Historiasarjoja

ma 29.8.2016

 • 45 min
 • toistaiseksi

Lähetykset

 • ma 29.8.2016 13.15 • Yle Areena

Jaksot

 • Ranskan viimeisenä kuninkaana tunnettu Louis Philippe (Ludvig Filip) jätti jälkeensä sitkeän legendan, yövyttyään vuonna 1795 - silloin vielä nuorena prinssinä - erämaapappilassa Muonionniskalla. Myöhemmin Ranskan hallitsijana hän varusti kaksi suurta, tieteellistä retkikuntaa tutkimaan Huippuvuoria ja Lappia. Ensimmäisellä matkalla oli mukana myös Lapin maisemia ja kulttuuria taltioinut hovimaalari François-Auguste Biard. Taulut saapuivat nähtäviksi Rovaniemen taidemuseoon 22.2.2017.
  Haastateltavana tieteenhistorian dosentti Osmo Pekonen. Toimittajana on Sini Sovijärvi. Ohjelma on uusinta vuodelta 2015.

 • Kustavilainen laivuri Simon Jansson ja hänen vaimonsa Wilhelmina lähettivät kolme poikaansa yliopistoon.1800-luvun puolivälissä ratkaisu oli vähävaraiselle rahvaan perheelle poikkeuksellinen.

  Vanhemmat kirjoittivat Helsingissä opiskeleville pojilleen vuosien mittaan kymmeniä kirjeitä. Tohtori Kirsi Keravuori on tutkinut tätä kirjeenvaihtoa väitöskirjassaa. Kirjeet kertovat tarinaa ensimmäisen polven suomenkielisen sivistyneistön synnystä. Ohjelman toimittaa Virpi Väisänen.

  Kuva: Jahnssonien perhearkisto

 • Sata vuotta sitten elänyt Sofia Hjulgren oli yhteiskunnallinen vaikuttaja, joka eli väärässä ajassa ja paikassa. Ompelijasta ammattipoliitikoksi nousseen Hjulgrenin tarina on jäänyt unohduksiin eikä vähiten siksi, että hän oli ainoa sisällissodassa teloitettu naiskansanedustaja.
  Sofian tarinan kertovat historioitsija Marko Tikka, Lappeenrannan kaupunginvaltuutettu Risto Kakkola ja teologi Antti Vanhanen. Toimittaja on Mari Lukkari.

 • Ranskalaisen gastronomian historia muuttui ratkaisevasti Aurinkokuninkaan aikana, 1600-luvulla. Silloin Ranska lähti selkeästi omille teilleen ja erottautui muun Euroopan vielä keskiaikaisesta ruokaperinteestä. Renessanssin ruoka-ajattelu ylhäisille ja alhaisille sopivine ruokalajeineen oli edelleen kunniassaan.

  Tähän aikakauteen johdattelee meidät omassa keittiössään ja yrttitarhassaan, gastronomisista luennoistaan ja ruokailloistaan tunnettu Jarmo Kehusmaa, ranskan kielen opettaja ja ranskalaisen gastronomian tutkija.

  Toimittaja: Sini Sovijärvi.

  Kuva: Yle Uutiset Grafiikka

 • Kumpi ehkäisee rikollisuutta paremmin, kova rangaistus vai todellinen uhka kiinnijäämisestä? Historiasarjassa rikoksen ja rangaistuksen suhdetta pohtivat historiantutkijat Teemu Keskisarja ja Seppo Aalto sekä Kriminaali- ja oikeuspolitiikan instituutin johtaja Tapio Lappi-Seppälä. Toimittaja on Riika Nikkarinen. Ohjelma on uusinta helmikuulta.

 • Historiasarjoja: Rikos ja rangaistus. Osa 1. Raha ja yhden miehen valta.

  Sata vuotta sitten, itsenäisyyden aattona, Suomen pörssi oli vaarassa romahtaa yhden pankkiirin toimien seurauksena. Historiasarjassa pohditaan Teemu Keskisarjan ja Markku Kuisman kanssa talousrikosten historiaa - ja rangaistuksia. Toimittaja on Riika Nikkarinen.
  Ohjelma on uusinta helmikuulta 2016.

  Kolmiosaisessa sarjassa pohditaan historioitsija Teemu Keskisarjan ja vaihtuvien vieraiden kanssa rikosta ja rangaistusta.

 • Kokemäelle rakennettiin 1700-luvun loppupuolella uusi kivikirkko. Rakennushanke muistuttaa kovasti monia nykyisiä rakennusprojekteja. Päätöksiä tehtiin ylätasolla pitäjäläisten päiden yli. Asukkaat tekivät valituksia rakennushankkeen eri vaiheissa ja valitusten takia kirkon rakentaminen viivästyi usealla vuodella.

  Tohtori Ella Viitaniemi on tehnyt Kokemäen kirkon rakentamisesta väitöskirjan. Tutkimus kertoo rakennushankkeen vaikeuksista, mutta myös siitä miten talonpojat oppivat pitämään oikeuksistaan kiinni.

  Tohtori Ella Viitaniemi johdattaa meidät nyt Kokemäelle. Ohjelman toimittaa Virpi Väisänen.

 • Mommilan murhattu mies

  Itsenäisyyden alussa Suomessa kuohui, ja itänaapurin vallankumouksen mainingit tuntuivat myös meillä. Tunnetuimpia terroritekoja oli Mommilan veriteteot, jossa sai surmansa rikkaimpiin suomalaisiin kuulunut liikemies Alfred Kordelin. Mari Lukkarin toimittamassa ohjelmassa kuullaan vuoden 1917 tapahtumista paikkakuntalaisten kertomana sekä arkistohaastattelussa Risto Rytin vaimoa Gerdaa, joka oli Mommilassa veritekojen aikaan.

 • Chilen paluusta demokratiaan tuli viime vuonna kuluneeksi 25 vuotta. Tässä aihetta käsittelevän ohjelman toisessa osassa palataan siihen miten demokratiaan paluu onnistui maassa, jossa entisen sotilasdiktaattorin Augusto Pinochetin asema oli yhä vahva. Miten diktatuurin aikaisia ihmisoikeusloukkauksia voitiin käsitellä? Haastateltavana Helsingin yliopiston maailmanpolitiikan professori Teivo Teivainen, suurlähettiläs Markus Leinonen ja Silvia Navarro. Toimittajana Harri Alanne. Ohjelma on uusinta syksyltä 2015.

 • Viime vuonna tuli kuluneeksi 25 vuotta siitä, kun Chile palasi sotilasdiktatuurin jälkeen demokratiaan. Kaksiosaisen ohjelman ensimmäisessä jaksossa palataan siihen, kuinka vallanvaihto tapahtui. Haastateltavina Silvia Navarro, Carla Ibarra ja Daniela Bustos. Toimittajana Harri Alanne. Ohjelma on uusinta syksyltä 2015.

 • 1800-luvun alussa suurin osa suomalaisista asui vielä maalla. Toisin kuin yleensä luullaan, myös käsityöläisiä oli maasedulla enemmän kuin kaupungeissa. Sepät, suutarit ja räätälit tuottivat kulutustavaraa vaurastuville talonpojille.

  Tohtori Merja Uotila Jyväskylän yliopistosta johdattaa toimittaja Virpi Väisäsen Hollolan kylänraitille tapaamaan tuttuja käsityöläisiä.

  (Kuva: Pond5.)

 • Syksyllä 1721 Suomeen tuli tuhansia uusia ulkomaalaisia. Suuri Pohjansota oli syönyt miehiä Ruotsin armeijan suomalaisista joukko-osastoista. Heitä korvaamaan lähetettiin ruotsalaisia ruotusotilaita.

  Heikki Vuorimies on väitöskirjassaan selvittänyt, kuinka nuoret, vierasta kieltä puhuvat miehet kotoutuivat Hämeen maaseutukyliin. Ohjelman on toimittanut on Virpi Väisänen. Tekstinäytteet lukee Juha Pekka Pulkkinen.

  Kuva: Sotilaita 1700-luvun univormussa, Museovirasto, Kuvakokoelmat.fi.

Kuuntele myös

  Muualla Yle.fi:ssä