Hillan ja Minnan Akuutti

Hormonit rytmittävät elämää

 • 47 min
 • toistaiseksi

Tekevätkö hormonit naisen? Voiko kaiken laittaa aina hormonien syyksi? Mitä iloa ja hyötyä hormoneista on? Naisen elämästä ja hormonien vaikutuksista kertoivat Minka Rönneberg, Hanna Lenkola ja gynekologi Mervi Halttunen-Nieminen. Aiheeseen porautuvat Hilla Blomberg ja Minna Korhonen.

Lähetykset

 • su 2.10.2016 16.10 • Yle Radio Suomi Hämeenlinna

Jaksot

 • Millaista on etsiä kumppania netistä? Mikä sinkkuudessa ahdistaa? Parin etsinnän iloista ja pettymyksistä kertovat sinkkunainen Tanja, toisensa netistä löytänyt pariskunta Satu ja Juhis sekä psykologi Satu Lähteenkorva (kuvassa). Kevätmielellä ovat Minna Korhonen ja Hilla Blomberg.

 • Miten liian vähät yöunet vaikuttavat terveyteen? Miltä tuntuu, kun uni ei tule silmään? Aihetta pöyhivät uneton Virpi Kyngäs ja unitutkija Tiina Paunio Helsingin yliopistosta. Uusperheen vanhemmat ja lapset tavataan iltasadun aikaan. Miten nukkuu teini-ikäinen Niklas? Toimittajina Hilla Blomberg ja Minna Korhonen. Kuva: Shutterstock

 • 31-vuotias Satu on tällä hetkellä työtön uusperheen äiti. Tauko tarjoaa mahdollisuuden miettiä mitä työtä hän haluaa tulevaisuudessa tehdä. Uudenlaiseen elämään kuuluu myös liikunnan palauttaminen arkipäivään. Miten irtisanomisesta pääsee eteenpäin ja kuinka voi löytää vahvuutensa? Sitä pohtii urapsykologi Viveka Zetterborg-Leppänen. Paikalla ovat Hilla Blomberg ja Minna Korhonen.

 • Ärtsy suoli on ärsyttävä. Vessassa ramppaamista, ilmavaivoja, vatsakipua, väsymystä ja noloja tilanteita ihmissuhteissa. Millaista apua saa fodmap-ruokavaliosta? Mikä muu kuin ruokavalio auttaa? Neuvoja antaa ravitsemusterapeutti Leena Putkonen, joka on itsekin herkkävatsainen. Lisäksi ravitsemuasiantuntija Kati Kuisma kertoo perheiden ja lasten ruoka-asioista. Toimittajina Hilla Blomberg ja Minna Korhonen.

 • Pysytkö olemaan päivän ilman kännykkää tai nettiä? Onko shoppailusta tai rahapeleistä tullut sinulle ongelma? Addiktioista puhuvat kännykkä-ja shoppailuaddikti Inna, riippuvuuksia tutkinut Sari Castren, mindfulnesskouluttaja Leena Pennanen ja kulutustutkija Terhi-Anna Wilska. Riippuuvuksia penkoivat Hilla Blomberg ja Minna Korhonen.

 • Mitä miettii sinkku, joka kaipaa parisuhdetta ja tyytyväisyyttä itseensä? Ankara dieetti ja vaaka joutavat roskakoriin sanotaan vaakakapinassa, mistä oikein on kyse? Minkä takia kannattaa unelmoida, vaikka se höttöiseltä voi kuulostaakin. Parivaljakko Hilla Blomberg ja Minna Korhonen taas vauhdissa.
  Kuva: Shutterstock

 • Aivotutkija Minnan Huotilainen antaa hyviä neuvoja aivojen terveyden vaalimiseen. Elämme keskeyttämisen kulttuurissa ja se on aivoille työlästä. Uni on aivoille tärkeää, koska aivot tarvitsevat aikaa ja rauhaa aineenvaihduntaan ja tietojen siirtoon pitkäkestoiseen muistiin. Mutta jo nauru työntää stressiä pois, ja jo 30 sekuntia lempimusiikkia lepuuttaa aivoja. Toimittaja Hilla Blomberg.
  Kuva: Shutterstock

 • Hillan ja Minnan Akuutissa kannustetaan löytämään oma tapa viettää joulu. Joulun vietto saattaa olla ahdistavaa: se voi olla täynnä suorittamista, yksinäisyyttä ja pahaa mieltä. Mutta sen ei tarvitse olla sitä. Yksinäiset ovat perhe, he viettävät tahoillaan joulua, mutta jakavat samat ajatukset ja mietteet. Ohjelmassa annetaan neuvoja kuinka välttää joulun kriisit ja suhtatua jouluun rentoudella. Maija Kuokkanen kertoo joulun yksinäisyydestä ja perheterapeutti Janna Rantala perheen yhdessäolosta. Hilla Blomberg ja Minna Korhonen lukevat kuulijoiden kertomuksia erilaisista tavoista viettää joulua. Kuva: Yle/Derrick Frilund

 • Erityisesti Alzheimerin taudissa lähimuisti katoaa. Älä siis jankuta, ei hän muista, sanoo kouluttaja Taina Semi. Sen sijaan läheisesi tarvitsee turvallisuutta - laula hänelle vaikka tuttuja lauluja. Muistisairas aistii herkästi tunteita ja tunnelmia, joten mukavat muistot luovat hänelle turvaa. Hermostumisen sijaan ruoki hänen inhimillisyyttään. Toimittaja Hilla Blomberg.

  Haastattelu alkaa Tuula Rajavaaran ja hänen Alzheimeria sairastavan äitinsä välisellä puhelulla.

  Otteet ovat Hillan ja Minnan Akuutti -ohjelmasta: Muistin huoltoa ja neuvoja muistisairaan kohtaamiseen.

 • Aivotutkija Minna Huotilainen kertoo miten stressi vaikuttaa aivoihin ja millaisia keinoja on stressin purkuun, jotta aivot pääsisivät palautumaan. Liikunta on ylipäätään hyvää ja niinkin yksinkertainen asia kuin kävely auttaa purkamaan stressiä. Kävelyliike nimittäin suuntaa mielen eteenpäin, ja irrottaa ajatukset tämänhetkisistä huolista. Toimittaja Minna Korhonen.

 • Millaista huoltoa kroppa tarvitsee liikunnan lisäksi? Kiinnostaisiko syvävenyttely, hieronta tai infrapunasauna? Tietämystään jakavat fysioterapeutti, venyttely-ja pilatesohjaaja Tuula Schoultz ja räätälöityjä hierontamenetelmiä kehitellyt Tuija Räisänen. Oppia ottavat Hilla Blomberg ja Minna Korhonen.

 • Miten voisi opetella rakentavaa kanssakäymistä? Bisnesmaailmassa tähän kiinnitetään jo huomiota, mutta miten on politiikassa? Millaista on toista kunnioittava, universaali vuorovaikutus? Kokemuksiaan jakavat vuorovaikutuskouluttaja Simo Routarinne, poliitkko Pinja Nieminen ja kulttuurituottaja Oge Eneh. Oppia ottavat Hilla Blomberg ja Minna Korhonen.

Kuuntele myös

  Muualla Yle.fi:ssä