Lukupiiri

Grimmin sadut

  • 2 h 5 min
  • ei kuunneltavissa

Grimmin sadut ovat kauneimmat ja kauheimmat. Ihastuttavan taianomaiset ja toisaalta kauhistuttavan julmat sadut ovat ruokkineet lasten mielikuvitusta sukupolvien ajan.

Grimmin veljekset, Jacob (1785 - 1863) ja Wilhelm (1786-1859) Grimm, olivat saksalaisia kielitieteilijöitä ja kulttuurintutkijoita. Heidän maineensa satujen kerääjinä ja tallentajina on vertaansa vailla, mutta myöhempi satujentutkimus on asettanut veljesten väitteen satujen "alkuperäisyydestä" kyseenalaiseksi.

Olivatpa sadut kerätty kansan suusta tai ei, löytyy Grimmien Kinder- und Hausmärchen -kokoelmista monia ihania satuklassikkoja Lumikista Ruususeen ja Tuhkimoon, mutta myös vertahyytäviä kauhusatuja, kuten Kataja, jossa lasten päät putoilevat ja isälle syötetään omasta pojastaan keitettyä mustaa keittoa.

Lukupiirin studiossa kuuntelijoiden kanssa Grimmin saduista keskustelevat kirjailija Sari Peltoniemi, teatterimies Juha Hurme ja toimittaja Kaisa Pulakka. Näytteet lukee Pietari Kylmälä. Kuva: Hänsel and Gretel; Alexander Zick (1845 - 1907)

Lähetykset

  • la 10.9.2016 19.03 • Yle Radio 1

Jaksot

  • Ensimmäisen suomalaisen sivistyneistöromaanin kirjoitti vallilalainen yksinhuoltaja Helvi Hämäläinen. Ehkä juuri tästä syystä Säädyllisessä murhenäytelmässä on kitkerä sävy - Hämäläinen tarkastelee kuvattaviaan terävällä katseella. Aikanaan romaani sensuroitiin liian rohkeana. Siitä poistettiin liian eroottisia kohtauksia, mutta myös kohtia, joissa suhtauduttiin kriittisesti Hitleriin. Hämäläisen kieli herättää eloon värit, tuoksut ja maut. Säädyllinen murhenäytelmä on aistien ilotulitusta.Lukupiirissä Säädyllisestä murhenäytelmästä kuuntelijoiden kanssa keskustelevat kirjallisuudentutkija Kukku Melkas, teatterintekijä Juha Hurme ja toimittaja Kaisa Pulakka. Puhelinnumero suoraan lähetykseen on 09-144800.
    Kuva: Otava

Ei tulossa olevia jaksoja

Kuuntele myös

    Muualla Yle.fi:ssä