Puheen Aamu

"Kiitotien päässä on taivaassa reikä ja ovi miltei mahdottomaan"

 • 28 min
 • toistaiseksi

"Oscar, Hotel, X-ray, Papa, Charlie", ilmoittaa taitolentäjä Sami Saikkonen, lähtiessään lentoon punavalkoisella Pitts-taitolentokoneellaan. Alfa-Bravo-koodi ei ole ainoa elokuvallinen elementti Malmin lentokentällä Helsingissä. Kauniit lentokoneet, lentäjän pilottilasit ja haalari tuovat mieleen lukuisat Hollywoodin lentäjä-ässät.
Miten Sami Saikkonen alunperin innostui lentämisestä ja miten hänen teatteri- ja tanssitaustansa näkyy taitolentonäytöksissä? Alina Kulo haastatteli Saikkosta Malmin lentokentän hangaarissa.

Lähetykset

 • pe 12.8.2016 10.30 • Yle Areena

Jaksot

 • Jorma Sairanen on yksi suomalaisen televisiohistorian tärkeimmistä vaikuttajista. Elämäntyönsä hän on tehnyt MTV:n ohjelmajohtajana, mutta hän toimi myös MTV:n kilpailijaksi perustetun Nelosen kanavajohtajana 1990-luvun lopussa. Hän päätti vuosikymmenten ajan, mitä tv.ssä esitetään ja kuka ruudussa näkyy.

  Nyt Sairanen on julkaissut muistelmateoksen Daddy Cool - Kolme vuosikymmentä televisiomaailman huipulla. Kirjassa hän kertoo muiden muassa Spede Pasasesta, Marco Bjurströmistä, Pirkka-Pekka Peteliuksesta ja Markus Selinistä. Ja paljastaa taustoja suurista viihdeohjelmista, kuten Putous, Idols ja Tanssii tähtien kanssa. Kirjasta revittiin otsikoita jo ennen julkaisua.

  - Kirjassa on 280 sivua, mutta klikkijournalismia kiinnostavat vain tarinat henkilöistä. Mitä negatiivisempi juttu, sen parempi. Mutta usein ne perustelut miksi jostain puhutaan negatiivisesti unohdetaan kertoa, toteaa Sairanen.

  Hän oli Puheen Aamussa Miia Krausen ja Matti Ylösen vieraana kertomassa, oliko kolme vuosikymmentä kaupallisen median huipulla kuin Kauniissa ja rohkeissa, ja millaisena Sairanen näkee television tulevaisuuden.

 • Kapinaorkesteri vilisee kotimaisia rocktähtiä - kokoonpanoon kuuluvat Remu Aaltonen, Sami Yaffa, Mariska, Rane Raitsikka, Timo Kämäräinen, Olli Krogerus ja Tero Jartti. Orkesterin ensimmäinen single Kapinavirsi julkaistaan nyt maaliskuun lopulla. Ihan tuoreinta tuotantoa biisi ei tosin ole, sillä kyseessä on alun perin Elias Lönnrotin sanoittama Valittaa täytyy totta -kappale, joka kulki Kapinavirren nimellä kansan parissa.

  Kapinaorkesterin ideasta olivat puhumassa Puheen Aamussa Remu Aaltonen ja idean isä Tero Jartti. Miia Krause ja Jere Pehkonen jututtavat.

 • Taitoluistelun MM-kilpailut starttaavat keskiviikkona 29.3. Helsingissä ja kisoihin osallistuu lähes 200 luistelijaa yli 40 maasta. Kisoissa nähdään kaikki puolustavat mestarit eli Espanjan Javier Fernandez, Venäjän Jevgenia Medvedeva, Kanadan pariluistelupari Meagan Duhamel-Eric Radford sekä Ranskan jäätanssipari Gabriella Papadakis-Guillaume Cizeron. Suomi kuuluu niiden maiden joukkoon, jolla on edustaja jokaiseen sarjaan. Selostajana kisoissa toimii Yle Urheilun Jere Nurminen.

  Hän kävi kertomassa Puheen Aamussa mitä kilpailuilta on lupa odottaa, ja mitä kilpailut merkitsevät suomalaisille. Jere Pehkonen ja Miia Krause haastattelevat.

 • Kun naispuoliseen laulajaan yhdistyy viehkeys, intohimo ja ammattitaito, syntyy tähti. Näin kirjoittaa omilla nettisivuillaan laulaja ja vuoden 2013 tangokuningatar Heidi Pakarinen. Nyt laulajalta ilmestyy uransa toinen sooloalbumi nimeltään Meitä varten.

  Pakarinen kävi Puheen Aamussa Jere Pehkosen ja Miia Krausen vieraana.

 • Tänä vuonna Jussi-gaalassa kaksi elokuvaa on ylitse muiden nimittäin Hymyilevä mies ja Tyttö nimeltä Varpu kahmivat molemmat ehdokkuuksia 10 kategoriassa. Kolme vuotta sitten Oscar-gaalassakin lyhytelokuvallaan ehdokkaana ollut ohjaaja Selma Vilhunen kertoo tärinää löytyvän illan Jussi-gaalan suhteen.

  - Jussi-patsas on mulle kova juttu - kovempi kuin Oscar-palkinto ikinä. Ne kipsiset patsaat ovat niin ihania, ja haluaisin niitä kotiini monta, naurahtaa Vilhunen.

  Vilhusen uusin dokumenttielokuva Hobbyhorse Revolution on jo valmiina ja tulee ensi-iltaan maaliskuun lopulla. Dokumentti kertoo keppareista eli keppihevosista ja niiden harrastajista.

  Vilhusta jututtavat Puheen Aamun Jere Pehkonen ja Matti Ylönen.

 • Hyvä postimies on suomalais-bulgarialainen dokumenttielokuva, joka kertoo Turkin rajalla sijaitsevasta pienestä bulgarialaisesta kylästä. Kylän posteljooni pyrkii pormestariksi vaaliteemanaan asuttaa kuihtuva kylä syyrialaisilla pakolaisilla. Variety-lehti nosti Hyvän postimiehen yhdeksi viidestä vuonna 2016 parhaiten pakolaiskriisiä kuvanneeksi elokuvaksi.

  Puheen Aamussa dokumentin taustoista olivat kertomassa elokuvan ohjaaja Tonislav Hristov sekä tuottaja Kaarle Aho.

 • Jos mielikuvasi kansanmusiikista on jotain tanhun ja itkijänaisten välimaastosta, kannattaa seuraavaan spotifyhakuun naputella Pekko Käpin nimi. Käppi on jo usemman levyn verran loihtinut 2000-luvun kansanmusiikkia pääinstrumenttinaan jouhikko.

  Käpin sävelet ja poljento nojaavat vahvasti kansanmusiikkiin, mutta millaisista aiheista hän laulaa? Entä millainen soitin on jouhikko?

  Käppi piipahti Puheen Aamussa Matti Ylösen ja Jere Pehkosen vieraana.

 • Rap-kolmikko Solonen, Kosola ja XMies ovat tehneet töitä jo vuosikausia, mutta nyt vasta kokoonpano sai yhteisen nimen Lyömättömät sekä ensimmäinen virallinen biisikin on ulkona. Miksi näin? Muun muassa siitä puhuttiin Puheen Aamussa kun Lyömättömät piipahtivat Matti ylösen ja Jere Pehkosen vieraina.

  Lyömättömät YleX:llä joka lauantai klo 17-20.

 • Seinäjokelainen Benedek Olah nousi toden teolla suomalaisen urheilukansan tietoisuuteen Rion olympialaisissa. Koko kansan “Pingis-Pentiksi” noussut pöytätennisammattilainen on nykyään niin kiireinen ettei meinaa ehtiä treenata ollenkaan. Seuraava tähtäin Olahilla on Tokion olympialaisissa.

  - Rion eteen tein 18 vuotta töitä. Jos en olisi päässyt Rioon olisin jatkanut opiskeluja. Rion menestyksen jälkeen opiskelut saivat jäädä, ja selvää oli, että lähdetään pelaamaan pingistä, kertoo Olah.

  Benedek "Pentti" Olah piipahti Puheen Aamussa Jere Pehkosen ja Matti Ylösen vieraana.

 • Lännenelokuvat eli westernit on genre, joka on elokuvahistorian alusta asti valloittanut valkokankaat. Mutta miten lehmipaimenten ja Amerikan alkuperäiskansojen seikkailut sopivat tämän päivän supersankareiden sekaan?

  Lännenelokuvista keskusteltiin Puheen Aamussa, kun vieraana oli elokuvakriitikko Pertti Avola, joka on juuri julkaissut western-elokuvia käsittelevän Ruutia valkokankaalla -kirjan.

  Toimittajina matti Ylönen ja Miia Krause.

 • Kauko Röyhkä on viimeisen vuosikymmenen aikana pyrkinyt tekemään mahdollisimman erilaista musiikkia eri kokoonpanojen kanssa.
  ”90-luvulla joku kriitikko sanoi ilkeästi, että Röyhkän levyt ovat kuin Espoon bussit: Jos myöhästyy yhdestä, niin tulee kohta toinen tilalle”, kertoo Kauko Röyhkä yhtenä esimerkkinä sille, miksi nykyään haluaa risteillä erilaisten tyylien ja muusikkojen parissa. Nyt Röyhkä on tehnyt levyllisen musiikkia vibrafonisti ja kosketinsoittaja Severi Pyysalon kanssa. Röyhkä toimitti Pyysalolle vanhoja tekstejään, jotka jazz-muusikkona tunnettu Pyysalo herätti henkiin. Parivaljakon Turmion Suurherttua -albumilla on mukana myös laulaja Maarit Hurmerinta. Kauko Röyhkä ja Severi Pyysalo kävivät Puheen Aamun Matti Ylösen ja Miia Krausen vieraana.

 • Saattokeikka on elokuva, joka marssittaa valkokankaalle mielenkiintoisen härkäparin - lähes 50 vuoden mittaisen näyttelijänuran omaavan Heikki Nousiaisen sekä ensimmäistä kertaa näyttelijänä nähtävän räppäri Noah Kinin. Elokuvan on ohjannut Samuli Valkama.

  Millainen ohjattava kaksikko Nousiainen-Kin oli? Entä miten hyvä keino komedia on käsitellä rasismia ja ennakkoluuloja? Muun muassa näistä kertoi Samuli vieraillessaan puheen Aamussa Matti Ylösen ja Jere Pehkosen vieraana.

Ei tulossa olevia jaksoja

Klipit

 • Asiakaslähtöisyys ja kuluttajakeskeisyys ovat tämän hetken avainsanoja, mutta ei joka paikassa.
  Niin paljon kuin päiväkodeista puhutaankin, niin yllättävän vähän siitä kysytään asiakkailta itseltään - eli lapsilta.

  Mitä lapset ajattelevat päiväkodeista?
  Sitä selvitti perjantaina 16.1.2015 Tampereen yliopistolla tarkastettavassa kavatustieteen alan väitöstutkimuksessaan tutkija, kasvatustieteiden maisteri, lastentarhanopettaja Piia Roos.

  Roosin mukaan lasten puheissa keskiöön nousivat leikki ja kaverit. Aikuiset he näkivät järjestyksen ylläpitäjinä ja ohjaajina. Kuitenkin arkinen yhdessäolo aikuisten kanssa puuttui lasten puheista kokonaan.

  Mutta miten lapset viihtyvät päiväkodissa? Entäpä miten on kiistellyn tuokiokeskeisyyden laita, mitä mieltä lapset ovat ohjatusta ohjelmasta?

  Linda Vettanen soitti Piia Roosille ja selvitti asiaa.

 • Nuori Suomi ry:n mukaan pääosan lasten liikunnasta tulisi tapahtua kotona, pihalla ja lähialueella. Tavoitteena on, että lähialueelta tulisi löytyä kaikkien perusliikuntamuotojen suorituspaikat. Yksi lähiliikuntaa omalla alueellaan tarjoavista urheiluseuroista on Pakkalan Palloseura. Seura tarjoaa lapsille ja nuorille mahdollisuuden harrastaa jalkapalloa Keski-Vantaalla. Lasten lähiliikunnasta ja urheiluharrastuksesta yleensäkin kertoo PPS:n valmennuspäällikkö Jussi Korpinen. Jarmo Laitaneva haastattelee.

 • Työterveyspsykologi Jouni Luukkalan kirjassa "Jaksaa, jaksaa, jaksaa..." esitellään ohjelma, jonka avulla voi vahvistaa työhyvinvointitaitojaan. Esittelemästään viidestä polusta Jouni Luukkala nostaa esiin tunnetaidot. Luukkala tietää, että jokainen ihminen kokee työssään tölväisyjä, mutta kaikkea ei pidä luulla työpaikkakiusaamiseksi. Juuri tunnetaidot auttavat ihmistä ottamaan asiat asiana eikä henkilökohtaisesti. Työterveyspsykologi Jouni Luukkalalle soitti Jarmo Laitaneva.

 • Jännitystä elämäänsä kaipaavalle luksusta on seikkailuloma Huippuvuorilla meloen. Nuorelle bilehileelle Bulgarian Sunny Beach voi olla unelmien matkakohde. Hiljainen Lappi puolestaan houkuttelee matkaajia maailman metropoleista. Mikä on luksusta Matkaopas -lehden päätoimittaja Pirkko Puoskarille? Toimittajana Heini Laitinen.

 • Jooganopettaja-kouluttaja ja lääkäri Kerttu Kelomaa-Sulonen tietää joogan terveysvaikutukset sekä ammattinsa että harrastuksensa kautta. Omakohtaiset kokemukset yhdistettynä lääketieteellisiin tutkimustuloksiin ovat vakuuttaneet Kelomaa-Sulosen siitä, että jooga on hyväksi ihmiselle olipa sitten sairas tai terve. Kerttu Kelomaa-Sulosen tapasi Jarmo Laitaneva.

 • Pienen ihmisen syntymä on niin suuri ihme ja ilo , että se antaa voimia kätilön raskaassa ja vastuullisessa työssä, näin ainakin vakuuttaa kätilö Riitta Hakokorpi. Hyvä työyhteisö, positiivinen elämänasenne ja liikuntaharrastukset pitävät mielen virkeänä. Helsingin Kätilöopistolla mandariinikiinan tai somaliankielen taitokin olisi joskus tarpeen. Anu Packalén pääsi seuraamaan Helena Holman ja Arto Nurmen vauvan kotiinlähtötarkastusta.

 • "Kotini on linnani" sanonta tarkoittaa asumisen ja asunnon kalleuden lisäksi myös sitä, että koti on pyhä paikka. Niin pyhä ja kallis, että sinne ei hevin edes sisustussuunnittelijoitakaan lasketa sisään. Mitäpä jos kerrankin käyttäisi ammattilaisen apua? Mitä vanhan talon keittiöremontissa tulisi ottaa huomioon? Onko valaistuksella väliä? Anu Packalén ja sisustusuunnittelija Krista Dorn-Lamminen tarttuvat toimeen.

 • Etelä-Aasian tutkimusta opiskeleva Maria Kornienko on juuri palannut Intian New Delhistä, missä hän oli työharjoittelussa puoli vuotta. YLE Puheessa kuullaan Marian päivästä aamun työmatkasta riksalla yön pikkutunneille asti. Miltä Intia näyttää Marian silmin? Toimittajana Heini Laitinen.

 • Rugbyn juuret ovat samassa paikassa kuin monen muun lajin eli Euroopassa harrastetuissa erilaisissa peleissä, joissa periaatteena on, että pallo pistetään vastustajan maaliin. Perusperiaate on yksinkertainen: koskettamalla pallolla maata vastustajan maalialueelle tehdään maali. Soikean pallon liikeratoja selventää Helsinki Warriorsin ja Suomen miesten rugbymaajoukkueen kapteeni Thomas Finell. Toimittajana on Jarmo Laitaneva.

Kuuntele myös

  Muualla Yle.fi:ssä