Dokumenterat

ma 8.8.2016

 • 44 min
 • ei kuunneltavissa

Rockmusikens sångtexter har alltid levt i skuggan av musiken, men kan rocktexter också leva ett eget liv? Vad är en bra rocktext, och vad är det som kan få den att följa en människa genom ett helt liv? Tillsammans med Tomas Jansson gräver författaren Hannele Mikaela Taivassalo och journalisten Jean Lindén i rocktexternas magiska värld. Möt också textförfattarna Mattias Björkas och Elena Tonra.

Lähetykset

 • ma 8.8.2016 22.15 • Yle Vega

Jaksot

 • Pehr Stenberg skrev sitt livs självbiografi på närmare femtusen sidor medan han gjorde sitt livs klassresa. I Dokumenterat berättar Fredrik Elgh, till vardags professor i virologi och överläkare i ämnet, om Pehr Stenbergs äventyr. Elgh är en av förgrundsgestalterna i den arbetsgrupp som nu har gett ut Stenbergs självbiografi från uppväxten i Umeå till ungdomsåren i Åbo med omnejd och till svartsjukedramat med andra frun när han återvänt till Umeå efter närapå tio år i Åbo.
  Redaktör är Mi Wegelius.

 • I fjol somras blev journalisten/kritikern Tomas Jansson ombedd att recensera en föreställning som inte fanns. Teater Viirus och Radioteatern planerade ett projekt med pjäser som skulle skrivas utgående från recensioner. Sju månader senare inleds inspelningarna. Tomas Jansson sitter med i studion för att följa med vad som hade hänt med sin recension, och blir plötsligt också en del av föreställningen och får regianvisningar av Maria Lundström.
  I programmet följer lyssnaren med till Radioteaterns studio, får en bild av hur ett hörspel blir till och svar på frågan vad som skiljer radioteater från "vanlig" teater. Förutom regissören Maria Lundström medverkar också dramatikern Christoffer Mellgren, Radioteaterns Janina Jansson samt skådespelarna Jessica Raita och Viktor Idman.

 • Carl-Rudolf Gardberg är borgarson och gymnasist, Allan Wallenius är bibliotekarie, poet och socialist. De radikaliseras i var sitt läger i Åbo 1917. De två unga männen liknar varandra, båda svärmar för litteratur och kvinnor. Ändå väljer de olika vägar i ett samhälle där hatet släpps lös och där båda parter svartmålar varandra.
  Redaktör: Annvi Gardberg och ljud: Jyrki Häyrinen

  Röster: Lars M. Huldén som Carl-Rudolf Gardberg och Zacharias Hägerstrand som Allan Wallenius.
  Övriga röster: Jonas Blomqvist, Linus Lång, Corinna Streng och Anci Varoma och elever vid Gymnasiet Lärkan i Helsingfors. Sångare: Koiton laulu, Lars M. Huldén, Viktor Granö, Jonas Blomqvist, Heidi Finnilä, Johan Gullmets, Patrik Schauman, Mårten Wallendahl och Annvi Gardberg.

 • Carl-Rudolf Gardberg är borgarson och gymnasist, Allan Wallenius är bibliotekarie, poet och socialist. De möts på Åbo stadsbibliotek sommaren 1917. Samtidigt blir livsmedelsbristen i Finland akut och allt flera arbetare blir arbetslösa, politikerna bekämpar varandra i stället för att lösa problemen. De två unga männen är på väg med stormsteg mot inbördeskrig, och när kriget bryter ut är Carl-Rudolf vit och Allan röd.
  Redaktör: Annvi Gardberg och ljud: Jyrki Häyrinen

  Röster: Lars M. Huldén som Carl-Rudolf Gardberg och Zacharias Hägerstrand som Allan Wallenius.
  Övriga röster: Jonas Blomqvist, Linus Lång, Corinna Streng och Anci Varoma och elever vid Gymnasiet Lärkan i Helsingfors. Sångare: Koiton laulu, Lars M. Huldén, Viktor Granö, Jonas Blomqvist, Heidi Finnilä, Johan Gullmets, Patrik Schauman, Mårten Wallendahl och Annvi Gardberg.

 • Möt Ken Loach, den brittiska filmregissören som har kallats för Englands mest politiska filmregissör och som gjorde en av fjolårets mest rosade filmer "I, Daniel Blake". I Tomas Janssons program från mars 2013 berättar han om sin karriär, om hur hans filmer kommer till, och om dokumentärfilmen Spirit of '45 som beskriver hur ett välfärdssamhälle byggdes upp efter kriget, och hur man senare också rev ner det.

 • Det var på julannandag år 2004 som Matti Kallio med nöd och näppe undkom att bli ett av alla de tusentals offer som tsunamin i Sydostasien skördade. Men även om Matti överlevde tsunamin kom han inte över den tragiska upplevelsen. Redaktör: Kia Svaetichin. Ljudarbete: Jyrki Häyrinen.

 • Teaterstockholm lockar finländska skådespelare som aldrig förr. I reportaget promenerar Tomas Jansson runt på Stockholms Stadsteater tillsammans med Alma Pöysti, som nu har hunnit ungefär halvvägs på sitt kontrakt med Nordens största teater. Möt också Andrea Björkholm, Johan Fagerudd och Birthe Wingren som alla har flyttat till Stockholm och försöker hitta en plats i staden som är känd för en stenhård konkurrens inom teatern.

 • Månadens dokumentär: Om katter och krämpor

  En radiodokumentär om sorg, glädje, åldrande - och katter...

  Den 19 augusti bär Ann-Sophie Sandström in katten Liffi i sitt hus i Nykarleby. Hon lägger honom på en kudde; det är hans sista dag i livet. Ann-Sophie har redan gråtit över den svaga gamla katten i flera veckor, men nu måste han få somna in.
  Själv är Ann-Sophie sextio minus och hon känner sig gammal. Hon har drabbats av artros och haltar fram mellan de två hus på Källbacken där hon och hennes man bor.
  Mitt i sorgen och eländet bestämmer sig katten Lotta för att flytta in - och en morgon i september när Ann-Sophie tittar till henne så har hon fött tre ungar! Plötsligt är katternas totala antal sju och Ann-Sophie inser att hon håller på att bli en "crazy cat lady"...

  Redaktör: Ann-Sophie Sandström
  Ljudarbete: Jyrki Häyrinen.

 • Ett program om fotbollens magi, Mårten Westös bok om fotbollsfamiljen Eremenko, och om fotboll på film. Redaktör: Tomas Jansson.

 • Ett program om fotbollens magi, Mårten Westös kommande bok om fotbollsfamiljen Eremenko, och om fotboll på film. Redaktör: Tomas Jansson.

 • Spelar det någon roll varifrån en teaterpjäs kommer? Tomas Jansson följer med åtta nyskrivna finlandssvenska pjäser, frågar vad som är speciellt med dem, och när den finlandssvenska dramatiken ska kunna kalla sig lika vuxen som den finska och de andra nordiska ländernas dramatik.

 • Under en shamansk ritual i Sibirien får Carl-Johan Lindén sitt knä botat. Samtidigt blir vi alla renade med hjälp av rök, eld och strupsång.

Klipit

 • Två unga män radikaliseras och blir fiender i inbördeskriget 1918. En radiodokumentär i två delar.

 • Alma Södehjelm har ordet och talar "fritt ur hjärtat" i Sveriges Radio 1943. Temat är behovet av att få slut på fientligheterna i kriget. "Måste fredssträvandena förbli hobby?", frågar hon sig i ett tal om krigets och fredens historia.
  "Kanonen har nu varit en bestseller", säger Söderhjelm.

Kuuntele myös

  Muualla Yle.fi:ssä