Kvanthopp

su 4.9.2016

 • 56 min
 • ei kuunneltavissa

Tänk på all text du intar under en vecka - sociala medier, mejl, googlade texter, tidningar, tidskrifter, faktalitteratur, romaner mm. Vad behöver du på riktigt? Hur skulle den ultimata veckoläsningen se ut om du ordinerade en sådan till dig själv? I första avsnittet av Kvanthopps nya serie träffar Ulrica Fagerström astronom Thomas Hackman som berättar om hur hans cancerdiagnos lyfte fram innehållsförteckningar som en helt ny form av läsning.
Marcus Rosenlund funderar i sin tur kring den nyupptäckta planeten i grannsolsystemet Proxima Centauri. Planeten, som i kosmiska mått mätt ligger bara ett stenkast från jorden, sägs vara en kandidat för att hysa liv. Kommer vi en dag att kunna skicka en sond eller rentav en expedition dit och en hurdan värld kommer den i så fall att finna? E-post: kvanthopp@yle.fi

Lähetykset

 • su 4.9.2016 15.03 • Yle Vega

Jaksot

 • Det gick inte så bra för Europeiska rymdstyrelsen ESA:s Marslandare Schiaparelli som tystnade mitt under landningsförsöket i onsdags. Vad betyder det här för ESA:s framtid? Varför är Mars en så svår planet att landa på? Det här var ju långt ifrån första gången något dylikt hände. Redaktör: Marcus Rosenlund. E-post: kvanthopp@yle.fi

 • Populärvetenskap för nyfikna människor. Redaktör: Marcus Rosenlund.
  E-post: kvanthopp@yle.fi

 • Kommer dagens sociala nätverk en vacker dag att börja tänka för sig själva? Om detta filosoferar Kvanthopps Marcus Rosenlund. Och i vår serie om att läsa för att leva hör vi flosofen Joel Backström.
  Redaktör: Marcus Rosenlund

 • Populärvetenskap för nyfikna människor. Redaktör: Marcus Rosenlund.
  E-post: kvanthopp@yle.fi

 • I det här avsnittet gör vi en picknick i Paris och tar reda på mer om Frankrikes beslut att totalförbjuda engångstallrikar, muggar och bestick av plast från och med 2020. Vi talar också med Laura Kolbe, professor i Europeisk historia, om hennes lästips. Redaktör för Kvanthopp: Marcus Rosenlund.

 • "Äsch, klimatet har ju alltid förändrats!" Visst har det det, men då människans inverkan på klimatet läggs ovanpå de naturliga torrperioderna och värmeböljorna, då kan det bli riktigt farligt, säger paleoklimatologen Fredrik Charpentier. Dessutom hör du Laura Kolbe, professor i europeisk historia som ger oss sina lästips i serien Läsa för att leva. Redaktör: Marcus Rosenlund. E-post: kvanthopp@yle.fi

 • Veckans program utan musik.

  Biologen Anders Albrecht är intendent på Naturhistoriska centralmuseet i Helsingfors och känd som mångårig expert i Yle Vegas Naturväktarna. I veckans avsnitt av Kvanthopps läseserie får vi följa med Anders till hans arbetsrum på museet där den stora bokhyllan gömmer skatter från 1900-talets början. Anders läser mycket och gärna om natur och insekter, men privat är också Tove Jansson en av favoriterna. Programvärd: Ulrica Fagerström. E-post: kvanthopp@yle.fi

 • Den här gången hör vi om en ny potentiellt revolutionerande raketmotor som egentligen inte borde kunna fungera utan att bryta mot en hel hög med fysikens lagar, men den fungerar ändå.
  I vår serie om läsande träffar vi medeltidsforskaren Tuomas Heikkilä vars läsmiljö just nu präglas av att han bor och forskar i Italien där han är chef för Finlands Rom-institut.
  Redaktör för Kvanthopp: Marcus Rosenlund.

 • Vi inleder en ny serie om läsande. Den här gången hör vi astronomen Thomas Hackman, som har märkt att det som händer oss i livet påverkar hur vi läser. En tumör ändrade på hans läsande för några år sedan – flera gånger.
  Vi kollar också in projektet Kaboom vars syfte är att öka på intresset för nyfikenhet och problemlösning i skolorna.
  Dessutom tar vi en titt på planeten som alla har talat om på sistone, den som kretsar kring vår närmaste stjärngranne, Proxima Centauri. Redaktör för Kvanthopp: Marcus Rosenlund.

 • I veckans Kvantpodd kollar vi in musikens betydelse för olika idrottsevenemang. Vi bekantar oss också med halmhus som håller på att göra en comeback. Och det här är inga klena hus av strå som Stora stygga vargen blåser omkull sådär bara.
  Redaktör för Kvanthoppp: Marcus Rosenlund.

 • Sekelgamla båtbyggartraditioner och urgammalt österbottniskt hantverk möter rymdålderns material och teknik när Nautor bygger sina superexklusiva segelbåtar, "havens Rolls Royce". Vi tittar in på varvet. Vi gör också ett besök i Meteoria Söderfjärden och hjälper till med att bygga en miniatyrmodell av den gamla meteoritkratern. Redaktör för Kvanthopp: Marcus Rosenlund.

 • Vi är med på prisutdelningsceremonin för årets Millenniumpris. Och vi frågar: vad hände med ökenspridningen som skulle bringa världens undergång? Jorden blir bara grönare!

Klipit

 • I Finland finns det tusentals master, kanske tiotusen, ingen vet exakt. Alltså master för gsm/3G-trafikens basstationer, kameramaster, radarmaster, strålkastarmaster m.fl.
  Besök ett företag som planerar, bygger och installerar master. Produktchef Timo Friman visar runt.
  Redaktör Ulrica Fagerström, fotograf Eero Poskela, klippare Anne Halttunen.

 • Följ med på en tur upp i Yles sändningstorn i Böle! Vilken funktion har tornet idag och hurdan teknik finns här? Kari Risberg, direktör för radio och tv på Digita berättar.

  Redaktör Ulrica Fagerström, fotograf Eero Poskela, klippare Asta Pystynen.

 • Bekanta dig med några av de robotar som forskningsgruppen GIM sysslar med vid Aaltouniversitetet i Otnäs! Redaktör Ulrica Fagerström, fotograf Sini Järnström, klippare Markku Pulkkinen.

Kuuntele myös

  Muualla Yle.fi:ssä