Brysselin kone

Lasten oikeudet EU:ssa

 • 44 min
 • toistaiseksi

Kullakin EU-mailla on parantamisen varaa YK:n lasten oikeuksien noudattamisessa. Eri mailla haasteet vain ovat erilaisia.
Myös yhteisiä haasteita eri jäsenmailla on. Mitä tehdä lapsiköyhyydelle, miten parantaa etenkin poikien lukutaitoa ja miten edesauttaa pakolaislasten ja maahanmuuttajataustaisten lasten sopeutumista elämään EU-maissa.
Ja entä mitä EU:n työvoiman vapaa liikkuvuus vaikuttaa niiden lasten elämään, joiden vanhemmat lähtevät toisiin EU-maihin töihin, ja jättävät lapsensa muiden ihmisten hoiviin kotimaihinsa.
Haastateltavana lapsiasiainvaltuutettu Tuomas Kurttila ja toimittajana Maija Elonheimo

Lähetykset

 • ke 19.10.2016 10.05 • Yle Radio 1

Jaksot

 • Miten EU etenkin sisämarkkinoidensa ja harjoittamansa talouden ohjauksen kautta vaikuttaa siihen, minkälaista sosiaalipolitiikkaa sen jäsenmaissa harjoitetaan?
  Aiheesta kertoo hyvinvointisosiologian professori Juho Saari. Toimittajana Maija Elonheimo.

 • Minkälaisia muutoksia EU:ssa voi aiheuttaa Yhdysvaltain Presidentinvaalien tulos.
  Mikä on vaalien tuloksen vaikutus EU:n kauppa- ja turvallisuuspolitiikkaan.
  Miten se voi vaikuttaa EU:n alueen poliittiseen keskusteluun ja pakolaispolitiikkaan.
  Ja lisääkö vai vähentääkö tulos Britannian halukkuutta erota EU:sta.
  Näistä aiheista keskustelee huomenna Eurooppa-tutkimusverkoston tutkimusjohtaja Juhana Aunesluoma Helsingin yliopistosta.
  Toimittajana on Maija Elonheimo.

 • Minkälaista keskustelua EU:sta ja EU:ssa käydään ja minkälaista keskustelua kannattaisi käydä.
  Elämmekö nyt politiikka-keskustelussa totuuden jälkeistä aikaa vai onko tilanne joskus ollut toinen? Siitä puhuu Politiikasta-verkkolehden päätoimittaja Johanna Vuorelma. Toimittajana on Maija Elonheimo.

 • Europarlamentti ja jäsenmaat ovat erimielisiä EU:n yhteisen budjetin suuruudesta.
  Minkälaista keskustelua asian ympärillä käydään ja miten EU ja EU-aate tunteuvat kestävän näinä monin tavoin kuohuvina aikoina.Siitä puhuu europarlamentaarikko Petri Sarvamaa.Toimittajana Maija Elonheimo.

 • Miksi Euro aikoinaan perustettiin. ja miten EU:n taloudenhoidon ideologiat ovat muuttuneet viimeisten parinkymmenen vuoden aikana.
  Siitä puhuu taloushistorian professori Sakari Heikkinen Helsingin yliopistosta.
  Toimittajana on Maija Elonheimo.

 • EU:n kauppapolitiikka on alkanut kohdata vaikeuksia. Vastustusta on ollut Kanadan ja EU:n välisen vapaakauppa- ja investointisuojasopimuksen CETA:n ja myös samantapaisen, mutta vielä melko keskeneräinen EU:n ja Yhdysvaltain välisen vapaakauppa- ja investointisuojasopimuksen TTIP:in suhteen. EU:lla on myös vapaakauppaneuvottelut vireillä Japanin kanssa. Onnistuessaan vapaakauppasopimus helpottaisi EU:n tuotteiden pääsyä hyvin isoille Japanin markkinoille.

  Mikä näiden sopimusten tilanne nyt on? Haastateltavana osastopäällikkö Markku Keinänen ulkoministeriön taloudellisten ulkosuhteiden osastolta.

  Toimittajana Maija Elonheimo.

 • Kullakin EU-mailla on parantamisen varaa YK:n lasten oikeuksien noudattamisessa. Eri mailla haasteet vain ovat erilaisia.
  Myös yhteisiä haasteita eri jäsenmailla on. Mitä tehdä lapsiköyhyydelle, miten parantaa etenkin poikien lukutaitoa ja miten edesauttaa pakolaislasten ja maahanmuuttajataustaisten lasten sopeutumista elämään EU-maissa.
  Ja entä mitä EU:n työvoiman vapaa liikkuvuus vaikuttaa niiden lasten elämään, joiden vanhemmat lähtevät toisiin EU-maihin töihin, ja jättävät lapsensa muiden ihmisten hoiviin kotimaihinsa.
  Haastateltavana lapsiasiainvaltuutettu Tuomas Kurttila ja toimittajana Maija Elonheimo

 • Miten europarlamentissa etenee kamppailu rikkakasvien torjunta-aine glyfosaatin myynnin mahdollisesta kiellosta EU-alueella.
  Miten pakolaistilanne kannattaisi hoitaa.
  Ja kuinka avoimuutta EU:ssa edistetään ja voidaan edistää.
  Haastateltavana on europarlamentaarikko Heidi Hautala ja ohjelman toimittaa Maija Elonheimo.

 • Lobbareiden määrä EU:ssa on vaikeaa tietää tarkasti. Myös sitä ei aina ole helppo sanoa miten, ja mihin asioihin lobbarit ovat vaikuttamassa.
  Miten lobbaus EU:ssa on muuttumassa ja miten sitä nyt yritetään säädellä.
  Siitä puhuu akatemiatutkija Emilia Korkea-aho Helsingin yliopistosta Ohjelman toimittaa Maija Elonheimo.

 • Miten valtasuhteet EU:ssa ovat muuttuneet ja muuttumassa? Mikä on eri jäsenmaiden, komission vai europarlamentin rooli? Toteuttaako EU Saksan perässä ordoliberalistista talousoppia ja miten populistisin perustein päätöksiä EU:ssa tehdään.

  Haastateltavana tutkijatohtori Timo Miettinen Helsingin yliopiston Eurooppa-tutkimuksen verkostosta.

  Ohjelman toimittaja on Maija Elonheimo

 • Miten populismi näkyy EU:n poliittisessa keskustelussa, ja mihin populismia siinä tarvitaan?

  Mihin suuntaan keskustelua ylipäänsä on syytä kehittää EU:n demokratian toteutumisen varmistamiseksi?

  Tästä puhuu valtio-opin yliopistonlehtori Emilia Palonen Helsingin yliopistossa. Ohjelman toimittaa Maija Elonheimo.

 • Europarlamentti on monin tavoin uusien tilanteiden edessä samoin kuin koko EU:kin. Pakolaiskriisi, talouskriisi, tilanne EU:n lähialueilla, Brexit-äänestyksen tulos ja EU-vastaisen liikehdinnän nousu EU-alueella - miten parlamentti toimii näiden haasteiden aikana. Haastateltavana on Euroopan parlamentin Suomen-tiedotustoimiston päällikkö Jarmo Oikarinen, toimittajana Maija Elonheimo. Kuva: Zurab Kurtsikidze / EPA

Klipit

Kuuntele myös

  Muualla Yle.fi:ssä