Julkinen sana

Syksy 1980: Eino Leino Seuran kokous ja Harri Sirolan Abiturientti

 • 44 min
 • toistaiseksi

Julkinen sana goes 1980. Juuri esitettiin Ari Lehikoisen hieno dokumentti haurastuvasta presidentti Urho Kekkosesta ja elokuvateatterihin on tullut Anja Snellmanin, aiemmin Kauranen, kirjan pohjalta tehty elokuva Syysprinssi, joka kertoo kahden kirjailijan rakkaustarinan. Se alkoi Eino Leino Seuran kokouksessa 1980.

Juha Kulmanen on siivonnut arkistojaan ja löytänyt sieltä äänityksiään tuosta kiihkeästä kokouksesta (tässä katkelmassa äänessä ovat kirjailijat Erno Paasilinna ja Arto Melleri ja professori Kai Laitinen) sekä haastattelunsa Harri Sirolan esikoiskirjasta Abiturientti myös samaiselta syksyltä 1980. Harri Sirola teki itsemurhan vuonna 2001.

Toimittajana Juha Kulmanen.

Lähetykset

 • ke 19.10.2016 12.11 • Yle Radio 1

Jaksot

 • Professori Arto Mustajoki on työkseen tutkinut venäläisyyttä: kieltä ja mieltä. Hänen työuransa aikana suhtautuminen naapurimaahan on muuttunut ja se näkyy median tarinoissa. Voiko Venäjää ymmärtää, kysytään Julkisessa sanassa. Toimittajana Anna-Liisa Haavikko.

 • TV-kanavilla soppaa hämmentävät sujuvasanaiset kokit, lehdet kertovat, miten taiotaan juhlaruokaa tai kokataan helposti arkiruokaa. Ruokabloggarit keräävät ympärilleen paljon alan harrastajia. Media tulvii ruokapuhetta.

  Valistuksen tilalle on tullut viihde ja nautinto, mutta koska tämä tapahtui? Julkisessa sanassa puhutaan median ruokatarinoista.

  Keskustelijoina ovat toimittaja Hanna Jensen sekä ruokakulttuurin professori Johanna Mäkelä.

  Toimittajana Anna-Liisa Haavikko.

 • Kirjailija Kari Hukkila julkaisi tänä syksynä romaanin Tuhat ja yksi, jossa käsitellään paperittoman kohtaloa. Myös professori Juha Suoranta on kirjoittanut asiasta aiemmin muun muassa teokset Piilottajan päiväkirja ja Vastaanottokeskus.

  Juha Kulmanen keskustelee Hukkilan ja Suorannan kanssa paperittomien paradoksista tulla näkyväksi ja olla samalla piilossa.

 • MIllainen on satavuotiaan Maaseudun tulevaisuuden menneisyys ja kenen tulevaisuudesta se puhuu nyt, kysytään Julkisessa sanassa. Lehden historiasta ja tulevaisuudesta ovat kertomassa päätoimittaja Jouni Kemppainen ja historiantutkija Erkki Teräväinen.
  Toimittajana on Anna-Liisa Haavikko.

 • Työtään tekeviin journalisteihin kohdistuva väkivalta ja uhkailu lisääntyy Euroopassa huimaa vauhtia.
  Uutta ilmiössä on, että nyt toimittajien kimppuun ei käydä ainoastaan poliittisesti ja sosiaalisesti epävakaissa maissa. Journalisteja lyödään, potkitaan, kivitetään ja runnotaan katuun myös vanhoissa ja vakaissa EU-demokratioissa, kuten Saksassa ja Ranskassa.
  Turkissa yltää maan hallituksen harjoittama lehdistön vaino jo uudelle tasolle: Presidentti Erdoganin hallinto sulkee telkien taakse journalistien lisäksi myös heidän perheenjäseniään.
  Telkien takana panttivankina viruu muun muassa toimittajien iäkkäitä toimittajien vanhempia, kertoo maanpaossa elävä turkkilainen palkittu journalisti Can Dündar.
  Julkinen Sana – ohjelman toimittaa Jorma Mattila.

 • Toimittaja Pirkko Kolbe tuli tunnetuksi Helsingin Sanomien Piinä, jonka räväkkä tyyli ei jättänyt yleisöä kylmäksi. Pitkän uran toimittajana tehnyt Kolbe oli muun muassa Suomen Kuvalehden toimittaja ja Helsingin Sanomien perhetoimituksen päällikkö. Pirkko Kolbe otti kantaa reippaalla otteella naisen asemaan, perhepolitiikkaan ja tasa-arvoon. Historiantutkija Laura Kolbe teki äidistään elämäkerran ja kävi läpi hänen lehtijuttunsa viiden vuosikymmenen ajalta. Syntyi muotokuva äidistä ja journalistista, joka oli paljon muutakin kuin ronskin huumorin omaava Pii.
  Laura Kolbe tavataan Anna-Liisa Haavikon toimittamassa Julkisessa sanassa.

 • Hannu Himanen jäi syksyn alussa pois Moskovan suurlähettilään näkyvältä paikalta Ulkoministeriön erityistehtäviin. Mitkä ovat olleet hänen uransa kiinnostavimmat käänteet ja kuinka hän arvioi nykytilannetta? Toimittajana on Juha Kulmanen.

 • Julkisessa sanassa puhutaan poliitikkojen virheistä, joista kehittyy skandaaleja. Pienetkin virheet voivat saada suuren huomion ja poliitikko joutuu mediavyörytykseen, joka on vaikeasti hallittavissa. Mutta millaiset erheet päätyvät mediaan ja miten niistä kerrotaan?

  Toimittaja Anne Moilanen on selvittänyt suomalaisen ja englantilaisen poliittiisen skandaalin eroja. Ohjelman toimittaa Anna-Liisa Haavikko.

 • Television katsominen muuttuu nopeasti. Nuoremmat ikäpolvet seuraavat myös näitä sisältöjä ensi sijaisesti kännykän kautta, siksi tarjonta on suunniteltava eri tavoin kuin ennen. Kansainvälinen kilpailu sisällöistä kiristyy ja myös operaattorit ovat tulleet sisältömarkkinoille. Kuinka tämä kehitys muuttaa perinteisiä toimijoita kuten julkisen palvelun Yleä ja Suomen suurinta kaupallista tv-toimijaa? Keskustelemassa ovat sisältöjohtajat Marko Karvo MTV Oystä ja Ville Vilen Ylestä. Toimittajana on Juha Kulmanen.

 • Tiedeuutiset kertovat, että maito tappaa tai asteroidi tulee uhkaavan lähelle maata. Tiede kiinnostaa ihmisiä ja erityisesti terveyteen ja avaruuteen liittyvät uutiset, mutta niiden uutisoinnissa tulee virheitä, jotka voivat olla jopa vaarallisia.

  Julkisessa sanassa puhutaan tiedeuutisten ylilyönneistä ja keskustelemassa ovat tohtorit Ulla Järvi, Tiina Raevaara ja Tuukka Tammi. Toimittajana Anna-Liisa Haavikko.

Kuuntele myös

  Muualla Yle.fi:ssä