Radio Suomi Kuopio

Super-Marketta juoksee turvapaikanhakijoiden kanssa

 • 5 min
 • toistaiseksi

Super-Marketta, eli 60-vuotias Marketta Rantama, tekee juoksulenkkejä Setlementti Puijolan ylläpitämän Leväsen vastaanottokeskuksen turvapaikanhakijoiden kanssa. Lenkillä opetellaan suomea, persiaa ja puhutaan tulevaisuuden suunnitelmista.

Lenkkeilevä porukka levittää iloa eteen päin moikkaamalla jokaista vastaantulijaa. Toimittaja Mari Karjalainen lähti lenkille Marketan ja kahden Alin kanssa, jotka ovat kotoisin Afganistanista.

Lähetykset

 • to 18.8.2016 12.35 • Yle Areena

Jaksot

 • RPS Brewing Oy aloittaa panimotoiminnan Kuopiossa. Aluksi uusi indie-panimo valmistaa kolmea erilaista olutta ja myöhemmin on tarkoitus laajentaa valikoimaa. Miten kivi-paperi-sakset -peli liittyy yrityksen nimeen ja millaisilla suunnitelmilla panimoalalle lähdetään? Hallituksen pj. Janne Seppälä ja toimitusjohtaja Samuli Huuhtanen kävivät Juhani Forsmanin haastattelussa.

 • Kuopiolainen yhtesötaiteilija Anniina Aunola järjestää taidetyöpajoja esimerkiksi vanhuksille ja nuorille. Näissä kohtaamisissa Aunola antaa ryhmälle aluksi jotain esineitä tai asioita.
  Pienen ajatusleikin jälkeen ihmiset kertovat mielellään tunteistaan tai jonkin tarinan elämästään.

  Työpajan luonteeseen kuuluu, että tanssijat esittävät vanhusten kertoman perusteella tanssiesityksen. Näin muistisairas pääsee ilmaisemaan hänelle tärkeitä asioita tai tunteita. Mari Karjalainen haastattelee.

 • Kaavilta kotoisin oleva Harri Myöhänen pääsi aikoinaan, vuonna 1989, töihin Nokialle Saloon. Siitä alkoi lähes 30 vuotta kestänyt ura yrityksessä. Töiden loppumisen jälkeen Myöhänen muutti takaisin vanhaan opiskelukaupunkiin Kuopioon. Nyt etsinnässä on uusi työ alueelta.

 • On kova paikka kun oma lapsi sairastuu syöpään. Siinä heittää myös oma elämä kärrinpyörää. Tiina Vainion 14-vuotias Annika-tytär sairastui syöpään huhtikuussa. Tiina Vainiota haastattelee Heidi Törnroos.

 • Pikkuinen Juho-Pekka Saloranta auttaa kohtalotovereitaan vielä 34 vuotta kuolemansa jälkeen. Hän menehtyi syöpään parivuotiaana. Heidi Törnroos haastattelee.

 • Minna Jaakkola vetää e-maaseutu -hanketta, jonka tavoitteena on kehittää haja-asutusalueiden digitaalisia palveluita. Jaakkola kävi vieraana iltapäivälähetyksessä, ja kertoi konkreettisia esimerkkejä siitä, mitä nämä palvelut voivat olla. Kehittämistyön lisäksi hankkeen nimissä tarjotaan apua vaikka oman älypuhelimen käytössä. Toimittaja on Marianne Mattila.

 • Eturauhasvaivat ovat isku miehisyyteen. Nykyään miesten vaivoista puhutaan enemmän ja keskustelu auttaa jatkamaan elämää eteenpäin. Eläkkeellä oleva sairalaalapappi Matti Keski-Nisula on pitänyt keskusteluryhmiä eturauhassyöpään sairastuneille miehille 70-luvulta lähtien Kuopiossa.

 • Euroopan laajuista jätteen vähentämisen teemaa tuodaan marraskuussa myös kouluihin. Eri puolilla Suomea on menossa Tähteitä nolla! -kampanja, joka haastaa alakoulujen oppilaat vähentämään roskiin menevää ruokaa. Toimittajamme Helmi Nykänen kävi jututtamassa neljäsluokkalaisia tyttöjä ja kuudesluokkalaisia poikia Jynkän koulun ruokatunnilla Kuopiossa.

 • Viime aikoina on puhuttu paljon maitotilojen ahdingosta, mutta ei ole helppoa viljan viljelijöilläkään. Viljan hinta on ollut laskusuunnassa viimeiset 3-4 vuotta ja samalla kustannukset ovat nousseet, joten viljan viljely on ollut reilusti tappion puolella jo useamman vuoden ajan.

  Toimittajamme Helmi Nykänen vieraili Siilinjärvellä, Tuomo Seppälän tilalla, missä viljellään ohraa, kuminaa ja nurminataa ja kunnostetaan ja pakataan siemeniä.

 • Kallavesj-laulu on monille savolaisille tuttu, mutta laulun sepittäjä Aaro J. Jalkanen paljon tuntemattomampi. Nyt tietokirjailja Markku Niskanen on julkaissut elämäkerran unohduksiin jääneestä savolaisesta.

  Alun perin Kallavesj-laulua lauloivat lähinnä ihmiset, jotka eivät asu Kuopiossa. Heillä oli romantisoitu kuva Savosta, ja he kaipasivat entiseen kotiinsa. Vasta kymmenien vuosien jälkeen laulun sepittämisestä Kallavesj-laulu on saanut sanoituksiinsa savolaisen kierteensä.

  Aaro J. Jalkanen syntyi Rautalammilla 1800-luvun lopussa, kävi koulua Kuopiossa ja opiskeli Helsingissä. Hän oli toimittaja useassa lehdessä ja teki pitkän kansainvälisen uran esimerkiksi Yhdysvalloissa, Kanadassa ja Venäjällä.

  Vuonna 1914 Aaro J. Jalkanen osallistui aseiden salakuljetukseen ja piilottelikin niitä Kuopiossa. Salaisuuden paljastuttua Jalkanen joutui pakenemaan Yhdysvaltoihin äkkilähdöllä vuonna 1914.

  Markku Niskasta haastattelee Mari Karjalainen.

  [KUO_jalkanen_areena, 00:08:08]

 • Toimittaja Mari Karjalainen kävi selän arvioinnissa Kunto Kuopion toimitusjohtaja fysioterapeutti Matti Auvisen luona. Auvinen kertoo, että vahvoista selkä- tai vatsalihaksista ei ole mitään hyötyä, jos niitä ei osaa kannatella oiken.
  Missä kunnossa toimittaja Karjalaisen selkä on, ja miten sen hyvän ryhdin oiken saa?

  [KUO_pida_dynaaminen_ryhti, 00:03:22]

 • Toimittaja Mari Karjalainen lähti kotihoitaja Juha Immosen mukaan iltakierrokselle Kuopion Vehmersalmella. Pimeän hiekkatien päästä löytyi punainen tupa ja lämmin hymy.

Ei tulossa olevia jaksoja

Klipit

 • Kuopion pakkaspäivien yksi vetonauloista on musiikkikeskuksessa esitettävä (23.-24.1.) Pakkassirkus Usva. Siinä esiintyvät taitavat nuoret sirkuksen harrastajat Kuopion Sirkuksesta yhdessä kaupungin sinfoniaorkesterin kanssa. Toimittajana Varpu Mäntymäki.

 • Kansanedustaja Markku Rossi (kesk.) antaa huonon arvosanan hallitukselle kuluneesta syyskaudesta. Hallituspuolueen Markku Eestilä (kok.) vastaa kritiikkiin ja pyytää katsomaan asioita kauemmas. Yle Savon kansanedustajatentissä puhutaan eduskunnan hyväksymästä rakenneuudistuksesta ja kuntien valtionosuuksista sekä arvioidaan sote-uudistusta ja eduskunnan syyskautta. Toimittaja on Jukka Eskanen.

 • Toiset ovat erämiehiä ja toiset ovat enemmän kaupunkilaisia. Miten erämieheksi kasvetaan? Pohjois-Savon vuoden 2013 erämies Matti Herd kertoo tarinansa, jossa luonnosta ammennetaan monipuolisesti. Toimittajana on Jouni Pilto.

 • Ihmisen paras ystävä voi olla paitsi omistajansa silminä, myös korvina. Kuulovammaisten avuksi koulutettuja kuulokoiria ei ole vielä Suomessa kuin parikymmentä. Toimittajana on Heidi Törnroos.

 • Timo Mustakallio -laulukilpailun voittanut Miina-Liisa Värelä esiintyy perjantaina oopperagaalassa Kuopiossa. Värelä vieraili torstaina Radio Savon lähetyksessä, jossa hänelle esitettiin yllättävä toive. Toimittajana Juhani Forsman.

 • Kuopion jäämaraton alkoi keskiviikkona perinteisillä koululaisluisteluilla. Kallaveden jäällä viilettää kahden päivän aikana noin 6 000 koululaista. Luistinradalla kävi liukastelemassa toimittaja Petri Julkunen.

 • Lavarunouden Suomenmestaruus on taas pian jaossa. Runopuulaakin finaali käydään viikon päästä lauantaina Kuopiossa. Lavarunouden hallitseva Suomenmestari, kuopiolainen Jukka Kervinen kävi Radio Savon vieraana. Toimittajana Anu Myllärinen.

 • Jos joku ruoka on tämän kauden ruoka, niin se on hirvi. Mutta mistäs sitä hirveä saa, jos pyssy ei pysy kädessä ja mehtuuhommat ovat vieraita? No hirvenlihahuutokaupasta tietenkin. Pöytä on katettu -sarjamme tässä osassa laitoimme ensikertalaisen Kuopion Lamperilan kylälle lihaa etsimään. Asialla Petri Julkunen:

 • Kuopiossa meneillään oleva ANTI-festivaali näyttäytyi keskiviikkona hieman erilaisemmassa ympäristössä. Kuopion yliopistollisessa sairaalassa nähtiin kuoroesitys, joka ei tällä kertaa sisältänyt laulua sen perinteisimmässä merkityksessä. (Uudelleen) virittäytyvä kuoro johtajansa sanoin ilmaantui sairaalan käytäville. Vajaan tunnin kestäneen kierroksen aikana ryhmä liikkui niin neurologian kuin päivystyspoliklinikan käytävillä ja herätti ihmetystä ja ilmeistä päätellen myös ihastusta. Toimittajana on Antti Karhunen.

 • Savo tulee tutuksi Ahtisaaren presidentintekijä, lobbari, toimittaja ja kirjailija Jussi Lähteen uusimmasta romaanista nimeltä "Napit vastakkain", jossa savolainen untuvikkokansanedustaja Känsä joutuu valintansa jälkeen melkoiseen pyöritykseen Arkadianmäellä ja muuallakin. Totta vai tarua, sen selvittää kirjailijan kanssa Petri Julkunen. Ja taitaapa tarinatuokion lopussa selvitä Suomen tuleva presidenttikin.

 • Mitä kuuluu Euroopan parlamenttiin ja parlamentaarikko Riikka Mannerille Brysseliin? Varkautelainen Manner toimi aiemmin Paavo Väyrysen lehdistöavustajana. Mitä Manner ajattelee Väyrysen presidenttiehdokkuudesta? Muun muassa siitä otti selvää Kati Myöhänen.

Kuuntele myös

  Muualla Yle.fi:ssä