Ykkösaamu

Miksi Aleppo?

 • 50 min
 • toistaiseksi

Syyrian sota - millainen nappula Aleppo on suurvaltojen pelissä? Keskustelemassa Helsingin yliopiston Aleksanteri-instituutin tutkija Hanna Smith ja Maanpuolustuskorkeakoulun kapteeni Oscar Lassenius
. - YK:n uusi pääsihteeri, mitä valinta kertoo? Vastaamassa akatemiaprofessori Martti Koskenniemi 
- Sosiaaliturvajärjestlmän kestävyys, vieraana Tampereen yliopiston sosiaali- ja terveyspolitiikan professori Juho Saari. -Miehemme maailmalla: Kuinka pelko tarttuu? Mika Hentusen toimittaman sarja viimeinen osa. Ykkösaamun toimittaa Olli Seuri.

Lähetykset

 • pe 14.10.2016 8.10 • Yle Radio 1

Jaksot

 • Talouden uskotaan kasvavan, joko palkansaajakin voisi uskoa palkankorotuksiin?
  Vieraina johtaja Jussi Mustonen EK:sta ja ekonomisti Patrizio Lainá SAK:sta. - Ammattikoulutusta uudistetaan, muutoksista toivotaan apua myös syrjäytymisen ehkäisyyn. Keskustelemassa eduskunnan sivistysvaliokunnan puheenjohtaja Tuomo Puumala (kesk.) ja valiokunnan jäsen, kansanedustaja Outi Alanko-Kahiluoto (vihr.) sekä Oulun seudun koulutuskuntayhtymän johtaja-rehtori Jarmo Paloniemi. - Kolumnisti Jussi Viitala pohtii älyn arvioimista. Ykkösaamun toimittaa Seija Rautio.

 • Miten edistää yhdenvertaisuutta työpaikoilla, keskustelemassa SAK:n lakimies Anu-Tuija Lehto, Akavan työelämäasiantuntija Miika Sahamies ja Finnairin henkilöstöjohtaja Eija Hakakari.
  - Lehmänkauppoja Britannian eu-virastoilla, siirretäänkö lääkevirasto Ranskan Strasbourgiin? Vastaamassa europarlamentaarikko Anneli Jäätteenmäki (kesk.). - Transatlanttiset suhteet Trumpin kaudella, vieraana lähetystöneuvos Petri Hakkarainen Suomen Washingtonin suurlähetystöstä. 
  Kuvittele kurjuus ja pelastut siltä, väittää kolumnisti Matias Möttölä. Ykkösaamun toimittaa Päivi Neitiniemi.

 • Kansanedustaja Maarit Feldt-Ranta pohtii demareiden presidenttiehdokaskuvioita ja omaa ehdokkuuttaan. Ulkopoliittisen instituutin johtaja Juha Jokela arvioi juhannus-huippukokouksen satoa ja tiivistyvän yhteistyön näkymiä. Kansanedustajat Pilvi Torsti (sd.) ja Ben Zyskowicz keskustelevat siitä, miltä viimeaikaiset poliittiset käänteet näyttävät untuvikon ja veteraanin silmin. Kolumnisti on Matias Möttölä. Viikon luontoääni on lapinsirkku. Toimittajana Seija Rautio.

 • Hallitus oli kaatua arvoihin, mutta mitä arvot ovat. Keskustelemassa Kirkko ja Kaupunki -lehden päätoimittaja Jaakko Heinimäki, sosiaalietiikan professori Jaana Hallamaa ja Paavalin seurakunnan kirkkoherra Kari Kanala. Toimittajana Marja Ala-Kokko.

 • Eurooppaministeri Sampo Terhon ajatuksia Sinisestä tulevaisuudesta ja EU:sta. Toimittaja Liisa Liimatainen arvioi Saudi-Arabian kruununprinssin vaihtamisen taustoja. Kansanedustajat Anna Kontula (vas.) ja Harri Jaskari (kok.) sekä johtaja Riikka Poukka Deloittesta keskustelevat Suomen kärkipaikasta kv. elämänlaatuvertailussa ja suomalaisten hyvinvoinnin tulevaisuudesta. Ulkomaanlehtikatsaus Berliinistä. Toimittajana Sakari Kilpelä.

 • Valtion omistajaohajuksen sudenkuopat.Temppeliaukion kirkkoa suojaavat nyt betoniesteet. Sisäisestä turvallisuudesta keskustelemassa kansanedustajat Päivi Räsänen, Elsi Katainen ja Li Andersson. Ratkaisevat taistelut Mosulista ja Raqqasta. Tilannetta arvioimassa CMI:n asiantuntija Mikki Patokallio, SPR:n kansainvälisen avun koordinaattori Rea Noponen ja tutkijaupseeri Juha Kukkolla Maanpuolustuskorkeakoulusta. Jani Kaarion kolumni laumasieluisuudesta.
  Toimittaja Olli Seuri

 • Portugalin laajojen metsäpalojen vahingot ja vaikutukset. Puhelimessa suurlähettiläs Tarja Laitiainen. Perussuomalaisten uusi johto paaluttaa oppositiopolitiikkansa linjauksia: studiossa 1. varapuheenjohtaja Laura Huhtasaari ja eduskuntaryhmän puheenjohtaja Leena Meri. Lehtikatsaus. Yhdysvaltain presidentti Donald Trumpin tutkintavyyhti. Erkki Virtasen kolumni pieleen menneistä julkisista rakennushankkeista.
  Tomittaja Päivi Neitiniemi.

 • Vihreiden oppositiopolitiikkaan on tulossa päivitys, kun puheenjohtaja vaihtuu. Mutta millainen? Haastattelussa Vihreiden uusi puheenjohtaja. Macronin ajan Ranska. Parlamenttivaalien toinen kierros on käyty ja valtaa jaettu. Miten Macron muuttaa Ranskaa ja Eurooppaa? Mepit Miapetra Kumpula-Natri ja Hannu Takkula kertovat näkemyksensä. Kolumnisti Janne Riiheläinen puhuu politiikan pehmeistä ja pimeistä voimista. Viikon luontoääni on kuhankeittäjä.
  Toimittaja Sakari Kilpelä.

 • Macronin ihme, onko hän mestaristrategi vai Hannu Hanhi? Haastattelussa Ulkopoliittisen insituutin johtaja Teija Tiilikainen. Perussuomalaisista eronnut kansanedustaja Arja Juvonen hakee uutta poliittista kotia. Haastattelussa myös Vihreiden puheenjohtajaehdokkaita. Nyt vuorossa ovat Krista Mikkonen ja Olli-Poika Parviainen. Ysärikatsaus.
  Toimittaja Olli Seuri

 • Talousennusteet ja talouskasvu, Nordean tutkimusjohtaja Aki Kangasharju ja OP:n pääekonomisti Reijo Heiskanen. Lontoon palo, erikoistutkija Heikki Harri, Onnettomuustutkintakeskus. Tiedustelu ja Venäjän tilanne, kontra-amiraali Georgij Alafuzoff. Ulkomaanlehdet, Erkka Mikkonen. Toimittaja Päivi Neitiniemi.

 • Perussuomalaisten hajoamisen jälkeen. Turun yliopiston eduskuntatutkimuksen keskuksen johtaja Markku Jokisipilä, kansanedustajat Ritva Kike Elomaa ja Ville Tavio. Koulutus- ja innovaatiopolitiikka, Annu Kotiranta, tutkija, Etlatieto Oy. Ilkka Niiniluoto, akateemikko, Helsingin yliopisto. Kolumni, Kari Enqvist. Toimittajana Sakari Kilpelä.

 • Perussuomalaiset ulos hallituksesta - mitä nyt? Puheenjohtaja Sari Essayah, KD, studiossa kansanedustajat Toimi Kankaanniemi, PS, Markus Lohi, Kesk. ja Ben Zyskowicz, Kok. Venäjän opposition mielenosoitukset, tutkimusjohtaja Markku Kangaspuro Helsingin yliopiston Aleksanteri-instituutti. Kolumni, Marko Kilpi. Suomen poliisijärjestöjen liiton eläkkeelle jäävä puheenjohtaja Yrjö Suhonen haastattelussa. Toimittajana Olli Seuri.

Klipit

 • Taloudessa menee nyt lujaa. EK:n eilen julkistaminen luottamusindikaattorien mukaan usko tulevaan kohentui kaikilla päätoimialoilla: teollisuudessa, rakentamisessa, palveluyrityksissä ja vähittäiskaupassa. Tilastokeskuksen tuore kuluttajabarometri kertoo, että kansalaiset uskovat työttömyyden vähentyvän vahvemmin kuin kymmeneen vuoteen.Myös talouden ennustelaitokset ovat korjanneet ennusteitaan tuntuvasti ylöspäin. Nordea uskoo talouden kasvavan tänä vuonna kolme prosenttia ja valtiovarainministeriökin tuplasi kasvuennusteensa 2,4 prosenttiin. Asiasta keskustelevat SAK:n ekonomisti Patrizio Lainà ja EK:n johtaja Jussi Mustonen. Toimittaja on Seija Rautio

 • Vuosi sitten britit järjestivät melkoisen yllätyksen päättämällä erota EU:sta. Onko kaikki mennyt suunnistelmien mukaan? Euroopan Unioni keskusteli juhannus-huippukokouksessaan paitsi brexitistä myös yhteistyön syventämisestä. EU:n suuntaa arvioi ulkopoliittisen instituutin ohjelmajohtaja Juha Jokela. Toimittaja on Seija Rautio.

 • -Euroopassa vanhoja puolueita haastetaan nyt joka suunnalta ja niiden asema ympäri Eurooppaa on nyt huterampi kuin aiemmin, sanoo Eurooppa-, kulttuuri- ja urheiluministeri Sampo Terho.
  Miltä Sinisen tulevaisuus -puolueen tulevaisuus näyttäytyy, kun perussuomalaiset selvittelevät pesäänsä ja Eu:ssa tehdään isoja päätöksiä integraation syventämisestä?
  Toimittaja on Sakari Kilpelä.
  Kuva: Lehtikuva/Antti Aimo-Koivisto

 • Terrori-iskun uhka Suomessa on kohonnut. Viranomaisten valmiudesta saatiin esimerkki Temppeliaukion kirkon edustalla viime sunnuntaina. Hetken kuluttua kansanedustajat arvioivat, miten uhkaan tulisi vastata - ja mikä on päättäjien ja suuren yleisön rooli.
  Studiossa on kolme kansanedustajaa: entinen sisäministeri, kristillisdemokraattien Päivi Räsänen, keskustan eduskuntaryhmän ensimmäinen varapuheenjohtaja ja hallintovaliokunnan jäsen Elsi Katainen ja vasemmistoliiton puheenjohtaja Li Andersson. Aluksi kuitenkin keskustellaan Nesteen työntekijöiden mielenilmauksesta hallituksen omistajapolitiikkaa vastaan. Toimittaja on Olli Seuri.
  Kuva: Lehtikuva/Irene Stachon

 • Perussuomalaisten johto muuttui ja hallitusvalta katosi. Millainen puolue on oppositiossa oleva Perussuomalaiset? Keskustelemassa ovat perussuomalaisten 1. varapuheenjohtaja, kansanedustaja Laura Huhtasaari ja eduskuntaryhmän puheenjohtaja, kansanedustaja Leena Meri. Toimittaja on Päivi Neitiniemi.
  Kuva: Lehtikuva/Antti Aimo-Koivisto

 • -Olen sovitteleva ja pyrin kannustamaan vuoropuheluun. Kritiikkiä kuunnellaan parhaiten, kun se on harkittua ja punnittua eikä jokapäiväistä, muistuttaa vihreiden uusi puheenjohtaja Touko Aalto.
  Vihreät tavoittelee uuden puheenjohtajan johdolla pääministerin salkkua. Miten Touko Aalto yrittää vakuuttaa kansalaiset, että maan tärkein salkku tulisi hoidettua ja pysyisi tallessa? Uusi puheenjohtaja piipahti Ykkösaamussa Sakari Kilpelän vieraana.

 • -Ranskassa käydään isoa muutosta, josta vaalitulokset kertovat. Oikeisto-vasemmisto jakolinja ei enää pelaa eikä tuota vahvoja poliittisia liikkeitä. Nyt jakolinja kulkee globalisaation kannattajien ja vastustajien välillä. Tämä ajaa ahdinkoon ne puolueet, jotka ammentavat voimansa vanhasta ideologisesta jakolinjasta, sanoo Ulkopoliittisen instituutin johtaja Teija Tiilikainen.
  Emmanuel Macron on nostamassa En Marche -liikkeensä Ranskan kansalliskokouksen suurimmaksi puolueeksi. Sunnuntaina selviää Ranskan kansalliskokouksen toisella kierroksella, saako presidentti Emmanuelle Macron ja hänen Tasavalta liikkeessä -puolueensa suurimman valtakirjan sitten Charles de Gaullen ja 60-luvun. Kuinka paljon Macronin menestys on ranskalainen ilmiö? Onko näkyvissä, että samankaltainen ilmiö tapahtuisi jossain muualla Euroopassa? Ykkösaamussa vieraana on Ulkopoliittisen instituutin johtaja Teija Tiilikainen. Parlamenttivaalien tunnelmista kertoo Ranskassa asuva toimittaja Ismo Nykänen. Toimittaja on Olli Seuri.
  Kuva: Epa/Philippe Lopez

 • Viimeaikaisten ennusteiden mukaan Suomen talouden tilaa näyttää valoisammalta kuin aikoihin. Pankit vuoron perään nostavat ennusteitaan talouskasvusta ja alkuvuonna Suomella meni jopa paremmin kuin Ruotsilla ja Saksalla. Mikä on talouden kasvun takana? Kuinka pitkästi iloa piisaa? Ykkösaamussa keskustelemassa Nordean tutkimusjohtaja Aki Kangasharju ja OP:n pääekonomisti Reijo Heiskanen. Toimittaja on Päivi Neitiniemi.
  Kuva: Jyrki Lyytikkä/Yle

 • -Timo Soinia ei kohdeltu puoluekokouksessa korrektisti, sanoo Kike Elomaa. Mitä Jyväskylässä tapahtui? Perussuomalaisten eduskuntaryhmän hajoamisen seurauksia pohtivat uuteen ryhmään lähtenyt Kike Elomaa ja ryhmään jäänyt Ville Tavio. Toimittaja on Sakari Kilpelä.
  Kuva: Lehtikuva/Jussi Nukari

 • Perussuomalaiset pitivät puoluekokouksensa ja vaihtoivat johtonsa niin perusteellisesti, että alettiin puhua uudesta puolueesta, joka sitten ei kelvannut kumppaniksi hallitukseen keskustalle ja kokoomukselle. Eilen nähtiin sitten vielä toinenkin uusi tuleminen, kun viikonvaihteessa uudestisyntynyt perussuomalaiset hajosi kahdeksi ryhmäksi. Sekin aikoo olla jotakin uutta nimeä myöten, Uusi vaihtoehto. Sakari Kilpelän haastattelussa Turun yliopiston eduskuntatutkimuksen keskuksen johtaja Markku Jokisipilä.
  Kuva: Jussi Nukari/Lehtikuva

 • Keskusta ja kokoomus eivät halua jatkaa hallitusyhteistyötä Jussi Halla-ahon perussuomalaisten kanssa. Miten uutta hallitusta nyt aletaan rakentaa? Olli Seurin vieraina perussuomalaisten eduskuntaryhmän puheenjohtaja Toimi Kankaanniemi, keskustan eduskuntaryhmän varapuheenjohtaja Markus Lohi ja kokoomuksen eduskuntaryhmän varapuheenjohtaja Ben Zyskowicz. Puhelimessa kristillisdemokraattien puheenjohtaja Sari Essayah.

 • Perussuomalaiset siis valitsivat uudeksi puheenjohtajakseen lauantaina Jussi Halla-ahon Ja saman tien vaihtui koko puheenjohtajisto nuivan linjan kannattajiksi. Ensimmäiseksi varapuheenjohtajaksi valittiin Laura Huhtasaari, toiseksi varapuheenjohtajaksi Teuvo Hakkarainen ja kolmanneksi Juho Eerola. Puoluekokousta oli seuraamassa politiikan toimittaja Pirjo Auvinen. Ykkösaamun toimitti Seija Rautio.
  Kuva: Jussi Nukari/Lehtikuva

Kuuntele myös

  Muualla Yle.fi:ssä