Puheen Aamu

Jyri Engeström: ”Mikään ei oo inspiroivampaa kuin hymyilevät suomalaiset kaduilla”

 • 35 min
 • toistaiseksi

Vieraana sosiaalisen median pioneeri, Kalifornian Piilaaksossa asuva suomalaisyrittäjä Jyri Engeström. Engeström kuuluu suomalaisen it-osaamisen menestykseen, mutta miltä nykyinen sinivalkoinen digiosaaminen konkarin silmissä näyttää? Ja millaista roolia kahvi näyttelee Jyri Engeströmin elämässä?

Lähetykset

 • pe 26.8.2016 10.05 • Yle Areena

Jaksot

 • Vuoden paras kotiolut valitaan tulevana lauantaina 18.2. Himabisse-kotipanokilpailun päätuomarina toimii Fat Lizard pienpanimon toimitusjohtaja ja pääpanija Heikki Ylinen.

  - On ollut hienoa huomata, että kotioluissa ei mennä enää pelkillä perusresepteillä vaan osataan myös käyttää rohkeasti mausteita, toteaa Ylinen.

  Hän piipahti maistattamassa tämän vuoden kilpailijaoluita myös Puheen Aamun Matti Ylöselle ja Jere Pehkoselle.

 • Oliver on yhtye, joka on hankkinut asemansa ankarallla työnteolla. Mutta millaiset jäljet yli 400 tehtyä keikkaa ovat virtolaisbändiin jättäneet?

  Oliver-yhtyeen nokkamies Jari Väyliö oli Puheen Aamussa Matti Ylösen ja Jere Pehkosen vieraana.

 • Helsingin Sanomien rikostoimittajat Susanna Reinboth ja Minna Passi ovat kirjoittaneet kirjan Jari Aarnion kaksoiselämästä. Keisari Aarnio kokoaa yhteen Helsingin huumepoliisin päällikkönä toimineen Aarnion uraa, tutkintaa ja oikeudenkäyntiä.

  - Aarnion huomattavat käteisvarat olivat ensimmäinen hälytyskello. Muistan kun pohdimme rahojen alkuperää ja vaihtoehdoiksi keksimme, että Aarnio on voinut kääntää huumerosvojen rahakätköjä, periä suojelurahaa tai olla mukana huumebisneksessä - viimeiselle vaihtoehdolle nauroimme, kertoo Reinboth.

  - Onhan tässä ollut absurdeja hetkiä, kun vyyhti on lähtenyt paljastumaan, toteaa Passi.

  - Tämä tapaus on osoittanut, että poliisin sisällä on vakava asennevamma oma valvontaa kohtaan. Jos tehdään hyvää tulosta, pomoja ei kiinnosta miten niitä tuloksia saadaan.

  Susanna Reinboth ja Minna Passi olivat Puheen Aamussa Matti Ylösen ja Jere Pehkosen vieraana.

 • Havaintoja parisuhteesta -blogia kirjoittava Sami Minkkinen aloitti kirjoittamaan blogiaan neljä vuotta sitten. Idea oli vaimon.

  - Hän ehdotti, että alkaisin kirjoittamaan blogia. Ja kun kysyin, että mistä aiheesta, niin siihen vaimoni tokaisi, että kirjoita parisuhteesta kun siitä kaiken tunnut tietävän, naurahtaa Sami kertoessaan mistä blogi sai alkunsa.

  - Minulle tuli täytenä yllätyksenä, että ihmiset mieltävät sen oudoksi, että kirjoitan parisuhteesta miehenä. Minua on haukuttu friikiksi, ja tätä kommenttia kuulen yhä edelleen, kertoo Sami.

  Parisuhdebloggari oli Puheen Aamussa Matti Ylösen ja Jere Pehkosen vieraana.

 • Etelämanner on maailman tuulisin, kylmin ja kuivin manner. Ei siis paikka, jossa ensimmäisenä tulisi mieleen harrastaa vuorikiipeilyä. Sinne seikkailija ja vuorikiipeilijä Patrick ”Pata” Degermanin veri vetää aina uudestaan ja uudestaan.

  - Vuonna 1998 pääsin Etelämantereelle ensimmäisen kerran. Jäin heti koukkuun. Mantereelle on haastavaa päästä, mutta kun sinne pääsee, on se visuaalisesti todella kaunis paikka, kertoo Pata.

  - Muilla valtioilla ei taida olla nimettynä omaa huippua. Mount Suomi on huippumainen huippu, jossa aurinko nousee kerran vuodessa ja laskee kerran vuodessa.

  Patrick ”Pata” Degerman piipahti Puheen Aamussa Matti Ylösen ja Jere Pehkosen vieraana.

 • Alun perin Ultramariini-yhtyeestä tuttu laulaja-lauluntekijä Matti Johannes Koivu julkaisee uransa seitsemmännen sooloalbuminsa Lähtölauluja. Mutta millaisiin tilaisuuksiin tarvitaan lähtölauluja? Ja onko luopuminen ja lähteminen suomalaisen populaarimusiikin melankolian ytimessä?

  Koivu oli Puheen Aamussa Matti Ylösen ja Jere Pehkosen vieraana.

 • Millainen mies oli Tom of Finland nimimerkillä homoeroottista taidetta piirtänyt Touko Laaksonen? Tämän kansainvälisesti tunnetuimman suomalaisen taiteilijan ja gay-kulttuuri-ikonin elämä on ikuistettu nyt valkokankaalle. Elokuva kertoo vapaudesta, rohkeudesta, rakkaudesta ja ennen kaikkea Touko Laaksosesta. Toukoa elokuvassa näyttelee Pekka Strang ja elokuvan on ohjannut Dome Karukoski.

  - Touko oli tunnettu henkilö, tai ainakin hänen kuvansa olivat tunnettuja. En kuitenkaan odottanut, että elokuva härättäisi mitään kohua, sillä ajattelin että maailma on jo valmis vastaanottamaan Toukon elämäkerran, mutta ei se taida vielä ollakaan, toteaa Pekka Strang kommentoiden elokuvan ympärillä pyöriviä ennakkoasenteita.

  - Tunnetusta henkilöstä on mahdotonta tehdä täysin dokumentaarista hahmoa. Tässä elokuvassa olemmekin yrittäneet ylläpitää sitä ihmisen sydäntä, että tällainen Touko Laaksonen oli sydämeltään, kertoo Dome Karukoski.

  Pekka Strang ja Dome Karukoski olivat Puheen Aamussa Matti Ylösen ja Miia Krausen vieraina.

 • Faktabaari sai alkunsa vuonna 2014 Euroopan parlamenttivaalien alla, kun perustajaryhmä huolestui suomalaisesta julkisesta keskustelusta. Liian usein esitettiin tosiasioina kaikenlaisia puolitotuuksia ja virheellisiä väittämiä. Netissä toimivan palvelun vastaava toimittaja Tuomas Muraja on koonnut nyt myös faktan tarkistajalle käsikirjan nimeltä Faktat tiskiin!

  - Mielestäni on vaarallista puhua, että eläisimme nyt totuuden - faktan jälkeistä aikaa. Tällaiset puheet vaihtoehtoisesta faktasta tai faktan jälkeisestä ajasta antavat vain siimaa valheille ja ryhtyvät toteuttamaan itse itseään, varoittaa Muraja.

  - Me emme kysy väärien väitteiden esittäjien motiiveja vaan teemme faktan tarkistusta hyvin mekaanisesti journalismin tueksi. Kun lähdemme esittämään lisäkysymyksiä väitteen esittäjältä, se on jo sitten journalismia. Faktat itsessään eivät ole mitään, mutta kun ne tuodaan journalistiseen kontekstiin ne ovat kaikki kaikessa, toteaa Muraja.

  Tuomas Muraja oli Puheen Aamussa Matti Ylösen ja Miia Krausen vieraana.

 • Ottaako Pimeys vallan suomalaisessa pop- ja rockmusiikissa? Hyvin mahdollista, sillä sen verran kovassa nosteessa kolmannen levynsä nyt julkaiseva yhtye on.

  Pimeydestä Puheen Aamussa vierailivat Joel Mäkinen ja Pekka Nisu. Matti Ylönen ja Miia Krause haastattelivat.

 • Suomen tunnetuimman goth’n’roll-bändin The 69 Eyesin Jyrki Linnankivi vannoo Jack Kerouacin ja Elvis Presleyn nimiin. Koko ikänsä sekä bändin matkassa että soolona maailman metropoleissa vaeltanut Linnankivi on kirjannut esikoiskirjaansa Kulkurin valssiin erikoislaatuisia kohtaamisia kultti- ja supertähtien kanssa sekä muistoja niin kaupunkien valoista ja varjoista kuin maailman äärilaidoiltakin.

  - Ensimmäisen ulkomaanmatkani tein vuonna 1972 Kanariansaarille äitini kanssa ja se synnytti minussa kiinnostuksen matkailuun. Siitä lähtien olen ollut utelias ja ennakkoluuloton matkailufriikki, kertoo Jyrki69.

  - Amerikka-fani olen ollut aina. Siellä ollessa kuljin kaduilla, tutustuin ihmisiin ja imin vaikutteita amerikkalaisesta populaarikulttuurista. Esimerkiksi ensimmäisen New Yorkin matkan jälkeen tiesin tarkalleen millainen rockbändi Suomesta puuttuu ja siitä syntyi The 69 Eyes, sanoo Jyrki69.

  Hän eli Jyrki Linnankivi oli Puheen Aamussa Matti Ylösen ja Miia Krausen vieraana kertomassa tuoreesta kirjastaan ja sen tarinoista.

 • Kansainväliset järjestöt ja sopimukset kieltävät naisten ympärileikkauksen. Suomen World Visionin Pelasta pimppi - Seis silpomiselle -kampanja nostaa esiin tyttöjen ihmisoikeuksia räikeällä tavalla rikkovan käytännön ja vaatii toimia sen lopettamiseksi. Arviolta yli kolmen miljoonan tytön ja naisen sukupuolielimet silvotaan joka vuosi.

  - Silpominen liittyy monissa kulttuureissa erilaisiin riitteihin joissa juhlitaan naiseksi tulemista. World Vision ei halua poistaa näitä juhlia vaan jakaa informaatiota ja tietoa siitä, että naiseksi tulemista voi juhlia toisellakin tavalla eikä siihen mitenkään liity silpominen, kertoo kampanjan kasvoina toimiva World Visionin lähettiläs, yrittäjä ja doula Piritta Hagman.

  Hän oli Puheen Aamussa Miia Krausen ja Matti Ylösen vieraana.

 • Vieraana laulaja-lauluntekijä Iisa, jolta on juuri ilmestynyt uusi Nimimerkillä -single.

Ei tulossa olevia jaksoja

Klipit

 • Asiakaslähtöisyys ja kuluttajakeskeisyys ovat tämän hetken avainsanoja, mutta ei joka paikassa.
  Niin paljon kuin päiväkodeista puhutaankin, niin yllättävän vähän siitä kysytään asiakkailta itseltään - eli lapsilta.

  Mitä lapset ajattelevat päiväkodeista?
  Sitä selvitti perjantaina 16.1.2015 Tampereen yliopistolla tarkastettavassa kavatustieteen alan väitöstutkimuksessaan tutkija, kasvatustieteiden maisteri, lastentarhanopettaja Piia Roos.

  Roosin mukaan lasten puheissa keskiöön nousivat leikki ja kaverit. Aikuiset he näkivät järjestyksen ylläpitäjinä ja ohjaajina. Kuitenkin arkinen yhdessäolo aikuisten kanssa puuttui lasten puheista kokonaan.

  Mutta miten lapset viihtyvät päiväkodissa? Entäpä miten on kiistellyn tuokiokeskeisyyden laita, mitä mieltä lapset ovat ohjatusta ohjelmasta?

  Linda Vettanen soitti Piia Roosille ja selvitti asiaa.

 • Nuori Suomi ry:n mukaan pääosan lasten liikunnasta tulisi tapahtua kotona, pihalla ja lähialueella. Tavoitteena on, että lähialueelta tulisi löytyä kaikkien perusliikuntamuotojen suorituspaikat. Yksi lähiliikuntaa omalla alueellaan tarjoavista urheiluseuroista on Pakkalan Palloseura. Seura tarjoaa lapsille ja nuorille mahdollisuuden harrastaa jalkapalloa Keski-Vantaalla. Lasten lähiliikunnasta ja urheiluharrastuksesta yleensäkin kertoo PPS:n valmennuspäällikkö Jussi Korpinen. Jarmo Laitaneva haastattelee.

 • Työterveyspsykologi Jouni Luukkalan kirjassa "Jaksaa, jaksaa, jaksaa..." esitellään ohjelma, jonka avulla voi vahvistaa työhyvinvointitaitojaan. Esittelemästään viidestä polusta Jouni Luukkala nostaa esiin tunnetaidot. Luukkala tietää, että jokainen ihminen kokee työssään tölväisyjä, mutta kaikkea ei pidä luulla työpaikkakiusaamiseksi. Juuri tunnetaidot auttavat ihmistä ottamaan asiat asiana eikä henkilökohtaisesti. Työterveyspsykologi Jouni Luukkalalle soitti Jarmo Laitaneva.

 • Jännitystä elämäänsä kaipaavalle luksusta on seikkailuloma Huippuvuorilla meloen. Nuorelle bilehileelle Bulgarian Sunny Beach voi olla unelmien matkakohde. Hiljainen Lappi puolestaan houkuttelee matkaajia maailman metropoleista. Mikä on luksusta Matkaopas -lehden päätoimittaja Pirkko Puoskarille? Toimittajana Heini Laitinen.

 • Jooganopettaja-kouluttaja ja lääkäri Kerttu Kelomaa-Sulonen tietää joogan terveysvaikutukset sekä ammattinsa että harrastuksensa kautta. Omakohtaiset kokemukset yhdistettynä lääketieteellisiin tutkimustuloksiin ovat vakuuttaneet Kelomaa-Sulosen siitä, että jooga on hyväksi ihmiselle olipa sitten sairas tai terve. Kerttu Kelomaa-Sulosen tapasi Jarmo Laitaneva.

 • Pienen ihmisen syntymä on niin suuri ihme ja ilo , että se antaa voimia kätilön raskaassa ja vastuullisessa työssä, näin ainakin vakuuttaa kätilö Riitta Hakokorpi. Hyvä työyhteisö, positiivinen elämänasenne ja liikuntaharrastukset pitävät mielen virkeänä. Helsingin Kätilöopistolla mandariinikiinan tai somaliankielen taitokin olisi joskus tarpeen. Anu Packalén pääsi seuraamaan Helena Holman ja Arto Nurmen vauvan kotiinlähtötarkastusta.

 • "Kotini on linnani" sanonta tarkoittaa asumisen ja asunnon kalleuden lisäksi myös sitä, että koti on pyhä paikka. Niin pyhä ja kallis, että sinne ei hevin edes sisustussuunnittelijoitakaan lasketa sisään. Mitäpä jos kerrankin käyttäisi ammattilaisen apua? Mitä vanhan talon keittiöremontissa tulisi ottaa huomioon? Onko valaistuksella väliä? Anu Packalén ja sisustusuunnittelija Krista Dorn-Lamminen tarttuvat toimeen.

 • Etelä-Aasian tutkimusta opiskeleva Maria Kornienko on juuri palannut Intian New Delhistä, missä hän oli työharjoittelussa puoli vuotta. YLE Puheessa kuullaan Marian päivästä aamun työmatkasta riksalla yön pikkutunneille asti. Miltä Intia näyttää Marian silmin? Toimittajana Heini Laitinen.

 • Rugbyn juuret ovat samassa paikassa kuin monen muun lajin eli Euroopassa harrastetuissa erilaisissa peleissä, joissa periaatteena on, että pallo pistetään vastustajan maaliin. Perusperiaate on yksinkertainen: koskettamalla pallolla maata vastustajan maalialueelle tehdään maali. Soikean pallon liikeratoja selventää Helsinki Warriorsin ja Suomen miesten rugbymaajoukkueen kapteeni Thomas Finell. Toimittajana on Jarmo Laitaneva.

Kuuntele myös

  Muualla Yle.fi:ssä