Leikola ja Lähde

Eduskunnan puhemies toivoo hallitukselta jämäkämpää otetta

 • 53 min
 • toistaiseksi

Eduskunnan puhemies Maria Lohela on huolissaan poliittisten päätösten aikatauluista.

-Moni asia kilpistyy juuri näihin aikatauluihin. Nykyään usein käy niin että ei pysytä siinä mitä on aiottu tai mitä on luvattu.

Lohelan mielestä myös hallituksen pitäisi kantaa enemmän vastuuta päätösten aikatauluista.

-Jos hallitus sanoo, että näin tehdään niin silloin pitää pysyä siinä. Minä toivon hallitukselta enemmän topakkuutta ja jämäkkyyttä että asiat toteutetaan suunnitelmien mukaan.

Lohela korostaa, että asioiden pitkittymisestä ei kannata syyttää edellisiä hallituksia.

-Jos ennen on tehty virheitä niin niistä pitää ottaa opiksi ja tehdä itse paremmin.  Ei ole mitään järkeä .siinä, että asioita vain siirrellään seuraavien huolehdittaviksi. Sitä se vastuunkanto on.

Eduskunnalta puhemies Maria Lohela toivoo, että valiokunnat käyttäisivät laajempaa asiantuntijajoukkoa lainsäädäntötyön tueksi.

-Valiokunnilla on usein taustalähteinä  aina uudestaan samat ihmiset.  Toivon, että olisi enemmän rohkeutta laajentaa asiantuntijajoukkoa ja ottaa mukaan uusia ihmisiä. Koko ajan kuitenkin kasvaa uutta sukupolvea ja pitäisi ottaa laajemmin eri mielipiteitä mukaan.

Lohela toivoo myös että kansanedustajat keskittyisivät nykyistä vähemmän poliittisten pintakuohujen nostattamiseen ja syventyisivät paremmin oikeisiin isoihin asioihin. Lohela ei halua syyttää kohu-uutisita tiedotusvälineitä vaan hänen mielestään kohu-otsikoista on myös poliitikoilla oma vastuu.

 

 

 

Lähetykset

 • pe 2.9.2016 10.05 • Yle Radio 1

Jaksot

 • Suomen eduskunta on yli 100 vuotta vanha instituutio. Myös puolueiden toimintamalli on viime vuosisadalta. Kuinka hyvin nykyinen poliittinen järjestelmämme toimii nopeasti muuttuvassa ajassa?

  Pitäisikö digitalisaation ja jakamistalouden aikakaudella kehitellä uusia applikaatioita myös poliittiseen päätöksentekoon? Markus Leikolan ja Jussi Lähteen vieraina on kaksi nuoren polven kansanedustajaa, Hanna Sarkkinen (vas.) ja Antero Vartia (vihr.).

 • Suomalaisilla on tähän saakka ollut luja luottamus poliisiin. Helsingin huumepoliisin päällikkö Jari Aarnio sai 13 vuoden vankilatuomion muun muassa lahjuksista, virka-aseman väärinkäytöksistä ja huumausainerikoksista.
  Mitä Aarnion juttu kertoo Suomen poliisin tilasta? Miksi poliisin sisäinen valvonta petti?
  Markus Leikolan ja Jussi Lähteen vieraina ovat  Aarnio-juttua tutkinut ja siitä Susanna Reinbothin kanssa kirjan kirjoittanut toimittaja Minna Passi ja entinen sisäministeri Päivi Räsänen.

 • Hallituksella on työn alla suuria uudistuksia,  jotka vaativat paljon asiantuntija- ja  virkamiestyötä.  Niin soten kuin liikennekaarenkin suunnittelussa on ollut suuria vaikeuksia.
  Miksi rakenteiden uudistaminen on niin vaikeaa? Ovatko valmistelevat virkamiehet lojaaleja kansalle, veronmaksajille, asiakkaille vai poliitikoille? Kuinka paljon virkamiehillä on valtaa? Miitä on virkamiesetiikka?
  Markus Leikolan ja Jussi Lähteen vieraina ovat oikeushistorian ja roomalaisen oikeuden professori Jukka Kekkonen ja valtion virkamieseettisen neuvottelukunnan puheenjohtaja Teuvo Metsäpelto.

 • tävallan Vapauspuolue oli 1990-luvun alussa ensimmäisiä eurooppalaisia populistipuolueita, joka pystyi vakavasti haastamaan perinteisiä valtapuolueita parlamenttivaaleissa. Jörg Heiderin johtaman puolueen vaalivoitto vuoden 1999 vaaleissa johti EU-maiden boikottitoimiin.

  Viime vuoden presidentinvaaleissa Vapauspuolueen ehdokas Norbert Hofer kävi tiukan kamppailun vihreiden ehdokkaan Alexander Van der Bellenin kanssa.

  Onko Itävalta Euroopan politiikan suunnannäyttäjä? Onko Itävalta kahtia jakautunut kansakunta? Millainen on maan suhde Euroopan unioniin?

  Markus Leikolan ja Jussi Lähteen vieraina ovat entinen Suomen Itävallan suurlähettiläs Tom Grönberg ja yliopistonlehtori Kimmo Elo Turun yliopistosta.

 • SDP valmistautuu valitsemaan puheenjohtajaa. Antti Rinteen johdossa puolueen gallup-kannatus on noussut kärkikaksikkoon.

  Millainen on sosialidemokraattien ideologinen suunta? Onko puolueen tulevaisuus ay-vetoisessa vasemmistolaisuudessa vai pitäisikö sen pyrkiä laajojen kansanjoukkojen yleispuolueeksi lähemmäksi poliittista keskustaa? Mikä on SDP:n suhde populismiin?

  Markus Leikolan ja Jussi Lähteen vieraina ovat toimittaja Yrjö Rautio ja kaksi SDP:n entistä puoluesihteeriä, Markku Hyvärinen ja Ari Korhonen.

 • Kun sanotaan, että joku puhuu ”diplomaattisesti” sillä tarkoitetaan äärimmäisen kohteliasta tai maltillista puhetapaa.  Mutta kuinka diplomaattisesti oikeat diplomaatit puhuvat? Millaiset kielenkäytön ja käytöksen normit diplomaattien  työtä säätelevät? Muuttaako Donald Trumpin arrogantti ulkopolitiikka myös diplomatian pöytätapoja?
  Markus Leikola ja Jussi Lähteen vieraina on kaksi pitkän linjan diplomaattia, entinen suurlähettiläs ja YK:n apulaispääsihteeri ilkka Pastinen ja entinen suurlähettiläs ja ulkoministeri Paavo Rantanen.

 • Miten kuntien talous muuttuu soten ja maakuntahallinnon myötä? Kuka omistaa tulevaisuudessa terveyskeskukset ja sairaalat? Onko sote-ratkaisu kriisikunnille onnenpotku vai viimeinen naula arkkuun?

  Markus Leikolan ja Jussi Lähteen vieraina ovat kuntaministeri Anu Vehviläinen ja Kuntarahoituksen toimitusjohtaja Pekka Averio.

 • No onkos tullut sote nyt talven keskelle? Tekeekö 100-vuotias Suomi–neito tuottavuusloikan vai lauletaanko ensi vuonna, että päättynyt kaikk´ on työ? Markus Leikolan ja Jussi Lähteen jouluahjavalvojaisissa katsotaan, kuka lahjat antaa ja lahjat saa.

  Politiikan vuotta käärivät pakettiin myös median moniottelija Elina Yrjölä ja kirjailija Lasse Lehtinen.

 • Euroopan Unioni on monella tavoin uuden edessä. Britanniaan pitää Brexitin jälkeen luoda uudet toimintatavat ja Donald Trumpin nousu USA:n presidentiksi muuttaa myös transatlanttisia suhteita.

  Samaan aikaa Lähi-Itä ja Venäjä luovat EU:lle omat paineensa.

  Mikä on nyt EU:n suunta? Pysyykö unioni riittävän yhtenäisenä, jotta sen toimintakyky säilyy? Onko Euroopan integraatio jo nähnyt parhaat päivänsä?

  Markus Leikolan ja Jussi Lähteen vieraina ovat europarlamentaarikot Liisa Jaakonsaari ja Henna Virkkunen.

 • Suomi tarvitsisi kipeästi lisää vientiä talouden kohentamiseksi. Miltä näyttävät ensi vuoden ulkomaankaupan näkymät? Joko ensi vuonna Venäjän kaupasta voi odottaa positiivisia uutisia? Missä iskussa on valtion vientitukipalvelu Team Finland?
  Markus Leikolan ja Jussi Lähteen vieraana on ulkomaankauppa- ja kehitysministeri Kai Mykkänen.

 • Donald Trump on aloittanut hallintonsa rakentamisen. Miten presidentin vallanvaihto USA:ssa tapahtuu?
  Tuoko jokainen presidentti mukanaan oman hallintokulttuurinsa? Miten Suomi rakentaa suhteet uuteen presidenttiin ja hänen hallintoonsa?
  Markus Leikolan ja Jussi Lähteen vieraina ovat pitkän linjan diplomaatti, Suomen entinen Washingtonin suurlähettiläs Jukka Valtasaari ja Ulkopoliittisen instituutin ohjelmajohtaja Mika Aaltola.

 • Joukko entisiä kansanedustajia on pannut alulle kansalaisaloitteen eutanasian sallimiseksi. Tuoreen tutkimuksen mukaan 85 prosenttia suomalaisista hyväksyisi eutanasian osana suomalaista terveydenhuoltoa. Myös sairaanhoidon henkilökunnan asenteet eutanasiaa kohtaan ovat muuttumassa myönteisemmiksi.

  Millaista lainsäädäntöä armokuoleman salliminen vaatisi? Mitä eettisiä ongelmia eutanasiaan liittyy?

  Markus Leikolan ja Jussi Lähteen vieraina ovat kansalaisaloitteen takana oleva Iiro Viinanen ja terveystieteiden tohtori Anja Terkamo-Moisio.

Klipit

 • Ensi vuonna tulee kuluneeksi 40 vuotta siitä, kun punk-musiikki rantautui Suomeen.

  Omituisesti pukeutuvat ja outoa räminämusiikkia kuuntelevat takkutukat aiheuttivat pahennusta. Jopa rock-sukupolven kasvatit vieroksuivat näitä anarkistisesti ajattelevia uuden aallon nuoria.

  Miten punk-kulttuuri ja –ideologia muuttivat Suomea? Onko nyky-Suomessa tilaa vastakulttuureille? Miten entinen punkkari pärjää politiikassa?

  Markus Leikolan ja Jussi Lähteen vieraina ovat entiset punk-muusikot Tumppi Varonen ja Tuukka Temonen, joilla molemmilla on kokemusta politiikan saroilta.

Kuuntele myös

  Muualla Yle.fi:ssä