Roman Schatzin Maamme-kirja

Velkainen Suomi

 • 53 min
 • toistaiseksi

Suomella on valtion velkaa niin paljon että jokaisen kansalaisen osalle siitä tulee vähän alle18 000 euroa.  Sen lisäksi lähes kaikilla aikuisilla on luottokortteja, osamaksusopimuksia, asuntolainaa, opintolainaa, pikavippejä tai jokin muu yksityinen velka.

Onko velkaantuminen pahasta vai hyvästä? Onko rahaa oikeasti enää olemassakaan? Kannattaako Suomen ja suomalaisten maksaa velkojaan pois vai kannattaisiko nykykoroilla ottaa reilusti lisää lainaa ja sijoittaa rahat viisaasti?

Roman Schatzin  vieraina ovat  ekonomisti Timo Tyrväinen ja kirjailija Jera Hänninen.

Lähetykset

 • ma 26.9.2016 10.05 • Yle Radio 1

Jaksot

 • Suomen tasavalta täyttää ensi vuonna 100 vuotta. Kuinka virkeä vanhus Suomi-neito tällä hetkellä on? Millainen on Suomen henkinen tila ja tulevaisuus? Miten koko ajan muuttuva poliittinen ilmapiiiri muuttaa Suomea?

  Roman Schatzin vieraana on presidentti Tarja Halonen.

 • Hallitus aikoo tukea tuulivoiman lisärakentamista ja lisätä biopolttoaineiden käyttöä autoissa. Myös sähköautojen määrää aiotaan kasvattaa voimakkaasti.
  Energiapoltiikassa suomalaisten mielipiteet jakautuvat rajusti. Ydinvoiman lisäämisellä on paljon vastustajia. Muttei tuulivoimakaan kelpaa läheskään kaikille.
  Millaisella energialla Suomi pyörii tulevaisuudessa? Miksi energiapolitiikkaa on niin vaikeaa? Kasvaako energiankulutus loputtomasti?
  Roman Schatzin vieraina ovat teknillisen fysiikan professori Peter Lund ja energia-alan yrittäjä Mika Anttonen.

 • Suomessa on tällä hetkellä noin 2,7 miljoonaa henkilöautoa, 300 000 pakettiautoa ja 100 000 kuorma-autoa.

  Kuinka ne saadaan kaikki mahtumaan teille ja liikkumaan sujuvasti? Miksi suomalainen käyttäytyy liikenteessä töykeämmin kuin ruotsalainen? Miltä liikenteemme näyttää tulevaisuudessa?

  Roman Schatzin vieraina ovat toimittaja Esko Riihelä ja Tampereen teknillisen yliopiston liikenteen tutkimuskeskuksen lehtori Markus Pöllänen.

 • Mielipidekyselyjen mukaan suomalaiset luottavat lujasti poliisiin. Vaikka poliisi on tehnyt virheitäkin on kansan luottamus säilynyt.

  Mihin tämä luottamus perustuu? Kuinka poliisi pysyy perässä monenkirjavan, monikulttuurisen ja moniongelmaisen kansan valvonnassa?

  Roman Schatzin vieraina ovat poliisiylijohtaja Seppo Kolehmainen ja kansanedustaja Tom Packalén.

 • Pian itsenäinen Suomi täyttää sata vuotta. Mutta millaisessa Suomessa elämme seuraavat vuosikymmenet? Kuinka paljon tiedämme tulevaisuudestamme? Mitkä ovat Suomen suurimmat uhat ja mahdollisuudet?

  Tunnistaako Suomi vaikeimmat tulevaisuuden haasteet oikein? Osaammeko käyttää vahvuuksia hyväksemme?

  Mihin suuntaan Suomi on kehittymässä sosiaalisesti, teknologisesti ja poliittisesti?

  Roman Schatzin vieraina ovat kyberturvallisuuden professori Jarno Limnéll ja filosofian professori Timo Airaksinen.

 • Millaista on olla kaikkien tuntema suomalainen Ruotsissa? Millainen kuva Suomesta ja suomalaisista on nykypäivän ruotsalaisilla? Vieläkö suomalaiset ovat ruotsalaisten mielestä viinaajuovia juntteja?

  Roman Schatzin Maamme-kirjassa puhutaan Ruotsista, ruotsinsuomalaisuudesta ja naapurimaiden suhteista. Roman Schatzin vieraana on tänään toimittaja ja juontaja Mark Levengood.

 • Ennen vanhaan kirjallisuudella oli kansallista identiteettiä luova rooli. Maamme-kirja, Seitsemän veljestä, Tuntematon sotilas ja Juhannustanssit muokkasivat voimakkaaasti suomalsiten kuvaa omasta itsestään. Ilman keskeisiä kirjallisia teoksia suomalaista kulttuuria ei ehkä olisi olemassakaan.
  Mikä on suomalaisen kirjallisuuden rooli tänä päivänä? Vieläkö se luo meille kulttuurista tai jopa kansallista identiteettiä? Tarvitaanko sitä enää mihinkään?
  Roman Schatzin vieraina ovat kirjallisuustutkija ja kirjailija Markku Eskelinen ja muusikko-kirjailija Kauko Röyhkä.

 • Vielä jokin aika sitten oli suosittu käsitys, että lähes koko Suomi on yhtä suurta keskiluokkaa. Mutta mikä on tilanne nyt, kun joukossamme kerrotaan syntyneen uusia voittajia ja uusia häviäjiä? Ketkä tällä hetkellä ovat hyväosaisinta yläluokkaa, ketkä vakaata keskiluokkaa ja ketkä kurjistuvaa alaluokkaa? Entä missä luuraa ennen niin näkyvä työväenluokka? Vai ovatko yhteiskuntaluokat nykyään jotain ihan muuta?

  Suomen uusia luokkarajoja ja niiden merkityksiä Roman Schatzin kanssa luotaavat työmies-näytelmäkirjailija Mika Ripatti ja kansanedustaja Elina Lepomäki.

 • Suomessa ei ole virallisia aatelisia tai aatelistoa eikä meillä enää anneta aatelisarvoja. Mutta aateliston perinnettä pitävät edelleen yllä yksityiset henkilöt ja suvut sekä Suomen Aatelisliitto.

  Keitä ovat nykyajan aateliset, mitä he tekevät ja ovatko he vielä jollain tavalla etuoikeutettuja?

  Roman Schatzin vieraina ovat yhteiskuntahistorioitsija Marja Vuorinen ja ritarihuonegenealogi Johanna Aminoff-Winberg.

 • Suomessa on noin 300 000 metsästäjää. Meillä on väkilukuun suhteutettuna enemmän metsästäjiä kuin missään muussa Euroopan maassa.
  Miksi suomalaiset ovat metsästäjäkansaa? Millainen on metsästyksen tulevaisuus? Onko suomalainen metsästys ekologisesti ja eettisesti kestävällä pohjalla?
  Vieraina ovat toimitusjohtaja Pauli Aalto-Setälä ja metsästysseura  Akkainjahdin  jäsen Marja-Leena Sankari.

 • Suomella on valtion velkaa niin paljon että jokaisen kansalaisen osalle siitä tulee vähän alle 18 000 euroa. Lisäksi kuntien ottamaa velkaa on keskimäärin vajaat 3000 euroa asukasta kohti.
  Lähes kaikilla aikuisilla on myös asuntolainaa, opintolainaa, pikavippejä tai jokin muuta yksityistä velkaa.
  Onko velkaantuminen pahasta vai hyvästä? Voiko talousjärjestelmämme romahtaa velkojen takia? Pitääkö velasta olla huolissaan?
  Roman Schatzin vieraina ovat Taloustieteellisen yhdistyksen puheenjohtaja Timo Tyrväinen ja kirjailija Jera Hänninen.

 • Näyttää siltä, että terrorismi on tullut maailmaan jäädäkseen. Terroristijärjestöjen iskut ovat vähän väliä toistuvia uutisaiheita. Ne ovat halpa ja tehokas sodankäynnin tapa.

  Kuinka terrorismia vastaan suojaudutaan? Kuinka potentiaalisia terroristeja etsitään ja löydetään? Onko Suomessa todellista terrorismin uhkaa? Ollaanko Suomessa terrorismin suhteen sinisilmäisiä vai hysteerisiä?

  Vieraana ovat terrorismitutkija Leena Malkki ja ylitarkastaja Tuomas Portaankorva suojelupoliisista.

Kuuntele myös

  Muualla Yle.fi:ssä