Entisten nuorten sävellahja

Entisten nuorten sävellahja

 • 25 min
 • ei kuunneltavissa

Soitetut levyt:

BLACK SABBATH Paranoid

THE BEATLES She loves you

DEREK AND THE DOMINOS Layla

EINI Yes sir, alkaa polttaa

LEMON Nainen tummissa

ELVIS PRESLEY Hound dog

PEPE & PARADISE Elämältä kaiken sain

SCOTT MCKENZIE San Francisco

HURRIGANES Roadrunner

ELECTRIC LIGHT ORCHESTRA Livin' thing

STEELY DAN Bodhisattva

BAT JA RYYD Ehtaa tavaraa

LED ZEPPELIN  Stairway to heaven (live in Madison Square Garden 1973) 

 

Biisikertomuksia

BLACK SABBATH Paranoid

Ensin oli Kekkonen,  sitten tuli yleislakko ja pakkanen -  rokkii unohtamatta.  Mie synnyin naistenklinikalla vasta maaliskuussa 1956. Tahtoisin kuunnella biisin ’Paranoid’,  koska kuulun siihen ikäluokkaan, joka kuunteli  myös Uriah Heepiä,  Led Zeppeliniä  ja minä tykkäsin myös AC/DC-yhtyeestä.  Poikani Harri on sähköasentaja ja hyvä kaveri AC/DC- jannujen kaa.  Oonx vähä ylpee äippä???

Tessa

 

THE BEATLES She loves you

Biisitoiveeni  on The Beatlesien ’She loves you’. Olin aivan pikkutyttö kun tämän kuulin, mutta kappale kolahti aivan sielua myöten.  Siitä alkoi rakkaus Beatlesien musiikkiin, joka on jatkunut aina tähän päivään asti.  Naapurin Eija jakoi tämän rakkauden. Osasin kappaleet ulkoa ja niin osaan vieläkin.

Terttu

 

DEREK AND THE DOMINOS Layla

Kesällä 1973 istuin Fenno-merkkisen transistoriradion ja siihen kytketyn Blaupunkt- kelanauhurin ääressä sormet valmiina rec- ja play-nappuloilla kuunnellen Nuorten sävellahjaa. Kaikki biisit piti nauhoittaa kaiken varalta. Silloin se tapahtui. Claptonin ’Layla’ kajahti ilmoille täydellä kahden watin teholla. Se oli hurmiota. Ohjelman jälkeen piti vielä soittaa muutama kerta ennen kuin lähdin kavereita tapaamaan. Silloin lähdettiin aina Nuorten säviksen jälkeen pientaloalueen reunalla olevan rauniotalon pihaan.  Sinne paistoi aurinko ja siellä saattoi nauttia edullista mutta laadukasta itäeuroopplaista valkoviiniä vanhempien katseilta suojassa.  Ja mikä olikaan tärkein puheenaine? Clapton ja ’Layla’.  Kun viinit oli nautittu lähdimme kylän keskustaan, josta lähtivät bussikuljetukset Harjavallan Valtatie 2-nimiselle tanssilavalle. Lauantai oli rokkibändien ilta.  Clapton ja ’Layla’jäivät soimaan päähän vuosiksi.  Onneksi se oli myös nauhalla ja sitä saattoi kuunnella sieltäkin.

Olavi

 

ELECTRIC LIGHT ORCHESTRA Livin' thing

Silloin teininä ei ollut juuri muita kuunneltavia radio-ohjelmia kuin Nuorten sävellahja, jota kuuntelin minä ja vanhemmat broidit.  Niitä kappaleita nauhoitettiin Tandbergin nauhurilla C-kaseteille (ne ovat onneksi tallessa ja soitinkin löytyy).  Sitten oli Anneli Tempakan ohjelma 'Olen erilainen nuori', jota kuunteli isä....! En tiedä, kuinka moni entisestä "Niuvanniemen PalloSepoista" kuulee biisitoiveeni eli tämän mukana terveiset Tuulalle, Merjalle, Jaanalle, Jussille, Pekalle, Ollille ja Ollille ja Junille tietty . Ja sitten erityisterveiset sinne etelä-kaakkoon Jannelle! Niin se biisitoivehan on sitten ELO:n  "Living Thing" vuodelta 1976...!

Annis

 

ELVIS PRESLEY Hound dog

Ihminen on omituinen ja sopeutuvainen eläin.  Koulussa yksinlaulukokeet  aiheuttivat paniikkia ja pelkoa.  Nyt meikäläinenkin laulaa silloin tällöin karaokea.  Ja ihan vapaaehtoisesti.

Elviksen ’Hound dog’-kappaletta kokeillessani kurkustani irtosi ainoastaan yskänpuuska. Ei onnistunut.  Jätän sen biisin Elvikselle suosiolla.

Taneli

 

PEPE & PARADISE Elämältä kaiken sain

Mikrohousutytölle:

Taisi olla vuoden 1972 kevätlukukausi. Oltiin oppikoulun 4:llä luokalla, kun ensi kertaa rakastuin.

Istuin itse luokan takarivissä ja tämä mikrohousutyttö istui edessä. Opettajan selostukset  meni ohi korvien, kun päiväni kuluivat häntä katsellen.  Olin ujo; hyvä kun pystyin moikkaamaan hänelle.

Pikku hiljaa oppituntien aikana katseemme alkoivat kohdata - tai ainakin niin kuvittelin. Yöt näin unta hänestä ja päivät koulussa meni unelmoidessa.  Muistan vieläkin elävästi, että kesälomalla ei ainuttakaan yötä mennyt, etten olisi nähnyt unta hänestä.

Kohtalo astui peliin ja päätti auttaa minua.  Pääsin veljeni kanssa kesätöihin naapurikylän isännän pellolle mansikoita poimimaan. USKOMATONTA! : toisella viikolla näin tutut mikrohousut pellon toisessa päässä.  Sydämeni meinasi pakahtua.

Taivaalliset kaksi viikkoa kesätöissä.  Pikku hiljaa uskalsin jutella hänen kanssaan ja yhteiset lounastauot pellon pientareella olivat unohtumattomia.  Rakkauttani en kuitenkaan koskaan uskaltanut hänelle tunnustaa.  Kuitenkin tuntui, että hänkin piti minusta ja se tuntui tärkeimmältä.

Tänään 10.9. 2016 meillä on luokkakokous Turussa.  40 vuotta on kulunut siitä , kun kirjoitimme ylioppilaiksi.

Tapaankohan siellä Mikrohousutytön?. Ja jos tapaan, niin tunnenko ?

” Se ujo finninaama”

Toivekappaleeni on Pepe & Paradisen ’Elämältä kaiken sain'

 

HURRIGANES Roadrunner

Meillä oli kotona nuoruusvuonna -74 ainoastaan radio ja mustavalkotelkkari. Menin hakemaan kaveria tapani mukaan eräänä päivänä kouluun, kun kaveri näytti mitä hän oli saanut. Se oli upouusi kasettimankka.  Hän laittoi sen päälle ja pani Hurriganesien ’Roadrunnerin’ soimaan. Minä ihmettelin että mitäs tää on? Kaveri tuumas et rokkia! Koulusta kun tultiin niin tuo kasetti taas soimaan ja hakattiin kattiloita samaan tahtiin.

Timppa

 

BAT JA RYYD Ehtaa tavaraa

70-luvulla musan kuunteleminen tapahtui 20:n ja 50: pennin jukeboxeissa baareissa ja huoltamoilla tai sitten kasettimankoilla, vinyylisoittimella tai joistain harvoista Ylen radio-ohjelmista. Ostin ensimmäisen kasettimankan muistaakseni vuonna 1976. Äänittäminen radiosta tapahtui joko mikin kautta tai RCA-johdolla; mikrofonin kautta kasetille päätyivät kaikki muutkin taustaäänet, kuten puhelimen soitot jne. - tekniikka oli tosi ’aataminaikaista’.

Siihen aikaan muodissa olivat ns. yhdistelmälaitteet, laatu oli sinne päin, mutta laitteet olivat aika kestäviä.Elettiin vinyylisinkkujen ja LP-levyjen kulta-aikaa ja kasettikauppakin kävi vilkkaana.

Ostin kunnolliset NAD-merkkiset stereot keväällä -82 ja vasta vuonna 2010 luovuin niistä ja vaihdoin uudemmat laitteet tilalle. LL-levyistäni en voi ikinä luopua.

Kuka muistaa sellaiset hifistin lisälaitteet kuin "miljoonaharja" tai "ionipistooli"?

Toivekappaleeni on vähän pöljä: jostain tuli mieleeni 80-luvun lopun suusuosikkieb Bat & Ryydin ’Ehtaa tavaraa’.

Terkuin Markku P.

 

LED ZEPPELIN Stairway to heaven (live in Madison Square Garden 1973)

Rippileirillä vuonna -80 oli mukavaa,  kun siellä soitettiin Led Zeppelinin livelevyä ’The song remains the same’ ja Rainbow’n ’Rising’-albumia C-kasetilta.  Meno oli rentoa ja papitkin olivat rentoja.  Hauskin tapaus oli kun aamuisin siniristilippu nostettiin salkoon ja laulettiin lippulaulu ’Siniristilippumme’. Yhtenä aamuna lipputangon narut eivät toimineet ja kanttori aloitti aina uudestaan ja uudestaan, että ’Siniristilippumme…’. Tätä tapahtui about kymmenen kertaa ja kyllä meitä nauratti kunnes pappi huusi: ’ei …kele pojat! Antakaas ne narut tänne niin isä näyttää!  Naurettiin tosiaan ihan kippuras!

Nimimerkki ’Zeppelin’

 

Nuorten sävellahja, Pop eilen tänään, Matkalla maineseen, Rockradio, Ocsid... Minkä musiikkikappaleen muistat erityisesti kolahtaneen, kun kuulit sen ensimmäistä kertaa radiosta? Mikä oli se biisi, miksi se kolahti ja mikä oli se radio-ohjelma?

Taisin olla viisivuotias, kun ensimmäistä kertaa kuulin radiosta Beatlesien I Wanna Hold Your Hand-kappaleen.  Ei tietenkään mitään tietoa ohjelmasta. Tästä kaiketi alkoi kiinnostukseni Beatlesien musiikkiin. Edelleen aina välillä kuuntelen niistä parhaimpia. (Mervi)

--

Biisi oli Status Quon Down Down joka kolahti niin, etten enää edes muista missä ohjelmassa. 70-lukua silloin elettiin. (Risto)

---

Nuorten sävellahjasta muistan kuulleeni Focus-yhtyeen ’Sylvia’-biisin (Leena)

--

Olisi paljonkin muistoja.  Kasariteinillä ei paljoa muuta siihen aikaan ollut kuin Suosikki ja YLEn nuorisomusiikkia soittavat ohjelmat, joita ei tullut kuin muutama tunti viikossa. Yksi mikä on jäänyt mieleen, ja tässä kerron: Ocsid oli mulle tosi merkittävä ohjelma. Kasvoin discomusan tahtiin. Tapani Ripatti oli hauskaa kuunneltavaa. Soitti joskus -88 Sabrinan juuri ilmestyneen Sabrina Megamix-maxisinkun, ja lupasi, että jos seuraavaan ohjelmaan mennessä saa 25 postikorttia, jossa toivotaan soitettavaksi sitä uudelleen, niin se 25 kertyi, koska se soitettiin uudelleen seuraavalla viikolla. (Sami)

---

Keväällä -73 iltasella tuli nuoren Jake Nymanin juontama radio-ohjelma 'Matkalla maineeseen' ja siellä jakso Steely Danista. Bändin varhaisvuosien albumin 'Countdown to Ecstasy' kipale Bodhisattva, jossa Skunk Baxterin soolot varsinkin painuivat mieleeni. (Seppo)

---

Kysyttiin mikä biisi on säväyttänyt. Jostain syystä ensimmäisenä tuli mieleen Belaboriksen ’Rakkauden jälkeen. Sovitus on erikoinen ja saa biisin kuulostamaan hypnoottiselta. Näen silmissäni sen vaalea tukkaisen laulajan. Näin siis esityksen televisiossa.  Vuotta en muista,  mutta olen varmuudella entinen nuori ja Nuorten säviksen kuuntelija muutamana vuosikymmenen ajalta. (Tuula)

---

Kesä 1976 ja radiossa soi koko ajan Freemanin Ajetaan tandemilla. Ihan ei sanat kymmenvuotiaalle avautuneet, mutta kappale soi päässä tuon kesän. (Kaisu)

---

80-luvun alussa kesäisenä lauantai-iltapäivänä kuulin Nuorten Sävellahjasta Pelle Miljoonan "Tahdon rakastella sinua" ensimmäisen kerran. Kyllähän sitä oli toisaalta hieman nolostuttavaa kuunnella. Ei ollut siihen mennessä radiosta kuulunut niin suorasukaisia kappaleita. (Arja)

---

Olisi kaksikin kappaletta, jotka on jäänyt Radiosta mieleen. Beatles - Let It Be ja samoihin aikoihin vielä Moody Blues - Candel Of Life. Molemmat kappaleet sai tuolloin 6-vuotiaan arvion, "Tavallista parempia musiikki esityksiä". (Jari Pekka)

---

Pikkulapsena Matin ja Tepon Kissankultaa kuulosti hienolta. Ja kyllä teini-ikäisenä kun hormoonit lähti hyrräämään Hassisen Koneen Rappiolla oli KOVA SANA. (Petri)

---

Diana Ross'in Upside down oli eka kipale, jonka äänitin stereoillani keväällä 1982, taisi olla Nuorten sävellahjasta. (Markku)

---

The Knackin ’ My Sharona Sitä soitettiin YLE:n Rokkivekkarissa useasti vieläpä samaan kellonaikaan. (Lassi)

---

Pentti Kemppaisen Poppamies-ohjelmaa kuuntelin aina.  Taisi olla ainoa radion nuortenohjelma 60-70-lukujen taitteessa. Mieleen on jäänyt Scott McKenzien ’San Francisco’. Noin 16-vuotiaana odottelin heinäkuun helteessä bussia kaupunkiin. Kaupunki Helsingin maalaiskunnasta nähtynä oli Helsingin keskusta.  Bussi kurvasi pysäkille, hiekka pölisi, diesel kärysi ja kuskilla raikasi radiosta ’San Francisco’. Kuvittelin itselleni kukat päähän ja tunsin itseni onnelliseksi tuona kesäpäivänä.  (Ulla)

---

Taisin olla viisivuotias, kun ensimmäistä kertaa kuulin radiosta Beatlesien I Wanna Hold Your Hand-kappaleen.  Ei tietenkään mitään tietoa ohjelmasta. Tästä kaiketi alkoi kiinnostukseni Beatlesien musiikkiin. Edelleen aina välillä kuuntelen niistä parhaimpia. (Mervi)

 

Haasteita ja muuta sälää:

Terveiset Naantaliin Jannelle ja Timpalle huutopussipöytään. Sauna päälle!

Syysterveiset Ilmarinkadulta Suvisumppuun ja kaikille Imatran ajoissa mukana olleille.

Haastan Enskaan Eini-fanit ja Kristillisdemokraatit valitsemallaan summalla.  Toiveena Yes sir alkaa polttaa.  Sami.

Omenaiset terveiset Vitsiälän pariskunnalle Vääräjoen väeltä.Onko teillä jo omenat muuttuneet tuoremehuksi?

Ylenpalttiset 90-vuotisonnittelut Ylelle. Kuuntelija haastaa kaikki entiset nuoret Ylen toimittajat ENS:aan oman tunnon hinnalla. Tuliko kalliiksi?

Mie huostan Rouvisen Juona-Maijan enskaan yhen sytkärin hinnalla kaho ku Hää on nii verski mummo ett Hää saa voltsuu virvelii miulkii mutt eihä se uo ihme ko hää on neitsyt viäl mummonakkii ja myöhästynneet 40 vuotis "tai mitä hää täytti hyvi kuitekii" onnittelut sin Savonlinnaan. Isukki

Lämpimät terveiset Harrille Oulun Yliopistolliseen sairaalaan kotiväeltä.

Haastan kaikki Uotilanrinteen Abit vuodelta 1983 ja rehtorin muikkukilon hinnalla Entisten nuorten sävellahjaan. Harri Helminen

Riesa ja Riepu yhdessä jälleen..ikää kohta 50 mutta vauhti ei hyydy! Vallisärkän discossa noin 30 vuotta sitten..voi niitä aikoja

Onnittelut 5-kymppiselle metsuriseksuaalille Köyliöön. Jouni joka myös Hopeanuolena ja Vilinä tunnetaan täyttää tänään lauantaina vuosia. Onnittelukappaleena Uriah Heepin kappaleesta versioitu Lemonin Nainen tummissa, kappale jota on kuulemma kuunneltu c-kasetilta edestakaisin silloin kun Lallintalo oli se paikka johon Ala-Satakunnassa mentiin. Uljaanmäellä laitetaan nyt juhlia että juodaan sitte ne kakkukahvit. Onnittelijana Kansankynttilä.

Tuhruinen ilma mökillä.korppi raakkuu metsässä,kurjet kirkuu yöllä....mukavaa elämää luonnossa.Enskaa kuunnellaan ja terkut lähetellään Kinnareille Kouvolaan,Sepolle+Saaralle Luostolle,Saarisille Vantaalle,Oinosille Espooseen,Kotirantaan Arille,Anitalle+Tatulle sekä Kallion Minnalle Puistolaan.t.Pipsa,Arto ja Sasu

9.9.66 syntyi Mikkeliin Kantasille poikavauva, joka sai nimekseen Jukka! Kummisi Saara ja serkkusi Inkeri onnittelevat nyt sinua aikamiesiän saavutettuasi!

Haastan kaikki Nallen Oppi-koulun ylivuotisiin metrin kepin heitolla ja kummun kaatiksella osallistuneet Hopeaharkki ja multapussin hinnalla Entisten nuorten sävellahjaan

TAINA! kuusikymmentä tulee mittariin 13.9, onnea sen johdosta. T.merja ja lauri

Haastan kaikki Inter-raililla käyneet entiset nuoret Enskaan. Terkuin Tiina Perniöstä.

Onnea Raikku 70 vuotta tänään täyteen!  terveisin tuula

HAASTAN KAIKKI NILSIÄN YLÄ-ASTEELTA 1977 PERUSKOULUN PÄÄSTÖTODISTUKSEN SAANEET JUKEBOKSIIN LAITETTUJEN MARKKOJEN HINNALLA ! TERTTU NILSIÄSTÄ

Aurinkoiset syysterveiset Oskulle ja onnittelut kuusvitoselle. Kaisla

Pikaista paranemista Tuula-siskolle sairaalaan!!!! Lippu liehumaan, tsemppiä!!! Toivoopi Ulla-sisko ja Olli täältä Saimaan rannalta

Vitsi: Vanha pariskunta ekaa kertaa Helsingissä ja oopperassa. Vaimo nukahti, mies kertoi: olivathan siellä kohteliaita, tanssivat varpaillaan.

Tapsa-Hiace-miehelleni rakkaat synttärionnittelut täältä laavulta vaimoltasi

Erkki haastaa kaikki entiset nuoret pelastamaan Malmin lentokenttää! Kansalaisaloite Lex Malmi.

Maijan ja minun rakkaus alkoi 1971. 9.9. on Maijan syntymäpäivä. Sama päivä kuin Ylellä,  mutta 3 0vuotta vähemmän. Hyvää syntymäpäivää sinulle rakas toivoo Esko

Syksyisen terveiset karkkilasta kaimoille,jotta nähdään. Hanskit

Yle 90v! Herbert von karajan johtaa mutta kuka on toisena? Vastaus: esa-pekka salonen!

Terveiset hautausmaanjengin poikien peli-illasta haastetaan jengiläiset lankun hinnalla mukaan,

Terkkuja kaikille Led Zeppelin Stairway to heavenin siivittämänä. Simppa

Terveisiä Hipulle terv. peeji

Siskoni Katriina juhlii tänään 6-kymppisiä. Juhlat ovat Pihtiputaan Kurkilahdessa. 1970- luvulla nuo tukkapäät jytäsivät kampa perstaskussa Jyväskylän Kangasvuoressa. Juuso ja Kirru

Syksyisen terveiset Karkkilasta kaimoille, jotta nähdään. Hanskit

Lähetykset

 • la 10.9.2016 15.03 • Yle Radio Suomi Kokkola

Jaksot

 • THE BEATLES  All my loving
  GREG LAKE  C'est la vie
  TRIO  Da da da
  TASAVALLAN PRESIDENTTI  Piece of mind
  BACCARA  Cara mia
  JUICE LESKINEN  Syksyn sävel
  BROADCAST  Pasadena sungodown
  DR.  FEELGOOD  Milk and alcohol
  WHITNEY HOUSTON  I wanna dance with somebody (who loves me)
  DON MCLEAN  Vincent
  STYX  Come sail away
  PINK FLOYD  If
  LED ZEPPELIN  Immigrant song

 • GERRY RAFFERTY  Baker street
  A-HA  Take on me
  JUICE LESKINEN & COITUS INT.  Zeppeliini
  EIJA VILPAS  Karaoke, daisarit ja koppa keppanaa
  THE TOKENS  The lion sleeps tonite
  RAULI BADDING SOMERJOKI  Bensaa suonissa
  ZZ TOP  Sharp dressed man
  SEALS & CROFTS  Summer breeze
  ACE  How long
  PROCOL HARUM  A whiter shade of pale
  ROYALS  More is what you give/get
  THE BEATLES  Twist and shout
  ANKI  Ne kesäyöt
  T.REX  Children of the revolution

 • THE KINKS  You really got me
  QUEEN  We are the champions
  DR. FEELGOOD  She does it right
  CREAM  Anyone for tennis
  EIJA MERILÄ  Luvannut en ruusutarhaa
  NAZARETH  Love hurts
  ALWARI T.  Judy don't go
  AMANDA LEAR  Enigma (Give a bit of mmh to me)
  THE ROLLING STONES  Summer romance
  LED ZEPPELIN  Stairway to heaven
  THE  FOUR TOPS  Bernadette
  THE BEATLES  Penny Lane
  DIRE STRAITS  Sultans of swing
  MIMMI MUSTAKALLIO  Borriquito

 • OPUS  Live is life
  EPPU NORMAALI  Vihreän joen rannalla
  THE BEATLES  All you need is love
  ELVIS PRESLEY  That's all right (live 1977)
  LITTLE PEGGY MARCH  I will follow him
  BLACK SABBATH  Paranoid
  LENNE AND THE LEE KINGS  Stop the music
  FLEETWOOD MAC  Albatross
  KISU  Sun ja mun
  TONY CHRISTIE  Is this the way to Amarillo
  BEE GEES  New York mining disaster 1941
  U2  Pride (in the name of love)
  URIAH HEEP  July morning

 • THE BEACH BOYS  Good vibrations
  JAM ROCK BAND  Where are you now Buddy Holly?
  CHICORY TIP  Good grief Christina
  PIRKKA-PEKKA PETELIUS  Muistan sua Elaine
  HASSISEN KONE  Reippaina käymme rekkain alle
  BREAD  If
  BUDDY KNOX  Hula love
  ISOKYNÄ LINDHOLM  Tapaaminen
  RAPTORI  Oi beibi
  JOHNNY WINTER  Johnny B. Goode (live 1971)
  URIAH HEEP  Easy livin'
  KISS  Love gun
  RAINBOW  Lost in Hollywood
  KARI PEITSAMO JA ANKKULI  Stop, shake, honey, go
  BEE GEES  Night fever
  SLEEPY SLEEPERS  Kesämopo

Kuuntele myös

  Muualla Yle.fi:ssä