Ykkösaamu

Reetta Räty: Kesäisin Suomessakin eletään laajennetussa perheessä

 • 4 min
 • toistaiseksi

Kesällä ydinperheet särkyvät. En tarkoita loman jälkeen vireille pantuja avioeroja, vaan sitä, että elämme hetkellisesti tavalla, jolla monissa yhteiskunnissa aina eletään: suurperheessä, yhdessä oman tai puolison suvun kanssa.

Järven rannoilla ja saaristossa kokoonnutaan suvun kesäpaikoille. Kaupungeissa lainataan naapurin varapatjat ja majoitetaan lomareissulle saapuvat sukulaislapset. Siskonpetejä, anoppeja, veljenvaimoja. Kiristelyä keittiössä, avautumista saunalla. Tietenkään elämä suurperheessä ei ole helppoa.

Mutta mitä opimme, kun elämme hetken yhdessä? Itse olen saanut laajennetulta perheeltä kaksi tärkeää asiaa:  Ensinnäkin käytännön apu. Kun lapset olivat pieniä, meidän maalla saattoi olla 22 ihmistä ja kolme pinnasänkyä. Miten helppoa oli, kun saattoi jättää lapset siskoille ja mennä saunaan.

Tai kun pääsi käymään Varkaudessa kirpputorilla. Tunnin vapaus! Tuosta noin vain, ilman lapsenhoitojärjestelyitä!

Ja se suurempi asia: yhdessä eläessä näkee monta erilaista tapaa olla vanhempi, tehdä pannari, siivota ja olla siivoamatta. Eroperheissä malleja on erityisen paljon. Minulla on ympärilläni esimerkiksi isän perhe, äidin perhe, miehen äidin perhe, miehen isän perhe ja kuuden sisaruksen perheet. Ihan erilaisia koteja, perhetilanteita ja tapoja. Mutta kaikkien lattialle voi laittaa patjan ja pystyttää väliaikaisen leirin.

On ihanaa herätä, kun keittiössä istuu siskontyttöjä yöpaidoissa. Aina joku keittää lisää kahvia.

Nykyään on tapana pohtia siitä, miten sekaisin lapset menevät, jos heillä on monta kotia. Historia ja vilkaisu maailmalle kuitenkin osoittavat, että ydinperheessä eläminen ei ole historiallinen eikä globaali normi.

Tutkimusprofessori Anna Rotkirch vertailee eräässä Väestöliiton julkaisussa niin sanottua perinteistä perhettä ja modernia perhettä. Hän sanoo, että kuvittelemme perhemuotojen moninaistuneen, vaikka niin ei oikeastaan ole käynyt.

On totta, että 2010-luvun eurooppalaisten perheiden elämänkulku on hajanaisempi ja moninaisempi kuin 1950-luvulla, Rotkirch kirjoittaa. Mutta juuri toisen maailmansodan jälkeinen aika oli poikkeuksellista, eikä se siksi ole kovin hyvä vertailukohta. "Jos vertailee nykypäivää sata vuotta sitten vallinneeseen tilanteeseen, huomaa, että perinteinen perhe oli aivan yhtä moninainen kuin moderni perhe."

Laajennetut perheet, uusperheet, sateenkaariperheet, ystävien muodostamat perheet, kesäiset suvut mökeillä - miksi pitäisi sulloa elämää yhteen muottiin, kun se ei sinne mene?

Rakkaatkin suvut ovat välillä raskaita. Tämä niissä on silti alati hienoa: suurperheisiin kuuluu ihan eri ikäisiä ihmisiä. Sukupolvien ketju on näkyvissä. Eikä se ketju mene niin, että nuoret ovat rajuja ja vanhukset kiikkustuoleissa. Juhannuksen jälkeen yli 70-vuotias lasteni mummi kertoi, millaista oli ollut Hernesaaren bilekeitaassa. Me nelikymppiset raportoimme siitä, kun yritimme pysyä hereillä kokon sytyttämiseen asti.

Oman kesäperheeni lapset ovat 4-17- vuotiaita. Ihan kuin minäkin, he oppivat laajennetulta perheeltään kaikenlaista. 9-vuotias lapseni ja hänen serkkunsa selostivat hiljattain, mitä tarkoittavat darra ja karma. Lähteenä olivat suvun teini-ikäiset. Serkuksilla oli maalla vietettyjen viikkojen jälkeen uusia tietoja myös julkkisperhe Kardashianista ja skootteriajokortista.

Nämä ovat tietenkin pikkuasioita, joita kuulee muiltakin. Mutta niiden mukana lapset ovat saaneet roolimalleja: oppineet mahdollisia tapoja olla tyttö, poika, teini, tanssija, futari. Samalla isommat lapset ovat oppineet ottamaan vastuuta nuoremmista ja saaneet olla jatkuvan ihailun kohteena. Ei ole mikään ihme, että kaikkialla päiväkotilapsia ei lajitella iän mukaan. Ystävän lapset eivät päässeet Berliinissä päiväkotiin, koska ryhmässä oli jo liikaa samanikäisiä. Kenestä pikkuiset voivat ottaa mallia, jos vieressä ei ole isompia lapsia, saksalainen kaveri kysyi.

Muualta kuin länsimaista Suomeen muuttaneet tuttavani puolestaan kutsuvat siskoiksi, veljiksi, serkuiksi ja enoiksi hyvin laajaa joukkoa ympärillään. Esimerkiksi enot ovat suunnilleen enoja, tärkeitä perheenjäseniä riippumatta siitä, kenen biologisia veljiä he tarkalleen ovat.

Meidän pitäisi tietoisesti venyttää perheen rajoja muulloinkin kuin kesäisin. Uusperheitäkään ei tarvitsisi käsitellä vain ongelmien kautta, jos näkisi ne perinteisinä, maailman mittakaavassa aika tyypillisinä perheinä. Talvimalliston suomalainen perhe - vanhemmat ja lapset keskenään neljän seinän sisällä - se ei sovi kaikille. Se on syytäkin välillä hajottaa.

 

Reetta Räty

Linkki Västöliiton Mikä perhe -julkaisuun:

http://vaestoliitto-fi-bin.directo.fi/@Bin/f785c819ce7b647d2dfaf10340b5d56a/1467047341/application/pdf/30

98673/MIKÄPERHE_nettikirja.pdf

 

Lähetykset

 • to 7.7.2016 11.00 • Yle Areena

Jaksot

 • Euroedustajat Liisa Jaakonsaari (sdp) ja Sirpa Pietikäinen (kok) keskustelevat huippukokouksen teemoista. Mitä kaivosbuumi opetti? Tietokirjailija Elina Grundström ja Kaivosteollisuuden toiminnanjohtaja Pekka Suomela pohtivat asiaa. Unkarin kansannousun 60-vuotispäivänä Budapestissä esitetään Einojuhani Rautavaaran ooppera, joka sai innoituksensa heimokansan traagisesta ajasta. Sakari Kilpelä juontaa.

 • Yhdysvaltain presidentinvaalien viimeisestä väittelystä tyylipisteitä jakavat tutkijat Charly Salonius-Pasternak sekä Jan Hanska. Tietokirjailija Kristiina Koivunen ja tutkija Karin Creutz kertovat keitä ovat Suomesta Isisin taistelijoiksi lähteneet. EU-maiden johtajat ovat koolla Brysselissä. Voivatko he helpottaa Syyrian tilannetta? Ohjelmajohtaja Juha Jokela vastaa. Petri Burtsov lukee Italian lehtiä. Juontajana Päivi Neitiniemi.

 • Ahvenanmaan sotilaspoliittista erikoisasemaa selvittävät tohtori Pekka Visuri ja tutkija Charly Salonius-Pasternak UPI:sta. Miksi Belgia vastustaa vapaakauppasopimusta EU:n ja Kanadan välillä? Studioveiraina johtaja Timo Vuori Keskuskauppakamarista ja tutkija Timo Miettinen Helsingin yliopistosta. Venäjän ymmärtäminen ei tarkoita sen toimien parhain päin selittelyä, sanoo Sinikukka Saari kolumnissaan. Olli Seuri juontaa.

 • Perhevapaiden merkityksestä työllisyydelle ja naisille keskustelevat ministeri Sanni Grahn-Laasonen (kok) ja kansanedustaja Annika Saarikko (kesk.). Väkivalta yltyy Syyrian Aleppossa ja Irakin Mosulissa. Tutkija Hussein al-Taee konfliktinratkaisujärjestö CMI:stä ja kapteeni Oscar Lassenius Maanpuolustuskorkakoulusta arvioivat taisteluiden kulkua. Sakari Kilpelä juontaa.

 • Viikon aluksi ajankohtaisista aiheista keskustelemassa politiikan toimittajat Riikka Uosukainen Yleltä, Unto Hämäläinen Helsingin Sanomista ja Tommi Parkkonen Iltalehdestä. - Sukupuolen merkitys poliittisessa päätöksenteossa, vieraana akatemiatutkija Johanna Kantola Helsingin yliopistosta. - Mannerheim, Suomen marsalkan toimitaa kriittisesti kuvaavasta kirjasta kertomassa historian tutkija, sotahistorian emeritusprofessori Martti Turtola. Ykkösaamun toimittaa Päivi Neitiniemi.

 • Syyrian sota - millainen nappula Aleppo on suurvaltojen pelissä? Keskustelemassa Helsingin yliopiston Aleksanteri-instituutin tutkija Hanna Smith ja Maanpuolustuskorkeakoulun kapteeni Oscar Lassenius
  . - YK:n uusi pääsihteeri, mitä valinta kertoo? Vastaamassa akatemiaprofessori Martti Koskenniemi 
  - Sosiaaliturvajärjestlmän kestävyys, vieraana Tampereen yliopiston sosiaali- ja terveyspolitiikan professori Juho Saari. -Miehemme maailmalla: Kuinka pelko tarttuu? Mika Hentusen toimittaman sarja viimeinen osa. Ykkösaamun toimittaa Olli Seuri.

 • Sote ja valinnanvapaus, kansanedustajat Tuula Haatainen, sd. ja Sari Sarkomaa, kok. sekä erityisasiantuntija Tero Tyni, Kuntaliitto. Suomalaisen aivotutkimuksen mahdollisuudet, toimitusjohtaja Marco Hautalahti, Biogen Finland Oy. Kolumni, Erkki Virtanen. Kirjallisuuden Nobel -ennakointi, kustannusalan pitkäaikainen vaikuttaja Leena Majander-Reenpää. Toimittajana Sakari Kilpelä.

 • Kamppailu vallasta: katsaus eduskuntavaalikampanjoihin vuosina 1945-2015, vieraana politiikan tutkija Erkka Railo. - Kreikan tilanne - mihin kreikkalaisten pitää vielä taipua? Keskustelemassa finanssineuvos Pekka Morén Valtiovarainministeriöstä ja Ateenassa asuva toimittaja Sara Saure. - Ulkomaanlehtikatsaus, ranskalaisia lehtiä on lukenut Annastiina Heikkilä. Ykkösaamun toimittaa Päivi Neitiniemi.

 • Seksismi politiikassa - Yhdysvaltain presidentinvaaleissa seksuaalinen vallankäyttö on noussut keskeiseksi kysymykseksi, keskustelemassa professori Anu Koivunen Tukholman yliopistosta ja tietokirjailija Eveliina Talvitie. - Ysärikatsaus: Kun Suomen markka kytkettiin Euroopan valuuttakurssijärjestelmään. - Millaisin perustein euro aikoinaan otettiin käyttöön? Keskustelijoina entinen toinen valtiovarainministeri, tutkija Arja Alho ja pitkän uran Suomen Pankissa ja valtiovarainministeriössä tehnyt Johnny Åkerholm. Ykkösaamun toimittaa Olli Seuri.

 • USA:n presidenttiehdokkaiden tentti, ohjelmajohtaja Mika Aaltola, UPI ja Turun yliopiston John Morton -keskuksen johtaja ja Pohjois-Amerikan tutkimuksen dosentti, Benita Heiskanen. Taivas ja taide, meteorologi Seija Paasonen. Toimittajana Marja Ala-Kokko.

 • Ilmatilaloukkaukset, kansanedustaja Ilkka Kanerva. Hoitajamitoitus puhuttaa, kansanedustajat Arja Juvonen, ps., Sanna Lauslahti, kok. ja Annika Saarikko, kesk. Uskonsota keittiössä, valt. tri Maija-Leena Rova. Miehemme maailmalla, Mika Hentunen. Toimittajana Päivi Neitiniemi.

 • Poliisi ja luottamus, rikosoikeuden professori Jussi Tapani Turun yliopistosta ja Oikeustoimittajat ry:n puheenjohtaja Rami Mäkinen. Suurvalta-Venäjä ja ydinaseet, tutkimusjohtaja Markku Kangaspuro Aleksanteri-instituutti ja strategian professori Pekka Sivonen. Espanjan sosialistit, Jyrki Palo, Madrid. Kolumni, Reetta Räty. Toimittajana Marja Ala-Kokko.

Klipit

 • Tietokirjailija Kristiina Koivunen ja tutkija Karin Creutz kertovat Ykkösaamussa, millaiset henkilöt ovat lähteneet Suomesta Isisin taistelijoiksi. Syyrian vuosia jatkunut konflikti ja toisaalta ulkopuolisuuden tunne suomalaisessa yhteiskunnassa ovat usein lähtöpäätöksen taustalla.
  Toimittaja Päivi Neitiniemi.

  Kuva/Yle Uutisgrafiikka

 • Yhdysvaltain presidentinvaaliehdokkaat Donald Trump ja Hillary Clinton kohtasivat kolmannen ja viimeisen kerran tv-väittelyssä viime yönä Suomen aikaa.

  Ykkösaamussa Charly Salonius-Pasternak ja Jan Hanska arvioivat käydyn keskustelun asialliseksi.
  Voittajaa on vaikea arvioida, kun toinen ehdokas keskustelee politiikka ja toinen syytökset edellä.
  Trumpin tapa "astua vapaaehtoisesti miinasta toiseen" olisi tuhonnut kenet tahansa muun ehdokkaan. Vasta tuorein kourintakohu on vaikuttanut Trumpin kannatukseen laskevasti.

  Kuva: EPA/Gary He

 • -Kolmas väittely tulee olemaan varmasti yllätyksiä täynnä. Toivon, että enää ei nähdä mitään tositeeveetä vaan keskustelu pysyisi asiakysymyksissä. Pahoin pelkään, että jotain tempauksia tulee taas esiin, ennustaa Turun yliopiston John Morton -keskuksen johtaja Benita Heiskanen.

  Yhdysvalloissa järjestetään ensi yönä marraskuisten presidentinvaalien kolmas ja viimeinen vaaliväittely, jonka huomio on ulkopolitiikassa. Republikaanien ehdokkaan Donald Trumpin kompastelu kohuissa ja skandaaleissa on johtanut viimeisen viikon aikana demokraattien Hillary Clintonin aseman vahvistumiseen. FiveThirtyEight-sivuston yhteismittauksessa Clintonin voittoa ennustetaan lähes 90 prosentin varmuudella. Miksi asetelma näyttää kääntyneen näin selvästi Hillary Clintonin eduksi? Miksi Trump on hyökänyt koko vaalijärjestelmää vastaan?

  Toimittaja on Olli Seuri.

 • Irakin armeija käy liittolaisineen äärijärjestö Isisiä vastaan ja aikoo vallata takaisin maan toiseksi suurimman kaupungin, Mosulin, maan pohjoisosassa. Tutkija Hussein al-Taee konfliktinratkaisujärjestö CMI:stä ja kapteeni Oscar Lassenius Maanpuolustuskorkakoulusta arvioivat taisteluiden kulkua. Suomella on Pohjois-Irakissa noin sata sotilasta kouluttamassa ja neuvomassa kurditaistelijoita. Suomalaiset seuraavat kurdijoukkoja ja toteuttavat tehtäväänsä lähellä rintamalinjoja niinsanottuna liikkuvana koulutuksena. Puhelinhaastattelussa maavoimien operaatiopäällikkö prikaatikenraali Petri Hulkko kertoo Suomen osuudesta kurdisotilaiden koulutuksesta sekä tilanteesta Irakissa.

 • Aleppo on maanpäällinen helvetti, näin sanoo Unicefin tiedottaja. Pommitukset jatkuvat edelleen, mutta miksi juuri Aleppo? Miten sen kohtalo määrää seuraavat askeleet Syyrian sodassa?
  Asiasta keskustelevat Helsingin yliopiston Aleksanteri-instituutin tutkija Hanna Smith ja Maanpuolustuskorkeakoulun kapteeni Oscar Lassenius. Puhettaa johdattelee Olli Seuri.

 • Perjantaina 14.10 Helsingissä järjestetään aivosairaussymposium. Järjestäjinä yliopistoja ja alan toimijoita, sekä yllättäen Nokia. Yleisöksi symposiumille on tavoiteltu tahoja, jotka päättävät tutkimusinvestoinneista, symposiumin teema on nimittäin "Miksi investoida tutkimukseen Suomessa". Miksi Suomea yritetään pitää esillä? Ajantasan vieraana Nokia Oyj:n lääketieteellinen asiantuntija ja aivotutkija Kiti Müller, sekä Biogen Finland Oy:n toimitusjohtaja Marco Hautalahti. Kuva: Salvatore Di Nolfi / EPA

 • Seksuaalinen vallankäyttö on noussut keskeiseksi kysymykseksi Yhdysvaltain presidentinvaaleissa Donald Trumpista vuodetun videon sekä hänen Bill Clintonista esittämiensä väitteiden myötä.
  Trump pyrkii latistamaan Hillary Clintonin uskottavuuden tämän aviomiehen naisseikkailuilla.

  Jos vain valkoiset miehet äänestäisivät Yhdysvaltain presidentinvaaleissa, Trump voittaisi. Mistä se kertoo?

  Ykkösaamun haastattelussa Tukholman yliopiston mediatutkimuksen professori Anu Koivunen ja tietokirjailija Eveliina Talvitie.

  Toimittaja Olli Seuri.

  (Kuva: EPA/GARY HE)

 • Yhdysvaltain presidenttiehdokkaat Hillary Clinton ja Donald Trump väittelivät toistamiseen televisiossa. Ehdokkaat ottivat kantaa mm. maansa ulkopolitiikkaan, terveydenhuoltoon ja verotukseen.

  -Trump voitti jossain määrin itsensä, mutta samalla kaivoi itselleen niin syvän kuopan, josta on vaikea nousta, pohtii ohjelmajohtaja Mika Aaltola Ulkopoliittisesta instituutista.

  Maahanmuutto ja suhtautuminen muslimeihin oli myös paljon esillä. -Clintonilla on ollut koko ajan selvä kanta. Clinton käyttää kieltä, jota voittavat presidentit yleensä käyttävät eli yritetään yhdistää kansakuntaa, sanoo puolestaan Pohjois-Amerikan tutkimuksen dosentti Benita Heiskanen. Joutuiko Trump pehmentämään kantojaan?

  Toimittaja on Marja Ala-Kokko.

  Kuva: EPA/JIM LO SCALZO

 • Vanhoillislestadiolaiseen herätysliikkeeseen kuuluu yli 100 000 suomalaista.
  Erkaantuminen liikkeestä on pitkä ja henkisesti tuskallinen taival, kun on lapsesta asti omaksunut sen oppeja ja elämäntapaa.

  Valtiotieteiden tohtori ja herätysliikkeestä itsekin eronnut Maija-Leena Rova on koonnut vanhoillislestadiolaisuuden jättäneiden tarinoita kirjaksi.

  Toimittaja Päivi Neitiniemi.

 • Ykkösaamussa syvennyttiin nationalismiin Euroopassa, kun vieraana kävi tuoreen kirjan "Kuolemantanssi" aiheesta julkaissut Helsingin Sanomien ulkomaantoimittaja ja tietokirjailija Heikki Aittokoski. Kuolemantanssi-kirjaa tehdessä Heikki Aittokoski kiersi läpi Euroopan pohtien mennyttä, nykyisyyttä ja tulevaa. Millainen voima nationalismi tämän päivän Euroopassa on? Kuva: György Varga / EPA

 • Clinton esiintyi valtiomiesmäisesti ja voitti väittelyn asianhallinnan, uskottavuuden ja esiintymisen puolesta, mutta paradoksaalisesti Trump saattoi ottaa torjuntavoiton. Hän kykeni esiintymään haastajana ja ehdokkaana, joka lupaa muutosta.
  Näin arvioivat Ykkösaamun studiossa ensimmäistä vaaliväittelyä Eurooppa-tutkimuksen verkoston johtaja Juhana Aunesluoma ja Pohjois-Amerikan tutkimuksen dosentti Benita Heiskanen. Toimittajana Olli Seuri.

  Kuva: Joe Raedle/EPA

 • Millainen on "valkoista Pohjolaa" propagoiva joukko, joka ei kaihda toiminnassaan väkivaltaakaan.
  Mitä tai ketä se vastustaa?

  Sisäministeri Paula Risikko on sanonut vievänsä uudelleen tarkasteluun väkivaltaisten äärijärjestön laillisuuden.

  Onko lainsäädännön keinoin mahdollista puuttua äärijärjestöjen toimintaan?

  Ykkösaamun haastattelussa tutkijatohtori Tommi Kotonen Jyväskylän yliopistosta ja rikos- ja prosessioikeuden professori Matti Tolvanen.

Kuuntele myös

  Muualla Yle.fi:ssä