Radio Suomi Helsinki

Talvisodasta tutut mallilennokit liitelevät Espoon yllä

 • 9 min
 • toistaiseksi

Mallilennokit ovat tarkkoja mittakaavassa rakennettuja lentäviä pienoismalleja lentävästä tai joskus lentäneestä lentokoneesta.
Soukan lennokkikerho järjestää lajin SM-kilpailut 27. elokuuta Espoo-päivän yhteydessä.
Radio Suomen Helsingin aamu tutustui tähän erikoiseen harrastukseen Ämmässuon kulmalla sijaitsevalla Espoon RC-ilmailukentällä. Lajin saloja esittelee Pekka Engblom, jonka lennättämiä mallilennokkeja nähdään muun muassa vuoden 1989 Talvisota-elokuvassa.
Toimittajana Vesa Marttinen, studiossa Tiina von Martens.

Lähetykset

 • pe 26.8.2016 12.40 • Yle Areena

Jaksot

 • “Hyvä että purkavat sen haisevan homekasan” sanoo eläkeläinen Jorma. Hänelle ei tule ikävä vanhaa Perhelän korttelia. Tornitaloja saa tulla lisää muuallekin, ne tuovat Jorman mielestä tasaisen kaupungin profiiliin mukavaa vaihtelua. Uutta pitää rakentaa myös yksityisyrittäjä Jaanan mielestä. Syntyjään suvaitsevana savolaisena hänelle kelpaa myös kuntaliitos Keravan ja Tuusulan kanssa. #Kuntarundi-sarjan toimittajina Tiina von Martens ja Sannika Michelsson. Osa 12/26

 • “Jokelan ja Kellokosken alueet ovat jääneet Tuusulassa lapsipuolen asemaan“ sanoo Jokelassa asuva Tuula. Aktiivisena ihmisenä hän antaa ruusuja Tuusulan kulttuuritarjonnalle, varsinkin kun Järvenpää ja Hyvinkää täydentävät sitä oivallisesti. Työtöntä Esaa “politiikka ei kiinnosta pätkääkään”, mutta Kellokosken sairaalan lakkauttaminen on huono juttu, koska se tietää lisää työttömiä. Reijo asuu Hyrylässä ja nauttii pienen paikkakunnan luonteesta “Täällä voi pankinjohtajan kanssa asioita sopia vaikka jumppasalissa, ei tarvitse aikoja erikseen varata”. #Kuntarundi-sarjan toimittavat Tiina von Martens ja Sannika Michelsson. Osa 11/26.

 • Oletko paikkakunnalta? “Valitettavasti”, vastaa Jorma. Kirkkonummelainen mies ei moiti kotikuntaansa, mutta 30 vuotta samoissa maisemissa saa kaipaamaan vaihtelua. Kotkasta Kirkkonummelle muuttanut Petja peräänkuuluttaa mahdollisuuksia “muillekin yrittäjille kuin isoille kauppaketjuille” ja Ann-Christinen toivelistalla on aikuisten tanssipaikka - “sellaista täällä ei ole ollut varmaan kymmeneen vuoteen”. #Kuntarundi-kiertueella ovat toimittajat Tiina von Martens ja Sannika Michelsson. Osa 8/26.

 • “Täällä on kaikki mitä tarvitaan, ei liikaa eikä liian vähän”. Näin luonnehtii kotikaupunkiaan Vantaalta Hyvinkäälle muuttanut Merja. Kauppakeskus Willa on parantanut palveluita huomattavasti, mutta nyt verkkokauppaa pyörittävä yrittäjänainen on huolissaan pienyrittäjistä “kivijalkayrittäjät on kyllä aika kovilla”. Parikymppinen Lari asuu vielä lapsuudenkodissaan, tekee töitä kaupungilla ja uskoo hankkivansa myös ensimmäisen oman asunnon Hyvinkäältä. #Kuntarundi-kiertueella pitkin Uuttamaata kulkevat Tiina von Martens ja Sannika Michelsson. Osa 10/26.

 • Mona Moisala sai 18-vuotiaana lukiolaisena lievän aivoinfarktin. Tämä muutti nuoren abin arvomaailmaa: syntyi tarve tehdä mielenkiintoista ja merkityksellistä työtä. Hän ajautui lukemaan kognitiotiedettä yliopistoon ja päätyi sitä kautta aivotutkijaksi.
  Moisala kävi Radio Suomen Helsingin aamun vieraana kaksi päivää ennen tohtoriväitöstilaisuuttaan. Väitöstyön aiheet ovat erityisen ajankohtaisia jatkuvasti lisääntyvän teknologian sävyttämässä yhteiskunnassamme: Miten aivot käsittelevät monta asiaa samanaikaisesti? Miten teknologian käyttötavat vaikuttavat nuorten aivojen toimintaan?
  Toimittajana Vesa Marttinen, juontajana studiossa Riikka Porttila.

 • “En tarvitse omaa autoa muuhun kuin mökille menemiseen” kehuu Kalevi kotikuntansa palveluita. Hän on asunut Nummelassa 30 vuotta ja muuttanut vastikään rivitalosta kerrostaloon eläkepäiviä viettämään. Nuori vanhempainvapaalla oleva perheenäiti arvostaa Vihdin rauhallista ja turvallista asuinympäristöä, mutta kritisoi kunnan päätöstä poistaa kotihoidontuesta kuntalisä. #Kuntarundi-sarjan toimittajina Tiina von Martens ja Sannika Michelsson. Osa 5/26.

 • Anneli perheineen muutti Klaukkalaan yli 40 vuotta sitten, koska “tänne luvattiin rakentaa junarata “. Ei ole vielä rakennettu, mutta Anneli on pysynyt kotikunnalleen uskollisena ilman sitäkin. Nyt toivelistan ykkösenä on Klaukkalan ohikulkutie, joka helpottaisi kasvavan kaupungin pahaksi äityneitä liikenneruuhkia. Sitä odottaa myös kauppakeskuksen parkkipaikalla tavattu nuori isä Kaapo, joka on huolissaan pienten lasten turvallisuudesta. #Kuntarundi-sarjan toimittajina Tiina von Martens ja Sannika Michelsson. Osa 9/26.

 • Siuntiolaisten toiveet palveluiden parantamisesta ovat varsin kohtuullisia “Kauppoja saisi olla toinen, niin tulisi enemmän kilpailua“ sanoo taksimies Tom. Rafun mielestä Pikkalan vaarallinen risteys pitäisi hoitaa pikimmiten kuntoon “ei tarvitse odottaa sitä ensimmäistä kuolonuhria” ja hoitovapaalla olevaa Mirjaa huolettaa homeessa oleva koulu. #Kuntarundi-sarjan toimittavat Tiina von Martens ja Sannika Michelsson. Osa 7/26.

 • Ruotsinkielisessä Inkoossa saa hetken etsiä, ennen kuin tapaa suomenkielisiä kuntalaisia. Kari muutti Kirkkonummelta merelliseen Inkooseen kaksi vuotta sitten “kalastelemaan” ja hänen mielestään rannikkokunnan kannattaisi panostaa enemmänkin satamatoimintaan ja turismiin. Ruotsinkielinen Linda haluaisi Inkooseen kaksikielisiä kouluja, sillä “kyllä mun lapsillakin on tosi vaikeeta sen suomenkielen kanssa” ja koko ikänsä Inkoossa asunut rouva toivoo uudelta valtuustolta parempia päätöksiä liikenneasioissa: “Junajutut pitäisi kyllä ajatella uudestaan!“ #Kuntarundi-sarjan toimittavat Tiina von Martens ja Sannika Michelsson. Osa 6/26.

 • Helsingissä virtaa kolmisenkymmentä kaupunkipuroa. Koillis-Helsingissä noin kuuden kilometrin matkalla virtaava Longinoja on yksi merkittävimmistä.
  Longinoja on poikkeuksellinen tapaus myös siinä mielessä, että vaatimattomalla purolla on Facebookissa parituhatta fania ja lisäksi kattavat nettisivut (www.longinoja.fi).
  Radio Suomen Helsingin aamun reportteri Vesa Marttinen kävi tutustumassa Longinojaan puroaktiivi Juha Salosen opastuksella.
  Studiossa juontajana Riikka Porttila. Kuva: Toni Randén.

 • Mirkun kokemuksen mukaan Lohjalla minkään ei tarvitse muuttua. Paitsi ehkä asenteen. Asioihin voisi Mirkun mielestä suhtautua myönteisemmin. #Kuntarundi-kierroksella kaupungin torilla tavattu Erika taas harmittelee alueen työllisyystilannetta, mies kun joutuu käymään ulkomailla asti töissä. Lasse puolestaan kaipaa keskustaan vähemmän betonimöhkäleitä ja enemmän palveluita. Toimittajina Tiina von Martens ja Sannika Michelsson. Osa 4/26.

 • “Minä en täältä lähe!” toteaa koko ikänsä Karkkilassa asunut Anu #kuntarundi-sarjassa. Pala keskustan harjua saattaa kuitenkin lähteä, riippuen siitä mihin lopputulokseen “hurjassa harjupolemiikissa” päädytään. Tapaamme myös taksimies Jarin, joka on huolestuneena seurannut kyytien, ravintoloiden ja menojen vähenemistä. Toimittajina Tiina von Martens ja Sannika Michelsson. Osa 3/26.

Ei tulossa olevia jaksoja

Klipit

 • Suomen Lelumuseo Hevosenkengässä pääsee ihastelemaan tästä viikosta eteenpäin vanhoja neuvostoajan leikkikaluja. "Miška ja minä - Leikkikaluaarteita itänaapurista" -näyttelyn suunnittelijan sekä museojohtaja Johanna Rassin kanssa Muksista eli Tseburashkaa lähti etsimään aamureportteri Vera Zotow.

 • Valtakunnallista Kellojen päivää vietetään ensimmäistä kertaa lauantaina 29.3. Se, että siirrämme kelloja tarkoittaa sitä, että manipuloimme aikaa, mutta mitä aika oikeastaan on? Aamureportteri Vera Zotow sai aamukahviseurakseen Kelloseppäliiton puheenjohtaja Joona Vuorenpään.

 • Huippukokki Henri Alen oli vieraana Ylen aikaisen aamussa ja hän sanoi, että lähi kuukausina Helsingin keskustaan on tulossa noin 1500 asiakaspaikkaa lisää. Kun kysyimme häneltä, tarkoittaako tämä sitä, että lama on ravintooiden osalta ohi, hän totesi, että ei, vaan se tarkoittaa sitä, että keskustan ravintoloiden pudotuspelit alkavat nyt. Aamureportteri Vera Zotow kysyi asiaa kahdelta Helsingin ravintola-alan osaajalta.

 • Tuovi Nöjdillä on monen vuosikymmenen kokemus palstaviljelystä. Ylen aikaisen aamureportteri ja laiska rikkaruohojenkitkijä Vera Zotow pääsi oppiin Tuovi Nöjdin palstalle Kumpulan Siirtolapuutarhaan.

 • Sosiaalialan ammattilaiset havaitsevat yhteiskunnan epäkohdat ensimmäisenä työssään. Työntekijöitä kannustetaan erityisesti sosiaalityön päivänä käymään keskustelua työpaikoilla ja julkisuudessa siitä, kuinka sosiaalialan työllä voidaan ratkaista ja lievittää yhteiskunnallisia ongelmia. Ylen aikaisen aamureportteri Vera Zotow vietti kansainvälistä sosiaalityön päivää Vanhan Viertotien asumisyksikössä sosiaaliohjaaja Mirka Hailin kanssa 18.3.

 • Ylen aikaisen aamun Riikka Porttilaa ja Vera Zotowia kävi piristämässä 13.3.2014 iki-ihana Maarit Hurmerinta.

 • Viime syksyllä lopettaneiden Kotijääteloautojen jalanjäljissä kaduille rullaavat nyt täysin suomalaisomistuksessa olevat Jätskiautot uudella ilmeellä, uudella valikoimalla ja tietenkin uudella melodialla.

 • Miksi pohjoismaalaiset puhuvat yhä useammin keskenään englantia, kun yhteisiä kieliäkin varmasti olisi? Pohjoismaaalaisen kulttuuripisteen kielikahvilassa pääsee herättelemään vanhaa kielitaitoa taikka sitten opettelemaan uutta. Aamureportteri Vera Zotow kävi haastattelemassa kielikahvilan järjestäjiä.

 • Arabian peruskoulussa joustetaan perusopetuksessa JOPO-toimintamallin avulla. Aamureportteri Vera Zotow tapasi Arabian JOPO-luokkien opettajia ja oppilaita.

 • Lasten asiantuntijaryhmässä vantaalaiset lapset otetaan mukaan päätöksentekoon. Vantaan Jokivarren koululla asiantuntijasisaruksia Ellaa ja Almaa sekä Projektipäällikkö Pia Tasankoa haastatteli aamureportterimme Vera Zotow.

 • Kaupungin graffiti- ja katutaideseinille tuntuu olevan tunkua. Nyt helsinkiläiset ovat saaneet uuden liikuteltavan maalausalustan, jota voi seurata GPS-paikannuksen avulla. Uutta katutaidevaunua Ylen aikaisen aamureportteri Vera Zotowille esitteli Nuorisoasiainkeskuksen katutaidetoimisto Supaflyn vastaava tuottaja Antti Salminen.

 • Tammikuun lopun pakkasaamuna kahdeksassa pääkaupunkiseudun yläkoulussa seiskaluokkalaiset söivät aamupalan yhdessä vanhempiensa kanssa.
  Kyseessä oli Yllätetään yhteiskunta -ryhmän tempaus "Päivän tärkein ateria". Sen tavoitteena oli luoda hyviä hetkiä vanhempien ja lasten yhdessä oloon ja ehkä vielä enemmän saada heissä aikaan oivallus yhteisen ajan tärkeydestä. Pitäjänmäen peruskoulun aamupalalla olijoita tapasi Ari Tuhkanen.

Kuuntele myös

  Muualla Yle.fi:ssä