Politiikkaradio

Orastaako Syyriassa viimein rauha?

 • 30 min
 • toistaiseksi

Venäjän ja Yhdysvaltojen neuvottelema tulitaukosopimus Syyriassa astui voimaan maanantaina 12.6. klo 19 Suomen aikaa. Johtaako tulitaukosopimus todella Syyrian sodan rauhoittumiseen?

Entinen ulkoministeri Erkki Tuomioja (sd.) pitää Venäjän ja Yhdysvaltojen neuvotteleman tulitaukosopimuksen lähtökohtia erittäin vaikeina.

”Vaikka Syyriassa Yhdysvallat ja Venäjä olisivat sataprosenttisen samaa mieltä, niin ei heillä kummallakaan ole mitään sananvaltaa siihen mitä Isis tekee, tai monet muutkaan toimijat siellä”, sanoo Tuomioja Politiikkaradiossa.

Tuomiojan mukaan tilanne Syyriassa on kaiken kaikkiaan äärimmäisen sekava.

”Siellä on toistakymmentä, parikymmentä erilaista ryhmittymää. Osa on lännen tukemia. Sitten on tietysti yhdessä ääripäässä Isis. Sitten on tämä entinen al-Nusra, joka oli alun perin järjestö, jota Turkkikin tuki ja saattaa tukea edelleenkin. Emme me sitä ihan varmuudella tiedä”, toteaa Tuomioja.

”Siellä on Syyrian hallitus Assadin johdolla, jota Venäjä tukee ja Iran tukee selvästi. Ja sitten ovat kurdit. Turkilla on aivan oma agendansa kurdien suhteen. Kurdit ovat Syyriassakin ehkä tehokkaimpia taistelijoita Isisiä vastaan”, sanoi Tuomioja Politiikkaradiossa.

Ulkoasiainvaliokunnan jäsenen Pekka Haaviston (vihr.) mukaan Syyriassa ollaan vakavan sopimuksen kynnyksellä, äärimmäisen vaikeista asetelmista huolimatta.

”Tässä hyvä merkki on se, että Yhdysvallat ja Venäjä ovat nyt ainakin osittain samalla puolella. Ikään kuin tykit kohdistuu samaan suuntaan eli Isistä vastaan. Tietysti sellaisia arvaamattomia tekijöitä on. Isis voi muuttaa kokonaan toimintatapaansa, tai yrittää muuttaa sitä enemmän terroristityyppiseksi organisaatioksi, kohdistaa Euroopassa tai Yhdysvalloissa uusia iskuja”, sanoo Haavisto.

”Tilanne voi totta kai muuttua sekavammaksi, mutta kyllähän tämä on hyvä uutinen tavallisten syyrialaisten kannalta, että nyt ollaan vakavan sopimuksen kynnyksellä.”

Tapio Pajunen / Politiikkaradio

Lähetykset

 • ke 14.9.2016 12.29 • Yle Puhe

Jaksot

 • Kristillisdemokraattien puheenjohtaja Sari Essayah sanoo Politiikkaradion kuntavaalitentissä, että Suomi on luovuttamassa maahanmuuttopolitiikassaan vallan Brysselille. Tämä johtuu Essayahin mukaan siitä, että Sipilän hallitus olisi hyväksynyt EU:n pakolaiskiintiövelvoitteet. Kuntavaaliliitto Paavo Väyrysen / Terve Helsinki -liikkeen kanssa on Essayahin mielestä hyvä tapa tehdä yhteistyötä. Mutta miksi?

  Entä kuinka Essayah perustelee sen, että edellisessä eduskuntavaaliohjelmassaan Kristillisdemokraatit ajoi kovaa talouden kuripolitiikkaa ja sopeuttamista, mutta nyt kuntavaaliohjelmassaan puolue lupaa lähes kaikille hyvää.

  Tentaattoreina ovat Sakari Sirkkanen ja Tapio Pajunen.

 • SDP.n puheenjohtaja Antti Rinne vastustaa jyrkästi hallituksen sote-suunnitelmia Politiikkaradion kuntavaalitentissä. Rinteen mukaan hallituksen pakkoyhtiöittäminen ja laaja valinnanvapaus joutavat remonttiin. Rinteen mukaan SDP haluaa pitää julkisen sektorin "kuskin paikalla". Siksi SDP:n aluekuntamallissa sote-palveluiden järjestäminen ja tuottaminen pidetään samoissa käsissä.

  Silti kunnat eivät ole demarimallissakaan entisellä tavalla mukana, vakuuttaa Rinne: "Ne ovat mukana silloin, kun aluekunta arvioi, että kunta pystyy järjestämislain mukaan täyttämään velvollisuutensa".

  Tentaattoreina ovat Tapio Pajunen ja Sakari Sirkkanen.

 • Pääministeri Juha Sipilä (kesk.) kommentoi Politiikkaradion kuntavaalitentissä, että sosiaali- ja terveyspalvelu-uudistuksen eli soten aikatauluttamista harkitaan nyt hallituksessa. "Kriittistä palautetta tulee, mutta joskus nämä uudistukset pitää tehdä", sanoo Sipilä.

  Soteen mahdollisesti tehtävistä viilauksista kerrotaan ensi viikolla. Pääministerin mukaan keskeinen sote-palveluiden yksityistämisen laajentamisen peruste on hoitojonojen purkaminen, jolla lyhennetään hoitoonpääsyä. Kuntavaalikentillä äänestäjiä on arskarruttanut kysymys siitä, millä mekanismilla Suomen poliittisen historian suurimmassa rakenneuudistuksessa tullaan saavuttamaan säästöjä suhteessa nykymalliin.

  Tentaattoreina ovat Tapio Pajunen ja Sakari Sirkkanen.

 • Perussuomalaisten puheenjohtaja, ulkoministeri Timo Soini (ps.) sanoo Politiikkaradion kuntavaalitentissä, että yksityisten sote-yritysten kermankuorinta pitää estää. Kermankuorinnalla viitataan siihen, että yksityiset sote-yritykset valikoisivat itselleen suotuisia asiakkaita sote-markkinoilta ja sysäisivät vaikeampia potilaita julkiselle sektorille.

  Soini edelleen myöntää, että jos soten lausuntokierroksella saadaan perusteltua kritiikkiä, kritiikki tulee ottaa uudistuksessa huomioon. Keskeiseksi soten ongelmakohdaksi Soini nostaa kansalaisten yhdenvertaisuuden valinnanvapauden laajentuessa. Soini myös vihjaa, että uudistuksen porrastaminen voi tulla kyseeseen esimerkiksi palveluiden avaamisessa yksityisille ja kolmannen sektorin toimijoille.

  Tentaattoreina ovat Tapio Pajunen ja Sakari Sirkkanen.

 • "Arjesta se alkaa", väittää Perussuomalaisten kuntavaaliohjelma. "Yhdessä rakennamme paremman huomisen", ehdottavat Vihreät. Sen sijaan RKP haluaa olla "Lähellä Sinua". Miksi perussuomalaiset ripottelevat maahanmuuttokysymyksiä kaikkialle? Miksi vihreille kotouttaminen on meistä kiinni? Miksi RKP korostaa yhtä kieltä ylitse muiden?

  Toisessa Puheet päreiksi -kuntavaaliohjelmapuntarissa ruoditaan perussuomalaisten, vihreiden ja RKP:n kuntavaaliohjelmia.

  Suomen kielen dosentti Vesa Heikkinen ja toimittaja Tapio Pajunen puivat politiikan kielen ajankohtaisuuksia. Puheet päreiksi -ohjelmaa esitetään Politiikkaradiossa joka toinen perjantai.

 • Kuntavaalit ovat ovella ja media tarjoilee jälleen vaalitenttejä ja -keskusteluja laajalla kattauksella. Millainen on suomalaisen poliittisen väittelyn ja retoriikan taso? Miksi puheenjohtajien rooli korostuu politiikassa nykyään? Ovatko median ja politiikan yhteenotot lisääntyneet ja jos miksi? Sakari Sirkkasen haastateltavana on puheviestinnän professori Pekka Isotalus Tampereen yliopisto.

 • Pääministeri Juha Sipilä (kesk.) matkustaa Rooman sopimuksen 60-vuotishuippukokoukseen. Käsillä on suurin muutos sitten EU:n perustamisen ja Suomen EU:n jäseneksi liittymisen: brexit-neuvottelut ja mahdollisuus Saksan ja Ranskan johdolla tapahtuvaan kahden nopeuden Eurooppaan, jossa maat jakautuvat ydinmaihin ja ulkokehän maihin.

  Entinen pääministeri Paavo Lipponen (sd.) varoittaa hallitusta jättäytymästä kakkoskehälle Itä-Euroopan maiden kanssa. Pääministeri Sipilän mukaan Suomen linja on "realistinen keskitien linja". Lipposen mukaan Suomelle on nykyisessä kriisissä entistäkin tärkeämpää pysyä lähellä Saksaa, Sipilän linjassa korostuu yhtenäisyys.

  Mikä on Suomen linja brexitin jälkeisessä Euroopassa?

  Vieraina ovat suuren valiokunnan puheenjohtaja Anne-Mari Virolainen (kok.) ja varapuheenjohtaja Tytti Tuppurainen (sd.).

  Toimittajana on Tapio Pajunen.

 • Eduskunnassa käsittelyssä olevassa kansalaisaloitteessa vaaditaan nollatuntisopimusten kieltämistä lailla. Pitäisikö aloite hyväksyä? Vai pitäisikö koko työaikalaki päivittää digiaikaan?

  Vieraina ovat Anna Kontula (vas.) ja Juhana Vartiainen (kok.) eduskunnan työelämä- ja tasa-arvovaliokunnasta.

  Toimittajana on Tapio Pajunen.

 • Angela Merkel tapasi perjantaina Donald Trumpin. Millainen kädenpuristuksen maku tapaamisesta jäi? Samoihin aikoihin G20-valtiovarainministerit olivat koolla Baden-Badenissa Saksassa ja Yhdysvaltojen ulkoministeri Rex Tillersson teki kiertueen, joka alkoi Japanista ja Etelä-Koreasta ja päättyi Kiinaan. Millainen kokonaiskuva piirtyy Trumpin ulko- ja turvallisuuspolitiikan linjoista, kaikki nämä huomioon ottaen? Politiikkaradion jatkoilla käsitellään Trumpin budjettia, joka tulee kongressin käsittelyyn torstaina sekä myös velkakattoa ja sisäpolitiikan ideologisia asetelmia. Sakari Sirkkasen vieraina ovat tutkijat Ville Sinkkonen Ulkopoliittisesta instituutista ja Antti Ronkainen Helsingin yliopistosta.

 • Kotimaan politiikan viikon kuumin spotti on suuntautunut Perussuomalaisten puheenjohtajakisaan. Päävastustajat ovat Sampo Terho ja Jussi Halla-aho. Millaisissa peliasetelmissa mennään? Kuntavaalit ovat ovella. Lopuksi muutamia pointteja siihen, millaisissa asetelmissa vaaleissa ollaan. Sakari Sirkkasen studiovieraina ovat politiikan toimittajat Timo Seppänen Yleltä ja Tuomo Lappalainen Suomen Kuvalehdestä.

 • Geert Wildersin Vapauspuolue ei jytkäyttänytkään Hollannin eilisissä parlamenttivaaleissa. Puolue tosin lisäsi parlamenttipaikkojaan. Vaalien suurin suhteellinen voittaja oli vasemmisto-vihreä GroenLinks. Vaalien voittajiin lukeutuivat myös oikeanlaidan oikeistopuolue CDA ja liberaalipuolue D66. Pääministeri Rutten puolue puolestaan sai, vaikka paikkoja huomattavasti menettikin, sittenkin torjuntavoiton eli paremman tuloksen kuin mitä gallupit antoivat ymmärtää. Vaalien suurin häviäjä oli työväenpuolue PvdA, joka kärsi historiallisen vaalitappion. Mistä Hollannin vaalitulos kertoo ja millainen dominoefekti vaaleista on luvassa Ranskan presidentinvaaleihin? Turkin ja EU:n kiristyneet välit ovat isoilla otsikoissa. Mitä pitäisi tehdä? Lopettaa jäädytetyt jäsenyysneuvottelut kokonaan vai yrittää neuvotteluteitse aikaansaada jonkinlaista ratkaisua? Euroopparadion aluksi keskustellaan Jussi Halla-ahon mukaanlähdöstä Perussuomalaisten pj-kisaan. Pirkko Ruohonen-Lerner (ps) ei poissulje mukaanlähtöään kisoihin. Sakari Sirkkasen muut europarlamentaarikkovieraat ovat Sirpa Pietikäinen (kok) ja Merja Kyllönen (vas).

 • Internetin tiedonsiirtoprotokollat kehitettiin Yhdysvaltain armeijan aseeksi Neuvostoliittoa vastaan. Nyt samat protokollat näyttävät jälleen olevan valjastettu hyökkäystarkoituksiin. Elämmekö keskellä kybermaailman uutta kylmää sotaa ja uhkaako se yhteiskuntamme perusrakenteita?

  Studiovieraina ovat Aalto yliopiston professori ja sotatieteiden tohtori Jarno Limnell, kyberturvallisuuden professori Martti Lehto Jyväskylän yliopistosta, sekä Kyberturvallisuuskeskuksen johtaja Jarkko Saarimäki. Puhelimessa on kyberturvallisuustutkija Mirva Salminen Lapin yliopistosta. Toimittajana on Tapio Pajunen.

  Politiikkaradio Extra syventyy ja perehtyy politiikan ilmiöihin ja yhteiskunnan syvävirtoihin. Äänessä politiikan toimijat, tarkkailijat ja ajattelijat.

Klipit

 • Yhdysvaltain presidenttikandidaatit Hillary Clinton ja Donald Trump kohtasivat toisensa ensimmäistä kertaa suorassa tv-väittelyssä. Debatin jälkikäteisarvioissa Clinton arvioitiin selkeäksi voittajaksi: Clinton osasi asiat, oli valmistautunut.

  Trump sen sijaan on poliitikkona pikemminkin katutappelija: arvaamaton persoona, joka haastaa piittaamatta käytöstavoista tai faktoista. Väittely Clintoninkin kanssa muistutti Trumpin osalta enemmän tosi-tv sirkusta kuin poliittista debattia.

  Mitä äärimmilleen viritetty ja paineistettu tv-debatti poliitikoista puristaa esiin? Mikä ratkaisee, jos sanoilla ja faktoilla ei ole merkitystä?

  Kuva: EPA/Andrew Gombert

 • Mitä VATTin ylijohtaja Juhana Vartiainen oikein tarkoittaa puhuessaan työn tarjonnasta? Millainen on Vartiasien lista, jolla Suomen taloutta saataisiin uuteen nousuun? Vartiainen on Sakari Sirkkasen haastateltavana.

 • Leikola&Lähde-kirjamessulähetyksen vieraana oli politiikan tutkija Anu Kantola, joka kertoo skandaaleista suomalaisessa politiikasta, ja vastaa siihen, missä luuraavat vaalikirjat. Vakiomiehityksenä Markus Leikola, Jussi Lähde ja Sakari Sirkkanen.

 • Leikola&Lähde-kirjamessulähetyksen vieraana oli historioitsija Timo J. Tuikka, joka kertoo muun muassa maan tavasta, ja siitä, millainen hyvä veli -verkosto presidentti Kekkosen ympärille rakentui. Vakiomiehityksenä Markus Leikola, Jussi Lähde ja Sakari Sirkkanen.

 • Leikola&Lähde-kirjamessulähetyksen vieraana oli kirjallisuustaivaan supertähti Sofi Oksanen, jonka kanssa puhuttiin muun muassa vallanvaihdoksista ja vallankumouksista. Vakiomiehityksenä Markus Leikola, Jussi Lähde ja Sakari Sirkkanen.

 • Kansanedustaja Mikko Alatalon mukaan Suomen ei pidä lisätä takausvastuitaan Euroopan rahoitusvakausvälineessä. Alatalon mielestä Kreikan olisi pitänyt tehdä tarvittavat valtiotalouden leikkaukset viimeistään viime keväänä. Koska näin ei ole tapahtunut, Kreikan tukipakettia ei pidä enää kasvattaa, vaan aika on kypsä Kreikan hallitulle velkajärjestelylle. Päivän kansanedustajaa Mikko Alataloa haastattelee Tapio Pajunen.

 • Päivän kansanedustajana on RKP:n Thomas Blomqvist. Sakari Sirkkanen haastattelee.

 • Politiikkaradion perjantain talkshown vieraana on Finanssialan keskusliiton toimitusjohtaja Piia-Noora Kauppi. Markus Leikola ja Jussi Lähde vakiojäseninä. Sakari Sirkkanen luotsaa.

 • Hallitus ajaa kuntauudistusta, kunnat ryhtyvät kapinaan ja keskustaoppositio vastaa välikysymyksellä. Politiikkaradion torstaigrillissä otetaan erä kuntapolitiikkaa. Studiossa ovat Keskustan Anu Vehviläinen, SDP Anneli Kiljunen sekä Sitran julkishallinnon kehittämisjohtaja Juha Kostiainen. Toimittajina Sakari Sirkkanen ja Tapio Pajunen.

 • Demarien ryhmäjohtaja ei lupaa, että YLEn rahoitus saadaan ratkaisua vuoden loppuun mennessä. Jouni Backman toisaalta kritisoi toista päähallituspuoluetta kokoomusta vastuunkantamattomuudesta. Sakari Sirkkanen haastattelee.

 • Päivän kansanedustaja -haastattelussa Sirkka-Liisa Anttila syyttää kuntaministeri Henna Virkkusta politikoinnista. Anttilan mukaan Suomessa ei voi tehdä kuntauudistuksen kaltaisia isoja poliittisia uudistuksia sanelemalla ja pelkällä poliittisella vallalla, vaan kuntapäättäjät on otettava aidosti mukaan keskusteluun. Virkkusen tapa toimia on Anttilan mukaan pelkkää valtapolitiikkaa. Sirkka-Liisa Anttilaa haastattelee Tapio Pajunen.

 • Politiikkaradiossa selvitetään mikä mahdollistaa henkisen väkivallan työpaikoilla ja olisiko sovittelu se avain, jolla työpaikan lukkiutuneet ihmissuhdetilanteet saataisiin avattua ja työuria pidennettyä.

  Raimo Tyykiluodon vieraana on työyhteisösovittelun tutkija Timo Pehrman.

Kuuntele myös

  Muualla Yle.fi:ssä