Konsertteja

Kauniaisten musiikkijuhlat 2016: Tshaikovski-trion konsertti

 • 52 min
 • ei kuunneltavissa

Legendaarinen Tshaikovski-trio on perustettu vuonna 1975 Moskovassa. Mukana on vielä kaksi alkuperäisjäsentä, viulisti Pavel Vernikov ja pianisti Konstantin Bogino. Vuonna 2009 tiron jäsenksi tuli sellisti Alex Chaushian.Konsertin ohjelmassa: Sergei Rahmaninov: Pianotrio nro 1 g-molli "Elegia"; Anton Rubinstein: Pianotrio nro 3 B-duuri; Johannes Brahms: Pianotrio nro 1 H-duuri. Väliajalla haastateltavina pianotaiteilija Konstantin Bogino ja festivaalin johtaja Seppo Kimanen. Suoran lähetyksen Kauniaisten Uudesta paviljongista toimittaa Lotta Emanuelsson. (Kuva: Satu Roberg)

Lähetykset

 • ke 7.9.2016 19.03 • Yle Radio 1

Jaksot

 • Konserttilavalla pianotaiteilija Luís Fernando Pérez.

  Federico Mompou: Lapsuudenkuvia.
  Isaac Albéniz: Osia pianosarjasta Ibéria.
  Enrique Granados: Goyescas.

  Toimittajana Timo Asikainen (Äänitetty Barcelonan Palau de la Músicassa 18.5.2016)

 • Kapellimestari Hannu Lintu.
  Solisteina Helena Juntunen, sopraano, ja Tommi Hakala, baritoni.
  Musiikkitalon Kuoro (harjoittanut Tapani Länsiö).

  Richard Wagner: Alkusoitto oopperasta Parsifal.

  Felix Mendelssohn: Sinfonia nro 5 D-duuri "Uskonpuhdistus".

  Uuno Klami: Psalmus, 2-osainen oratorio solisteille, kuorolle ja orkesterille Juhana Cajanuksen tekstiin.

  Väliajalla:
  Yxi hengellinen veisu - dosentti Maria Ahlholm kertoo suomen kielen käytöstä 1600-luvulla.
  (Äänitetty Ennen illan konserttia -tilaisuudessa Musiikkitalossa).

  Suoran lähetyksen Musiikkitalosta toimittaa Outi Paananen.

  Radion sinfoniaorkesterin kevätkauden ensimmäisessä konsertissa kuultavia teoksia yhdistää uskonnollisuus. Uuno Klamin Psalmus on suomalaisen musiikin merkkiteoksia. "Psalmus on erikoinen yhdistelmä kuolinvuoteella makaavan nuoren runoilijan pessimismiä ja taivasnäkyjä yhdistettynä säveltäjä Klamin poikkeukselliseen musiikilliseen kieleen. Klami on selvästi ollut hurmioitunut Juhana Cajanuksen vuonna 1681 runoilemasta tekstistä. Runo on tarjonnut säveltäjälle mahdollisuuden viljellä sekä eurooppalaisia vaikutteita että burleskeja kotimaisia piirteitä", toteaa kapellimestari Hannu Lintu.

  Hannu Linnun mukaan konsertin kolmesta teoksesta Wagnerin Parsifalissa on eniten syvää ymmärrystä siitä, että yksilön suhde jumaluuteen voi ylittää kaikki instituutioiden luomat rakennelmat. "Dresdenissä kasvaneena hänellä oli varmasti omat syynsä lainata Parsifalin Graalin maljan ja pelastuksen symboliksi niin kutsuttu "Dresdenin aamen".

  Mendelssohn syntyi juutalaiseen perheeseen, mutta kääntyi myöhemmin protestanttisuuteen. "Uskonpuhdistussinfonia edustaa seremoniallista uskonnollisuutta, mutta myös taisteluhenkeä. Uskonpuhdistuksessahan oli kyse paitsi teologisesta, myös valtiollisesta ja yhteiskunnallisesta murroksesta. 20-vuotias Mendelssohn sävelsi sinfoniansa omasta aloitteestaan Augsburgin tunnustuksen 300-vuotisjuhlaa varten. Mendelssohnin uskonnollinen tunne on usein kahlittu loistokkaaseen mutta konventionaaliseen käsityöläisyyteen. Hänelle Dresdenin aamen edustaa pikemminkin matkamuistoa kuin lunastusta."

  Kuva: Heikki Tuuli

 • Mandelring-kvartetti. - Joseph Haydn: Jousikvartetto nro 55 D-duuri. Maurice Ravel: Jousikvartetto F-duuri. Franz Schubert: Jousikvartetto nro 15 G-duuri. - Hohenemsin Schubertiadilla 27.8.2016 äänitetyn konsertin toimittaa Topias Tiheäsalo.

 • Bob Chilcott: Nova! Nova!

  Michael Praetorius (sov.): Psallite

  John Francis Wade (sov. Andrea Eklund): Dagen är kommen

  Ola Gjeilo: Unicornis Captivatur

  Trad. (sov. Rutter): In Dulci Jubilo

  Sergei Rachmaninov: Kolme laulua Vigiliasta

  Michael Praetorius: Det är en Ros utsprungen

  Morten Lauridsen: O Magnum Mysterium

  Eriks Esenvalds: O salutaris hostia

  Bob Chilcott: Gifts for the Child of Winter

  Juhani Komulainen: Vinternatten

  Hugo Alfvén: Julsång

  Spira Ensemble, joht. Kari Turunen.

  Helsingin Vanhassa kirkossa 8.1.2016 äänitetyn konsertin toimittaa Riikka Holopainen.

 • Bach Collegium Japan, joht. Masaaki Suzuki, sol. Rachel Nicholls ja Joanne Lunn, sopraano, Robin Blaze, kontratenori, Colin Balzer, tenori, ja Dominik Wörner, basso. - Lontoon Barbicanissa 8.4.2016 äänitetyn konsertin toimittaa Topias Tiheäsalo.

 • Joht. Peter Phillips. - Gregoriaaninen laulu: Assumpta est Maria. Giovanni Pierluigi da Palestrina: Assumpta est Maria, motetti; Assumpta est Maria, messu. Gregorio Allegri: Miserere mei, Deus. G. P. da Palestrina: Stabat mater; Salve Regina. Francesco Soriano Romano: Salve Regina. G. P. da Palestrina: Laudate pueri.

  Brohltalissa Maria Laachin luostarin kirkossa 24.7.2016 äänitetyn konsertin toimittaa Sasu Hartikainen.

 • Euroradion konsertti-illassa suuntaamme Dublinin Kansalliseen konserttisaliin, jossa esiintyvän Irlannin kansallisen sinfoniaorkesterin debyyttinsä tekevät niin kapellimestari Michal Nesterowicz kuin viulusolisti Elina Vähälä.

  Henryk Góreckin Kolme kappaletta vanhaan tyyliin syntyi vuonna 1963 säveltäjän vielä etsiessä omaa ääntään. Puolalaiseen kansanmusiikkiin perustuva "Kolme kappaletta vanhaan tyyliin" on jousiorkesteriteos, jossa kansanmusiikin perinteinen sävelkieli yhdistyy moderniin tapaan kerrostaa jousisointia.

  Pēteris Vasksin viulukonsertto "Distant light", "Kaukainen valo" on yksi latvialaissäveltäjän soitetuimpia ja rakastetuimpia teoksia. Se syntyi vuosina 1996-97 Gidon Kremerin pyydettyä Vasksilta teosta, jota voisi esittää yhdessä vastaperustamansa ”Kremerata Baltica” -nuoriso-orkesterin kanssa. Samoihin aikoihin Vasks oli lukemassa Kremerin omaelämäkertaa. Se vaikutti konserton tunnelmaan suuresti, kuten myös se, että kirjan kautta Vasks ensi kertaa todella tutustui Kremeriin, jonka kanssa hän oli käynyt samaa koulua.

  Dmitri Shostakovitshin Kymmenes sinfonia valmistui loppuvuodesta 1953, ja se oli ensimmäinen sinfoninen teos vuoden 1948 formalistisyytösten jälkeen. Siinä mielessä se vertautuu Shostakovitshiin vuonna 1936 säveltämään Viidenteen sinfoniaan, jonka säveltäjä itse nimesi Vastaukseksi ansaittuun kritiikkiin.

  Lähes tunnin mittainen, traagisen ekspressiivinen ja tummanpuhuva teos tunnetaan kuitenkin ennen kaikkea Josif Stalinin muotokuvana. Sellaiseksi sen piirsivät Solomon Volkovin vuoden 1979 Shostakovitsh-muistelmat, joiden mukaan Kymmenennen sinfonian teemana on Stalinin vuodet Neuvostoliiton johtajana.

  Henryk Mikolaj Górecki: Kolme kappaletta vanhaan tyyliin
  Peteris Vasks: Distant light, konsertto viululle ja jousiorkesterille
  Dmitri Shostakovitsh: Sinfonia nro 10 e-molli

  Elina Vähälä, viulu, ja Irlannin kansallinen sinfoniaorkesteri, joht. Michal Nesterowicz.

  Dublinin kansallisessa konserttisalissa 14.10.2016 äänitetyn konsertin toimittaa Ville Komppa.

 • Viulisti ja kontratenori Dmitry Sinkovsky sekä Helsingin barokkiorkesteri esittävät Bachin ja Vivaldin musiikkia.

  Suoran lähetyksen Helsingin Musiikkitalolta toimittaa Ville Komppa.

 • BBC:n sinfoniaorkesterin ohjelmassa on kaksi venäläistä klassikkoa, Pjotr Tshaikovskin alkusoittofantasia Romeo ja Julia sekä Sergei Prokofjevin Viides sinfonia; niiden välissä on luvassa uutuus, Kaija Saariahon orkesterilaulu True Fire, joka saa tässä konsertissa ensimmäisen esityksensä vanhalla mantereella Los Angelesin ensiesitysten jälkeen, solistina upea kanadalainen bassobaritoni Gerald Finley.

  Ennakkotiedoista poiketen Santtu-Matias Rouvalin sijaan konsertin johtaa BBC:n sinfoniaorkesterin ylikapellimestari Sakari Oramo.

  Barbican Hallissa 15.12. äänitetyn konsertin toimittaa Ville Komppa.

 • Baritoni Jorma Hynninen ja pianotaiteilija Ralf Gothóni pitivät viime kesänä kaksi jäähyväiskonserttia, joiden ohjelmassa oli Franz Schubertin Winterreise -laulusarja. Niistä ensimmäinen oli Naantalin musiikkijuhlilla kesäkuussa ja toinen Savonlinnan oopperajuhlilla heinäkuussa.

  Franz Schubertin 24 laulua kestävä Winterreise eli Talvinen matka on sävelletty vuonna 1827 Wilhelm Müllerin runoihin. Teoksen keskiössä on vaeltava nuorukainen, yksinäinen taiteilija ja hylätty rakastaja.

  Konsertin aluksi haastateltavina ovat baritoni Jorma Hynninen ja pianotaiteilija Ralf Gothóni.

  Naantalin musiikkijuhlilla Naantalin kirkossa 11.6. äänitetyn konsertin toimittaa Helena Hannikainen.

 • Joht. Anu Tali, sol. Juliana Avdejeva, piano. - Eduard Tubin: Eestiläinen tanssisarja. Frédédic Chopin: Konsertto pianolle ja orkesterille nro 1 e-molli. Sergei Prokofjev: Sinfonia nro 1 D-duuri "Klassinen sinfonia". - Luzernin Kulttuuri- ja kongressikeskuksen salissa 21.8. äänitetyn konsertin toimittaa Topias Tiheäsalo.

 • Ylioppilaskunnan Laulajien perinteinen joulukonsertti on monelle kuulijalle se hetki josta joulu alkaa. Johanneksenkirkko tayttyy lauantaina ennen joulua kolme kertaa ääriään myöten täyteen. Kynttilät palavat ja joululaulut ja kuoro väritetään valaistuksella eri sävyihin. Mukana on toivottua rakasta ohjelmistoa, suosikkeja yleisön pyynnöstä, uusia sovituksia ja myös vanhaa yhdistettynä tuorein tavoin. Ylioppilaskunnan Laullajia on vuodesta 2010 johtanut Pasi Hyökki, joka tunnetaan myös oman äänialansa sopranistan huippuna.

  Tämänvuotisessa joulukonsertissa solisteina ovat baritoni Aarne Pelkonen ja urkutaiteilija Ville Urponen. Joulukonserttien jälkeen alkaa YL:n valmistautuminen Suomen satavuotisjuhlavuoteen, jonka aikana tällä itsenäistä Suomea vanhemmalla eli 133-vuotiaalla kuorolla on merkittäviä tehtäviä. Sävelsihän jo Sibelius suurimman osan mieskuorotuotannostaan juuri YL:lle.

  Konsertti on äänitetty 17.12.2016 Helsingin Johanneksenkirkossa. Toimittajana on Anu Jaantila.

  Joulukonsertissa kuultavat laulut:
  Kulkuelaulu 1400-luvulta, sov. Göte Widlund: Alta trinita beata
  Unto Mononen/Veikko Virmajoki: Iloinen joululaulu, sov. Tuomas Meurman
  Jack Rollins & Steve Nelson/Saukki: Kuuraparta, sov. Juuso Vanonen
  Toivo Kärki/Rauni Kouta: Rekiretki, sov. Kare Ollinen
  Suom. kansansäv.: Poro, sov. Jukka Linkola
  Alice Tegnér/Viktor Rydberg: Betlehems stjärna, es. Aarne Palkonen, baritoni, ja Ville Urponen, urut
  Suom. kansansäv./G.O.Schöneman: Joulupuu, sov. Jukka Linkola
  Suom. kansansäv./P.J. Hannikainen: Jouluaatto on nyt herttainen, sov. Klaus Kinos
  P.J. Hannikainen: Joulun kellot, sov. Klaus Kinos
  Eugéne Gigout: Rapsodia joulun teemoihin, es. Ville Urponen, urut
  Adolphe Adam/Augustin Kock: O helga natt, sov. Pasi Hyökki, solisti Aarne Pelkonen
  Toivo Kuula/Aatu Leinonen: Joululaulu, sov. Kaj-Erik Gustafsson
  Karl Collan/Martti Korpilahti: Sylvian joululaulu, sov. Aatto Nietos, solisti Aarne Pelkonen
  Martti Turunen/Mauno Isola: Me käymme joulun viettohon
  Felix Krohn/Hilja Haahti: Tähdenlento
  Teuvo Hakasalo/Helena Eeva: Jouluyönä, sov. Kimmo Hakasalo ja Pasi Hyökki
  Sleesialainen säv. 1100-luvulta/Hilja Haahti: Maa on niin kaunis, sov. Pasi Hyökki, Göte Widlund ja Matti Hyökki
  Franz Gruber/Josef Mohr: Jouluyö, juhlayö, sov. Tuukka Haapaniemi
  Jean Sibelius/Martti Korpilahti: En etsi valtaa, loistoa

Klipit

 • Hollolan Pyhäniemen kartanon taidekesä avautui kutsuvieraille pe 29.6.2012 salonkimusiikin, samppanjan ja mansikoiden kera. Klassisen puolen taiteellinen johtaja, oopperalaulaja - Suomen kansalliusoopperan tuleva johtaja - Lilli Paasikivi kertoi herrasmiestoimittaja Janne Koskiselle mm. kansainvälisistä esikuvista Pyhäniemi-konserttien taustalla. Video Tiina-Maija Lehtonen.

Kuuntele myös

  Muualla Yle.fi:ssä