Radio Suomi Jyväskylä

Kirjailija Pasi Lönn perää nuorille mahdollisuutta pysähtyä kirjan äärellä

 • 10 min
 • toistaiseksi

Kirjailija Pasi Lönn perää lapsille ja nuorille lisää mahdollisuuksia pysähtyä kirjallisuuden äärelle. Lukeminen ja kirjoittaminen sopivat hänen mukaansa yhtä hyvin tytöille ja pojille sekä jäsentämään omaa minää että suhdetta lähiympäristöön. Lapsille ja nuorille kirjoittava Lönn on vieraillut kouluilla ja toteaa, että kouluissa tai kodeissa lukemista ei pidä nostaa kaapin päälle vaan siitä on tehtävä osa nuorten arkea. Keskeistä on totuttaa lapsi kirjoihin jo pienenä esimerkiksi satujen kautta. Pasi Lönn vieraili Radio Suomen Jyväskylän lähetyksessä perjantaiaamuna. Haastattelijoina ovat Esko Pulliainen ja Timo Hytönen.

Lähetykset

 • pe 8.7.2016 10.35 • Yle Areena

Jaksot

 • Ravintolayrittäjä Harri Koivistosta tuntui jo kauan sitten, että Petäjävedentiellä naulatehtaan kupeessa oleva tienvarsipaikka voisi olla joskus hänen oma grillinsä. Kun pitkäaikainen haave tänä keväänä toteutui ja kaupat syntyivät, mies halusi nostaa hiukan rimaa: ei valmiita hampurilaissämpylöitä ja eikä mikrossa lämmitettyjä pihvejä. Sana paikan antimista on sittemmin kiirinyt puskissa ja somessa niin, että apurit Riikka Hautamäki ja Tuukka Kankainen saavat painaa kuumia päiviä parilan edessä. Riika Raitio kävi grillillä tallentamassa tarinat ja tirinät.

 • Leena Hakkarainen on ajanut työkseen isoja autoja jo kolmisenkymmentä vuotta. Takana on ainakin kaksi miljoonaa tiekilometriä. Hakkarainen opiskeli aikanaan insinööriksi, mutta sisähommat eivät lopulta napanneet, vaan tien päälle piti päästä. Naisen juuret ovat Jämsässä, lapsuuttaan hän vietti Hankasalmella ja nykyinen koti on Kannonkoskella. Ammattikuljettajalle pohjoisen Keski-Suomen pikkukunta on sopivasti keskellä Suomea: Kemiin ja Helsinkiin on Kannonkoskelta suunnilleen sama matka.

  Leena Hakkarainen on viihtynyt hyvin varsin miesvaltaisella alalla. Viime aikojen autoilla tehdyt terrori-iskut ovat kuitenkin saaneet pohtimaan entistä enemmän turvallisuuskysymyksiä. Hurjia tilanteita näkee Hakkaraisen mukaan rekan ratista tosin ihan tavallisillakin reissuilla, esimerkiksi kevyen liikenteen ja isojen autojen kohtaamis- ja ohitushetkissä. Kuten moni pyöräilijä, myös Hakkarainen toivoo, että asfaltoidut pientareet voisivat olla leveämmät. Riika Raitio tapasi ammattikuljettajan tämän kotikulmilla ja haastattelussa puhuttiin niin äijäilystä kuin kapeista pientareistakin.

 • Kesäisessä Suomessa saa ajoittain nauttia hyvästä musiikista, ihan kadulla. Vaikka katusoitto on ennen kaikkea hyvää fiilistä, taidokkaimmat soittajat voivat tehdä sillä myös hyvää tiliä. Katusoitossa kisataan myös maailmanmestaruudesta. Jo kolmatta kertaa järjestettävät MM-kisat Petäjävedellä kisataan tänä vuonna kotimaisten kokoonpanojen voimin. Kaksi aiempaa mestaruutta napannut Veli-Matti Laitinen tavoittelee kolmatta mestaruutta Minus Four Orchestran kanssa. Salla Syvänen tapasi Veli-Matti Laitisen ja MM-kisojen järjestelyistä vastaavan Jukka Mäkelän ja keskusteli herrojen kanssa muun muassa siitä, millä eväillä mestaruus saavutetaan.

 • Laukaan Multamäessä on pitkät perinteet leiritoiminnasta. Tänä kesänä järjestetään kaikkiaan 32 leiriä niin lapsille, nuorille kuin vanhemmillekin. Oman leirinsä ovat saaneet myös keppihevosharrastajat.

  Suomessa keppihevoset villitsevät nyt niin, että keppariharrastuksen suurta suosiota on ihmetelty ulkomaita myöten. Salla Syvänen kävi 6. heinäkuuta täyteen buukatulla kepparileirillä. Haastattelussa olivat vapaa-aikaohjaaja Jenni Pekonen, leirin johtaja Jenna Mäkelä sekä leiriläiset Liina, Tessa, Sanni, Fanny, Sofia ja Annika.

 • Jämsäläinen, 11-vuotias Leevi Lehtonen on jo melkoinen tubettajatähti. Hän on tehnyt videoita YouTubeen taiteilijanimellään Leval jo kaksi vuotta. Leevin videoita on katsottu yhteensä 3,5 miljoonaa kertaa. Suosituimmille videoille on kertynyt yli 200 000 katselukertaa.

  Leevi tubettaa muun muassa lyhytelokuvia ja haastevideoita eli vastaa seuraajiensa ehdottamiin haasteisiin, menee vaikkapa meikattuna kauppaan. Leevi kertoo, että kiinnostus tubettamiseen lähti toisten tubettajien videoiden katselusta. Kuvaaminen ja editoiminen on tullut tutuksi tekemisen myötä ja nykyään uusia videoita syntyy viikoittain.

  Leevi on kutsuttu tänä vuonna elokuussa järjestettävään alan harrastajien ja fanien Tubecon-tapahtumaan satojen ehdokkaiden joukosta. Titta Puurunen tapasi Leevin ja pääsi tekemään nuoren tubettajan kanssa videonkin.

 • Kaikki paitsi purjehdus on turhaa, sanovat toiset. No, ainakin elämäntapaa lähentelevä harrastus se voi olla – sen sai tuntea toimittaja Annika Rantanen viikonvaihteessa Äänekosken ja Viitasaaren välillä kisatussa Keitele-regatassa. Yön yli kestävä purjehduskilpa järjestettiin tänä vuonna jo 40. kerran. Haastattelussa ovat jyväskyläläisten kilpailijoiden Henry Walliuksen, Erkki Vesamaan ja Erkki Kemiläisen venekunta sekä Ala-Keiteleen pursiseuran entinen ja nykyinen kommodori, Arvo Suomalainen ja Markus Lehmonen.

 • Siivousvälineitä kauppaava Niko Heikkinen on työssä, joka sopii hänen vilkkaaseen mielenlaatuunsa. 22-vuotias jyväskyläläinen kiertää torikauppiaana isänsä apurina. Kauppaa. Tyrkyttää. Heittää läppää. Monille epämukavinta ikinä! Heikkiselle epämukavinta olisi luukuttaminen. Että hän joutuisi yhtäkkiä vetämään luukkua, kiertämään ovelta ovelle, eikä hänellä ei olisi edessään turvallista myyntipöytää, jonka luokse asiakkaat - aina vapaaehtoisesti - hakeutuvat. Riika Raitio tapasi tyrkyttämisen ammattilaisen Jämsän torilla, kauppiaan mukavuusalueella.

 • Heinäkuun ensimmäinen viikonloppu on maakunnassa kesätapahtumien ruuhka-aikaa. Joutsan Joutopäivillä uskotaan, että perinteiset kesätapahtumat vetävät edelleen yleisöä suurtapahtumien rinnalla. Kävijöitä Joutopäiville houkutellaan muun muassa nimekkäillä esiintyjillä ja markkinatorilla. Salla Syvänen tapasi Joutsan yrittäjien puheenjohtaja Markku Parkkosen markkinahumun alla Joutsan Uimalassa.

 • Joskus esimerkiksi ulkomaalaiset haluavat ottaa kadulla kuvan ja humalaiset kapakassa nostella, kertoo Kirsi Eitakari-Kuikka. Mutta vaikka hyvä haltija tulisi ja taikoisi sauvallaan lisää pituutta, Kirsi ei vaihtaisi osaansa. Niin paljon rikkautta erilaisuus on antanut hänen elämäänsä. Jyväskyläläisellä Eitakari-Kuikalla on mittaa 125 senttimetriä. Hän on yksi Suomen noin tuhannesta lyhytkasvuisesta. Se, että hän on monia muita napaan asti, ei ole estänyt opiskelua, työnsaantia eikä matkustelua. Lyhärinä hän on myös tottunut puolustamaan muita. 44-vuotias tehopakkaus piipahti Riika Raition vieraana.

 • Kun koiran kaulaa koristaa oranssi huivi, liikkeellä on kaverikoira. Koirakot ohjaajineen ovat liikkeellä vanhainkodeissa, kouluissa ja päiväkodeissa. Koirat ovat tavallisia kotikoiria ja niiden ohjaajat pyyteetöntä vapaaehtoistyötä tekeviä koiranomistajia. Titta Puurunen kävi tapasi kaverikoiria jyväskyläläisessä Jokivarren palvelukodissa.

 • Johtajat jäävät irtisanomistilanteissa usein yksin, kertoo Jyväskylän yliopistossä perjantaina 30. kesäkuuta tarkastettava väitöstutkimus. KTL Tiina Martelius-Louniala haastatteli väitökseensä 19 johtajaa eri toimialoilta. Irtisanomaan joutuneiden johtajien tunteman pahan olon määrä yllätti tutkijankin. Päällimmäisinä pomoilla nousevat potkuista pintaan epäonnistuminen ja suru. Omat tunteet kuitenkin peitetään irtisanomistilanteessa, mutta tyly ja kylmä ei työntekijää kohtaan saisi olla. Tiina Martelius-Louniala oli Radio Suomen aamulähetyksessä vieraana 27.kesäkuuta. Heli Kaski haastatteli.

 • Arki työpaikoilla pyörii lomakaudella usein tavallista pienemmällä porukalla ja kesätyöntekijöitä opastaen. Moni suomalainen kirmaa kesälomalle juhannuksen jälkeen, mutta esimerkiksi tienvarsien pysähdyspaikoilla eletään kesä-, heinä-, ja elokuussa työntekijöiden näkökulmasta vilkasta ja kiireistäkin aikaa. Riika Raitio jututti työnsä ääressä puurtavia Suvi Pylkkästä, Jutta Lahtista, Anni Partiota ja Milla Koskista muuramelaisella huoltoasemalla 26. kesäkuuta. Naiset olivat yhtä mieltä siitä, että töiden paiskiminen kesällä on piristävää ja antoisaa.

Ei tulossa olevia jaksoja

Klipit

 • Aku Vallenius aloitti JYPin toimitusjohtajana kesäkuun alussa. Kesä oli kovan työn aikaa, ja nyt tahti kiihtyy, kun liiga on pyörähtänyt käyntiin.

  Katsojia otteluihin on saatu enemmän kuin viime vuonna samaan aikaan. Vallenius luottaa JYP-yhteisöön ja nimittääkin ottelutapahtumaa leirinuotioksi, jonka ympärillä jokaisen osallistujan tulisi viihtyä.

  Aku Vallenius piipahti Yle Jyväskylän keskipäivän lähetyksessä Jussi Lindroosin vieraana.

 • Joulupukin veljien pukkimarssi hidasti tietoisesti liikennettä Nelostiellä tiistaina puoliltapäivin. Pukinveljet marssivat kiireettömän joulun ja liikenneturvallisuuden puolesta jo kymmenettä kertaa. Punanutut ottivat tällä kertaa kantaa myös hallituksen säästöpolitiikkaan ja ilmastomuutokseen.

  Pukkiveli Jeremias ei ollut moksiskaan, vaikka lunta ei näkynyt missään matkan varrella. Joulumielihän ei ole koskaan säästä kiinni.

 • Petäjävedeltä kotoisin oleva, nykyisin espoossa asuva kokki, ravintoasiantuntija Satu Malinen hurahti raakaruokaan huomattuaan sen hyvät vaikutukset omassa kropassaan. Mieliala parani ja enrgisyys lisääntyi Sadun alettua syödä kuumentamatonta ruokaa. Titta Puurunen pistäytyi Sadun entisellä kotitilalla Petäjävedellä ja selvitti, mistä raakaruuassa on kyse.

 • Laukaassa valmistettiin 200 kiloa rosvopaistia veteraaneille. Marja Roiha tapasi paistinvalmistusta johtavan Kalevi Rönnqvistin.

 • Venäjän, Suomen, Ruotsin ja Norjan halki kulkeva Sininen on monien toiveiden tie. Siitä on toivottu myös valtaväylää, joka houkuttelisi kauniiden pohjoisten maisemiensa ansiosta matkaajia. Osin toive onkin toteutunut, mutta tien kunto jättää vielä paljon toivomisen varaa. Virpi Kotilainen vie meidät läpi sinisen tien Suomesta Ruotsin kautta Norjaan ja tapaamaan ihmisiä tien varrelta.

 • Jyväskylän MM-rallin automäärä pieneni edellisistä vuosista talouden ja sääntömuutosten vuoksi. WRC-autojen määrä kuitenkin kasvoi muutamalla. WRC-auton saa tänä vuonna jälleen alleen myös Jarkko Nikara. Hänellä on nyt näytön paikka.

 • Poikkeuksellisen näyttävät haloilmiöt käänsivät katseita taivaalle ympäri Suomen.

 • Vaajakosken Hupelissa ekaluokkalaisten vanhempia ihmetyttää Jyväskylän kaupungin uusi linjaus. Ennen vaarallisesta koulureitistä tulikin turvallinen. Eskarilaisten osalta sama reitti on tulkittu niin vaaralliseksi, että lapsille tarjotaan kyyti. [jkl_hupelin_koulukyytikiista_160812, 00:10:21]

 • Tämän Kylän Tarinat vie meidän nyt Mäki-Mattiin. Kelanauhuri taltioi anekdootteja Mäki-Matin ikiomista kauniista ja rohkeista, erikoisista ihmisistä. Keitä olivat Vanhapoika, Västäräkki ja Rantasen sotaväki? (Kuva: Keski-Suomen museo)

 • 175-vuotiaan Jyväskylän kunniaksi uusitaan torstaiaamuisin Tämän Kylän Tarinoita -sarja. Tänään ensimmäisessä osassa kuulemme Jyväskylän mahtisuvuista. (Kuva: Keski-Suomen museo).

 • Rauni Oksasella on vuosia ollut Lannevedellä veikeitä naapureita. Tänä talvena ilona on ollut peräti kolme leikkisää saukkoa. Raunille rimpautti torstaiaamuna Esko Pulliainen. [jkl_rauni_oksanen_saukot_nettiaudio_010312, 00:04:24]

 • Keramiikkataiteilija Ritva-Sofia Lintu herättää Kalevalan naishahmot eloon. Naisten lisäksi myös Kullervon hahmo on saanut tulkinnan rakukeramiikkana.

Kuuntele myös

  Muualla Yle.fi:ssä