Brysselin kone

Europarlamentti ja muuttuva aika

 • 44 min
 • toistaiseksi

Europarlamentti on monin tavoin uusien tilanteiden edessä samoin kuin koko EU:kin. Pakolaiskriisi, talouskriisi, tilanne EU:n lähialueilla, Brexit-äänestyksen tulos ja EU-vastaisen liikehdinnän nousu EU-alueella - miten parlamentti toimii näiden haasteiden aikana. Haastateltavana on Euroopan parlamentin Suomen-tiedotustoimiston päällikkö Jarmo Oikarinen, toimittajana Maija Elonheimo. Kuva: Zurab Kurtsikidze / EPA

Lähetykset

 • ke 14.9.2016 10.05 • Yle Radio 1

Jaksot

 • EU:n kauppapolitiikka on alkanut kohdata vaikeuksia. Vastustusta on ollut Kanadan ja EU:n välisen vapaakauppa- ja investointisuojasopimuksen CETA:n ja myös samantapaisen, mutta vielä melko keskeneräinen EU:n ja Yhdysvaltain välisen vapaakauppa- ja investointisuojasopimuksen TTIP:in suhteen. EU:lla on myös vapaakauppaneuvottelut vireillä Japanin kanssa. Onnistuessaan vapaakauppasopimus helpottaisi EU:n tuotteiden pääsyä hyvin isoille Japanin markkinoille.

  Mikä näiden sopimusten tilanne nyt on? Haastateltavana osastopäällikkö Markku Keinänen ulkoministeriön taloudellisten ulkosuhteiden osastolta.

  Toimittajana Maija Elonheimo.

 • Kullakin EU-mailla on parantamisen varaa YK:n lasten oikeuksien noudattamisessa. Eri mailla haasteet vain ovat erilaisia.
  Myös yhteisiä haasteita eri jäsenmailla on. Mitä tehdä lapsiköyhyydelle, miten parantaa etenkin poikien lukutaitoa ja miten edesauttaa pakolaislasten ja maahanmuuttajataustaisten lasten sopeutumista elämään EU-maissa.
  Ja entä mitä EU:n työvoiman vapaa liikkuvuus vaikuttaa niiden lasten elämään, joiden vanhemmat lähtevät toisiin EU-maihin töihin, ja jättävät lapsensa muiden ihmisten hoiviin kotimaihinsa.
  Haastateltavana lapsiasiainvaltuutettu Tuomas Kurttila ja toimittajana Maija Elonheimo

 • Miten europarlamentissa etenee kamppailu rikkakasvien torjunta-aine glyfosaatin myynnin mahdollisesta kiellosta EU-alueella.
  Miten pakolaistilanne kannattaisi hoitaa.
  Ja kuinka avoimuutta EU:ssa edistetään ja voidaan edistää.
  Haastateltavana on europarlamentaarikko Heidi Hautala ja ohjelman toimittaa Maija Elonheimo.

 • Lobbareiden määrä EU:ssa on vaikeaa tietää tarkasti. Myös sitä ei aina ole helppo sanoa miten, ja mihin asioihin lobbarit ovat vaikuttamassa.
  Miten lobbaus EU:ssa on muuttumassa ja miten sitä nyt yritetään säädellä.
  Siitä puhuu akatemiatutkija Emilia Korkea-aho Helsingin yliopistosta Ohjelman toimittaa Maija Elonheimo.

 • Miten valtasuhteet EU:ssa ovat muuttuneet ja muuttumassa? Mikä on eri jäsenmaiden, komission vai europarlamentin rooli? Toteuttaako EU Saksan perässä ordoliberalistista talousoppia ja miten populistisin perustein päätöksiä EU:ssa tehdään.

  Haastateltavana tutkijatohtori Timo Miettinen Helsingin yliopiston Eurooppa-tutkimuksen verkostosta.

  Ohjelman toimittaja on Maija Elonheimo

 • Miten populismi näkyy EU:n poliittisessa keskustelussa, ja mihin populismia siinä tarvitaan?

  Mihin suuntaan keskustelua ylipäänsä on syytä kehittää EU:n demokratian toteutumisen varmistamiseksi?

  Tästä puhuu valtio-opin yliopistonlehtori Emilia Palonen Helsingin yliopistossa. Ohjelman toimittaa Maija Elonheimo.

 • Europarlamentti on monin tavoin uusien tilanteiden edessä samoin kuin koko EU:kin. Pakolaiskriisi, talouskriisi, tilanne EU:n lähialueilla, Brexit-äänestyksen tulos ja EU-vastaisen liikehdinnän nousu EU-alueella - miten parlamentti toimii näiden haasteiden aikana. Haastateltavana on Euroopan parlamentin Suomen-tiedotustoimiston päällikkö Jarmo Oikarinen, toimittajana Maija Elonheimo. Kuva: Zurab Kurtsikidze / EPA

 • Myöhemmän työllistymisen kannalta voi olla monin tavoin hyötyä siitä, jos opiskeluaikana lähtee joiksikin kuukausiksi opiskelu- ja harjoitteluvaihtoon toisiin EU-maihin.

  Mutta miten opiskelu- ja harjoitteluvaihtoon pääsee ja miksi ja miten EU tukee tätä systeemiä?

  Siitä puhuu Brysselin koneessa toimialajohtaja Mikko Nupponen kansainvälisen liikkuvuuden ja yhteistyön keskuksesta CIMO:sta.

  Ohjelman toimittaa Maija Elonheimo.

 • Euroopan komission jäsenmaiden talouksia valvonta vaikuttaa merkittävästi siihen, miten jäsenmaat voivat omaa talouttaan hoitaa ja minkälaisia valintoja kansalaiset taloutensa suhteen voivat tehdä. Mutta minkälaista talouspolitiikkaa komissio ajaa ja olisiko demokratian kannalta parempi jos komission käyttämää taloudellista valtaa käyttäisi parlamentti? Ohjelmassa haastateltavana on Valtion taloudellisen tutkimuskeskuksen ja Helsingin yliopiston julkistalouden professori Markus Jäntti. Toimittajana on Maija Elonheimo

 • EU:ssa on edessä mahdollinen Brexit, pakolaistilanteen hoitamisen pelisääntöjä ollaan suunnittelemassa ja hyvin monelta suunnalta kuulee toteamuksen, että EU:n on muututtava.
  Mutta miten tähän tilanteeseen on jouduttu ja minkälaisia vaihtoehtoja EU:n tulevaisuuden kehitykselle voi olla edessä?
  Haastateltavana suurlähettiläs Antti Kuosmanen.
  Ohjelman toimittaja on Maija Elonheimo.

 • Pitäisikö EU:n alueiden pankkien kriisiytyessä ottaa pankkien hallitusten hallitusvastuu vakavammin, kun pankkiunionissa ollaan osin siirtymässä pankkien yhteisvastuihin ja sijoittajavastuuseen? Ja olisiko samalla syytä nostaa pankkien vakavaraisuusasteita? Haastateltavana on KHT-tilintarkastaja Yrjö Tuokko ja toimittajana Maija Elonheimo.

  Kuva: Frank May / EPA

 • Avoimia kysymyksiä Britannian eron suhteen on paljon. Onko eroneuvotteluissa odotettavissa suurimmat kiistat Brittiläisten EU-virkamiesten eläkkeistä, vai jostain ihan muusta?
  Minkälaisia malleja voitaisiin luoda EU:n ja Britannian uusille suhteille? Pohjana sopimukselle voi olla esimerkiksi EU:n suhde Kanadaan, Norjaan, Turkkiin tai Sveitsin, tai sitten voidaan ottaa käyttöön joku ihan muunlainen sopimus. Voivatko viisumit tulla käyttöön EU:n ja Britannian rajoille? Entä miten koko Brexit voidaan käytännössä perua? Haastateltavana on eurooppaoikeuden professori Jukka Snell Turun yliopistosta ja toimittajana Maija Elonheimo.

Klipit

Kuuntele myös

  Muualla Yle.fi:ssä