 • Hur påverkas skrivandet av att vara på ett ödsligt skär, utan uppkoppling och datorer? Hur påverkas skrivandet av att vara på en ö som närmast kanoniserats av den finlandssvenska litteraturen? Tre debuterande författare - Martina Moliis-Mellberg, Adrian Perera och Ylva Perera - tar sig an det megalomaniska projektet att diskutera plats och skrivande under en augustivecka på Tove Janssons Klovharun i Pellinge skärgård. Kreativitet, krav och klippor, horisonten som hopp eller hot.

 • Ingmar Bergman är större än någonsin på teaterscener runtom i världen, men vad är det som gör honom så intressant just idag. Tomas Jansson reser till Bergmanfestivalen och Bergmanstiftelsens arkiv i Stockholm för att få svar, träffar teatermänniskor från hela Europa och minns Bergman tillsammans med skådespelaren Stina Ekblad.

 • Ingmar Bergman är större än någonsin på teaterscener runtom i världen, men vad är det som gör honom så intressant just idag. Tomas Jansson reser till Bergmanfestivalen och Bergmanstiftelsens arkiv i Stockholm för att få svar, träffar teatermänniskor från hela Europa, och minns Bergman tillsammans med skådespelaren Stina Ekblad.

 • Ett program om fotbollens magi, Mårten Westös kommande bok om fotbollsfamiljen Eremenko, och om fotboll på film. Redaktör: Tomas Jansson.

 • Spelar det någon roll varifrån en teaterpjäs kommer? Tomas Jansson följer med åtta nyskrivna finlandssvenska pjäser, frågar vad som är speciellt med dem, och när den finlandssvenska dramatiken ska kunna kalla sig lika vuxen som den finska och de andra nordiska ländernas dramatik.

 • "Det är som att flyga fram i ett undervattens museum där ingen annan någonsin varit". Så beskriver Patrik Grönqvist grottdykning. Det som är en mardröm för de flesta är Patrik Grönqvists passion. På över 100 meters djup i trånga mörka tunnlar trivs han som bäst. Patrik överlevde den tragiska dykarolyckan i en grotta i Plurdalen utanför Mo i Rana i Norge vintern 2014. Det går inte många dagar utan att han tänker på det som skedde, men att sluta dyka finns inte på kartan.
  Redaktör: Elin von Wright. För ljudarbetet står Jyrki Häyrinen.

 • Under en shamansk ritual i Sibirien får Carl-Johan Lindén sitt knä botat. Samtidigt blir vi alla renade med hjälp av rök, eld och strupsång.

Klipit

 • Alma Södehjelm har ordet och talar "fritt ur hjärtat" i Sveriges Radio 1943. Temat är behovet av att få slut på fientligheterna i kriget. "Måste fredssträvandena förbli hobby?", frågar hon sig i ett tal om krigets och fredens historia.
  "Kanonen har nu varit en bestseller", säger Söderhjelm.

Kuuntele myös

  Muualla Yle.fi:ssä