Lukupiiri

Grimmin sadut

  • 2 h 5 min
  • ei kuunneltavissa

Grimmin sadut ovat kauneimmat ja kauheimmat. Ihastuttavan taianomaiset ja toisaalta kauhistuttavan julmat sadut ovat ruokkineet lasten mielikuvitusta sukupolvien ajan.

Grimmin veljekset, Jacob (1785 - 1863) ja Wilhelm (1786-1859) Grimm, olivat saksalaisia kielitieteilijöitä ja kulttuurintutkijoita. Heidän maineensa satujen kerääjinä ja tallentajina on vertaansa vailla, mutta myöhempi satujentutkimus on asettanut veljesten väitteen satujen "alkuperäisyydestä" kyseenalaiseksi.

Olivatpa sadut kerätty kansan suusta tai ei, löytyy Grimmien Kinder- und Hausmärchen -kokoelmista monia ihania satuklassikkoja Lumikista Ruususeen ja Tuhkimoon, mutta myös vertahyytäviä kauhusatuja, kuten Kataja, jossa lasten päät putoilevat ja isälle syötetään omasta pojastaan keitettyä mustaa keittoa.

Lukupiirin studiossa kuuntelijoiden kanssa Grimmin saduista keskustelevat kirjailija Sari Peltoniemi, teatterimies Juha Hurme ja toimittaja Kaisa Pulakka. Näytteet lukee Pietari Kylmälä. Kuva: Hänsel and Gretel; Alexander Zick (1845 - 1907)

Lähetykset

  • la 10.9.2016 19.03 • Yle Radio 1

Jaksot

  • Kirjailija Hannu Salaman Siinä näkijä missä tekijä -romaani (1972) kuvaa Salmisen työläisperheen elämää Tampereen Pispalassa jatkosodan aikaan. Isä Santtu ja äiti Maija ovat mukana salaisessa kommunistien vastarintaryhmässä. Joku pettää ryhmän ja siinä ohessa myös aviopari toisiaan. Tampereen Pispalan maisemiin sijoittuvasta romaanista Siinä näkijä missä tekijä keskustelevat kirjailija Sirpa Kähkönen ja teatterimies Juha Hurme. Toimittajana on Jukka Kuosmanen.

Ei tulossa olevia jaksoja

Kuuntele myös

    Muualla Yle.fi:ssä