Dokumenterat

pe 2.9.2016

 • 45 min
 • ei kuunneltavissa

"Suomi mustemmaksi, maailma paremmaksi!" ("Gör Finland svartare och världen blir bättre" ) skrev regissören Ritva Siikala i början av 1970-talet, när hon och hennes man ansökte om att få adoptera ett barn.
Hon trodde på mångkultur och fredligt liv människor emellan och det gör hon fortfarande i dagens ofta främlingsfientliga klimat.
Hon har engagerat sig i kultur för invandrare i olika former, för att finländare och nyfinländare ska kunna mötas helt konkret.
Att som tonåring inse vad nazismen åstadkommit, förändrade Ritva Siikalas värld med en gång. Sedan dess har hon för sin egen del velat gottgöra vad historien har förstört.
Men hon har trots allt inte kunnat undgå sina egna fördomar och snudd på rasistiska tankegångar.
Redaktör: Gungerd Wikholm. Ljudhelhet: Jyrki Häyrinen.

Lähetykset

 • su 4.9.2016 9.15 • Yle Vega

Jaksot

 • Hur kommer det sig att unga tjejer dras till karismatiska ledare, män som Charles Manson som kan konsten att förföra och förgöra. Och varför är vi så intresserade av den berättelsen? I programmet medverkar författaren Emma Cline som i sin roman "Flickorna" fokuserar på flickornas relation till varandra i en sekt som liknar kretsen kring Manson. Författaren Henrika Ringbom har sedan barnsben varit fascinerad av Manson och hans s.k. familj, och ekonomiprofessorn Micael Dahlén är en av få som fått träffa Manson i fängelset. Redaktör: Marit Lindqvist

 • Att växa upp som barnbarn eller brorsbarn till Astrid Lindgren eller Tove Jansson - det handlar programmet om. Vilka spratt har spelats? Hurdant var det att vara nära under en boks tillkomst? Har omgivningens närgångenhet varit besvärlig? Redaktör: Mi Wegelius.

 • - ett program om den brittiske filmregissören Ken Loach av Tomas Jansson.

 • - När behandlingen börjar, håret trillar av och folk ser att man har varit med om någonting. Det är då de blir konstiga, säger Carina Sandell. Det är inte bara sina egna känslor man ska brottas med, utan andras också när det kommer ett sjukdomsbesked. Och hur gör man när det kommer tunga besked gång på gång? - Jag tänker som jag alltid har tänkt, det här fixar vi, säger Carinas man Bo-Erik. Vi följer dem i tid och tankar under två år, och är med om både glädje och sorg. En dokumentär av Nina Eriksén.

 • Det var på julannandag år 2004 som Matti Kallio med nöd och näppe undkom att bli ett av alla de tusentals offer som tsunamin i Sydostasien skördade. Men även om Matti överlevde tsunamin kom han inte över den tragiska upplevelsen. Redaktör: Kia Svaetichin. Ljudarbete: Jyrki Häyrinen.

 • Våra liv utspelar sig allt mer i en digital form och varje dag producerar och laddar vi upp mängder med material. En del talar om en digital revolution andra kallar det en syndaflod. Hur det än är med den saken återstår frågan hur vi ska spara våra minnen för framtiden? Vad skall vi spara? Och blir våra minnen annorlunda i digital form? Svarar på frågorna gör Yrsa Lindqvist, Jessica Parland-von Essen, Katja Bargum, Samir Bhowmik och Abby Smith Rumsey. Ljudtekniker: Anne Heikkilä. Redaktör: Johanna Grönqvist.

 • Teaterstockholm lockar finländska skådespelare som aldrig förr. I reportaget promenerar Tomas Jansson runt på Stockholms Stadsteater tillsammans med Alma Pöysti, som nu har hunnit ungefär halvvägs på sitt kontrakt med Nordens största teater. Möt också Andrea Björkholm, Johan Fagerudd och Birthe Wingren som alla har flyttat till Stockholm och försöker hitta en plats i staden som är känd för en stenhård konkurrens inom teatern.

 • - Nina Burton om 1500-talets bästsäljarförfattare Erasmus av Rotterdam, föregångare till dagens medierevolution. Erasmus av Rotterdams kontaktnät över Europa kan storleksmässigt liknas vid dagens nätverk på exempelvis facebook. Förutom allt annat han skrev kunde han formulera ca sextio brev om dagen. 1500-talets kungar och påvar försökte locka honom till sig, men han gick sin egen väg där han rörde sig kors och tvärs mellan flera av Europas länder. Han är en person som för oss rakt in i en dramatisk tid som på många sätt liknar vår egen. I programmet medverkar Nina Burton vars nya bok Gutenberggalaxens nova är en essäberättelse om Erasmus av Rotterdam, humanismen och 1500-talets medierevolution. Redaktör: Mi Wegelius.

 • Månadens dokumentär: Om katter och krämpor

  En radiodokumentär om sorg, glädje, åldrande - och katter...

  Den 19 augusti bär Ann-Sophie Sandström in katten Liffi i sitt hus i Nykarleby. Hon lägger honom på en kudde; det är hans sista dag i livet. Ann-Sophie har redan gråtit över den svaga gamla katten i flera veckor, men nu måste han få somna in.
  Själv är Ann-Sophie sextio minus och hon känner sig gammal. Hon har drabbats av artros och haltar fram mellan de två hus på Källbacken där hon och hennes man bor.
  Mitt i sorgen och eländet bestämmer sig katten Lotta för att flytta in - och en morgon i september när Ann-Sophie tittar till henne så har hon fött tre ungar! Plötsligt är katternas totala antal sju och Ann-Sophie inser att hon håller på att bli en "crazy cat lady"...

  Redaktör: Ann-Sophie Sandström
  Ljudarbete: Jyrki Häyrinen.

 • Ett program om fotbollens magi, Mårten Westös bok om fotbollsfamiljen Eremenko, och om fotboll på film. Redaktör: Tomas Jansson.

 • Ett program om fotbollens magi, Mårten Westös kommande bok om fotbollsfamiljen Eremenko, och om fotboll på film. Redaktör: Tomas Jansson.

 • Spelar det någon roll varifrån en teaterpjäs kommer? Tomas Jansson följer med åtta nyskrivna finlandssvenska pjäser, frågar vad som är speciellt med dem, och när den finlandssvenska dramatiken ska kunna kalla sig lika vuxen som den finska och de andra nordiska ländernas dramatik.

Klipit

 • Alma Södehjelm har ordet och talar "fritt ur hjärtat" i Sveriges Radio 1943. Temat är behovet av att få slut på fientligheterna i kriget. "Måste fredssträvandena förbli hobby?", frågar hon sig i ett tal om krigets och fredens historia.
  "Kanonen har nu varit en bestseller", säger Söderhjelm.

Kuuntele myös

  Muualla Yle.fi:ssä