Roman Schatzin Maamme-kirja

Velkainen Suomi

 • 53 min
 • toistaiseksi

Suomella on valtion velkaa niin paljon että jokaisen kansalaisen osalle siitä tulee vähän alle18 000 euroa.  Sen lisäksi lähes kaikilla aikuisilla on luottokortteja, osamaksusopimuksia, asuntolainaa, opintolainaa, pikavippejä tai jokin muu yksityinen velka.

Onko velkaantuminen pahasta vai hyvästä? Onko rahaa oikeasti enää olemassakaan? Kannattaako Suomen ja suomalaisten maksaa velkojaan pois vai kannattaisiko nykykoroilla ottaa reilusti lisää lainaa ja sijoittaa rahat viisaasti?

Roman Schatzin  vieraina ovat  ekonomisti Timo Tyrväinen ja kirjailija Jera Hänninen.

Lähetykset

 • ma 26.9.2016 10.05 • Yle Radio 1

Jaksot

 • Makkarankulutus Suomessa on noussut tasaisesti ja sadan vuoden aikana se on lähes kymmenkertaistunut.
  Nyttemmin makkaran- ja lihansyöntiä on ruvettu vastustamaan sekä ympäristöhaittojen takia että eläinsuojelullisista ja terveydellisistä syistä.
  Onko makkaralla enää tulevaisuutta vegaanisoituvassa maailmassa? Tuleeko makkarasta vähitellen uusi tupakka, jota syödään häpeillen?
  Roman Schatzin vieraina ovat Makkaraklubin perustajajäsen Hese Hyvärinen ja pitkän linjan ruokatoimittaja Markku Haapio

 • Ernesti Hentunen, Veikko Vennamo, Hannu Salama, Pentti Linkola, Jouko Turkka, M. A. Numminen. Jokaisella aikakaudella on omat toisinajattelijansa ja ärsyttäjänsä, joiden teot, kirjoitukset ja mielipiteet aiheuttavat suurta närkästystä ja mielipahaa.

  Mutta tarvitseeko yhteiskunta näitä ärsyttäjiä ja provokaattoreita? Millaiset teot ja ajatukset herättävät Suomessa pahennusta? Kuinka paljon demokrattisen yhteiskunnan pitää sietää epäkorrekteja kannanottoja? Roman Schatzin vieraina ovat kirjailija Timo Hännikäinen ja kuvataiteen tohtori Teemu Mäki.

 • Iiro Rantala on Suomen menestyneimpia jazz-muusikoita maailmalla.
  Miten muusikoksi tullaan ja mitä kuuluu Suomen jazz-musiikille? Mistä musiikissa oikein on kyse?
  Roman Schatziin ohjelmassa keskustellaan musiikista, oppimisesta ja elämästä.

 • Monen suomalaisen kesäohjelmaan kuuluu ehdottomasti käynti lavatansseissa ja kesäteatterissa.Suomessa on yli 200 kesäteatteria ja satakunta tanssilavaa.

  Mihin näiden perinteisten kesäkulttuurilaitosten suosio perustuu? Miten paikalliset kesätapahtumat pärjäävät kilpailussa stadionkonserttien ja isojen festareiden kanssa?

  Roman Schatzin Maamme-kirjassa etsitään lavatansiien ja kesäteatterin syvintä olemusta. Vieraina ovat laulaja Eino Grön ja näyttelijä ja ohjaaja Mikko Kivinen.

 • Ei urheilija tervettä päivää näe. Näin sanoo suomalainen sananlasku. Silti Suomessa harrastetaan vimmatusti kilpaurheilua, kuntoilua ja vapaa-ajan liikuntaa. Suomalaiset pyhittävät liikunnalle suuren osan ajastaan ja tuloistaan.
  Mutta onko liikkumisesta oikeasti niin paljon hyötyä kuin mitä uskotaan? Onko kovasta kunnosta tullut ihmisyyden mitta? Onko suomalainen liikunta nautintoa vai uusi stressin aiheuttaja?
  Roman Schatzin vieraina ovat Nuorisotutkimusseuran vastaava tutkija Mikko Salasuo ja UKK-instituutin erikoistutkija, terveystieteen tohtori Marjo Rinne.

 • Joka toinen suomalainen kärsii jossain vaiheessa elämäänsä allergioista, ja allergiat ovat lasten ja nuorten yleisin pitkäaikaissairaus. Kyse on siis sekä kansanterveydellisesti että kansantaloudellisesti merkittävästä ilmiöstä.
  Mille kaikelle suomalaiset ovat allergisia? Muuttuvatko allergiat ajan mittaan? Onko Suomessa enemmän allergioista kärsiviä kuin muissa maissa?
  Roman Schatzin vieraina ovat Allergia- ja astmaliiton asiantuntija Anne Vuorenmaa ja Hengitysliiton järjestöjohtaja Mervi Puolanne.

 • Tutkijoiden mukaan maailmaa uhkaa vakava puute puhtaasta juomavedestä jo lähivuosikymmenten aikana, mikäli vesivaroja ei aleta suojella paremmin.
  Suomessa puhdasta vettä riittäisi jopa ulkomaille vietäväksi. Mutta onko Suomen vesistöjen ja pohjavesivarojen tulevaisuus turvattu? Missä tilassa vesivaramme ovat?
  Kuinka arvokas kansallisaarre puhdas vesi on?
  Roman Schatzin vieraina ovat Suomen ympäristökeskuksen erikoistutkija Seppo Knuuttila ja Suomen luonnonsuojeluliiton suojelupäällikkö Jouni Nissinen.

 • Vieraina Helsingin tuleva pormestari Jan Vapaavuori ja kulttuurivaikuttaja Christian Moustgaard.

 • Suomalainen tutkija on löytänyt useita eksoplaneettoja, Aalto-yliopiston opiskelijaryhmä  rakensi suomalaisen satelliitin ja jossain mustalla taivaalla kiertävät asteroidit nimeltä Sinuhe ja Waltari.
  Avaruudentutkimus ja avaruusteknologian kehitys ovat Suomessa nyt vahvassa kasvussa. Suomi on edelläkävijä avaruussään ja maapalloa ympäröivän ionosfäärin tutkimuksessa. Avaruusalalla toimii jo noin 60 suomalaista yhtiötä.
  Tuleeko avaruudentukimuksen uusi Nokia? ? Miksi avaruudentutkimus on tärkeää? Millainen suhde Suomella on avaruuteen?
  Roman Schatzin vieraina ovat Hertfordshiren Yliopiston astronomi Mikko Tuomi ja Aalto-yliopiston apulaisprofessori Jaan Praks.

 • Jos ihmiskehon sisältämien  raaka-aineiden, veden, hiilen, hapen ja typen arvot lasketaan yhteen, tulee hinnaksi on noin kymppi.
  Toiset taas ovat sitä mieltä, että jokainen ihminen on korvaamaton.
  Millainen ihmiskuva meillä nykyään on? Millainen on ihmisoikeuksien tila ja kuinka ihmisarvo määräytyy tämän päivän  Suomessa?
  Roman Schatzin vieraina ovat sosiologi ja kansanedustaja Anna Kontula sekä kosmologi ja kansalaisaktivisti Syksy Räsänen.
   

 • Kesä  tuo taas moottoripyörät Suomen teille. Suomessa on yli 250 000 moottoripyörää.  Niitä on nyt enemmän kuin koskaan. Pyöriä ostavat nykyään eniten  50-59-vuotiaat miehet.
  Kun aiemmin motoristit olivat nuorta rock-kansaa, on tyypillinen harrastaja nykyään keski-ikäinen, hyvätuloinen aikuinen, jonka lapset ovat jo muuttaneet pois kotoa.
  Millaista moottoripyöräily tänä päivänä on? Miten motoristeihin suhtaudutaan Suomen teillä? Etsiikö keski-ikäinen motoristi kadonnutta nuoruuttaan?
  Roman Schatzin vieraina ovat prätkäaktivisti Tuija Vuoksi ja Motoristit koulukiusaamista vastaan –yhdistyksessä toimiva Markku Mälkiä.

 • Mikä on taiteen ja kulttuurin tehtävä tänä moniarvoisena, ristiriitojen sävyttämänä totuuden jälkeisenä aikana? Onko taiteella mitään painavaa sanottavaa Nyky-Suomessa? Elävätkö taiteilijat omassa kuplassaan tuottaen merkityksettömiä sisältöjä samanmieliselle eliitille?
  Suomalaisen kulttuurin hiekkalaatikoita ja ankkalammikkoja kiikaroivat Roman Schatzin kanssa kirjailija Sirpa Kähkönen ja teatteriohjaaja Juha Hurme.

Kuuntele myös

  Muualla Yle.fi:ssä