Leikola ja Lähde

Eduskunnan puhemies toivoo hallitukselta jämäkämpää otetta

 • 53 min
 • toistaiseksi

Eduskunnan puhemies Maria Lohela on huolissaan poliittisten päätösten aikatauluista.

-Moni asia kilpistyy juuri näihin aikatauluihin. Nykyään usein käy niin että ei pysytä siinä mitä on aiottu tai mitä on luvattu.

Lohelan mielestä myös hallituksen pitäisi kantaa enemmän vastuuta päätösten aikatauluista.

-Jos hallitus sanoo, että näin tehdään niin silloin pitää pysyä siinä. Minä toivon hallitukselta enemmän topakkuutta ja jämäkkyyttä että asiat toteutetaan suunnitelmien mukaan.

Lohela korostaa, että asioiden pitkittymisestä ei kannata syyttää edellisiä hallituksia.

-Jos ennen on tehty virheitä niin niistä pitää ottaa opiksi ja tehdä itse paremmin.  Ei ole mitään järkeä .siinä, että asioita vain siirrellään seuraavien huolehdittaviksi. Sitä se vastuunkanto on.

Eduskunnalta puhemies Maria Lohela toivoo, että valiokunnat käyttäisivät laajempaa asiantuntijajoukkoa lainsäädäntötyön tueksi.

-Valiokunnilla on usein taustalähteinä  aina uudestaan samat ihmiset.  Toivon, että olisi enemmän rohkeutta laajentaa asiantuntijajoukkoa ja ottaa mukaan uusia ihmisiä. Koko ajan kuitenkin kasvaa uutta sukupolvea ja pitäisi ottaa laajemmin eri mielipiteitä mukaan.

Lohela toivoo myös että kansanedustajat keskittyisivät nykyistä vähemmän poliittisten pintakuohujen nostattamiseen ja syventyisivät paremmin oikeisiin isoihin asioihin. Lohela ei halua syyttää kohu-uutisita tiedotusvälineitä vaan hänen mielestään kohu-otsikoista on myös poliitikoilla oma vastuu.

 

 

 

Lähetykset

 • pe 2.9.2016 10.05 • Yle Radio 1

Jaksot

 • Miten kuntien talous muuttuu soten ja maakuntahallinnon myötä? Kuka omistaa tulevaisuudessa terveyskeskukset ja sairaalat? Onko sote-ratkaisu kriisikunnille onnenpotku vai viimeinen naula arkkuun?

  Markus Leikolan ja Jussi Lähteen vieraina ovat kuntaministeri Anu Vehviläinen ja Kuntarahoituksen toimitusjohtaja Pekka Averio.

 • No onkos tullut sote nyt talven keskelle? Tekeekö 100-vuotias Suomi–neito tuottavuusloikan vai lauletaanko ensi vuonna, että päättynyt kaikk´ on työ? Markus Leikolan ja Jussi Lähteen jouluahjavalvojaisissa katsotaan, kuka lahjat antaa ja lahjat saa.

  Politiikan vuotta käärivät pakettiin myös median moniottelija Elina Yrjölä ja kirjailija Lasse Lehtinen.

 • Euroopan Unioni on monella tavoin uuden edessä. Britanniaan pitää Brexitin jälkeen luoda uudet toimintatavat ja Donald Trumpin nousu USA:n presidentiksi muuttaa myös transatlanttisia suhteita.

  Samaan aikaa Lähi-Itä ja Venäjä luovat EU:lle omat paineensa.

  Mikä on nyt EU:n suunta? Pysyykö unioni riittävän yhtenäisenä, jotta sen toimintakyky säilyy? Onko Euroopan integraatio jo nähnyt parhaat päivänsä?

  Markus Leikolan ja Jussi Lähteen vieraina ovat europarlamentaarikot Liisa Jaakonsaari ja Henna Virkkunen.

 • Suomi tarvitsisi kipeästi lisää vientiä talouden kohentamiseksi. Miltä näyttävät ensi vuoden ulkomaankaupan näkymät? Joko ensi vuonna Venäjän kaupasta voi odottaa positiivisia uutisia? Missä iskussa on valtion vientitukipalvelu Team Finland?
  Markus Leikolan ja Jussi Lähteen vieraana on ulkomaankauppa- ja kehitysministeri Kai Mykkänen.

 • Donald Trump on aloittanut hallintonsa rakentamisen. Miten presidentin vallanvaihto USA:ssa tapahtuu?
  Tuoko jokainen presidentti mukanaan oman hallintokulttuurinsa? Miten Suomi rakentaa suhteet uuteen presidenttiin ja hänen hallintoonsa?
  Markus Leikolan ja Jussi Lähteen vieraina ovat pitkän linjan diplomaatti, Suomen entinen Washingtonin suurlähettiläs Jukka Valtasaari ja Ulkopoliittisen instituutin ohjelmajohtaja Mika Aaltola.

 • Joukko entisiä kansanedustajia on pannut alulle kansalaisaloitteen eutanasian sallimiseksi. Tuoreen tutkimuksen mukaan 85 prosenttia suomalaisista hyväksyisi eutanasian osana suomalaista terveydenhuoltoa. Myös sairaanhoidon henkilökunnan asenteet eutanasiaa kohtaan ovat muuttumassa myönteisemmiksi.

  Millaista lainsäädäntöä armokuoleman salliminen vaatisi? Mitä eettisiä ongelmia eutanasiaan liittyy?

  Markus Leikolan ja Jussi Lähteen vieraina ovat kansalaisaloitteen takana oleva Iiro Viinanen ja terveystieteiden tohtori Anja Terkamo-Moisio.

 • Tampereella aiotaan lähivuosina investioda rajusti. Kaupunkiin ollaan puuhaamassa uutta urheilu- ja viihdekeskusta ja raitiotieverkkoa. Lisäksi on suunnitteilla uusia asuntoalueita ja ostoskeskuksia.

  Tavoitteena on että Tampereen seudun asukasluku kasvaisi kahden seuraavan vuosikymmenen aikana yli sadalla tuhannella.
  Millainen on tulevaisuuden Tampere? Mihin Tampereen kasvu perustuu?
  Vieraina ovat Tampereen pormestari Anna-Kaisa Ikonen ja valtuuston puheenjohtaja, kansanedustaja Sanna Marin.

 • Nicaraguassa käydään sunnuntaina presidentin- ja parlamenttivaalit. Jatkuuko Daniel Ortegan valtakausi kyöhyydestä kärsivässä maassa?
  Millainen on koko Väli-Amerikan tulevaisuus? Pärjääkö köyhä maanosa kahvinviljelyllä, laivojen rahti- ja väylämaksuilla ja veroparatiisibisneksellä?
  Markus Leikolan ja Jussi Lähteen vieraana on tietokirjailija Jyrki K Talvitie.

 • Miten käy USA:n presidentinvaaleissa? Miten vaalit muuttavat maata ja maailmaa? Mikä vaaleissa ratkaisee?

  Asiantuntijoina ovat entinen suurlähettiläs Pekka Lintu, professori Markku Henriksson, toimitusjohtaja Kristiina Helenius, yliopistonlehtori Saila Poutiainen, tutkija Mari Marttila ja diplomi-insinööri Michael Mengelt.

  Toimittajina ovat Markus Leikola ja Jussi Lähde.

 • Markus Leikolan ja Jussi Lähteen ohjelmassa puhutaan syksyn uutuuskirjoista.

  Vieraina ovat kirjailija Antti Tuuri ja tietokirjailijat Tiina Syrjä ja Mai Allo.

 • Suomalainen rauhanturvatyö täyttää tänä vuonna 60 vuotta. Ensimmäiset suomalaiset rauhanturvaajat lähtivät YK:n operaatioon Suezille joulukuussa 1956. Tämän jälkeen noin 45 000 suomalaista on palvellut yli 40 rauhanturva- ja kriisinhallintaoperaatiossa Lähi-idässä, Afrikassa, Aasiassa ja Euroopassa.

  Millainen rooli Suomella on nykyisissä rauhanturvaoperaatioissa? Mitä hyötyä Suomelle on rauhanturvaamisesta ja kriisinhallinnasta? Miltä näyttää toiminnan tulevaisuus?

  Markus Leikolan ja Jussi Lähteen vieraina ovat kouluttaja Nina Pelkonen ja Rauhanturvaajaliiton puheenjohtaja Paavo Kiljunen.

 • Hallituksen tavoitteena on synnyttää 110 000 uutta työpaikkaa ja nostaa työllisyysaste 72:een prosenttiin. Millä keinoilla työttömille saadaan töitä? Millaisia ovat oikeat kannustimet, jotka houkuttelisivat nykyistä paremmin ottamaan vastaan tarjolla olevia töitä?

  Markus Leikolan ja Jussi Lähteen vieraina ovat kansanedustaja Antti Kaikkonen keskustasta ja Antti Lindtman SDP:stä.

Klipit

 • Ensi vuonna tulee kuluneeksi 40 vuotta siitä, kun punk-musiikki rantautui Suomeen.

  Omituisesti pukeutuvat ja outoa räminämusiikkia kuuntelevat takkutukat aiheuttivat pahennusta. Jopa rock-sukupolven kasvatit vieroksuivat näitä anarkistisesti ajattelevia uuden aallon nuoria.

  Miten punk-kulttuuri ja –ideologia muuttivat Suomea? Onko nyky-Suomessa tilaa vastakulttuureille? Miten entinen punkkari pärjää politiikassa?

  Markus Leikolan ja Jussi Lähteen vieraina ovat entiset punk-muusikot Tumppi Varonen ja Tuukka Temonen, joilla molemmilla on kokemusta politiikan saroilta.

Kuuntele myös

  Muualla Yle.fi:ssä