Vega Kväll

ma 12.9.2016

 • 57 min
 • ei kuunneltavissa

Musik, livsstils- och samhällsfrågor med nöjen och nyttigheter i vardagen från hela Svenskfinland med Camilla Kivivuori och Jukka Isojoki.

Lähetykset

 • ma 12.9.2016 17.30 • Yle Vega

Jaksot

 • Henrik Svahn väljer och vrakar bland de nya utgåvorna från världsmusikens toner. Susana Raya från Spanien rör sig i gränslandet mellan visa och jazz. Vi hör också ny musik från Cuba och Afrika. I dagarna ges ekenäsbördiga Hanna Lutz roma "Vildsvin" ut på svenska. Vad har Hannahs granne Per Anders och kollektivet Siggalycke med boken att göra? Programvärd Nina Sederlöf.

 • För drygt fyra år sedan träffade Marianne Green sin första invandrare som hon skulle handleda. En rysk kvinna som hade bott i Finland i tio års tid. Nu tar hon hand om en stor familj från Sudan och hjälper med allt från läxläsning till hur spisar ska rengöras. Programvärd Nina Sederlöf.

 • Musik, livsstils- och samhällsfrågor med nöjen och nyttigheter i vardagen från hela Svenskfinland.

 • I Sanna Hietalas pjäs Saalistajat för Aurinkoteatteri publiken ut på en vild safari till samhällets utkanter. När Camilla Kovero hittade lådan med brev som hennes morbröder skickat från fronten under vinter- och fortsättningskriget visste hon att hon kommit något viktigt på spåren. Det blev en bok om förtigna familjehemligheter. Boken På spaning efter Pia och hennes bröder. Bakgrund och riskfyllda krigsår 1939- 1944 skildrar hur familjens judiska kulturarv gav upphov till spänningar med det omgivande samhället. Marianne Green i Borgå hjälper invandrare att hitta sin plats i det finska samhället. Programvärd Camilla Kivivuori.

 • Den legendariska musikern och låtskrivaren Per Gessle överraskar programvärden Nina Sederlöf med ett oförglömligt telefonsamtal. Ralle Sandell besöker den internationella storutställningen med nutidskonst ARS17 i Kiasma som öppnar sina dörrar på fredagen.

 • Hur skulle det kännas att en vacker dag få veta att ens släkting var inblandad i ett nazistiskt massmord under detr andra världskriget, där 180 judar, både män och kvinnor, sköts till döds? Det här var just vad som hände den ungersk-schweiziske journalisten Sacha Batthyány. Marit Lindqvist berättar om författarens hisnande resa från insikt till den självbiografiska boken “Vad har det med mig att göra”. Programvärd Nina Sederlöf.

 • Svenska teaterns nyvalda chef Joachim Thibblin känner sig redo för sitt nya uppdrag. Thibblin tar över rodret efter Johan Storgård som lämnar en av de tyngsta, posterna inom den finlandssvenska teatern, efter 15 år. Teaterkritikern Tomas Jansson analyserar valet av Thibblin. I teknikhörnan pratr Jukka Isojoki och Alexander Granholm om den digitala klyftan som lämnar många utanför informationssamhället. Programvärd Nina Sederlöf.

 • Om en av de svåraste av alla känslor - skam handlar scenkonstduon Sisko:s pjäs FESTEN som hade premiär på Svenska Teaterns Nicken-scen i lördags (24.3). Ylva Perera har sett pjäsen som inte är alldeles lätt att greppa. Programvärd Nina Sederlöf.

 • Diksokulturen landade i Finland i medlet av 1960-talet. Ett av de mest populära diskoteken; Gnägget uppstod i Ekenes år 1970. Kjell Ekholm var en av de första dj:arna som vände plattor på Gnägget. I skivrådet tävlar fyra nya låtar om din gunst. Programvärd Nina Sederlöf

 • Hur ska en bildkonstnär kunna använda en nazistiskt präglad bild utan att glorifiera ideologin? Det här dilemmat stötte Lena Séraphin på när hon blev förtjust i en arkivbild för sju år sen. För att lösa problemet skapade hon en fullständigt fiktiv kollega, Andrea Meinin Bück. Nu benar Séraphin ut processen i sin färska doktorsavhandling. Niklas Rosström samtalar med Hans Teckenström och Klaus Suhonen från Hans on the bass. Produktion: Make My Moment Nordic Ab 2017. Programvärd Nina Sederlöf.

 • Världsmusiken i dag kommer från Sydafrika och Zimbabwe.
  På fredagen ordnas en stor paneldebatt om jämställdheten inom den nordiska filmbranschen. Medieforskaren & professorn Anu Koivunen kommer att leda debatten.

Klipit

 • Jonna har jobbat som sångare och skådespelare i tre decennier och firade med jubileumskonsert tisdagen den 22.2. Camilla Kivivuori träffade henne strax före konserten.
  Här kan du höra hela hela intervjun.

 • Lasse Grönroos och Joakim Rundt öppnar den stora Pink Floyd-boxen "The Early years 1965-1972".

 • Tänk dig att leva så miljömedvetet och sparsamt att allt ditt skräp ryms i en liten glasburk! Det är precis så som åbobon Julia Degert lever. Hon låter bli att köpa mat, kläder och kosmetik som är förpackade i plast. Allt ska gå att sortera och återanvända. Det lilla som sedan blir kvar och som då är enbart skräp, ska rymmas i en glasburk. Den här livsstilen kallas zero waste och Julia har nu levt enligt de här principerna sedan maj i år

 • Många unga mår dåligt. Det finns de som varken går i skola eller jobbar och får höra att de är lata. Sedan finns det de ungdomar som nästan slår en knut på sig själva för att hinna prestera så mycket som möjligt i jakten på det perfekta livet. Ylva Hellgren och Miivi Selin-Patel som jobbar med unga beklagar att psykisk ohälsa ännu är väldigt tabu. Få vågar pratar om sitt illamående, samtidigt som allt fler unga insjuknar i depression.

 • Generellt sett mår dj kulturen rätt bra i Finland just nu. Men mycket har hänt både här och ute i världen under de senaste åren. Den tekniska utvecklingen har lett till att i princip vem som helst kan ta sin bärbara dator under armen och kalla sig dj. Red. Lisa Forss.

Kuuntele myös

  Muualla Yle.fi:ssä