Sunnuntaivieras

Ismo Apell: Kohtalo on siitä jännä, että se antaa mahdollisuuden valita suuntaa

 • 25 min
 • toistaiseksi

Suunnaksi tuli tehdä teatteria yrittäjänä kotimaisemissa. Ismo Apell on tuttu näky myös Savon vesillä. Omalle hotellilaivalle ei ole vielä paikkaa löytynyt monista yrityksistä huolimatta. Puuhaa monien TV- ja teatteriroolien näyttelijälle tuovat nyt Tuntematon Sotilas -tarinan ja Nightwishin musiikin sovittaminen teatterin lavalle ja iloiset perheuutiset. Toimittajana Juhani Forsman.

Lähetykset

 • su 18.9.2016 15.03 • Yle Radio Suomi Hämeenlinna

Jaksot

 • Kirjailija Mirjam Kälkäjä joutui jäämään sairaseläkkeelle reuman vuoksi jo 30 vuotta sitten. Alkumasennuksesta päästyään Kälkäjä on kirjoittanut lukuisia näytelmiä, romaaneja, kolumneja ja elämänkertoja, joista kaikista heijastuu hänen oma tarinansa, evakkomatka Petsamosta.

 • Luontodokumenttien tekijä Petteri Saario löysi jokunen aika sitten lapsuuden päiväkirjansa ja hämmästyi. Päiväkirjojen sivuilta löytyi kahdeksan vanha pikkupoika, joka oli ahdistunut luonnon tilasta. Luonto onkin vienyt miestä koko elämän mitan eikä loppua näy. Petteri Saarion luo Kiialan kartanoon matkaa Outi Pukkila.

 • Näyttelijä Aake Kalliala ehti asua välillä 40 vuotta Helsingissä, mutta nyt mies viettää eläkepäiviään jälleen Mikkelissä. Aikanaan kahdeksanvuotiaana Heinolasta Mikkeliin muuttanut Kalliala kävi kansakoulun loppuun Mikkelissä Lähemäen vanhalla koululla, mihin palaamme nyt uudestaan. Toimittajana Kalle Pallonen.

 • Porilainen kirjastonhoitaja Arja Palonen tunnetaan kotikaupungissaan värikkäänä persoonana, joka kannustaa ja innostaa lapsia ja nuoria lukemaan. Arja itse kertoo pyrkivänsä eroon ammattikuntaansa määrittävistä stereotypioista ja kuvailee itseään helposti kyllästyväksi hörhöksi. Toimittaja Carolus Manninen lähti kaupunkikävelylle Palosen kanssa.

 • Sunnuntaivieraana 16-vuotias rallitähti Kalle Rovanperä Jyväskylästä, joka ilman ajokorttia voitti jo Latvian rallimestaruuden. Kalle on ajanut autoa kuusivuotiaasta alkaen ja hän osaa ajaa lähes kaikilla missä on moottori. YouTubessa 8-vuotiaan Kallen jäärata-ajoa on ihastellut yli miljoona katsojaa. Toimittajana Arvo Vuorela.

 • Vastikään Vaasan yliopistosta eläkkeelle siirtynyt aluetieteen professori Hannu Katajamäki on huolissaan. Häntä huolettaa maaseudun unohtaminen ja hän pelkää, että maaseudun ihmiset syrjäytyvät kun palvelut kaikkoavat aina vain kauemmas. Aktiivinen yhteiskunnallinen keskustelija puhuu toivon maantieteestä.

 • Hitlerin eliittijoukoihin värvätyt suomalaiset palkkasotilaat olivat pitkään hyljeksitty joukko, joiden arvostus on vasta myöhemmin palautettu. Välirauhan aikana Waffen-SS:n riveihin lähti yli tuhat miestä, poikkeuksellisen paljon rautateiden risteysasemasta Kouvolasta. Tietokirjailija Mirja Turunen lähti toimittaja Antti Ojalan kanssa junamatkalle menneeseen.

 • Turkulaisessa muotitehtaassa ompelukoneen laulavat ja nupinneulat saavat kyytiä. Muotisuunnittelija Jaana Varkki-Terho tekee tänäkin vuonna 30 pukua Linnan juhliin. Miten puvut syntyvät ja millaiset kankaat ovat suosiossa? Toimittaja Minna Rosvall pääsi kurkistamaan kiireisen tehtaan arkeen.

 • Sunnuntaivieras esittelee ajankohtaisia ja valtakunnallisesti kiinnostavia henkilöitä ympäri Suomen. Uudenlaisen metsänkäytön puolestajapuhuja, Halipuu-yrityksen perustaja Riitta Raekallio-Wunderink vuokraa halauspuita suvun metsästä Kittilässä.

 • Taiteilijaprofessori Esko Pekka Tiitiseltä ilmestyy tämän vuoden aikana jo kolmas kirja maahanmuuttajista ja suomalaisista. Tuotteliaan kuvataiteilijan ja kirjailijan uusin teos on "100 Unelmaa", jota varten hän haastatteli sataa 13-18-vuotiasta maahanmuuttajalasta ja -nuorta. Esko-Pekka Tiitistä haastattelee Outokummussa Jouki Väinämö.

 • Hannu Hautala taltioi luontoa diafilmin lisäksi mielikuviinsa. Eläköitymistä suunnitteleva luontokuvaaja etsii yhä kiivaasti kuvauspaikkoja ikimetsistä.

 • Suomalaisessa ratamoottoripyöräilyssä on nyt mukavasti pöhinää. Yksi nuorista lupauksistamme on 19-vuotias Eemeli Lahti.

Kuuntele myös

  Muualla Yle.fi:ssä