Julkinen sana

Eläkelupaus - onko sellaista?

 • 44 min
 • toistaiseksi

Miten eläkkeistä oikein pitäisi keskustella? Juha Kulmasen kanssa aiheesta on puhumassa pitkän linjan eläkevaikuttaja, toimitusjohtaja Jukka Rantala Eläketurvakeskuksesta.

Lähetykset

 • ke 24.8.2016 12.10 • Yle Radio 1

Jaksot

 • Julkinen sana goes 1980. Juuri esitettiin Ari Lehikoisen hieno dokumentti haurastuvasta presidentti Urho Kekkosesta ja elokuvateatterihin on tullut Anja Snellmanin, aiemmin Kauranen, kirjan pohjalta tehty elokuva Syysprinssi, joka kertoo kahden kirjailijan rakkaustarinan. Se alkoi Eino Leino Seuran kokouksessa 1980.

  Juha Kulmanen on siivonnut arkistojaan ja löytänyt sieltä äänityksiään tuosta kiihkeästä kokouksesta (tässä katkelmassa äänessä ovat kirjailijat Erno Paasilinna ja Arto Melleri ja professori Kai Laitinen) sekä haastattelunsa Harri Sirolan esikoiskirjasta Abiturientti myös samaiselta syksyltä 1980. Harri Sirola teki itsemurhan vuonna 2001.

  Toimittajana Juha Kulmanen.

 • Monenko valvontakameran ohi kuljit tänään? Mihin kuvat tallentuvat ja kuka niitä saa katsella. Valvontakamerat luovat turvaa, mutta mikä on yksityisyyden suoja?

  Yksityisyyden suoja kuuluu perusoikeuksiin, mutta digitaalisuus on venyttänyt suojan rajoja ja muuttanut käytäntöjä.

  Julkisessa sanassa yksityisyyden suojasta keskustelevat tietokirjailija Petteri Järvinen ja viestintäoikeuden tutkija Riku Neuvonen.

  Toimittajana Anna-Liisa Haavikko.

 • Muuttuvasta mediasta keskustelemassa Viestinnän keskusliiton uusi toimitusjohtaja, liittojohtaja Jukka Holmberg Sanomalehtien Liitosta ja johtaja, vastaava päätoimittaja Atte Jääskeläinen Ylestä.

  Toimittajana on Juha Kulmanen.

 • FT Carl-Gustav Lindèn on seurannut vuosia Nokian vaiheita toimittajana ja journalismin tutkijana. Parhaimmillaan maailman viiden suurimman yrityksen joukkoon kuuluneesta Nokiasta on kirjoitettu paljon ja yhtiön nopea nousu ja kriisiytyminen on kiinnostanut tutkijoita eri puolilla maailmaa.
  Lindèn kirjoitti kolme vuotta Nokian valtakunta - Raportti hulluilta vuosilta -kirjaansa ja kokosi aineistoa yhtiöstä. Julkisessa sanassa kuullaan millainen oli Nokialandian suhde mediaan. Toimittajana Anna-Liisa Haavikko.

 • Broadcastingin tulevaisuus. Kuinka kauan AntenniTV ja FM-radio vielä jaksavat? Ohjelma on uusinta toukokuulta 2013, jolloin keskustelemassa olivat VTT:n erikoistutkija Ville Ollikainen, Digitan tv-päällikkö Teppo Ahonen ja Viestintäviraston erityisasiantuntija Kari Kangas. Ylessäkin mietitään parhaillaan mitkä broadcast-jakelun tv-kanavat jatkavat vuoden 2017 alusta kun julkaisun painopiste siirtyy yhä enemmän nettiin eli Yle Areenaan. Toimittajana on Juha Kulmanen.

 • Kirjailija-journalisti Yrsa Stenius on vuosikymmeniä seurannut näköalapaikalta ruotsalaista ja suomalaista mediaa. Hän aloitti ylioppilaslehdestä ja päätyi nuorena Arbetarbladetin päätoimittajaksi, josta siirtyi kulttuuriosaston päälliköksi Aftonbladetiin ja siitä politiikan päätoimittajaksi samaan lehteen.

  Lehdistön sanomisen rajoja Yrsa Stenius pohti päätoimisesti Ruotsin lehdistöasiamiehenä neljä vuotta (2007-11).

  Stenius on nähnyt Kekkosen Suomen ja Palmen Ruotsin sekä sosiaalisen median nousun vaikutuksen. Median roolista ja sen muutoksesta puhutaan Julkisessa sanassa Yrsa Steniuksen kanssa.

  Toimittajana Anna-Liisa Haavikko.

 • Yle täyttää 9.9. 2016 90 vuotta. Juhlien aatonaattona Juha Kulmanen on koonnut aiemmin toimittamistaan ohjelmista katsauksen yhtiön menneisyydestä 2000-luvun digiajan kynnykselle saakka.

  Näytteitä kuullaan seuraavista ohjelmista:
  - Kun politiikka tuli radioon (1979),
  - Huomio! Huomio! Yleisradio 60 vuotta (1986),
  - Yleisradion Ison Pajan vihkiäiset (1993) ja
  - Ylen julkinen palvelu markkinavoiminen puristuksessa (1998).

  Juha Kulmasen haastateltavina koosteessa ovat muun muassa vuorineuvos, SOK:n pääjohtaja Martti Mustonen, agronomi, Ylen hallintoneuvoston pitkäaikainen puheenjohtaja Atte Pakkanen, Ylen pääjohtajat Eino S. Repo, Sakari Kiuru ja Reino Paasilinna, toimitusjohtaja Arne Wessberg sekä hallintoneuvoston edustajat Reino Karpola, Maria-Kaisa Aula ja Teppo Turkki.

  Ensi vuonna 2017 Yle pääosin luopuu Isosta Pajasta ja sen jälkeen sinne muuttaa Valtion Rautatiet eli VR.

 • Emeritus suurlähettiläs Mikko Pyhälä aloitti diplomaattina 1970-luvun alussa Tsekkoslovakiassa. Hän on työurallaan nähnyt erilaisia kriisialueita ja tavannut poliitikkoja, joiden tapaamisesta ei ole voinut julkisesti kertoa, Vuonna 1983 Pyhälä tapasi tiibetiläisten hengellisen ja poliittisen johtajan Dalai Laman, mutta se pysyi salassa eikä siitä jäänyt jälkeä edes arkistoihin.
  Kun Pyhälä aloitti työnsä diplomaattina, ulkopoliittista keskustelua hallitsi presidentti Kekkonen. Kun hän jäi eläkkeelle, ulkopoliittisessa keskustelussa oli otettava huomioon EU-politiikka.
  Mikko Pyhälä kertoo muistelmissaan Valtaa ja vastarintaa avoimesti työstään ja niistä asioista, joista ei aktiiviaikana voinut puhua. Julkisessa sanassa tavataan Mikko Pyhälä. Toimittajana Anna-Liisa Haavikko.

 • Miten eläkkeistä oikein pitäisi keskustella? Juha Kulmasen kanssa aiheesta on puhumassa pitkän linjan eläkevaikuttaja, toimitusjohtaja Jukka Rantala Eläketurvakeskuksesta.

 • Puisto täyttyy lapsista ja aikuisista, jotka jahtaavat Pokémoneja. Jotta voit pelata, sinun täytyy antaa tiedot sijainnistasi.

  Nykylapsen digitaalinen jalanjälki on suuri. Hänestä kertyy tietoa sosiaalisen median palveluissa ja peleissä. Älylaitteet ovat tulleet jäädäkseen lastenhuoneen lelukoppaan. Mikä on lapsen tietosuoja tai yksityisyys, kun vanhemmat julkaisevat verkkoon vauvasta jo ultraäänikuvia?

  Lasten tietosuojasta ja yksityisyydestä puhuvat Julkisessa sanassa viestintäoikeuden professori Päivi Korpisaari, asianajaja Eija Warma sekä lakimies Leena Kuusniemi.

  Toimittajana Anna-Liisa Haavikko.

 • Kun tieto Jouko Turkan kuolemasta kiiri, miten reagoi toimitus? Mitä kirjoittamattomia tai kirjoitettuja sääntöjä muistokirjoituksiin sanomalehdissä liittyy? Miten kuolema koskettaa toimittajaa työssään? Kuolemasta mediassa keskustelevat Aamulehden toimittaja Marja Aaltio ja Helsingin Sanomien toimittaja Miska Rantanen. Lisäksi kuullaan asiaa tutkinutta Teemu Hallamaata Ylen uutisista. Ohjelman toimittaja on Janne Junttila.

 • Helsingin yliopiston viestinnän professori Anu Kantola on tutkimuksissaan valottanut poliittisen taloudellisen eliitin julkisuuskuvaa ja vaikutustapoja. Hän on myös selvittänyt, millaista oli poliittisen eliitin puhetapa 90-luvun talouskriisissä. Julkisessa sanassa on vieraana Anu Kantola, joka kertoo millaista puhetta nykyinen taloustilanne tuottaa. Toimittajana Anna-Liisa Haavikko. Ohjelma on uusinta huhtikuulta 2016.

Kuuntele myös

  Muualla Yle.fi:ssä