Radio Suomi Kuopio

Sarjakuvateos Otsonipäiväkirjat yhdistää tieteen ja taiteen

 • 6 min
 • toistaiseksi

Ilmatieteenlaitoksella työskentelevä erikoistutkija Tero Mielonen ja sarjakuvapiirtäjä Pentti Otsamo ovat yhdistäneet tieteen ja taiteen sarjakuvateokseksi. Teos Otsonipäiväkirjat tekee tutuksi ilmakehän kaukokartoittamisen periaatteita ja hyödyntämiskohteita tutkija Paavon näkökulmasta.
Heidi Törnroos haastattelee.

Lähetykset

 • pe 26.8.2016 16.05 • Yle Areena

Jaksot

 • Jääkiekko-ottelut ovat kokonaisuutena melkoinen oma shownsa. Tärkein on tietysti itse peli, mutta yleisöä varten tarvitaan paljon muutakin viihdyttäviä elementtejä kuten valoja ja savuja, musiikkia ja tanssia. Showtanssiryhmä Wibes Dancers on siivittänyt KalPan pelejä ja hallin tunnelmaa kahtena kautena. Tarkkakatseiset katsojat olette varmasti havainneet pelitauoilla Mustanverkoston fanikatsomon edessä lavan, jossa tanssijat esiintyvät. Kritiikkiä on kuulunut, että miksi tanssijat eivät näy paremmin katsomojen käytävillä, mutta siihen on ihan selkeä syy, kertoo tanssiryhmästä Vuokko Lappalainen. Toimittajana on Varpu Mäntymäki.

 • Kuopiolainen yrittäjä Riitta Laitinen on ommellut yötä päivää KalPan fanituotteita. Puserot ja huivit menee nyt kuin kuumille kiville. Toimittaja Varpu Mäntymäki pistäytyi ompelimossa.

 • Lampaanlihan kulutus ja tuotanto ovat kasvussa. Kotimaista karitsaa on entistä paremmin tarjolla.
  Suurin osa lihasta myydään suoraan tiloilta mutta karitsanlihaa on alkanut saada myös melko hyvin kaupoista, kertoo lampuri Annaelina Kotilainen Lapinlahdelta. Ylä-Savossa toimii kuusi suoramyyntitilaa, ja lampaanlihaa on aina jollakin tarjolla joko tuoreena tai pakastimesta ympäri vuoden. Pääsiäissesonki on takana ja emäntä Annaelina Kotilaisella on aikaa pyöräyttää tarjolle lampaanlihapyörykät. Toimittajana on Varpu Mäntymäki.

 • Kuopio tanssii ja soi -festivaalin taiteellinen johtaja kävi Radio Suomen iltapäivälähetyksen vieraana. Uotinen kertoi mm. ensi kesän ohjelmistosta, Hulahula-ohjelmasta ja myös Tanssii tähtien kanssa -ohjelman kuulumisia. Toimittaja on Marianne Mattila.

 • Tavaratalo Carlsonin pukeutumisneuvoja Elina Kärkkäinen kertoo Radio Suomen Kuopion iltapäivässä kevään muodista ja pukeutumisen trendeistä. Naisten kevään juhlamuodissa korostuu sekä hempeät värit että voimakkaat värit ja kuviot. Miesten kohdalla muotia on edelleen sininen puku. Arkipukeutujan kannattaa unohtaa mustaan piiloutuminen. Asiakkaat ovatkin kyllästyneitä tummiin väreihin pitkän talven jälkeen. Toimittaja on Marianne Mattila.

 • Kuopion Muotoiluakatemia, Kalevalan koulun valmistavan luokan maahanmuuttajanuoret ja Haapaniemen alakoulun oppilaat sekä joukko huippuasiantuntijoita ovat suunnitelleet Kuopion Palloseuran kotistadionille KuPS-fanialueen. Fanialueen tavoitteena on saada uusia katsojia nauttimaan ottelutapahtuman tunnelmasta. Aluetta ja sen toimintoja on suunniteltu eri katsojaryhmien näkökulmasta. Hankkeen nimi on Pallo haltuun. Toimittaja Marjo Linnasalmi haastattelee hankkeen projektipäällikkö Jarkko Tirrosta, muotoilija Anna Räisästä sekä suunnitteluun osallistuneita lapsia, Neaa, Pinjaa ja Amia.

 • Mämmi jakaa usein suomalaisten mielipiteet. Entä, jos mämmin päivittäisi vuoteen 2017 ja tekisi siitä jotakin uutta? Pääsiäispöydässä voisi sopia vaikka mämmidrinkki! Yle Kuopion mämmidrinkkihaasteeseen vastasi kolme kuopiolaista baarityöntekijää: Ravintola Panzan osakas Joona Mäkäräinen, Ravintola Intron baarimestari Anssi Hytönen sekä Passion Clubin ravintolapäällikkö Anssi Leskinen. Mämmidrinkkihaasteen tuloksena syntyivät uudet mämmidrinkit "Mässymämmi", "Mämmi Surprise" ja "Juha Mieto". Kuuntele, kun miehet jakavat mämmidrinkkireseptinsä.

 • Radio Suomen Kuopion lähetyksen juontaja Anu Myllärinen lähti reilu vuosi sitten vuorotteluvapaalle, samaan aikaan aviomiehensä Ollin kanssa. Tie vei tuolloin Espanjan Fuengirolaan. Vuoden aikana oli aikaa ajatella tulevaisuutta ja yhdessä he päätyivätkin samaan ratkaisuun jäädä vielä Espanjaan. Anu Mylläristä haastattelee Marianne Mattila.

 • Syvälahden pajutilalla Vesannolla kevät tekee tuloaan. Pihapiirissä on runsaasti Hillevi Niirasen tekemiä pajutöitä. Tilalla on viljelty eri pajulajikkeita kohta kahdenkymmen vuoden ajan. Toimittajana on Varpu Mäntymäki.

 • Siilinjärveläisen Miia Patanan perheessä isä on lähtenyt 3,5 -vuotiaan Viljan kanssa perhekerhoon ja nelikuukautinen Aatos on herännyt juuri päiväunilta. Vaippa tuntuu kuivalta, joten Miia nostaa Aatoksen lavuaarin ylle ja vauva voi tehdä sinne pissin. Perhe toteuttaa vanhemmuudessaan lapsen tahtista ja lempeää kasvatusta. Kiintymysvanhemmuuteen liitetään usein muutamia ulkoisia toimintatapoja kuten juuri esimerkiksi vessahätäviestintä ja perhepedissä nukkuminen. Vauvan pitäminen lähellä kantoliinassa äidin touhutessa on Miialle luonnollista. Toimittajana on Varpu Mäntymäki.

 • Äitiys muuttaa naisen ja perheen elämää monella tapaa. Samalla, kun naiset tasapainoilevat arjen kanssa, mielessä on monella kuitenkin jo paluu työelämään. Miten omat työvalmiuteni säilyvät? Tähän tilanteeseen sopii hyvin Mothers in Business -äidit työelämässä - yhdistystoiminta. Ryhmässä voi tavata toisia äitejä ja saa vertaistukea mutta yhdistys järjestää paljon myös asiantuntijaluentoja ja yritysvierailuja. Mukana on reilut sata äitiä Kuopion seudulla. Paikallistoimintaa vetää Heidi Soininen. Hän on tällä hetkellä opintovapaalla VTT:stä. Jaana Hiltunen ja Laura Kalevo elävät myös pikkulapsi vaihetta. Jaana on vielä äitiyslomalla mutta Laura on jo palannut töihin. Paluu työelämään voi olla jännittävä, miten arki lähtee käyntii, miten lapsi pärjää päivähoidossa, miten entinen työyhteisö ottaa vastaan? Ensiksi Heidi kertoo arjen sujumisesta. Toimittajana on Varpu Mäntymäki.

 • Vanha Gustav Raninin oluttehtaan kellari on toiminut Kuopiossa ruokaravintolana jo 80 -luvun alusta lähtien. Ravintola joutui hetkeksi evakkoon, koska yläpuolella sijaitsevassa taloyhtiössä tehtiin remonttia. Ravintolapäällikkö Kata Shecter vakuuttaa, että hyvä kilpailu alalla pitää ajan hermolla.

Ei tulossa olevia jaksoja

Klipit

 • Kuopion pakkaspäivien yksi vetonauloista on musiikkikeskuksessa esitettävä (23.-24.1.) Pakkassirkus Usva. Siinä esiintyvät taitavat nuoret sirkuksen harrastajat Kuopion Sirkuksesta yhdessä kaupungin sinfoniaorkesterin kanssa. Toimittajana Varpu Mäntymäki.

 • Kansanedustaja Markku Rossi (kesk.) antaa huonon arvosanan hallitukselle kuluneesta syyskaudesta. Hallituspuolueen Markku Eestilä (kok.) vastaa kritiikkiin ja pyytää katsomaan asioita kauemmas. Yle Savon kansanedustajatentissä puhutaan eduskunnan hyväksymästä rakenneuudistuksesta ja kuntien valtionosuuksista sekä arvioidaan sote-uudistusta ja eduskunnan syyskautta. Toimittaja on Jukka Eskanen.

 • Toiset ovat erämiehiä ja toiset ovat enemmän kaupunkilaisia. Miten erämieheksi kasvetaan? Pohjois-Savon vuoden 2013 erämies Matti Herd kertoo tarinansa, jossa luonnosta ammennetaan monipuolisesti. Toimittajana on Jouni Pilto.

 • Ihmisen paras ystävä voi olla paitsi omistajansa silminä, myös korvina. Kuulovammaisten avuksi koulutettuja kuulokoiria ei ole vielä Suomessa kuin parikymmentä. Toimittajana on Heidi Törnroos.

 • Timo Mustakallio -laulukilpailun voittanut Miina-Liisa Värelä esiintyy perjantaina oopperagaalassa Kuopiossa. Värelä vieraili torstaina Radio Savon lähetyksessä, jossa hänelle esitettiin yllättävä toive. Toimittajana Juhani Forsman.

 • Kuopion jäämaraton alkoi keskiviikkona perinteisillä koululaisluisteluilla. Kallaveden jäällä viilettää kahden päivän aikana noin 6 000 koululaista. Luistinradalla kävi liukastelemassa toimittaja Petri Julkunen.

 • Lavarunouden Suomenmestaruus on taas pian jaossa. Runopuulaakin finaali käydään viikon päästä lauantaina Kuopiossa. Lavarunouden hallitseva Suomenmestari, kuopiolainen Jukka Kervinen kävi Radio Savon vieraana. Toimittajana Anu Myllärinen.

 • Jos joku ruoka on tämän kauden ruoka, niin se on hirvi. Mutta mistäs sitä hirveä saa, jos pyssy ei pysy kädessä ja mehtuuhommat ovat vieraita? No hirvenlihahuutokaupasta tietenkin. Pöytä on katettu -sarjamme tässä osassa laitoimme ensikertalaisen Kuopion Lamperilan kylälle lihaa etsimään. Asialla Petri Julkunen:

 • Kuopiossa meneillään oleva ANTI-festivaali näyttäytyi keskiviikkona hieman erilaisemmassa ympäristössä. Kuopion yliopistollisessa sairaalassa nähtiin kuoroesitys, joka ei tällä kertaa sisältänyt laulua sen perinteisimmässä merkityksessä. (Uudelleen) virittäytyvä kuoro johtajansa sanoin ilmaantui sairaalan käytäville. Vajaan tunnin kestäneen kierroksen aikana ryhmä liikkui niin neurologian kuin päivystyspoliklinikan käytävillä ja herätti ihmetystä ja ilmeistä päätellen myös ihastusta. Toimittajana on Antti Karhunen.

 • Savo tulee tutuksi Ahtisaaren presidentintekijä, lobbari, toimittaja ja kirjailija Jussi Lähteen uusimmasta romaanista nimeltä "Napit vastakkain", jossa savolainen untuvikkokansanedustaja Känsä joutuu valintansa jälkeen melkoiseen pyöritykseen Arkadianmäellä ja muuallakin. Totta vai tarua, sen selvittää kirjailijan kanssa Petri Julkunen. Ja taitaapa tarinatuokion lopussa selvitä Suomen tuleva presidenttikin.

 • Mitä kuuluu Euroopan parlamenttiin ja parlamentaarikko Riikka Mannerille Brysseliin? Varkautelainen Manner toimi aiemmin Paavo Väyrysen lehdistöavustajana. Mitä Manner ajattelee Väyrysen presidenttiehdokkuudesta? Muun muassa siitä otti selvää Kati Myöhänen.

Kuuntele myös

  Muualla Yle.fi:ssä