Morgonöppet

Grankulla tar sig an den nya läroplanen

 • 9 min
 • toistaiseksi

I Grankulla ska eleverna i den finska grundskolan få betyg från och med årskurs 5 - i den svenska skolan kommer sifferbetyget redan i årskurs 4. Sari Aarniokoski är undervisningschef för de finska skolorna i Grankulla, Annika Linder Airava är biträdande rektor här i Hagelstamska skolan.

Lähetykset

 • ma 29.8.2016 12.05 • Yle Areena

Jaksot

 • Nyårsafton 1980. Snön glimmar vit på marken, himlen sprakar av färg från fyrverkerier. Vi står på en innergård i östra Helsingfors, omgiven av höghus. Johan Ekroth är sex år gammal, och blir bjuden på sprit av de äldre killarna för första gången. Här börjar en sprial som skulle ta slut först 34 år senare. Redaktör Karin Filén.

 • Vargen kommer, vargen kommer, men varför är vi så rädda för den? Och varför är det så svårt för människan att ingripa i situationer där vi ser att någon klart och tydligt behöver hjälp? Det här funderar filosofen Hannes Nykänen och barnkulturproducenten Larrie Griffis på en tisdagsmorgon i april då vintern plötsligt kom tillbaka. Ted Urho leder ord ordet.

 • För att brygga gott kaffe behöver du inte mycket. Det räcker med färska bönor, en bra mal och framförallt en ren kaffebryggare, säger Svante Hampf, VD för Kaffa roastery. Karin Filén är kaffelärling.

 • Valdebatt i Otnäs i Esbo mellan Tom Eklund (Sannf), Veronica Kalhori (SDP) och Edward Krogius (KD). Debatten leds av Ted Urho.

 • Fyra hugade kommunalvalskandidater möts en solig torsdagsmorgon i Gårdsbacka under ledning av Ted Urho. Med i diskussionen är fullmäktigeledamot, stadsstyrelsemedlem Laura Kolbe (C), suppleanten i fullmäktige Annukka Mickelsson (Saml), SDPs partisekreterare Antton Rönnholm samt den obundnde Gröna kandidaten Theo Tyrväinen.

 • Ingen studierabatt på böter för unga, tycker Jan Tarkio och Casimir Munck som bägge går första året på gymnasiet i Kyrkslätt. Ted Urho bjöd in ungdomarna till sändningen från Jorvas barnträdgård för att kommentera nyheten om att en stor del av de 15-17-åringar som har skulder i utmätning har de p.g.a. att de inte betalat sina böter för trimmade mopeder och obetald åkning i kollektivtrafiken.

 • Carl Lindgren är skådespelare i pjäsen, och intervjuas av Karin Filén.
  Foto: Ingemar Raukola

  Helsingfors Gayteater sätter upp Olitko Sinä?, Homomman Suomen historia 2.0 (“Var du?, Finlands bögigaste historia 2.0”).
  Föreställningen lyfter fram både fiktiva och verklighetsbaserade händelser och människoöden. Produktionen genomförs i samband med teaterns 10-års- och Finlands 100-årsjubiléer.

  Manus och regi: Kim Gustafsson, Musik: Salla Markkanen, Kostymer: Essi Rämä,
  På scenen: Mikko Autio, Atte Hänninen, Simo Karhula, Carl Lindgren, Salla Markkanen, Ari Murto, Jani Nummela, Georgi Petkov, Jarno Pimperi, Mikko Rantonen, Pasi Risberg och Veli Toppinen

  Produktion: Helsingin Gayteatteri HGT ry, Helsingfors Gayteater HGT rf

  Spelplan:
  Premiär på Jämställdhetens dag den 19.3.2017 kl. 19
  Tis 21.3.2017 kl. 19
  Ons 22.3.2017 kl. 19
  Tors 23.3.2017 kl. 19
  Lör 25.3 kl. 15 och kl.19
  Sön 26.3.2017 kl. 15 och kl.19
  Tisd 28.3 kl. 19:00
  Onsd 29.3.2017 kl. 19

  Spelplats: Valtimonteatteri (Aleksis Kivigatan 22, innergården)

 • Imorse hettade det till i Kyrkslätt då Ted Urho lät tre kommunalvalskandidater möta en förälder i Jorvas barnträdgård. Diskussionen handlade om både mögelskolor och nedlagda byaskolor. Så här lät det kvart i åtta imorse, då föräldern Mona-Lisa Ramsay ställde frågor till Anna Aintila (SFP), Irja Bergholm (VF) och Lennart Långström (Saml).

 • Oscar Westerholm och Jesper Baijars har grundat ett företag innan de blivit myndiga. De erbjuder service för skidåkare i Grankullabacken.

 • Yle Vega sände sin torsdagsmorgon live från Otnäs, vad vorde väl en sändning från Otnäs utan teknologorkestern Humpsvakar. Ted Urho bjöd in en kvartett, men fick över dussinet pukor och blåsinstrument.

 • Karin Filén träffar barn i Vindängens förskola i Hagalund. Bland annat spekulerar barnen om varför Västmetron inte ännu fungerar.

 • I debatten deltar Jouko Jääskeläinen (KD), Patrik Karlsson (SFP), Pirkko Kotila (VF) och Calle Träskman (Centern). Ted Urho leder ordet.

Ei tulossa olevia jaksoja

Klipit

Kuuntele myös

  Muualla Yle.fi:ssä