Radio Suomi Helsinki

Tuntematon ystävä voi yllättää missä vain

 • 6 min
 • toistaiseksi

Maailma voi uutisten perusteella tuntua kovalta, kylmältä ja julmaltakin paikalta. Onneksi se ei ole koko totuus. Lämmittäviäkin asioita voi tapahtua, vieläpä aivan yllättäen! Yle Helsingin toimittaja Juhani Kenttämaa törmäsi sosiaalisessa mediassa mielenkiintoiseen “kiertokirjeeseen” ja lähti selvittämään sen syntyä Puotilan puistoon, Itä-Helsinkiin.

Lähetykset

 • pe 15.7.2016 8.37 • Yle Radio Suomi Helsinki

Jaksot

 • Yksi maailman suurimpia haasteita on ruokkia alati paisuva ihmiskunta ravitsevasti. Lihantuotanto on todettu liian resursseja kuluttavaksi ja ympäristöä rasittavaksi tavaksi tuottaa proteiinia koko maailmalle.

  Varteenotettavaksi vaihtoehdoksi ovat tulleet erilaiset kasvispohjaiset “lihankorvikkeet”, kuten tofu ja kotimainen nyhtökaura. Niiden lisäksi myös hyönteiselintarvikkeet ovat tekemässä tuloa länsimaalaisille markkinoille, mutta sen esteenä on EU-lainsäädäntö.

  Tällä hetkellä espoolainen sirkkafarmiyritys EntoCube joutuu myymään tuotteitaan elintarvikkeiden sijaan keittiösomisteina. Mistä tämä johtuu ja milloin hyönteistuotteet tulevat toden teolla osaksi meidän jokapäiväistä leipäämme?

  Juhani Kenttämaan asteli EntoCuben konttiin miljoonan sirkan keskelle haastattelemaan EntoCuben Robert Nemlanderia. Hänen lisäkseen ääneen pääsee myös Maa- ja metsätalousministeriön kaupallinen neuvos Leena Mannonen, joka kertoo miten lupa suomalaisten hyönteistuotteiden elintarvikemyyntiin parhaiten irtoaisi ja mitä ongelmia hyönteiselintarvikkeiden suhteen löytyy.

 • Yrittäjä Hannu Kohtaniemi loi 30 vuodessa Kuutostien varteen Itä-Uudellemaalle yhden Suomen suosituimmista liikenneasemista. Lapinjärvellä sijaitsevan Pukaron Paronin perustaja on kuitenkin luopumassa toiminnasta ja tilalle tulee Neste K -ketjun asema. Yrittäjä Hannu Kohtaniemeä yrittäjyydestä, onnesta ja kovasta työstä jututtaa toimittaja Sannika Michelsson.

 • Jos kirjoitat netin hakukenttään “Suomen kaunein puu”, niin ensimmäisenä osumana hakupalvelin listaa Lohjansaaressa kasvavan Paavolan tammen.

  Kyseessä on satumaisen hieno puu keskellä kuusimetsää. Ikää sillä on noin 400 vuotta, korkeutta 12 metriä, rungon ympärysmitta yli kuusi metriä ja oksien ympärysmittaa sillä on noin 70 metriä. Paavolan tammea pääsee ihastelemaan joka päivä kellon ympäri vuodenajasta riippumatta.

  Toimittajamme Juhani Kenttämaa asteli Lohjansaaren luontopolkuja pitkin toljottamaan tammea ja otti mukaansa Lohjan matkailukordinaattori Helena Kontion sekä Lohjan saaristoseura -aktiivi Mia Kääriäisen.

 • Putkakulttuuri on muuttunut Helsingissä radikaalisti viimeisen neljänkymmenen vuoden aikana.

  Ylen Elävästä Arkistosta löytyy noin puolen tunnin dokumenttielokuva Valvovat silmät, jossa ollaan eräs kesä 1970-luvulla Stadin poliisin kyydissä. Dokkarissa putkan ovi heilahtaa Helsingin Kalliossa useampaankin kertaan, kun päihtyneitä kerätään pois puistoista ja rappukäytävistä.

  Selviytymisasemalla pitkään töissä ollut ylikonstaapeli Arto Aaltonen Helsingin poliisista kertoo, miten Valvovat silmät -dokumentti puhuttelee tänä päivänä ja millaista putkat ovat osakseen saaneet. Juhani Kenttämaa haastattelee.

 • Worldcon, eli maailman tieteis- ja fantasiakirjallisuustapaaminen järjestetään elokuun toisella viikolla Helsingin Messukeskuksessa. Kyseessä on pisimpään toiminut ja arvostetuin alan tapahtuma. Elokuun konfrenssi on järjestyksessää 75. WorldCon ja se järjestetään nyt ensimmäistä kertaa Suomessa.

  Fanipohjalta talkoovoimin toteutettu tapahtuma tuo Helsinkiin tuhansia alan intoilijoita ympäri maailmaa, joiden seassa myös Game of Thrones -tv-sarjan päätekijät. WorldConin yksi pääjärjestäjistä Jukka Halmeelle maailmanluokan tapahtuman järjestäminen on ollut koettelemus, jonka hedelmistä hän pääsee pian nauttimaan.

  Mutta mitä Suomen WorldCon kävijälleen tarjoaa? Juhani Kenttämaa haastattelee.

 • Kauppatorilta tullaan hakemaan mansikoita, siikaa ja siikliperunoita.
  Toimittaja Olli-Pekka Kursi jututti Kauppatorin asiakkaita ja torimyyjiäkin aamutuimaan.
  Juontajana Riikka Porttila.

 • Helsinkiläinen 17-vuotias Ella Tervonen vietti vaihto-oppilasvuoden Kaliforniassa, Yhdysvalloissa.
  Kotiin palatessaan Ella ei arvannutkaan, että lentokentällä vastassa olisi perheen lisäksi myös parhaita ystäviä.
  Varsinainen yllätys kuitenkin odotti kotona, jossa iso joukko sukulaisia ja kavereita odotti reissusta palavaa Ellaa.

  Jutussa kuullaan mm. Ellan äitiä Tiina Tervosta, isää Teemu Tervosta ja parasta ystävää Helmiä.

  Toimittajana Olli-Pekka Kursi

 • Toimittaja Olli-Pekka Kursi tapasi aikaisemmin keväällä Messukeskuksessa järjestetyillä messuilla ystävykset, jotka olivat innokkaita puutarhaihmisiä. Nyt O-P tapasi toisen heistä, Hämeentiellä Sörnäisissä asuvan Riitta Säterin.

  Riitalla on asunnossaan nelisenkymmentä viherkasvia ja kesäisin parvekkeella toinen mokoma. Vihreä keidas tarjoaa mieluisan paikan kesänviettoon, mutta kukkien istuttaminen ja kasvattaminen on myös oman mielen hoitamista.

  Tänä keväänä Riitta löysi Hakaniemen torilta melko kiinnostavan uutukaisen, joka sopisi vaikka hevifestareiden koristeluun...

 • Syksyllä tuhannet nuoret aloittavat opintonsa eri kouluissa. Helsinkiläinen Lotta Heinimo on yksi 67 Helsingin yliopiston valtiotieteellisen tiedekunnan politiikan ja viestinnän opiskelijoista. Matleena Inget puolestaan muuttaa syksymmällä Tampereelle: hän aloittaa opinnot Tampereen yliopiston kauppakorkeassa.

  Kun tieto yliopistopaikasta tuli, molemmat nuoret naiset olivat melko erikoisissa paikoissa.

  Minkälaisia odotuksia Lotalla ja Matleenalla on syksyllä alkavien opintojen suhteen?

  Toimittajana Olli-Pekka Kursi
  Juontajana Paavo Häikiö

 • Beach volleyn harrastajia on jo niin paljon, että ympäri Suomea on rakennettu useampia halleja talviharjoittelua varten. Mutta miten sopii yhteen rantalentis ja Suomen kesä? Mitä tehdä hiekalle, jota joutuu joka paikkaan? Onko keskipituiselle (172cm) suomalaiselle paikkaa kentällä? Sannika Michelsson kysyy mm. näistä perusasioista helsinkiläisseura Hietsu Beach Volleyn kurssivastaavaa Tuuli Metsäkoivulta.

 • Uudenmaan Partiopiirin piirileiri Säihke alkaa Hangossa tänään. Monipäiväiselle leirille pakkaaminen on taitolaji, mutta onneksi kokemus tuo varmuutta ja apuna on pakkauslistat. Säihkeellä on mukana myös monia perheitä ja aikuisillekin löytyy leirillä puuhaa, olipa sitten partiolainen tai ei. Sipoon Puskapartiolaisten sudenpennut Hilpi ja Iines, sekä seikkailija Saima kertovat odotuksistaan. Sudenpentujen ryhmän johtaja Marika Kajander puolestaan kertoo pakkaamisesta ja valokuvaajaksi leirille lähtevä kolmen partiolaisen äiti, Mari Lehtisalo, omasta pestistään. Ekakertalaisia taisi leirillelähtö hiukan jännittää, mutta odotukset olivat korkealla.

 • Helsinki Cup -tapahtu tuo pääkaupungin jalkapallokentille kaikkiaan 1313 joukkuetta 17 eri maasta.
  Tikkurilan palloseuran 8-vuotiaat jalkapalloilijat olivat täynnä energiaa turnauksen ensimmäisen matsin jälkeen.

  Toimittaja Olli-Pekka Kursi jututti nuoria fudislupauksia Käpylän kentällä maanantaina 10.7.

Ei tulossa olevia jaksoja

Klipit

 • Suomen Lelumuseo Hevosenkengässä pääsee ihastelemaan tästä viikosta eteenpäin vanhoja neuvostoajan leikkikaluja. "Miška ja minä - Leikkikaluaarteita itänaapurista" -näyttelyn suunnittelijan sekä museojohtaja Johanna Rassin kanssa Muksista eli Tseburashkaa lähti etsimään aamureportteri Vera Zotow.

 • Valtakunnallista Kellojen päivää vietetään ensimmäistä kertaa lauantaina 29.3. Se, että siirrämme kelloja tarkoittaa sitä, että manipuloimme aikaa, mutta mitä aika oikeastaan on? Aamureportteri Vera Zotow sai aamukahviseurakseen Kelloseppäliiton puheenjohtaja Joona Vuorenpään.

 • Huippukokki Henri Alen oli vieraana Ylen aikaisen aamussa ja hän sanoi, että lähi kuukausina Helsingin keskustaan on tulossa noin 1500 asiakaspaikkaa lisää. Kun kysyimme häneltä, tarkoittaako tämä sitä, että lama on ravintooiden osalta ohi, hän totesi, että ei, vaan se tarkoittaa sitä, että keskustan ravintoloiden pudotuspelit alkavat nyt. Aamureportteri Vera Zotow kysyi asiaa kahdelta Helsingin ravintola-alan osaajalta.

 • Tuovi Nöjdillä on monen vuosikymmenen kokemus palstaviljelystä. Ylen aikaisen aamureportteri ja laiska rikkaruohojenkitkijä Vera Zotow pääsi oppiin Tuovi Nöjdin palstalle Kumpulan Siirtolapuutarhaan.

 • Sosiaalialan ammattilaiset havaitsevat yhteiskunnan epäkohdat ensimmäisenä työssään. Työntekijöitä kannustetaan erityisesti sosiaalityön päivänä käymään keskustelua työpaikoilla ja julkisuudessa siitä, kuinka sosiaalialan työllä voidaan ratkaista ja lievittää yhteiskunnallisia ongelmia. Ylen aikaisen aamureportteri Vera Zotow vietti kansainvälistä sosiaalityön päivää Vanhan Viertotien asumisyksikössä sosiaaliohjaaja Mirka Hailin kanssa 18.3.

 • Ylen aikaisen aamun Riikka Porttilaa ja Vera Zotowia kävi piristämässä 13.3.2014 iki-ihana Maarit Hurmerinta.

 • Viime syksyllä lopettaneiden Kotijääteloautojen jalanjäljissä kaduille rullaavat nyt täysin suomalaisomistuksessa olevat Jätskiautot uudella ilmeellä, uudella valikoimalla ja tietenkin uudella melodialla.

 • Miksi pohjoismaalaiset puhuvat yhä useammin keskenään englantia, kun yhteisiä kieliäkin varmasti olisi? Pohjoismaaalaisen kulttuuripisteen kielikahvilassa pääsee herättelemään vanhaa kielitaitoa taikka sitten opettelemaan uutta. Aamureportteri Vera Zotow kävi haastattelemassa kielikahvilan järjestäjiä.

 • Arabian peruskoulussa joustetaan perusopetuksessa JOPO-toimintamallin avulla. Aamureportteri Vera Zotow tapasi Arabian JOPO-luokkien opettajia ja oppilaita.

 • Lasten asiantuntijaryhmässä vantaalaiset lapset otetaan mukaan päätöksentekoon. Vantaan Jokivarren koululla asiantuntijasisaruksia Ellaa ja Almaa sekä Projektipäällikkö Pia Tasankoa haastatteli aamureportterimme Vera Zotow.

 • Kaupungin graffiti- ja katutaideseinille tuntuu olevan tunkua. Nyt helsinkiläiset ovat saaneet uuden liikuteltavan maalausalustan, jota voi seurata GPS-paikannuksen avulla. Uutta katutaidevaunua Ylen aikaisen aamureportteri Vera Zotowille esitteli Nuorisoasiainkeskuksen katutaidetoimisto Supaflyn vastaava tuottaja Antti Salminen.

 • Tammikuun lopun pakkasaamuna kahdeksassa pääkaupunkiseudun yläkoulussa seiskaluokkalaiset söivät aamupalan yhdessä vanhempiensa kanssa.
  Kyseessä oli Yllätetään yhteiskunta -ryhmän tempaus "Päivän tärkein ateria". Sen tavoitteena oli luoda hyviä hetkiä vanhempien ja lasten yhdessä oloon ja ehkä vielä enemmän saada heissä aikaan oivallus yhteisen ajan tärkeydestä. Pitäjänmäen peruskoulun aamupalalla olijoita tapasi Ari Tuhkanen.

Kuuntele myös

  Muualla Yle.fi:ssä