Radio Suomi Lappeenranta

Lappeenrannan iltapäivävieraat: Simo Kero ja Sini Pesonen

 • 9 min
 • toistaiseksi

Vaikeasti vammautunut Simo Kero ja hänen henkilökohtainen avustajansa Sini Pesonen haluavat perustaa Lappeenrantaan sähköpyörätuolijalkapallojoukkueen eli sähkärifutisjoukkueen. Peliä pelattiin ensimmäisen kerran Ranskassa 1970-luvulla. Laji levisi Eurooppaan ja lopulta Kanadaan vuonna 1982. Sieltä laji levisi Yhdysvaltain länsirannikolle ja Japaniin. Vuonna 2006 Atlantassa perustettiin kansainvälinen sähköpyörätuolijalkapalloliitto. Suomen sähköpyörätuolijalkapallo ry on perustettu vuonna 2013 ja joukkueita on tällä hetkellä Helsingissä, Tampereella ja Turussa. Olli Aimola haastattelee.

Lähetykset

 • ma 1.8.2016 17.20 • Yle Areena

Jaksot

 • Kirjailija Annamari Marttinen kertoo uudesta Törmäys-kirjastaan ja sen synnystä. Toimittajana Sirkka Haverinen.

 • Tunnetuista rock- ja metallikappaleista omia bluegrass-tyyppisiä versioitaan tekevä suomalainen Steve’n’Seagulls on tällä hetkellä kovassa nosteessa maailmalla. Juuri Pohjois-Amerikan kiertueelta palanneen bändin kontrabasisti, Luumäeltä kotoisin oleva Leevi Pukki, kävi kertomassa Olli Aimolalle tuoreimmat kuulumiset.

 • Lappeenrannan Upseerikerhon yli 125-vuotinen historia on täynnä tarinoita. Kerhorakennus on nähnyt paljon ja kerhossa olevat esineetkin ovat kokeneet yhtä ja toista.
  Ville Toijonen tapasi Lappeenrannan Upseerikerho ry:n puheenjohtajan, majurin Ilkka Kempin.

 • Imatralainen rautalankayhtye The Regents juhlii syksyllä 30-vuotista taivaltaan. Mistä syntyy aito rautalankasoundi? Miksi imatralainen rautalanka kiehtoo ihmisiä ympäri maailman? The Regentsin Jarmo Peippo (rummut), Janne Orava (kitara), Jari Lapakko (basso) ja Tuomas Toiviainen (laulu) kävivät Olli Aimolan vieraana keskustelemassa rautalankamusiikin syvimmästä olemuksesta.

 • Lappeenrannassa koetaan ensi kesänä uusi musiikkitapahtuma, kun nelipäiväinen LappeeFest järjestetään viikkoa ennen juhannusta 15.–18.6.2017. LappeeFestin tapahtumat sijoittuvat keskustaan Marian aukiolle ja Keskuspuistoon. Olli Aimolan vieraina kävivät tapahtuman isät Aleksi Vuorinne ja Tuomas Hallikas.

 • Presidentti Svinhufvudin kotimuseo Kotkaniemi Luumäellä on parhaillaan peruskorjauksessa. Rakennustelineet pystytettiin Kotkaniemen pihalle elokuussa ja tällä hetkellä Kotkaniemessä on purkutyöt käynnissä. Päärakennuksessa puretaan vanhoja mädäntyneitä rakenteita, kunnes päästään rakentamaan uutta tilalle.

  OIli Aimola vieraili työmaalla Kotkaniemi-säätiön asiamiehen Mari Kurkan ja vastaavan työnjohtajan Petteri Kallion opastuksella.

 • Matti Nykäsestä kertovan dokumenttielokuvan suunnittelu alkoi kahdeksan vuotta sitten. Materiaalia kertyi satoja tunteja, josta olennaisen löytäminen oli erityisen vaikeaa. "Matin elämäntarina on iso. Sille miehelle on tapahtunut elämänsä aikana niin paljon". Näin sanoo Matti omin sanoin -dokumentin ohjaaja Kim Finn. Häntä haastattelee Ville Toijonen.

 • Pitäisikö maisteriopinnot ja siihen liittyvä gradu olla osa jatko-opintoja eikä jokaisen opiskelijan velvollisuus ja oikeus? Lappeenrannan teknillisen yliopiston professori Karl-Erik Michelsen kävi Olli Aimolan vieraana keskustelemassa aiheesta.

 • Piispainkokouksen 31.8.2016 iltapäivällä antaman 11-sivuisen selonteon mukaan kirkollisessa vihkimisessä avioliiton osapuolina ovat nainen ja mies. Kirkollinen vihkiminen ei siis ulotu samaa sukupuolta oleviin pareihin, vaikka sukupuolineutraali avioliittolaki astuu voimaan 1. maaliskuuta 2017. Käytännössä samaa sukupuolta olevat parit vihittäisiin maistraatissa niin sanottuun siviiliavioliittoon. Aiheesta Olli Aimolan kanssa kävi keskustelemassa Lappeenrannan seurakuntayhtymän kirkkoherra Juha Eklund.

 • Imatralla pidettiin kolmenkymmenen vuoden tauon jälkeen Imatranajo, joka keräsi kaupunkiin yli 30 000 moottoriurheilun ystävää. Myös Imatran yöt ja Go 90's festivaalit keräsivät hyvin yleisöä. Lappenrannassa on paljon pieniä tapahtumia ja viimeisen vuoden aikana urheilutapahtumat ovat olleet Lappeenrannan vetonauloja, kuten Jukolan viesti. Vilkas tapahtumakesä on nyt paketissa ja on aika analysoida mitä saatiin aikaiseksi ja mitä pitäisi seuraaville vuosille keksiä ja kehittää. Olli Aimolan vieraana käväisi Lappeenrannan kaupungin tapahtumatoiminnan koordinaattori Jorma Kallio.

 • Imatralainen Sara Tolonen ja Skotlannista Lappeenrantaan muuttanut John Poole ovat perustamassa Etelä-Karjalaan ensimmäistä rugbyseuraa, jonka nimeksi tulee Saimaa Sharks. Heidän mukaansa kuka tahansa voi harrastaa rugbya, vaikka mielikuva pelistä onkin raaka. Olli Aimola haastattelee.

 • Imatralainen muusikko Hannu Sopanen menehtyi vaikeaan sairauteen 25.8.2016. Imatralla asunut director musices Hannu Sopanen tuli tunnetuksi musiikin monipuolisena ammattilaisena. Hän oli arvostettu trumpetisti, kapellimestari, sovittaja ja säveltäjä. Sopanen oli myös taitava kanteleen soittaja. Sopanen kuului Imatra Big Band festivaalin perustajajäseniin ja toimi pitkään Imatra Big Bandin kapellimestarina. Vesa Winberg tapasi Hannu Sopasen Imatralla tammikuussa vuonna 2012.

Ei tulossa olevia jaksoja

Kuuntele myös

  Muualla Yle.fi:ssä