Radio Suomi Kuopio

Super-Marketta juoksee turvapaikanhakijoiden kanssa

 • 5 min
 • toistaiseksi

Super-Marketta, eli 60-vuotias Marketta Rantama, tekee juoksulenkkejä Setlementti Puijolan ylläpitämän Leväsen vastaanottokeskuksen turvapaikanhakijoiden kanssa. Lenkillä opetellaan suomea, persiaa ja puhutaan tulevaisuuden suunnitelmista.

Lenkkeilevä porukka levittää iloa eteen päin moikkaamalla jokaista vastaantulijaa. Toimittaja Mari Karjalainen lähti lenkille Marketan ja kahden Alin kanssa, jotka ovat kotoisin Afganistanista.

Lähetykset

 • to 18.8.2016 12.35 • Yle Areena

Jaksot

 • Kuopiossa oli tilaisuus kokeilla paralympialajeja huippu-urheijoiden opastuksella. Mäntykankaan koululla pelattiin sokkona maalipalloa ja kokeiltiin urheiluun tarkoitettua pyörätuolia. Ensin kuitenkin lämmiteltiin puhaltamalla tikkaa ohjaaja Akseli Makkosen johdolla.

  Paikalla oli pyörätuolikelaaja Henry Manni, joka halusi rohkaista lapsia ja nuoria urheilun pariin. Monikertainen EM- ja MM- mitalisti on esimerkki siitä, että vamma ei ole mikään este urheilulle.

  Energisen iIllan aikana pääsi kokeilemaan myös sokkona pelattavaa maalipalloa. Maajoukkuepelaaja Miika Honkanen esitteli, kuinka pallopeliä pelataan kuuloaistin varassa.

  Toimittaja Mari Karjalainen jututtaa Simo-Oskari Hiljasta ja Roosa Vainiota liikunnallisen illan tunnelmissa.

 • Kysyimme järjestöiltä ja lukijoiltamme, ketkä ovat arjen sankareita. Haastattelimme kolme savolaista arkipäivän puurtajaa.

  Ensimmäisenä tapaamme Kysissä traumatologian osastolla työskentelevän Henrikki Turpeisen, jonka hersyvä nauru on jäänyt asiakkaiden mieleen.
  Toisena arjestaan kertoo Petri Niskanen, joka siivoaa Tervossa Varsapuron uimarantaa naapuruston iloksi.
  Viimeiseksi haastattelussa on Pohjois-Savon pelastuslaitoksen kalustomestari Timo Rissanen. Hän pitää huolen, että pelastuslaitoksella on esiluokkaiset mahdollisuudet toimia kaikissa pelastustehtävissä.

  Toimittajina Mari Karjalainen ja Jukka Enskanen.

 • Suomalaisten mestauspaikkojen sijainteja tiedetään vielä vähän. Historian harrastaja Mikko Moilanen on kartoittanut mestauspaikkoja kotiseutuyhdistysten ja arkistotietojen avulla.
  Moilasen tutkimalla ajanjaksolla vuosina 1650–1825 Suomessa mestattiin yli 2000 ihmistä. Savossa mestaustapauksia oli 30–40. Mestauksen syitä Savossa olivat henkirikos, lapsenmurha ja eläimeen sekaantuminen.
  Mestaaminen loppui, kun keisari Nikolai I kielsi mestaamisen Suomen suuriruhtinaskunnassa ja Venäjän keisarikunnassa 1820-luvulla. Uuden lain mukaan rikolliset suljettiin vankilaan tai lähetettiin Siperiaan töihin. Mari Karjalainen haastattelee Mikko Moilasta Radio Suomen Kuopion iltapäivälähetyksessä. Lähetystä juontaa Marianne Mattila.

 • Pielavedellä ja Siilinjärvellä pelaava Sampo Volley on pelannut vahvaa runkosarjaa lentopallon mestaruusliigassa. Sampo on sarjassa kolmantena kun pelikausi on puolivälissä. Sampo tavoittelee 30 ottelun runkosarjassa paikkaa neljän parhaan joukkoon eli kotietua pudotuspeleihin. Päävalmentaja Jukka Tuovinen on varsin tyytyväinen joukkueensa alkukauteen.

 • Opiskelijoita houkutellaan alkoholittomiin Neljän Tähden Illallisiin. Miksi alkoholittomia opiskelijabileitä järjestetään ja mille alkanut vuosi näyttää? Ylioppilaskunnan hallituksen pj. Tahvo Kekkosta haastattelevat Juhani Forsman ja Petri Julkunen:

 • Savon, jos ei suurin, niin ainakin yksi suurimmista, ilotulitteista on varpaisjärveläisen Harri Väänäsen tallin kellarissa. Tämä raketti on lähes koripallon kokoinen ja se posautetaa yksityisen henkilön uudenvuoden juhlissa vuonna 2016.

  Väänäsen päätyö on maanviljely, mutta sivutyönään hän on suunnitellut ilotulitenäytöksiä kahdeksan vuoden ajan. Apuna ovat vaimo sekä pojat Severi Väänänen (10) ja Hermanni Väänänen (14).

  Toimittaja Mari Karjalainen kävi Varpaisjärvellä katsomassa ihmisen pään kokoista ilotulitetta.

 • Pro Agria Pohjois-Savon toimitusjohtaja Katri Kostamo rentoutuu vapaa-ajallaan leipomalla suklaaleivonnaisia. Iltapäivälähetyksessä hän pääsi toteuttamaan itseään aivan uudella tavalla, kun lähetyksen juontajat Marianne Mattila ja Varpu Mäntymäki antoivat Kostamolle uuden haasteen: rakenna meille suklaatalo.

 • Kuopiolainen freelancer valokuvaaja Petteri Nupponen on kuvannut Kuopion seudulla nähtyjä revontulia jo useamman vuoden ajan. Nupponen vaihtoi rakkaan harrastuksen ammatiksi ja opiskelee kuvaamista parhaillaan Ingmannin käsi-ja taideteollisuusoppilaitoksessa. Petteri Nupposta haastattelee Marianne Mattila.

 • Lapinlahdella valittiin tänään seitsemättä kertaa Lucia-mummo.
  Ehdolla oli viisi lapinlahtelaista mummoa, joiden joukosta voittaja valittiin yleisöäänestyksellä.
  Lapinlahden paikallislehti Matti ja Liisa ja Jussinpihan päiväkeskus järjestävät Lucia-mummoäänestyksen vuosittain.
  Ensimmäinen Lucia-mummo valittiin päiväkeskuksen asiakkaiden joukosta vuonna 2010.
  Tänä vuonna Lucia-mummo on 85-vuotias Inkeri Lappalainen. Toimittaja on Juha Vauhkonen.

 • RPS Brewing Oy aloittaa panimotoiminnan Kuopiossa. Aluksi uusi indie-panimo valmistaa kolmea erilaista olutta ja myöhemmin on tarkoitus laajentaa valikoimaa. Miten kivi-paperi-sakset -peli liittyy yrityksen nimeen ja millaisilla suunnitelmilla panimoalalle lähdetään? Hallituksen pj. Janne Seppälä ja toimitusjohtaja Samuli Huuhtanen kävivät Juhani Forsmanin haastattelussa.

 • Kuopiolainen yhtesötaiteilija Anniina Aunola järjestää taidetyöpajoja esimerkiksi vanhuksille ja nuorille. Näissä kohtaamisissa Aunola antaa ryhmälle aluksi jotain esineitä tai asioita.
  Pienen ajatusleikin jälkeen ihmiset kertovat mielellään tunteistaan tai jonkin tarinan elämästään.

  Työpajan luonteeseen kuuluu, että tanssijat esittävät vanhusten kertoman perusteella tanssiesityksen. Näin muistisairas pääsee ilmaisemaan hänelle tärkeitä asioita tai tunteita. Mari Karjalainen haastattelee.

 • Kaavilta kotoisin oleva Harri Myöhänen pääsi aikoinaan, vuonna 1989, töihin Nokialle Saloon. Siitä alkoi lähes 30 vuotta kestänyt ura yrityksessä. Töiden loppumisen jälkeen Myöhänen muutti takaisin vanhaan opiskelukaupunkiin Kuopioon. Nyt etsinnässä on uusi työ alueelta.

Ei tulossa olevia jaksoja

Klipit

 • Kuopion pakkaspäivien yksi vetonauloista on musiikkikeskuksessa esitettävä (23.-24.1.) Pakkassirkus Usva. Siinä esiintyvät taitavat nuoret sirkuksen harrastajat Kuopion Sirkuksesta yhdessä kaupungin sinfoniaorkesterin kanssa. Toimittajana Varpu Mäntymäki.

 • Kansanedustaja Markku Rossi (kesk.) antaa huonon arvosanan hallitukselle kuluneesta syyskaudesta. Hallituspuolueen Markku Eestilä (kok.) vastaa kritiikkiin ja pyytää katsomaan asioita kauemmas. Yle Savon kansanedustajatentissä puhutaan eduskunnan hyväksymästä rakenneuudistuksesta ja kuntien valtionosuuksista sekä arvioidaan sote-uudistusta ja eduskunnan syyskautta. Toimittaja on Jukka Eskanen.

 • Toiset ovat erämiehiä ja toiset ovat enemmän kaupunkilaisia. Miten erämieheksi kasvetaan? Pohjois-Savon vuoden 2013 erämies Matti Herd kertoo tarinansa, jossa luonnosta ammennetaan monipuolisesti. Toimittajana on Jouni Pilto.

 • Ihmisen paras ystävä voi olla paitsi omistajansa silminä, myös korvina. Kuulovammaisten avuksi koulutettuja kuulokoiria ei ole vielä Suomessa kuin parikymmentä. Toimittajana on Heidi Törnroos.

 • Timo Mustakallio -laulukilpailun voittanut Miina-Liisa Värelä esiintyy perjantaina oopperagaalassa Kuopiossa. Värelä vieraili torstaina Radio Savon lähetyksessä, jossa hänelle esitettiin yllättävä toive. Toimittajana Juhani Forsman.

 • Kuopion jäämaraton alkoi keskiviikkona perinteisillä koululaisluisteluilla. Kallaveden jäällä viilettää kahden päivän aikana noin 6 000 koululaista. Luistinradalla kävi liukastelemassa toimittaja Petri Julkunen.

 • Lavarunouden Suomenmestaruus on taas pian jaossa. Runopuulaakin finaali käydään viikon päästä lauantaina Kuopiossa. Lavarunouden hallitseva Suomenmestari, kuopiolainen Jukka Kervinen kävi Radio Savon vieraana. Toimittajana Anu Myllärinen.

 • Jos joku ruoka on tämän kauden ruoka, niin se on hirvi. Mutta mistäs sitä hirveä saa, jos pyssy ei pysy kädessä ja mehtuuhommat ovat vieraita? No hirvenlihahuutokaupasta tietenkin. Pöytä on katettu -sarjamme tässä osassa laitoimme ensikertalaisen Kuopion Lamperilan kylälle lihaa etsimään. Asialla Petri Julkunen:

 • Kuopiossa meneillään oleva ANTI-festivaali näyttäytyi keskiviikkona hieman erilaisemmassa ympäristössä. Kuopion yliopistollisessa sairaalassa nähtiin kuoroesitys, joka ei tällä kertaa sisältänyt laulua sen perinteisimmässä merkityksessä. (Uudelleen) virittäytyvä kuoro johtajansa sanoin ilmaantui sairaalan käytäville. Vajaan tunnin kestäneen kierroksen aikana ryhmä liikkui niin neurologian kuin päivystyspoliklinikan käytävillä ja herätti ihmetystä ja ilmeistä päätellen myös ihastusta. Toimittajana on Antti Karhunen.

 • Savo tulee tutuksi Ahtisaaren presidentintekijä, lobbari, toimittaja ja kirjailija Jussi Lähteen uusimmasta romaanista nimeltä "Napit vastakkain", jossa savolainen untuvikkokansanedustaja Känsä joutuu valintansa jälkeen melkoiseen pyöritykseen Arkadianmäellä ja muuallakin. Totta vai tarua, sen selvittää kirjailijan kanssa Petri Julkunen. Ja taitaapa tarinatuokion lopussa selvitä Suomen tuleva presidenttikin.

 • Mitä kuuluu Euroopan parlamenttiin ja parlamentaarikko Riikka Mannerille Brysseliin? Varkautelainen Manner toimi aiemmin Paavo Väyrysen lehdistöavustajana. Mitä Manner ajattelee Väyrysen presidenttiehdokkuudesta? Muun muassa siitä otti selvää Kati Myöhänen.

Kuuntele myös

  Muualla Yle.fi:ssä