Entisten nuorten sävellahja

Entisten nuorten sävellahja

 • 25 min
 • ei kuunneltavissa

Soitetut levyt

THE SWEET  Wig-wam bam

DEAD END 5  James Dean pop

STEVIE WONDER  Sir Duke

ALWARI TUOHITORVI  Jytämimmi

DAVE LINDHOLM  Sitähän se kaikki on

SMALL FACES  All or nothing (BBC-version)

ELECTRIC LIGHT ORCHESTRA  Eldorado

YARI  Voi odottaa

DEEP PURPLE  Black night (-72 live in Japan)

T. REX  Metal guru

HURRIGANES  Get on

HECTOR  Lapsuuden loppu

JIMI HENDRIX  All along the watchtower

T. REX  Ride a white swan

TITANIC  Sultana

 

Biisikertomuksia

HURRIGANES  Get on

Olin kesätöissä tasan 40 vuotta sitten vuonna 1976 Pihtiputaalla Niemenharjun Motellilla.  Leikkasin nurmikkoja, lämmitin mökkikylän saunoja ja tein kaikkia yleismiehen hommia.  Tanssi-iltoina olin ravintolan portsarina. Kesän kohokohtia olivat juhannus, keihäskarnevaalit ja ensimmäinen Saapasjalkarock. Oli jo loppukesää,  kun läksin töistä joskus puoli kolmen aikaan aamuyöllä.  Polkupyörällä oli matkaa majapaikkaani Kärväskylään toistakymmentä kilometriä.  Kun nelostieltä käännyttiin itään, risteyksessä oli Unionin huoltoasema, joka oli auki läpi yön.  Poikkesin siihen juomaan vielä kupin kahvia ja polttelemaan pikkusikarin;  ajan tavan mukaan tietenkin sisätiloissa. Hetken päästä oven eteen pysähtyi pikkubussi.  Siitä tuli mies tiskille. Kun olin ainoa asiakas,  niin ei tarvinnut mitenkään salaa kuunnella hänen asiaansa . Hän kertoi, että olisi pitänyt päästä motelliin yöpymään, mutta siellä olivat ovet kiinni. Puutuin puheeseen ja sanoin, että voisin auttaa tilanteessa. Nousin autoon ja lähdettiin ajamaan kohti motellia parin, kolmen kilometrin matkaa.  Porukka oli muuten hiljaista,  mutta peräpenkillä istui mies, joka kiroili ja jupisi itsekseen: ’-ttu’ tällaista aina, kun landelle joudutaan.  Hänet tunnistin:  mies oli Remu Aaltonen.  Olin siis Hurriganesien keikkabussissa. Motellilla oli sellainen käytäntö, että myöhään saapuville majoittujille jätettiin vastaanoton postilaatikkoon avaimet.  Nyt oli jostain syystä viesti jäänyt saapumatta perille eikä avaimia ollut. Tuohon aikaan nelostietä meni molempiin suuntiin paljon sekä rokkibändejä että humppaorkestereita. Tanssipaikkoja oli etenkin kesäisin paljon. Kävin hakemassa herroille kolmen huoneen avaimet.  Bändi pääsi katon alle yöksi.  Roudari vielä ystävällisesti heitti minut takaisin Unsalle, mistä jatkoin yöpaikkaani.

Ehkä tässä on minun kohdallani se kuuluisa varttitunnin kuuluisuus suomalaisessa rokkihistoriassa...  Vaikka sitä paljon tässäkin ohjelmassa soitetaan,  niin toivekappaleeni on  ’Get on’.  Se sai niihin aikoihin Tampereen Ylioppilastalolla aina väen liikkeelle.

Kauko Hirvonen Pieksämäeltä

 

ELECTRIC LIGHT ORCHESTRA  Eldorado

On tiistai-ilta ja vuoden pimein aika marraskuussa vuonna 1974. Tiistaisin oli koulussa aina pitkä päivä ja kaksi viimeistä tuntia kaiken lisäksi kotitaloutta, jolloin kaikki tuppasi menemään pieleen. Loikoilen voipuneena sängyllä ja avaan radion kuunnellakseni Heikki Harman ohjelman ’Pop eilen tänään’.  Paleltaa.  Mutta sitten Heikki kuuluttaa, että seuraava laulu on kauneinta, mitä hän on kuullut pitkään aikaan. Se jo pistää höristämään korviaan ja kun ELO:n  ’Eldorado’ pamahtaa soimaan, olen täsmälleen samaa mieltä.  Pitkä ja jumalaisen kaunis kappale, jossa mukana kaiken lisäksi sinfoniaorkesteri ja kuoro. Ei sellaista ollut aikaisemmin kuullut!  Jo unohtui kylmä talvi-ilta ja koulussa pohjaanpalaneet pullat!

Hanni

 

THE SWEET  Wig-wam bam

70-luvulla asuin puutalossa Kuopion Haapaniemellä ja huoneeni tummanvihreät seinät  oli peitetty Suosikin julisteilla, joissa poseerasivat  Sweet,  Slade,  Mud,  Alvin Stardust, Hurriganes ja Somerjoki.  Eniten seinälläni kuvia oli Sweet- yhtyeestä ja sen söpöstä laulusolistista.  Sweetin ’Wig-wam bam’ on edelleen hauska menobiisi, vaikka laulusolisti taitaakin jo asua sateenkaarisillan toisella puolen. Haastan Enskaan mukaan kaikki Kuopion Haapaniemellä nuoruutensa eläneet  C-kasetin hinnalla.

Päivi

 

STEVIE WONDER  Sir Duke

Keväällä joku lauantai-iltapäivä vuonna -77 ajelimme veljeni kanssa mökille. Vauhti oli tunnetusti kovaa, koska veljeni oli kuskina. Sorat vaan lensivät hiekkatiellä, mutkat mentiin ’kanissa’ (= perä irti tiestä) kunnon rallikuskien tapaan ja vähän ennen mökkiä radiosta tuli siihen asti parasta ikinä. Radiossa soi ’Sir Duke’. Esittäjä oli minulle ihan outo, hyvä kun osasi sen ääneen lausua: Stevie Wonder.  Alkoi piinaava odottelu äänitystä kytätessä, että kappaleen saisi nauhoitettua. Siitä asti Stevie Wonderilla on ollut erityinen paikka sydämessäni musiikin laajassa tarjonnassa. Aina kun kuulen ’Sir Duke’-kappaleen muistan uudenkarhean 99 Saabin, sen vauhdin ja nuoruuden ilon kun veljeni kanssa olimme liikkeellä. Paljon olen käynyt eri suosikkejani katsomassa, mutta Stevien näin livenä vasta 2014 Kaisaniemen puistossa heinäkuun lämpimänä iltana, se oli jälleen parasta ikinä! Soittakaa siis Stevie Wonderin ’Sir Duke’, kiitos.

Heli

 

DEEP PURPLE  Black night (-72 live in Japan)

Deep Purplen ‘24 carat purple’  oli eka LP-levy, jonka hankin postimyynnistä Epe's Music Shopista.   Tämä vuonna -75 julkaistu älpee on Purplen tunnetuimpia kokoelmalevyjä.  Sen erikoisuus on Japanissa -72 nauhoitettu liveversio tästä ’Black nightista’.  Tuolloin sitä ei ollut saatavissa muilta levyiltä.

George Hankasalmelta

 

JIMI HENDRIX  All along the watchtower

Kävelin kaverini Juhan kanssa Rovaharjulla vuonna 1970, kun Eki käveli vastaan.  Kertoi että Jimi on kuollut.  Maailma pysähtyi. Huomenna 18.9. 2016 siitä tulee kuluneeksi 46 vuotta.

Jarppa

 

TITANIC  Sultana

Moi Enskan penkkiurheiluväki!

Salpausselän kisat olivat maaliskuun huippuhetki 60-luvulla Lahdessa. Hiihdettiin isän kanssa Vesijärven yli maaliskuun alussa  vuonna  -68 Tapanilan metsään seuraamaan 50:n kilometrin hiihtoa aamuvarhaisella. Hiihtäjä toisensa jälkeen ’plokattiin’ , mutta huomion herätti pitkä ’konkonenäinen’ norjalaishiihtäjä Harald Grönningen,  joka hiihti ällistyttävän kovaa Järvisen puusuksilla.  Huomasin punaisten puusuksien päällä leiman ’Erikoiskilpa’,  joka kuului lahtelaisen suksifirman parhaisiin kilpasuksiin. Tänä kesänä suru-uutinen Norjasta kertoi, että sankarini  Harald Grönningen oli nukkunut pois 81 vuoden iässä.  Haraldin uran kunniaksi toivoisin norjalaisen Titanic-yhtyeen kappaletta ’Sultana’ sieltä jostakin 70-luvulta ja haaste kaikille urheilun ystäville mukaan Enskaan omantunnon mukaan!

Heja Norge!

 

SMALL FACES  All or nothing (BBC-version)

Small Faces-yhtyeen ainoa kotimaassaan listakärkeen noussut single, kyseisen erinomaisen brittiyhtyeen biisintekijäkaksikon Steve Marriottin ja Ronnie Lanen käsialaa oleva riipaiseva balladi ’All or nothing’ saavutti ykkössijan 15. syyskuuta 1966, kaksi viikkoa julkaisunsa jälkeen. Alankomaissa kyseisen singlen listasijoituksena oli toinen ja Irlannissa sija kolme.  ’All or nothingä soitettiin myös 20. huhtikuuta 1991 tapaturmaisesti tulipalossa menehtyneen Small Facesin johtohahmon, solisti/kitaristi Steve Marriottin hautajaisissa. Hardrockyhtye UFO levytti kyseisestä kappaleesta coverin kymmenen vuotta originaalin julkaisun jälkeen. Brittiläisen katurockyhtye The Dogs D' Amourin versio ’All or nothingista’ ilmestyi vuonna 1993.  Biisitoiveena on Small Facesin vuoden 1966 BBC:lle taltioima versio kyseisestä kappaleesta.  Ainoa Small Facesin legendaarisen lineupin hengissä oleva jäsen, rumpali Kenney Jones täytti 68 vuotta 16. syyskuuta 2016.  Haasteen Enskaan saavat kaikki Small Faces-, The Faces- ja Humble Pie-diggarit.

Pertti

 

YARI  Voi odottaa

Yarin 'Voin odottaa' on ihanan herkkä vuodenaikojen kuvaus vuodelta -80. Nätti miniatyyrilaulu.

Terttu

 

HECTOR  Lapsuuden loppu

Olin teini 70-luvulla ja tämä oli sopivasti pelottava ja samalla kiehtova biisi, ja jotenkin se petasi vähän myöhemmin herännyttä kiinnostustani David Bowieen. Omat lapsenikin kuuntelivat tätä 90-luvulla ja käyttivät joskus keskusteluissa biisin sanoja kuvaamaan maailman menoa.

Eevakaisa

 

HAASTEITA + MUUTA (VEKKULIA?)

Kiitos Hanna Pakariselle kun on ottanut Carolan laulut esille, Carolahan oli yksi parhaista laulajattaristamme. Muttaniin on HANNA PAKARINENKIN! Hän on jotenkin niin ihanan luonnollinen ja valloittava, murre puhuessaan on mahtavaa. "Pysy aina sellaisena " . Kiitos ! t.mömmö

Toiveena on turkulaisen Dead End 5-yhtyeen 'James Dean Pop'. Harry

Se on taas 17 päivä 9. Nyt tarttee taas vanheta.lähetän terkut karille ja sipelle täältä smokie puarista.jurri on vaan olkoon..t.kuokkavieras

terveiset kaikille 60 vuotta tänä vuonna täyttävät...Artolle synttäri Onnittelut vanhenemisen johdosta..tutuille myös mukavaa lauantai-iltapäivää..t.Pipsa ja Sasuliini

Omenapiirakkaa tehdessä, Suskia ja Viileä odotellessa. Terveisiä kaimoille Vantaalle,Rehakka lähestyy ja sitä me kovasti odotetaan. Hanskit,koskas ajelette Karkkilaa kohti? Jannelle ja Tuhnulle ja erityisesti pikku koululaiselle Roosalle terveisiä,koskas taas saunotaan? Syksystä nautien terveisiä lähettää Timo ja Johnu!

Haastetaan kaikki asialliset ylensyöneet monostelijat stereoista kadonneen kumilautasen hinnalla Entisten nuorten sävikseen!. Terv. Tulityttö ilman tikkuja

 Imatran ajot 80 luvulla ja Imatran ajot vuonna 2016 on kaks eri asiaa mutta menoa riittää ehkäpä liian kanssa. On se vaan mahtavaa. Kiitokset kaikille ihanille ihmisille sinne Ilmarinkadulle, ensihoitajille seijalle ja pekalle. Terveisin haavojaan nuolevat suvisumppulaiset.

Paljon ONNEA rakkaalle ystävälleni Helenalle sekä miehelleen Timolle Pieksämäelle ensimmäisen lapsenlapsen syntymän johdosta! Kaikkea hyvää myös uudelle nuorelle perheelle! T. Leena ja Jari Littoisista.

haastan Jyrki P:n  enskaan kasiluokan muistojen hinnalla (Iisalmi, Jussi ahon-koulu. lv 1977-78). Toivebiisi Dave Lindholmin "Sitähän se kaikki on". Aila

Heippa sisko rakas ja muu raskaasta ruskasta palaavat.Me ollaan koht niin ruskassa ilman ruskaa   Terveisiä myös kuskille Annille.

terveisiä täältä lapin kiertueelta kaikille ympäri suomen. terv.riitta

Synttärionnittelut rakkaalle Jukalle Ellulta.

Haastan tuoreet isovanhemmat entisten nuorten sävellahjaan 5 €/lapsenlapsi. Oma isovanhemmaksi tuleminen on niinkin nuorta kuin 8 tuntia! Tuore mummi Anne

Silloin 70-luvulla sinä vaaleatukkainen, sinisilmäinen nuorimies kuljit leveälierinen farkkulakki päässä. Istuimme kouluautossa vierekkäin ja söimme kotimatkalla suklaata. Vuosia on vierinyt, värit vaihtuneet ja ajat muuttuneet. Tänään 17.9 on syntymäpäiväsi en ole unohtanut sinua Onnea sinne jonnekin!!

Haastamme kaikki v.58 syntyneet 58-vuotiaat, erityisesti Laajasalon yhteislyseolaiset Entisten nuorten sävellahjaan! Terveiset Teija ja Tapsa

Toiveeni on T.Rexin 'Metal guru'. Olin nuorena T.Rex-tosifani.  Birgitta

syysterveiset jaanalle tomppalta

Onnea ja lämmin halaus Seija Luomalle Kotkan seudulle.  Kaarina

Biisitoiveeni on Hurriganesien Get on. Kyseisestä kappaleesta tulee ystäväni Harri mieleen. Olemme olleet 40 vuotta ystäviä ja haluaisin toivottaa tämän kappaleen myötä hänelle pikaista paranemista oulun kaupungin sairaalaan. Juha perheineen

Jälleen haluan lähettää rakkaimpia terveisiä Tepille. Pitkästä aikaa mökillä ollaan. MukavA päivä vietetty kuusamon korvessa. Rakkaudella Tepille Sipe.

Lapin viikko taas takana ja kotiin tullaan, jos saadaan. Terkut vielä luostolle menneille Passelle ja Arjalle. T. Ova,Kari ja Pasi

Savolaismummu oli käymässä sisaren luona hämeessä.Bussipysäkillä hän uteli jos kuin monelta matkustajalta mihin tuleva bussi menee,saamatta vastausta.Kun auto vihdoin saapui hän uteli kuskilta:No työ varmaan tiijättä mihin työ ootta tätä mykkäkuormaa viemässä. läh. arska

Nyt kuunnelkaapas siellä Iisalmen ja Vieremän "huudeilla", Riitta-serkku ja Jorma-veli! Haastan teidät Entisten nuorten sävellahjaan. Terveisin  Tuula Turusta.

Haastan Taskisen Enssiin  imuroimien toisten kanavien Suzy-koirankoulutus-ohjelmien cd-kopion hihnalla t. Orginaalin oikea omistaja

Nyt kuunnelkaapas siellä Iisalmen ja Vieremän "huudeilla", Riitta-serkku ja Jorma-veli! Haastan teidät Entisten nuorten sävellahjaan. Terveisin  Tuula Turusta.

kiitokset Purplen Black Night esityksestä. Ritchien tarina on katsottu jo kahdesti, eilen ja viikko sitten, hieno juttu. Terkut Jukalle ja Erkille lirponmäelle. T. George.

huostan Siut savolais tyssi yhen positiivisen hinnalla enskaan! Sie olit koulukiusattu mut Sie puhkesit kukkaan naimaluppais jäläkeen (ripari) uot viälkii tupla mummona kukas ja sekös ossaa muutamii harmittaa kun luot ympärilleis hyvvää miältä mie yks niistä elävälitä ei muutako söpö nokkais pystyyn eikä muuta ku voltsuu virveliin ja menoks sano Anni lenoxx arvuos kuka? No mist Sie arvasit

 

Glamrock-yhtye T. Rexin ikoni Marc Bolan edesmeni vain kuukausi Elviksen jälkeen 16. syyskuuta vuonna -77. Tekikö Marc Bolanin glamrock-tuotanto sinuun suurimman vaikutuksen vai kiilasivatko muut glamrock-tähdet (mm. Alice Cooper, Suzi Quatro, Sweet, Slade, Roxy Music yms. yms.) edelle?

Glam rock asiaa! Kyl ykkönen 70-luvul oli suzy quatro mustine nahkahousuineen ja bassoineen! Joka pojan märkä unelma 70-luvulla! Nam! Nam! Biisi toive: suzy quatron roxy roller. Suzy for president!  (Mike)

---

T.Rex ja Marc Bolan olivat suuria suosikkejani. Ride A White Swan-biisi oli se ensimmäinen, josta fanitus alkoi. David Bowie ja Slade olivat myös hyviä. Sladea ei enää oikein jaksa kuunnella. Bowien biisit on edelleen todella hyviä. (Mervi)

---

Marc Bolan oli ensimmäinen suuri idolini. T.Rexin ohella Bowie, Slade, Cockney Rebel, Roxy Music ja tietysti Alice Cooper viehättivät. Muistan kun kesäkuun ensimmäisenä maanantaina vuonna 1972 menin Tarkelan Soitinkauppaan Kouvolassa ostamaan T. Rexin Bolan Boogien. Musta kansi jossa oli tähtikuvioin koristeltu Bolan Boogie oli jotenkin maaginen. Mukana levyllä (tai älpyllä, älppärillä, platalla niin kuin silloin sanottiin) oli suuret suosikkini Get It On ja Jeepster. Muutamaa kuukautta myöhemmin ostin The Sliderin, joka pyörii yhä levylautasella. (Olli)

---

Oliko Suomessa glamrock bändejä? Alwari Tuohitorvi oli ainakin jytää ja purkkaa ja glamia!  Alice Cooper oli rautaa! (Nimimerkki ’Cooper-test 12 minuuttia)

---

T. Rex oli ykkönen (Matti)

---

Glamrock tuli minulle väärään aikaan.  Alice Cooper ja Roxy Music jälkeenpäin jotenkin ja vähän Suzikin.  Sweet ja ja Slade olivat ihan out aina. Tuohon aikaan oli paljon rankempaa tavaraa levy- ja kasettisoittimessa. (Jarmo)

---

Queen vaikutti glamin saralla minuun eniten ja kaveriini Kiss. (Tino)

---

Suomalaisista Alwari Tuohitorvi ja ulkomaisista tietty Alvin Stardust olivat kovaa valuuttaa. (Markku)

---

Uuu... Bolanilla oli ihanat tähtisilmät! Muuten Suzi, Sweet ja Gary Glitter oli ne kovimmat! Tanssittiin pikkukaupungin diskossa iso kampa farkkujen takataskussa. Tanssityyli oli sellainen aika tappavan näköinen..... Sormet farkkujen taskuissa ja sillai kuin kana olisi nokkinut. (Sirpa)

---

Teini-iässä Slade oli kova ja Sweet aivan lällärikamaa. Susikuoro-julisteet olivat kuumaa kamaa. Musastakin pidettiin, jotta oli hyvä syy katsella kuvia. Joitakin vuosia sitten hankin Slade DVD:n. Poikaporukalla piti fiilistellä teinivuosia. Ensimmäinen biisi meni hämmennyksen vallassa. Sen jälkeen naurusta ei tullut loppua. Olemmeko tosiaan fanittaneet noita sirkuspellejä? Tärkeintä että hauskaa oli. (Olavi)

---

12-vuotiaana fanitin ensin Sweetia, sitten Sladea, Alice Cooperia ja kaikista eniten Bowieta. Salaa kuuntelin myös Gary Glitteria. Muutaman vuoden päästä tuli kuvioihin Queen. Näitä kaikkia kuuntelen edelleen.  Glitterin kuuntelua en tunnusta vieläkään. (Eija)

 

 

 

 

   

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Lähetykset

 • la 17.9.2016 15.03 • Yle Radio Suomi Kajaani

Jaksot

 • THE BEATLES  All my loving
  GREG LAKE  C'est la vie
  TRIO  Da da da
  TASAVALLAN PRESIDENTTI  Piece of mind
  BACCARA  Cara mia
  JUICE LESKINEN  Syksyn sävel
  BROADCAST  Pasadena sungodown
  DR.  FEELGOOD  Milk and alcohol
  WHITNEY HOUSTON  I wanna dance with somebody (who loves me)
  DON MCLEAN  Vincent
  STYX  Come sail away
  PINK FLOYD  If
  LED ZEPPELIN  Immigrant song

 • GERRY RAFFERTY  Baker street
  A-HA  Take on me
  JUICE LESKINEN & COITUS INT.  Zeppeliini
  EIJA VILPAS  Karaoke, daisarit ja koppa keppanaa
  THE TOKENS  The lion sleeps tonite
  RAULI BADDING SOMERJOKI  Bensaa suonissa
  ZZ TOP  Sharp dressed man
  SEALS & CROFTS  Summer breeze
  ACE  How long
  PROCOL HARUM  A whiter shade of pale
  ROYALS  More is what you give/get
  THE BEATLES  Twist and shout
  ANKI  Ne kesäyöt
  T.REX  Children of the revolution

 • THE KINKS  You really got me
  QUEEN  We are the champions
  DR. FEELGOOD  She does it right
  CREAM  Anyone for tennis
  EIJA MERILÄ  Luvannut en ruusutarhaa
  NAZARETH  Love hurts
  ALWARI T.  Judy don't go
  AMANDA LEAR  Enigma (Give a bit of mmh to me)
  THE ROLLING STONES  Summer romance
  LED ZEPPELIN  Stairway to heaven
  THE  FOUR TOPS  Bernadette
  THE BEATLES  Penny Lane
  DIRE STRAITS  Sultans of swing
  MIMMI MUSTAKALLIO  Borriquito

 • OPUS  Live is life
  EPPU NORMAALI  Vihreän joen rannalla
  THE BEATLES  All you need is love
  ELVIS PRESLEY  That's all right (live 1977)
  LITTLE PEGGY MARCH  I will follow him
  BLACK SABBATH  Paranoid
  LENNE AND THE LEE KINGS  Stop the music
  FLEETWOOD MAC  Albatross
  KISU  Sun ja mun
  TONY CHRISTIE  Is this the way to Amarillo
  BEE GEES  New York mining disaster 1941
  U2  Pride (in the name of love)
  URIAH HEEP  July morning

Kuuntele myös

  Muualla Yle.fi:ssä