Laajakulma

Liika valta turmelee vahvimmankin

 • 46 min
 • toistaiseksi

Itsenäisen Suomen historian vallan ikoni on presidentti Kekkonen.

”Kekkonen oli mestarillinen suhdannesurffari”, sanoo Pohjalaisen ex-päätoimittaja Kari Mänty.

Venäjän presidentti Putinin valtaa pönkittää sisäpiiri. Turkissa upporikas itsevaltias Erdogan puhdistaa hallinnostaan kaikki eri tavalla ajattelevat.

”Kun kuuntelen puheita Putinin sisäpiiristä niin Kekkosella oli täsmälleen samanlainen sisäpiiri”, sanoo Suomen Kuvalehden ex-päätoimittaja Tapani Ruokanen.

Suomessa presidentin valtaa on karsittu. Kansanedustajat ovat valittaneet, että heillä ei ole enää valtaa, vaan se on ministeriöissä ja virkamiehillä ja työmarkkinajärjestöillä. Suomessa sorvataan parhaillaan maamme historian suurinta muutosta soten ja maakuntauudistuksen myötä. Muutokset voivat keskittää valtaa entisestään.

”Nyt meillä on vähän ajan päästä mahdollisuus äänestää samoja ihmisiä kunnanvaltuustoihin, maakuntavaltuustoihin, eduskuntaan ja Euroopan parlamenttiin”, sanoo Pohjalaisen ex-päätoimittaja Kari Mänty.

Kukaan ei osaa vielä sanoa, mitä sote-uudistus eli sosiaali- ja terveydenhuollon palvelurakenneuudistus tai maakuntauudistus käytännössä toimivat.

”Sellainen hallintomalli, jota ei voi piirtää yhdelle A4:lle, jota ei voi selittää muutamalla lausella ihmisille, on yleensä aina huono malli”, sanoo Helsingin Sanomien ex-päätoimittaja Reetta Meriläinen.

Laajakulmassa vallan keskittymisestä keskustelemassa Helsingin Sanomien entinen päätoimittaja Reetta Meriläinen, Suomen Kuvalehden entinen päätoimittaja Tapani Ruokanen ja Pohjalaisen entinen päätoimittaja Kari Mänty. Toimittaja Satu Kivelä.

Lähetykset

 • to 8.9.2016 12.10 • Yle Radio 1

Jaksot

 • Monet asiat ovat Suomen satavuotisen historian aikana muuttuneet niin silti monet arvot ovat pysyviä.

  - Rehellisyys on ykkössijalla Suomen kansallisessa omakuvassa ja yksilöiden henkilökohtaisessa arvostuksessa, kertoo professori Klaus Helkama.

  Sosiologian ja arjen historian dosentin Anu-Hanna Anttilan mukaan Suomi on ollut aina sivistysmaa, mutta itsensä sivistäminen ei ollut aina kaikille Suomen kansalaisille mahdollista. Peruskoulu-uudistuksella haluttiin taata kaikille lapsille mahdollisuudet opiskeluun. Millainen merkitys koulutuksella on ollut suomalaisille ja kehittyvälle maalle?

  Laajakulmassa keskustellaan kokeneiden journalistien Tapani Ruokasen ja Heikki Hakalan kanssa siitä, miten arvot ja arki ovat vuosikymmenten aikana Suomessa muuttuneet.

  Toimittajana Satu Kivelä.

  Voit keskustella ohjelman aiheesta myös sosiaalisessa mediassa tunnisteella #Laajakulma.

 • Vanhemmuuden tuomaa kasvatustehtävä ei ole irrallaan yhteiskunnasta tai kulloisenkin ajan kasvatusideologioista.

  - Kasvatusideologiat riippuvat paljon ulkoisesta yhteiskunnan ajan hengestä sanoo, erikoistutkija Juhani Tähtinen.

  - Vielä 1950-luvulla oli aika yleistä, että vanhemmat antoivat selkäsaunoja. Koulussakin oli fyysisiä kurinpitotoimia sanoo journalisti Tapani Ruokanen.

  Kasvatusihanteet muuttuvat ja kehittyvät. Tutkimustieto lapsen kehityksestä on muuttanut tapoja kodeissa, kouluissa ja päiväkodeissa. Millaiset kasvatusideologia on nyt vallalla ja miten se vaikuttaa vanhemmuuteen? Mitkä muut asiat vaikuttavat vanhemmuuteen?

  Yhteiskunnassamme halutaan korostaa erityisesti vanhemman vastuuta.

  - Olen tarkastellut väitöskirjassa julkisin varoin että järjestöjen järjestämiä hankkeita 2000-2010. Siitä puuttuu yhteiskunnallinen näkökulma kokonaan, sanoo sosiologi Ella Sihvonen.

  Haastateltavana myös professori Marja-Leena Laakso, joka kertoo tasoittaako varhaiskasvatus ja peruskoulu lasten tausta- ja kasvatuseroja.

  Voit keskustella ohjelman aiheesta sosiaalisessa mediassa tunnisteella #Laajakulma.

  Miten vanhemmuus ja lasten kasvattaminen on muuttunut vuosikymmenten aikana? Vieraana journalistit Tapani Ruokanen, Seppo Simola ja Elina Grundström.

  Toimittajana Satu Kivelä.

 • Nationalismia tutkineen Niko Pyrhösen mukaan isänmaallisuudelle ja nationalismilla ei ole määritelmällisesti eroa vaan kyse on laajoista ilmiöiden kirjoista. Paljon riippuu siitä, kuka puhuu ja missä yhteydessä. Pyrhönen puhuu mieluiten terveestä isänmaallisuudesta: se tuo iloa ja positiivista ylpeyttä, hyvää itsetuntoa. Asioita, joita haluaa jakaa muiden kanssa, sanoo tutkija Niko Pyrhönen.

  - Kokemukset sodasta jäsentävät itsenäisyys- ja isänmaallisuuskysymystä paljon tähän päivään saakka, sanoo tutkija Pyrhönen.

  Mistä isänmaallisuus rakentuu? Miten kokemukset sodasta vaikuttavat isänmaallisuuteen?

  Suomi on yksi maailman suurimmista kielistä, 98 % kielistä on pienempiä kuin suomen kieli, kertoo Helsingin yliopiston suomen kielen dosentti Lari Kotilainen.

  - Tietokoneet tulevat ymmärtämään luonnollista kieltä. Onko Suomi yksi niistä kielistä, joita tietokoneet ymmärtää, pohtii dosentti Lari Kotilainen.

  Millainen merkitys suomen kielellä on kulttuuriimme?

  Laajakulmassa keskustelemassa journalistit Reetta Meriläinen, Hanna Nikkanen ja Seppo Simola.
  Laajakulman toimittaa Satu Kivelä.

  Voit keskustella ohjelman aiheesta myös sosiaalisessa mediassa tunnisteella #Laajakulma.

 • - Informaatioteknologinen vallankumous tuottaa uudenlaisia haavoittuvuuksia, sanoo Ulkopoliittisen Instituutin ohjelmajohtaja Mika Aaltola.

  Millaista uhkaa varten Suomen on varauduttava puolustautumaan? Millaisia taitoja armeijaan astuville alokkaille opetetaan?

  Laajakulman suorassa lähetyksessä keskustellaan tänään Suomen puolustuksesta, Natosta ja kaikkia maita koskevista globaaleista uhista. Vieraana ovat journalistit Reetta Meriläinen, Tapani Ruokanen ja Kari Mänty.

  Toimittajana Satu Kivelä.

 • Tänään Laajakulmassa kuullaan etukäteen nauhoitettu lähetys. Aiheena on maailmaa muuttaneet uutistapahtumat

  Laajakulman vieraat journalistit Reetta Meriläinen, Tapani Ruokanen ja Heikki Hakala ovat tuoneet jokainen mukanaan koko maailmaa koskettaneen uutistapahtuman, johon heillä itsellään on myös henkilökohtainen side.

  Toimittajana Satu Kivelä.

 • Millaista on ihmisarvoinen vanhuus ja hoiva? Onko hyvä hoito rahasta kiinni?

  Laajakulmassa keskustellaan vanhustenhoidosta Suomessa.

  Geriatrian professori Jaakko Valvanteen mukaan hoitajamitoituksen alentaminen on negatiivinen singnaali vanhustenhoitoalalle.

  Suomen lähi- ja perushoitajaliito SuPerin puheenjohtaja Silja Paavolan mukaan vanhukset ovat yhä monisairaampia.

  Laajakulmassa vieraana ovat journalisti Reetta Meriläinen, Tampereen yliopiston virailijaprofessori Hanna Nikkanen ja Kirkko ja kaupunki -lehden päätoimittaja Seppo Simola.

  Toimittajana Satu Kivelä.

 • Rasismia on kaikkialla maailmassa. Oulun yliopiston professori Vesa Puurosen mukaan Suomessa rasismin muodoissa on tapahtunut selkeä muutos vuosikymmenten aikana.

  - Rasismi on jollakin tavalla arkipäiväistynyt poliittisen puheen tasolla ja siihen puuttuminen on ollut johtavien poliitikoiden ja muidenkin osalta puutteellista, sanoo professori Vesa Puuronen.

  Suomessa on näkyvä ja kuuluva epäluulo ulkomailta tulleita kohtaan lisääntynyt 1990-luvulta lähtien, jolloin Suomeen tuli paljon maahanmuuttajia.

  - Yhä edelleen väitetään, että meillä on vain sivistynyttä maahanmuuttokriittisyyttä, tosiasiassa meillä ollut useita vuosia arkipäivän rasismi, joka koskettaa perheitä ja lapsia, sanoo journalisti Elina Grundström.

  Rasismia ja poliittista väkivaltaa yhdistää syyllisen etsiminen.

  - Usein poliittisen väkivallanmuoto on sellaista, että löydetään omaan hätään oli se sitten fyysistä tai henkistä traumaa joku ulkopuolinen taho, jota ruvetaan syyttämään, sanoo Helsingin yliopiston professori Seppo Hentilä.

  Laajakulman juontaa Satu Kivelä. Vieraina ovat viestintäasiantuntija Heikki Hakala, journalistit Tapani Ruokanen ja Elina Grundström.

 • Euroopassa tuntuu olevan loputon talouskriisi, vaikka Euroopassa on enemmän varallisuutta kuin missään muualla maailmassa. Kaikki talousteoriat ja järjestelmät perustuvat jatkuvalle kasvulle. Miksi talouspuhe niin usein peittoaa muut argumentit? Ohjaako “näkymätön käsi” hyvää kaikille?

  - Rakenteellinen virhe oli ajatella, että kasvu ei koskaan lopu, sanoo viestintäasiantuntija Heikki Hakala.

  - Politiikka kaiken aikaa ohjaa keskustelua siitä, mistä leikkaaminen on mahdollista, sanoo Tampereen yliopiston vierailijaprofessori Hanna Nikkanen.

  - Onko voitot saatava kvartaalissa vai riittääkö, että 25 vuoden kuluttua meillä on hyvä olla, sanoo Kirkko ja kaupunki -lehden päätoimittaja Seppo Simola.

  Talousaiheen Laajakulmaan ehdotti kuuntelija Tiina. Hänen mukaansa talouspuhe on yksipuolista.
  Vieraana ovat Tampereen yliopiston vierailijaprofessori Hanna Nikkanen, Kirkko ja kaupunki -lehden päätoimittaja Seppo Simola ja viestintäasiantuntija Heikki Hakala

  Toimittajana Satu Kivelä.

 • Suomalaisista peräti 70 prosenttia asuu kaupungeissa tai kaupunkien kehysalueilla.
  1960-luvulla kaupunkiväestö kasvoi lähes 650 000 ihmisellä. Tuon vuosikymmenen lopussa kaupunkilaisväestö ylitti ensimmäisen kerran maaseutuväestön määrän. Maalta muutettiin kaupunkiin työn ja opiskeluiden perässä.

  - Kaupungeissa on sitä mitä ihminen elääkseen eli työtä, sanoo journalisti Reetta Meriläinen.

  Nykyään Suomessa uusista asunnoista lähes 90 % rakennetaan suurimpiin kaupunkeihin ja niiden lähistölle. Neljäntoista suurimman kaupunkiseudun alueelle tarvitaan Teknologian tutkimuskeskuksen ennusteen mukaan seuraavien vuosikymmenten aikana lähes 800 000 uutta asuntoa, vuosittain jopa 30 000.

  - Tänä päivänä voit tehdä jopa työtä satojen kilometrien päästä siitä, missä toiminta tapahtuu. Kaupunki ja maaseutu ei ole niin helposti erotettavissa toisistaan kuin aiemmin, sanoo journalisti Tapani Ruokanen

  - Periferia nyt ei merkitse samaa kuin mitä se merkitsi joskus aikaisemmin. On laajakaistat, netit ja somet, sanoo journalisti Kari Mänty.

  Kaupungin ja maaseudun sitoo yhteen ilmastonmuutos. Maailmassa eletään ylikulutuksen aikaa. Suomen itsenäisyyden juhlarahaston johtava asiantuntija Nani Pajunen.

  - Väestömäärät maailmassa kasvaa, ruokaa tarvitaan enemmän. Ilmastonmuutoksen myötä viljelyalueet muuttuvat: monella alueella ei voi enää tuottaa ruokaa, sanoo Nani Pajunen.

  Laajakulmassa vieraina journalistit Reetta Meriläinen, Tapani Ruokanen ja Kari Mänty.

  Toimittajana Satu Kivelä.

 • Suomessa oli elokuun lopussa oli yli 340 000 työtöntä työnhakijaa. Siis enemmän kuin esimerkiksi Espoossa on asukkaita. Parhaiten työttömyyteen ovat työ- ja elinkeinoministeriön mukaan tepsineet vuorotteluvapaat, opiskelu työttömyysetuudella sekä valtion töihin pääseminen.

  - Tärkein vaihtoehto on koulutus: tehdä uusi tutkinto tai kouluttautua uudelle alalle. Yhteiskunnan ja yksilön kannalta lisäkouluttautuminen on hyvä investointi, sanoo sosiologian professori Jani Erola

  - Nyt pitäisi kiinnittää huomiota siirtymismahdollisuuksiin, tuetaan ihmisten kouluttautumista ja sijoittumista uudelleen, sanoo journalisti Tapani Ruokanen.

  Jos ihminen on jäänyt työttömäksi, eikä saa uutta työtä ammatillaan, hänen on mahdollista opiskella uusi ammatti työttömyysetuudella. Kaksi kolmasosaa koulutusta saaneista ei ole enää työttömänä lisäopintojen jälkeen.

  - Meillä on työmarkkinat, joissa työpaikan omaavat ihmiset vaihtaa työpaikkaa. Jos putoat työelämästä pois työttömäksi tai kuten minä olen yrittänyt olla yrittäjänä, ja opetellut sitä kautta. Uudelleen työelämään pääseminen tulee yllättävän vaikeaksi. Se on edelleen stigma, sanoo viestintäasiantuntija Heikki Hakala.

  - Iso kysymys on, että mihin meillä syntyy tällä hetkellä ja tulevaisuudessa uudet työpaikat, sanoo journalisti Reetta Meriläinen.

  Laajakulmassa ovat vieraina journalistit Reetta Meriläinen ja Tapani Ruokanen sekä viestintäasiantuntija Heikki Hakala.

  Toimittajana on Satu Kivelä.

 • Laajakulmassa tarkastellaan tänään miten sukupuoli tai sukupuolettomuus määrittää ihmisen elämää Suomessa?

  Tutkijatohtori Anna Elomäki. Elomäen mukaan hoivan ja hoivan kustannusten jakaminen on tällä hetkellä merkittävin asia sukupuolten tasa-arvon näkökulmasta.

  - Suomessa sote-alalla työskentelee 400 000 henkilöä, joista 90% on naisia. Joka kolmas suomalainen työssäkäyvä nainen on sote-alalla töissä, sanoo Helsingin yliopiston tutkijatohtori Anna Elomäki.

  Miessakit ry toiminnanjohtajan Tomi Timperin mukaan miehet saavat olla tämän päivän Suomessa sellaisia kuin haluavat olla. On monta tapaa olla mies. Mutta miksi Timperi on huolissaan pojista?

  Jokainen meistä kokee sukupuolensa eri tavalla. Ihminen voi kokea olevansa sukupuoleton. Joskus ihminen saattaa myös haluta korjata sukupuoltaan, koska tuntee elävänsä väärän sukupuolen mukaisessa kehossa.

  SETA ry:n Transtukipisteen johtava sosiaalityöntekijä Maarit Huuskan mukaan suhtautuminen intersukupuolisuuteen 1700-luvulla kulttuuri oli nykyaikaa ymmärtäväisempi.

  Millainen on median rooli siinä millaista kuvaa ihmisistä luodaan? Miehistä, naisista ja myös sukupuolivähemmistöihin kuuluvista?

  Laajakulmassa ovat vieraina journalistit Tapani Ruokanen ja Hanna Nikkanen ja Kirkko- ja kaupunki lehden päätoimittaja Seppo Simola.

 • Suomi antaa nykyään apua, mutta vielä muutama vuosikymmen sitten oli toisin. Esimerkiksi Unicefilta Suomi sai apua vielä 1950 luvulla. Suomeen tuotiin maitopulveria, rasvaa ja säilykkeitä. Lisäksi apuna jaettiin kenkiä ja vaatteita.

  - Mulle on kerrottu, että minut on kääritty Unicefin vaippoihin 65 vuotta sitten, kertoo journalisti Tapani Ruokanen.

  Kun Suomi pääsi jaloilleen oli aika auttaa muita. Helsingin Yliopiston tohtorikoulutettavan Minna Mayerin mukaan Suomen kehitysyhteistyö oli vielä 1960-1970-luvulla kokeilevaa ja satunnaista. Nykyään tuetaan erityisesti sukupuolten välistä tasa-arvoa ja yrittäjyyttä.

  - Ajan myötä kehitysmaiden oman tarpeet, kiinnostuksen kohteet, prioriteetit muuttuvat, sanoo Ulkoministeriön Kehityspoliittisen osaston osastopäällikkö Satu Santala.

  Kehitysyhteistyötä tekevien järjestöjen varojen käyttöä valvotaan. Joissakin maissa korruptio on edelleen kehityksen esteenä. Ruohonjuuritasolla toimivien järjestöjen apu on ihmiseltä ihmiselle toimintaa.

  - Kun menet afrikkalaiseen kylään ja näet mitä 30 eurolla saadaan aikaan. Eikö sillä ole merkitystä miten yksi ihminen, yksi perhe ja yksi kylä tulee autetuksi, sanoo journalisti Reetta Meriläinen.

  Kirkko ja kaupunki -lehden päätoimittaja Seppo Simola kertoo Pysätyskuvastaan, joka sijoittuu Haitiin.

  - Tässä konkretisoituu se mitä kehitysapu parhaimmillaan on. Maa oli kovasti kärsinyt, mutta meidän avulla ihmiset itse alkoivat uudelleen rakentamaan infrastruktuuria, kertoo Kirkko ja kaupunki -lehden päätoimittaja Seppo Simola.

  Toimittajana Satu Kivelä.

Kuuntele myös

  Muualla Yle.fi:ssä