Vegas sommarpratare

to 25.8.2016

 • 57 min
 • ei kuunneltavissa

xxxx berättar saker som ligger henne / honom nära.

Lähetykset

 • to 25.8.2016 7.00 • Yle Areena

Jaksot

 • Hur gör man konkret för att flytta sina gränser och nå sina drömmars mål? Och hur gör man för att hjälpa sina barn och inte stjälpa dem i deras ambitioner?

  Bland annat det här talar ledarskapskonsulten Lars Losvik om i sitt sommarprat. Hemma i Nykarleby är han också VD och gårldskarl för Losvik Djurklinik. En stor del av fritiden går åt till att cykla, motionera eller att köra runt med familjen när dottern Eirin tävlar i internationell ridsport. Bland annat genom sina egna barn har Lars fått omsätta sina ledarskapskunskaper i praktien.

  Det limbiska systemet som knyter samman vänstra och högra hjärnhalvan hämmas av negativa känslor, oro, mobbning och att bli åthutad. Det är därför det är så viktigt att ha roligt för att lyckas.

  Lars Losvik sommarpratar i Yle Vega Fredag den 21 juli 2017.

  Red. Elisabeth Morney

 • "När jag för första gången fick min mens kändes det som att livet var över". Med de orden inleder bloggerskan och feministen Minna Salami sitt sommarprat i Yle Vega. Tammerforsfödde Salami har en finsk mamma och en pappa från Nigeria. Hon har vuxit upp i Malmö i Sverige, och sedan flyttat mellan Lagos och London, där hon bor nu.
  I London arbetar hon med sin blogg MsAfropolitain, och skriver för The Guardian. Salami berättar om hur det var att växa upp och se kvinnorna runt sig tappa färg redan tidigt i livet.
  Red: Heidi Grandell-Sonck

 • Erik Bonsdorff: Ekosystemet kommer att överleva. Det är kärleken till havet och framför allt fascinationen för olika sorters hav och vatten, som är drivkraften i professorn i marinbiologi, Erik Bonsdorffs sommarprat. Han tar oss på en världsomsegling på 57 minuter, där vi får besöka såväl tropiska som arktiska havsområden.
  Jag har fått göra forskningsresor till bägge polarhaven. Först som ung forskare med brinnande ambitioner och omättlig äventyrslystnad, och senare som äldre forskare med fortsatt behov av att lära av och förstå våra hav, men också för att få ro i själen.
  Red. Heidi Grandell-Sonck

 • Vem är hon, den mystiska kvinnan i ett svartvitt fotografi som håller Malin Kivelä vaken till småtimmarna?
  Det finns så mycket att förlusta sig med i cyberspace, det är svårt att lägga undan allt och sova. Jakten efter något som tänder till och blir till en berättelse tar över.
  Kiveläs sommarprat är en självanalytisk resa, en spegling i ett fotografi av en kvinna som bor med ett vildsvin, en hund, en uggla, ett rådjur, en lo och en kråka.

  Red. Heidi Grandell-Sonck

 • När musikern Peter Hägerstrand växte upp i Mariehamn var Pub Bastun hans vardagsrum och första scen. Gycklarnas afton, Good Evening Manchester och Jupiter Park är några band som Peter Hägerstrand har varit ledsångare i.

  Ett vanligt problem på mindre orter är att hitta likasinnade. I vårt fall spelade en punkare jämsides med en heavydiggare och en funkfantast sida vid sida med ett popsnöre.

  Blandningen kan i och för sig leda till ett nytt och unikt sound. Numera är Peter soloartist och gör även musik till teaterpjäser och filmer, som till exempel till den Oscar-nominerade filmen Lärjungen. I sitt sommarprat i Yle Vega ger Peter insyn i hur han tänker när han skapar filmmusik.

  Red. Elisabeth Morney

 • En solig vårdag i mars, förlorade Siv Fagerlund och hennes familj sin treåriga dotter i en olycka i pulkabacken. I dag tillägnar hon sitt sommarprat Mimmi. I fyrtio år har Siv Fagerlund, som jobbat som kurator vid Kårkulla samkommun, bearbetat sorgen efter dottern. Hon har fyllt häfte efter häfte med text. För henne har skrivandet varit en naturlig del av processen och hon citerar också litteraturvetaren Horace Engdahl på den punkten: "Att skriva är att flytta det som hände ut ur mig själv".

  Red: Heidi Grandell-Sonck

 • Staffan Bruun har suttit i häkte i Ceausescus kommunistiska Rumänien på 1980-talet. Han är författare till närmare 30 böcker, varav tretton hör till deckarserien Burt Kobbat och han arbetade som journalist redan på 1970-talet under kalla kriget.

  Allt var överpolitiserat. Jag gjorde ett inslag om någonting så ovanligt, så förbjudet och så omöjligt på den tiden som en demonstration mot Sovjetunionen. Inslaget sändes aldrig i Aktuellt för det stred mot den officiella utrikespolitiska linjen, säger Staffan Bruun.

  Om sina år som undersökande journalist både i Sverige och i Finland, om underhållande anekdoter och vad han tycker om falska nyheter, berättar den prisbelönte journalisten Staffan Bruun i sitt sommarprat i Yle Vega.

  Red. Elisabeth Morney

 • - Säsongen gick åt helvete. Mitt ledarskap var från 70-talet.
  Så här summerar fotbollscoachen Marianne Miettinen sitt misslyckande med Stattena IF i Sverige. Full av självförtroende efter att vara primus i klassen, bland alla manliga fotbollkollegor, skulle hon ta damallsvenskan med storm.

  I stället förlorades den ena matchen efter den andra och Marianne var tvungen att dra sig tillbaka och reflektera över vad hon gjorde fel och vad hon gjorde rätt. Misslyckandet gjorde henne ödmjuk. Hon ändrade sin auktoritära ledarstil och satte spelarna i fokus.

  Om sin krokiga väg till att vara tränare och förbundskapten för finska flicklandslaget U18 och U19 , berättare Marianne Miettinen om i sitt sommarprat.

  Red. Elisabeth Morney

 • Stefan Ingves: Kristinestad är mitt Mumindalen

  Riksbankschefen Stefan Ingves är närpesbon som bland annat räddat Indonesiens ekonomi och skrivit på alla pengar i hela Sverige.

  I sitt sommarprat berättar han om alla de långa resorna som lett honom till den posten, med start från utbytesåren i Michigan,USA, där Ingves gick High School.

  Tänk om någon hade sagt, nej, du får inte söka dig fram här i världen.

  Under nittiotalet blev Ingves generaldirektör för Bankstödsnämnden och började resa runt i olika länder världen över för att berätta om hur man i Sverige hade gått till väga för att få ordning på bankerna. Och en dag kom sedan det där telefonsamtalet där han fick frågan: “Vill du bli chef för Sveriges riksbank?”.

  Red. Heidi Grandell-Sonck

 • Eva-Stina Byggmästar från Nykarleby är en prisbelönt poet. Det gör att hon känner sig misslyckad som rebell. Hennes sommarprat, precis som hennes dikter är tvära kast mellan högt och lågt, underfundig humor och livsfilosofi.
  Redaktör Elisabeth Morney

 • När Jan-Erik Andelin var liten arbetade hans pappa inom exportindustrin och reste mycket. Med sig hem brukade han hämta broschyrer och tidtabeller från olika flygbolag.
  - Broschyrerna slängde jag, men tidtabellerna behöll jag. Som mest hade jag en samling på 70 tidtabeller från olika flygbolag.
  Det var så Andelin lärde sig hur världen hängde ihop, och tur var väl det, för hans eget yrke skulle komma att ta honom på en och annan resa.
  Vi får bland annat få följa med till Vilnius natten före Sovjetunionens fall, och till en tomatodling i Afrika i slutet av nittiotalet.

  Red: Heidi Grandell-Sonck

 • Med sina tretton år är Linnea Skog den yngsta sommarprataren i Yle Vega någonsin - men hon är också den yngsta Jussi-vinnaren i Finland någonsin.
  Det är på Jussigalan i våras som öppningsscenen i Skogs sommarprat utspelar sig. Precis innan priset för bästa kvinnliga huvudroll delas ut.
  - Jag vågar inte titta när Tommi Korpela öppnar brevet. Jag tittar ner i golvet och kniper ihop mina händer så hårt att knogarna vitnar.
  Allt i sommarpratet handlar ändå inte om framgångarna i filmvärlden utan vi får också ta del av några alldeles vanliga sommarminnen- och planer som sträcker sig från Lofoten i norr till Hangö i väster och Borgå i öst.
  - Sommaren är bäst, jag älskar sommaren. Jag får vara med min bästa vän, jag får simma, det är varmt, blommorna blommar, det är vackert, man får äta glass, vara med vänner och man har ingen skola. På sommaren är alla glada.

  Red: Heidi Grandell-Sonck

Kuuntele myös

  Muualla Yle.fi:ssä