Ajassa soi

Maija Hynnisen radiofoninen teos Aina on tänään

 • 47 min
 • ei kuunneltavissa

Säveltäjä Maija Hynnisen radiofonia Aina on tänään - It is always today (2015) on Yleisradion edustusteos vuoden 2016 Prix Italiassa. Millainen teos on ja miten se syntyi? Toimittajana Ainomaija Pennanen.

Aina on tänään – It is always today (2015)
Maija Hynninen, sävellys, editointi ja äänenkäsittely
Anders Pohjola, miksaus

Esiintyjät: Fabienne Séveillac, mezzosopraano, Petteri Kippo, lyömäsoittimet, József Hárs, Hanna Kinnunen, huilu ja pikkolo, Lauri Sallinen, klarinetti ja bassoklarinetti, Tommi Hyytinen, käyrätorvi, Miikka Saarinen, trumpetti, Saara Olarte, harppu, Petteri Kippo, lyömäsoittimet, Mirka Malmi, viulu, Carmen Moggach, alttoviulu, Juho Laitinen, sello.

Teosta varten tilatut runokokoelmat:

Vilja-Tuulia Huotarinen: Saari (2013)
Noora Dadu ja Jussi Lehtonen, puheäänet

Elke de Rijcke: Siempre Es Hoy (2013)
Davide Giovanzana, puheääni
Fabienne Séveillac, puhe- ja kuiskeääni

Äänimaisemat, luontoäänet, kaupunkiäänet: Arsenii A, Andreas Bick, Maija Hynninen, Yuval Reuven, Yleisradion äänitehostearkisto

Lähetykset

 • ke 7.9.2016 22.05 • Yle Radio 1

Jaksot

 • Tapio Tuomela (s.1958) on säveltäjä, opettaja, pianisti ja kapellimestari. Musiikin aika -festivaalin taiteellisena johtajana (1999-2008) ja Suomen Säveltäjät ry:n puheenjohtajana (2010-14) hän on myös ollut yksi suomalaisen musiikkielämän vaikuttajista.

  Tässä ohjelmassa jätämme musiikkipoliitikan sivuun ja keskitymme säveltäjä Tapio Tuomelaan. Musiikin lomassa puhutaan muun muassa tekstin ja musiikin suhteesta, mikrotonaalisuudesta sekä tulevasta suurteoksesta, tammikuussa Oulussa kantaesitettävästä oopperasta Neljän tien risteys. Toimittajana on Ainomaija Pennanen.

  Ohjelmassa kuullaan otteita seuraavista Tapio Tuomelan sävellyksistä:

  Kvintetto nro 2 “Pierrot” (2004). Uusinta-yhtye.

  Tuli tuuli, tuli aalto (Lamentation) oopp. Äidit ja tyttäret (1998). Raili Viljakainen, sopraano, laulajat Tytti Metsä, Ilona Korhonen ja Soila Sariola, Suomen Kansallisoopperan orkesteri, joht Tapio Tuomela.

  Vuohenki luohti (2000-2001). Lilli Paasikivi, mezzosopraano, Radion sinfoniaorkesteri, joht. Okko Kamu.

  Antti Puuhaara, 15-kohtauksinen melodraama lausujalle, kahdeksalle lauluäänelle ja kuudelle soittajalle (2007-2008). Musicatreize-yhtye, joht. Roland Hayrabedian.

  Gloria (et in terra pax) (2009). Piia Komsi, sopraano, ja Zagros-kvartetti.

  Crisp (2011). Petri Kumela, kitara, ja Eija Kankaanranta, kantele.

 • Wolfgang Rihm: Nähe fern 2 & 3 (Ranskan radion filharmonikot, joht. Peter Hirsch).

  Hans Zender: Hannya Shin Gyo (Chorwerk Ruhr, Deutsche Radio Philharmonie, joht. Emilio Pomàrico).

  Arnulf Herrmann: Drei Gesänge am offenem Fenster (Anja Petersen, sopraano, Deutsche Radio Philharmonie, joht. Emilio Pomàrico).

  Toimittajana Ainomaija Pennanen.

 • Esiintyjinä Petri Komulaisen johtama Zagros Ensemble ja urkutaiteilija Jan Lehtola. Konsertti on äänitetty Helsingin Paavalinkirkossa 20.11. Toimittajana Timo Asikainen. Ohjelmassa kuultavat teokset:

  Jouni Hirvelä: Atmenwerk uruille, ensemblelle ja ääninauhalle (2016), kantaesitys.
  Axel Ruoff: Regionen sellolle ja uruille (1994), Suomen ensiesitys.
  Jan Lehtola: Sei Bagatelli - Concerto da camera per sette (2016), kantaesitys.

 • Ajassa soi -ohjelman estradilla on tällä kertaa Ensemble Proton, joka kotimaassaan Sveitsissä tunnetaan aktiivisena uuden musiikin tilaajana ja esittäjänä.

  Ohjelmassa kuullaan seuraavat teokset:

  Alexandre Lunsqui: Carreteis II (2014-15)
  Stefan Prins: No habra una sola cosa que no sea una nube (2003/06)
  Jesse Broekman: daar buiten (2014)
  Rebecca Saunders: stirrings (2011)
  Mauro Lanza: The Skin of the Onion (2002)

  Ensemble Proton, joht. Matthias Kuhn. (Äänitetty 12.10.2015 Bernissä.)
  Toimittajana Ainomaija Pennanen.

 • Marraskuun säveltäjävieraana on musiikin monitoimimies, säveltäjä, pianisti ja Teatterikorkeakoulun musiikin lehtori Markus Fagerudd (s. 1961). Ohjelmassa puhutaan ja kuunnellaan otteita Fageruddin teoksista aina 1990-luvulta 2010-luvulle asti. Samalla selviää muun muassa, mitkä ovat Fageruddin kaksi addiktiota ja miten säveltäjä luonnehtii marraskuussa Porissa kantaesitettyä konserttoa Stream & River Motion? Vaikka ohjelmassa keskitytään säveltäjä Markus Fageruddin taidemusiikkituotantoon, piipahdetaan siinä myös “instant-säveltämisen” eli improvisaation maailmaan.
  Toimittajana on Ainomaija Pennanen.

  Ohjelmassa kuullaan näytteitä seuraavista teoksista:

  Ingrepp I bassoklarinetille ja pianolle (1990). Heikki Nikula, bassoklarinetti, ja Heini Kärkkäinen, piano.

  Fresco (1994). Avanti!, joht. John Storgårds.

  Iigo-iigo tuuballe ja orkesterille (1998). Rolane Szentpale, tuuba, Vaasan kaupunginorkesteri, joht. Hannu Norjanen. (Tallennettu Lieksan Vaskiviikon kv. tuubakilpailun finaalissa 2001.)

  Viisiosainen balladi, saksofonille ja orkesterille (1999). Pertti “Pepa” Päivinen, saksofoni, Lappeenrannan kaupunginorkesteri, joht Hannu Norjanen. (Tallennettu Tampere Biennalessa 2000.)

  “Prutti, prutti, prullallaa” oopperasta Heinähattu, Vilttitossu ja suuri pamaus (2003). Päivi Kantola ja Reetta Ristimäki, laulu, Veli Kujala, harmonikka.

  Bluesoresque I - In F (2013). Petri Kumela, kitara, ja Heikki Nikula, bassoklarinetti.

  Bluesoresque III - G & Bb (2013). Petri Kumela, kitara, ja Heikki Nikula, bassoklarinetti.

  Free Okapi: Mokoma. Free Okapi: Markus Fagerudd, piano, Sampo Lassila, basso, Juhani Liimatainen, periodisoittimet, Heikki Nikula, bassoklarinetti, Jorma Valjakka, oboe.

 • Puhetta Max Savikankaan radiofonisesta teoksesta "Crash" - sekä filosofointia taiteesta, sen poliittisuudesta, yhteiskunnallisuudesta ja muun muassa Shostakovitshin, Nonon, Zimmermannin ja Goebbelsin teksti-musiikki-suhteesta. - Toimittajana Ville Komppa.

Kuuntele myös

  Muualla Yle.fi:ssä