Politiikkaradio

Politiikkaradio Remix

 • 29 min
 • toistaiseksi

Räjähtääkö globaali velkapommi käsiin? Sakari Sirkkasen kanssa studiossa ovat Suomen Pankin johtokunnan neuvonantaja Lauri Kajanoja sekä maailmanpolitiikan professori Heikki Patomäki Helsingin yliopistosta. Uusinta huhtikuulta.

Lähetykset

 • pe 12.8.2016 12.29 • Yle Puhe

Jaksot

 • Donald Trump valitaan Yhdysvaltain 45. presidentiksi tänään perjantaina Washingtonin Capitol-kukkulalla. Trump vannoo presidentinvalansa käsi Abraham Lincolnin raamatun päällä - tapa, jonka presidentti Obama aloitti. Executive order, ensimmäiset 100 päivää ja ulkopolitiikka - maailman katse suuntautuu nyt siihen, mihin ollaan astumassa Trumpin valtaannousun myötä. Mitä on luvassa? Keskuskauppakamarin toimitusjohtaja Risto E.J. Penttilä näkee, että Trumpin presidenttiys on osaheijastuma globaalista virrasta, joka vie kohti nostalgista nationalismia, suurvaltapolitiikkaa, vahvaa johtajuutta ja tavallaan uusmonarkismia. Nämä realistoituvat aina niin Yhdysvaltain kauppa- ja talouspolitiikasta kuin ulko- ja turvallisuuspolitiikassa. Penttilä ja väitöskirjatutkija Oscar Winberg Åbo Academista ovat Sakari Sirkkasen studiovieraina.

 • Vuosi 1848 oli Euroopan hullu vuosi. Brexit, Trumpin valtaannousu ja hänen viimeaikaiset puheensa Euroopasta, Venäjän ulkoministeri Lavrovin kova EU-kritiikki, eurooppalainen populismi ja Euroopan tämän vuoden merkittävät vaalit. Vanha manner on paitsi sisäisissä paineissa myös ulkoisessa puristuksessa sekä itä- että länsisuunnasta. Monihan piti viime vuotta vauhdikkaana vuotena. Mutta oliko vuosi 2016 kuitenkin vasta alkuverryttelyä: tuleeko vuodesta 2017 Euroopan hullu vuosi 2.0? Euroopan parlamentti äänesti uudesta puhemiehestään tällä viikolla. Millainen mies on italialainen Antonio Tajani? Miksi mediassa on kuvattu valintaprosessia lehmänkaupaksi tai peräti kaaokseksi? Sakari Sirkkanen studiovieraina Politiikkaradion ensimmäisessä Euroopparadiossa ovat EU-parlamentaarikot Liisa Jaakonsaari (sd), Henna Virkkunen (kok) ja Nils Torvalds (r). Euroopparadiota kuullaan Politiikkaradiossa kerran kuukaudessa, seuraavan kerran 16. helmikuuta.

 • Kiina ja Yhdysvallat ovat ajautuneet avoimeen sanasotaan presidentti Donald Trumpin virkakauden kynnyksellä. Trump on kyseenalaistanut sekä Taiwanin aseman, että Kiinan ja Yhdysvaltain taloussuhteiden perustan. Lisäksi Trumpin ulkoministeri on verrannut Kiinan toimia Etelä-Kiinan merellä Krimin valtaukseen.

  Valtiolliset kiinalaislehdet ovat puolestaan uhanneet Yhdysvaltoja "laajamittaisella sodalla" Trumpin ja hänen uuden ulkoministerinsä puheiden takia.

  Onko yhteenotto Kiinan ja Yhdysvaltain välillä väistämätön Trumpin astuessa Valkoiseen taloon?

  Kuinka rajusti Kiina vastaa, jos Trumpin puheet eivät osoittaudu sanahelinäksi?

  Vieraana on vanhempi tutkija Jyrki Kallio Ulkopoliittisesta instituutista.

  Toimittajana on Tapio Pajunen.

 • Brittipääministeri Theresa May:n ennakoidaan tammikuun 17. päivän puheessaan kertovan lisää brexit-prosessista. Ennakkotietojen perusteella brittihallitukselta odotetaan EU-eron suhteen tiukempaa otetta kuin brexit-äänestyksen jälkeen arveltiin. Brittilehdet ovat kertoneet Mayn liputtavan "siistin" tai "puhtaan" brexitin puolesta.

  Syksyllä May paljasti, että brittihallitus haluaa estää työvoiman vapaan liikkuvuuden, sekä EU-lainsäädännön ensisijaisuuden briteissä. Nyt vuodettujen tietojen mukaan May haluaa Britannian myös ulos tulliliitosta sekä EU:n sisämarkkinoilta.

  Kuinka kovaan brexit-peliin May on valmis?

  Edustaako brexit suurempia maailmanpoliittisia trendejä? Mihin brexit-äänestyksessä todistettu nationalismin ja populismin aalto on vastaiskua?

  Vieraana on Eurooppa-tutkimuksen tutkijatohtori Timo Miettinen Helsingin yliopistosta. Tapio Pajunen haastattelee.

 • Etlalta ilmestyi viime viikolla ohjekirja maan hallitukselle huhtikuun puoliväliriiheen. Koulutus- ja tutkimusleikkaukset saavat kyytiä. Yliopistoja pitäisi tutkimuslaitoksen mukaan pääomittaa heti kahdella miljardilla eurolla ja samalla huolehtia yliopistojen pitkän aikavälin rahoituksen turvaamisesta. Rakenneuudistuksia tarvitaan Etlan toimitusjohtaja Vesa Vihriälän mukaan myös työmarkkinoilla, ja mitä suuremmassa määrin. Lisäleikkauksia pitäisi sen sijaan välttää. Iso kysymys toki on, millä perusteella talouspolitiikan päätöksiä ns. implementoidaan? Ettei vain katteettomien uskomusten perusteella? Vesa Vihriälä on Sakari Sirkkasen haastateltavana.

 • Uusi vuosi tuo uudet puheenjohtajakamppailut. SDP:ssä kolmikko Rinne, Harakka, Tuppurainen haastavat toisensa - vastakkain ovat aatteellinen pohja, politiikan tulevaisuus ja järjen ääni. Perussuomalaiset sen sijaan ovat vielä kyttäysasemissa. Uskaltaako Soini jättää puolueensa muiden armoille? Ja jos ei jätä, niin kuka uskaltaa haastaa?

  Entä mitä pitäisi ajatella kohusta pääministeri Juha Sipilän (kesk.) yrityskytköksien ympärillä? Miksi kohu ei asetu, vaikka Sipilä sanoo toimineensa esteellisyysasioissa niin hyvin kuin osaa.

  Entä onko tasavallan presidentin Sauli Niinistön kertoma karhutarina metafora Venäjästä? Miksi valtiojohto puhuisi itänaapurista kiertoilmauksin?

  Mikä on päivän politiikan sana?

  Suomen kielen dosentti Vesa Heikkinen ja toimittaja Tapio Pajunen puivat politiikan kielen ajankohtaisuuksia. Puheet päreiksi -ohjelmaa esitetään Politiikkaradiossa joka toinen perjantai.

 • Inflaatio nostaa päätään ja Hypoteekkiyhdistyksen tuoreessa talouskatsauksessa povataan korkojen nousua euroalueella ensi vuonna. Mitä tämä tarkoittaisi asuntomarkkinoilla? S-Pankki toi viime vuoden lopulla markkinoille 45-vuotisen asuntolainan. Tämä on tie ylivelkaantumiseen, kommentoi Hypon Ari Pauna Politiikkaradiossa. Pauna edelleen arvioi, että asuntomarkkinoiden segregaation lasku on seuraavan 25 vuoden aikana 200 miljardia euroa. Millainen siis pitäisi olla asuntotuotantostrategian, jolla Suomen kilpailukyky taattaisiin? Hypoteekkiyhdistyksen toimitusjohtaja Ari Pauna ja Vuokraturvan toimitusjohtaja Timo Metsola ovat Sakari Sirkkasen studiovieraina.

 • Hallituksen kehysriihi on luvassa huhtikuun kuntavaalien jälkeen. Keskustan ja kokoomuksen välillä näyttäisi olevan eri näkemystä siitä, tarvitaanko lisäleikkauksia ja millaiseksi talouskasvu alkaneena vuonnna muodostuu. Mitä vastaa debattiin valtiovarainministeriön ylijohtaja? Inflaatio nostaa päätään - ovatko suomalaiset valmiita korkojen nousuun joskus tulevaisuudessa? Suomen kolme ongelmaa voidaan tiivistää työllisyysasteeseen, työllisyysasteeseen ja työllisyysasteeseen. Millainen on näkymä työllisyyskuviossa? Valtiovarainministeriön kansantalousosaston osastopäällikkö, ylijohtaja Mikko Spolander on Sakari Sirkkasen haastateltavana.

 • Ehkä kaikkiaan kolmen puolueen puheenjohtajakisat, presidentinvaalipeli lämpenee, kuntavaalit lähestyvät ja niin edelleen. Politiikan vuosi 2017 on ehtinyt käynnistyä jo hyvällä lämmöllä. Millaisissa asetelmissa mennään? Sakari Sirkkasen kanssa studiossa ovat Piia Elonen Hesarista ja Tuomo Lappalainen Suomen Kuvalehdestä.

 • Suomen Pankki ja etenkin valtiovarainministeriö ennakoivat alkaneelle vuodella varsin maltillista talouskasvua. Voiko kasvu yllättää myönteisesti? Kyllä voi, sanovat ekonomistit Pasi Kuoppamäki ja Roger Wessman Politiikkaradiossa. Entä 72 prosentin työllisyystavoite vuoteen 2019 mennessä? Tavoitteen saavuttaminen edellyttäisi Kuoppamäen ja Wessmanin mukaan 3-4 prosentin vuotuista kasvua. Inflaatio on sana, josta ei viime vuosina ole euroalueella puhuttu, paitsi sen puuttumisesta. Nyt inflaatio nostaa päätään, mutta miksi? Brittiläisen Economist-lehden teettämässä ennusteessa povataan hallituskriisiä Suomeen. Mitä mieltä tästä ollaan? Sakari Sirkkasen studiovieraina vuoden 2017 avauksessa ovat pääekonomisti Pasi Kuoppamäki Danske Bankista sekä riippumaton ekonomisti Roger Wessman.

 • Politiikan vuosi 2016 on ollut kovaa menoa - mistä sanoista vuosi muistetaan?

  Trytkystä, brexitistä, fixitistä? Vaiko sittenkin kikystä tai sotesta? Kenties Jari Lindströmin (ps.) koppipuheista, tai Olli Rehnin (kesk.) konkeloista? Tai takaraja-Sipilästä? Kuttupuheesta? Totuudenjälkeisyydestäkö?

  Mikä on politiikan päivän sana?

  Suomen kielen dosentti Vesa Heikkinen ja toimittaja Tapio Pajunen puivat politiikan kielen ajankohtaisuuksia. Puheet päreiksi -ohjelmaa esitetään Politiikkaradiossa joka toinen perjantai.

 • Berliinin karmea terrori-isku vaikuttaa Saksan politiikkaan ja laajemminkin eurooppalaiseen poliikan moodiin. Tulevana vuonna Euroopassa käydään kolme merkittävää vaalia; Saksan lisäksi Ranskassa ja Hollannissa. Miltä eurooppalainen poliittinen maaperä näyttää vuoden 2017 alkaessa? Puhelimessa on ohjelmajohtaja Mika Aaltola Ulkopoliittisesta instituutista. Media on murroksessa, samaan aikaan valeuutiset ja väritetty uutisointi lisääntyvät Euroopassa. Yhdysvaltalainen Breitbart uutissivusto avaa toimistonsa sekä Saksassa että Ranskassa. Millaisia vaikutuksia valeuutisten lisääntymisellä on ja mitä ilmiölle voidaan tehdä? Sakari Sirkkasen studiovieraina ovat tutkimuskeskus Cometin tutkimusjohtaja Katja Valaskivi ja politiikan tutkija Emilia Palonen Helsingin yliopistosta.

Klipit

 • Yhdysvaltain presidenttikandidaatit Hillary Clinton ja Donald Trump kohtasivat toisensa ensimmäistä kertaa suorassa tv-väittelyssä. Debatin jälkikäteisarvioissa Clinton arvioitiin selkeäksi voittajaksi: Clinton osasi asiat, oli valmistautunut.

  Trump sen sijaan on poliitikkona pikemminkin katutappelija: arvaamaton persoona, joka haastaa piittaamatta käytöstavoista tai faktoista. Väittely Clintoninkin kanssa muistutti Trumpin osalta enemmän tosi-tv sirkusta kuin poliittista debattia.

  Mitä äärimmilleen viritetty ja paineistettu tv-debatti poliitikoista puristaa esiin? Mikä ratkaisee, jos sanoilla ja faktoilla ei ole merkitystä?

  Kuva: EPA/Andrew Gombert

 • Mitä VATTin ylijohtaja Juhana Vartiainen oikein tarkoittaa puhuessaan työn tarjonnasta? Millainen on Vartiasien lista, jolla Suomen taloutta saataisiin uuteen nousuun? Vartiainen on Sakari Sirkkasen haastateltavana.

 • Leikola&Lähde-kirjamessulähetyksen vieraana oli politiikan tutkija Anu Kantola, joka kertoo skandaaleista suomalaisessa politiikasta, ja vastaa siihen, missä luuraavat vaalikirjat. Vakiomiehityksenä Markus Leikola, Jussi Lähde ja Sakari Sirkkanen.

 • Leikola&Lähde-kirjamessulähetyksen vieraana oli historioitsija Timo J. Tuikka, joka kertoo muun muassa maan tavasta, ja siitä, millainen hyvä veli -verkosto presidentti Kekkosen ympärille rakentui. Vakiomiehityksenä Markus Leikola, Jussi Lähde ja Sakari Sirkkanen.

 • Leikola&Lähde-kirjamessulähetyksen vieraana oli kirjallisuustaivaan supertähti Sofi Oksanen, jonka kanssa puhuttiin muun muassa vallanvaihdoksista ja vallankumouksista. Vakiomiehityksenä Markus Leikola, Jussi Lähde ja Sakari Sirkkanen.

 • Kansanedustaja Mikko Alatalon mukaan Suomen ei pidä lisätä takausvastuitaan Euroopan rahoitusvakausvälineessä. Alatalon mielestä Kreikan olisi pitänyt tehdä tarvittavat valtiotalouden leikkaukset viimeistään viime keväänä. Koska näin ei ole tapahtunut, Kreikan tukipakettia ei pidä enää kasvattaa, vaan aika on kypsä Kreikan hallitulle velkajärjestelylle. Päivän kansanedustajaa Mikko Alataloa haastattelee Tapio Pajunen.

 • Päivän kansanedustajana on RKP:n Thomas Blomqvist. Sakari Sirkkanen haastattelee.

 • Politiikkaradion perjantain talkshown vieraana on Finanssialan keskusliiton toimitusjohtaja Piia-Noora Kauppi. Markus Leikola ja Jussi Lähde vakiojäseninä. Sakari Sirkkanen luotsaa.

 • Hallitus ajaa kuntauudistusta, kunnat ryhtyvät kapinaan ja keskustaoppositio vastaa välikysymyksellä. Politiikkaradion torstaigrillissä otetaan erä kuntapolitiikkaa. Studiossa ovat Keskustan Anu Vehviläinen, SDP Anneli Kiljunen sekä Sitran julkishallinnon kehittämisjohtaja Juha Kostiainen. Toimittajina Sakari Sirkkanen ja Tapio Pajunen.

 • Demarien ryhmäjohtaja ei lupaa, että YLEn rahoitus saadaan ratkaisua vuoden loppuun mennessä. Jouni Backman toisaalta kritisoi toista päähallituspuoluetta kokoomusta vastuunkantamattomuudesta. Sakari Sirkkanen haastattelee.

 • Päivän kansanedustaja -haastattelussa Sirkka-Liisa Anttila syyttää kuntaministeri Henna Virkkusta politikoinnista. Anttilan mukaan Suomessa ei voi tehdä kuntauudistuksen kaltaisia isoja poliittisia uudistuksia sanelemalla ja pelkällä poliittisella vallalla, vaan kuntapäättäjät on otettava aidosti mukaan keskusteluun. Virkkusen tapa toimia on Anttilan mukaan pelkkää valtapolitiikkaa. Sirkka-Liisa Anttilaa haastattelee Tapio Pajunen.

 • Politiikkaradiossa selvitetään mikä mahdollistaa henkisen väkivallan työpaikoilla ja olisiko sovittelu se avain, jolla työpaikan lukkiutuneet ihmissuhdetilanteet saataisiin avattua ja työuria pidennettyä.

  Raimo Tyykiluodon vieraana on työyhteisösovittelun tutkija Timo Pehrman.

Kuuntele myös

  Muualla Yle.fi:ssä