Nyländsk förmiddag

ma 29.8.2016

 • 17 min
 • toistaiseksi

Folkhälsans program i Östnyland hösten 2016
Koordinator Sheila Tackman
Nyländsk förmiddag måndagen den 29 augusti 2016
Red.: Bertel Lindell. Bisittare: Tomas Ek

Lähetykset

 • ma 29.8.2016 16.35 • Yle Areena

Jaksot

 • Utbudet av äldre småhus till salu är stort på våra mindre orter i Nyland. På många håll tar försäljningen tid och priset hålls lågt. Problemet för äldre personer som vill sälja för att köpa sig ett bekvämt boende i centrum är att lägenheterna är dyra. Vad får du för ditt gamla 50-tals hus?
  Många väntar också för länge med säljbeslutet, konstaterar fastighetsförmedlare Mosse Lindholm i Ekenäs. Ju äldre vi blir, desto svårare är det att fatta det stora flyttbeslutet.
  Redaktör Gunilla Ginström.

 • - Förmiddag i Nyland onsdagen den 26 april 2017
  - Föreståndare Roger Palmroos
  - Reporter direkt : Berra Lindell

 • Ekenäsbon Sture Nylund flyttade från villa i Billnäs till lägenhet i Ekenäs, men lyckades ändå inreda ett garage till ett eget karlarum. Här är allt skinande blankt. På väggarna hänger tavlor och skyltar och en darttavla. Och verktyg i raka rader. En blå lädersoffa inbjuder till umgänge och soffbordet har Sture byggt ovanpå två gamla äppellådor.
  Kylskåp och skivspelare hör naturligtvis också till.
  Redaktör Gunilla Ginström.

 • Svenska litteratursällskapet samlar tillsammans med Marthaförbundet in info om våra konsumtionsvanor och hur vi återbrukar, donar om och använder på nytt, satsar på begnat och så vidare. Både våra konsumtionsvanor men också inställningen till återbruk har ändrat många gånger om under årens lopp.
  Yrsa Lindqvist som är första arkivarie på Svenska litteratursällskapet har hand om projektet som pågår till 31.5.2017. Redaktör är Tiina Grönroos.

 • - Förmiddag i Nyland tisdagen den 25 april 2017
  - VD Pia Adlivankin, som nu har varit chef för Borgbacken i snart 3 år, har bland annat återinfört skyltar också på svenska
  - Nytt för i år är attraktionen "Magia"
  - Reporter i direktsändning : Bertel "Berra" Lindell

 • - Förmiddag i Nyland måndagen den 24 april 2015
  - Förutom att "Gusse" Andersson är skådespelare och långfärdsskidåkare, så är han också utbildad sjukhusclown
  - Red.: Bertel "Berra" Lindell

 • Sven Sid på nostagitripp i och med att Västnyländska ungdomsringen firar 100 år. Sven har varit aktiv inom Raseborgs sommartetare alltsedan 1973. Redaktör är Tiina Grönroos

 • Det närmar sig sommar och premiär för Okänd soldat i Harparskog. Hälften av biljetterna sålda, läktaren färdig. Producent Kerstin Karlberg ger lägesrappor. Redaktör Tiina Grönroos

 • Som bäst pågår förberedelserna för årets sommarteatrar i Svenskfinland. Men varför vill man lägga massor med tid både under våren och sommaren för att spela teater? Skådespelarna Dan Idman och Patricia Korenius förklarar hur de ser på saken. Malin Valtonen intervjuar.

 • Västnyländska ungdomsringen firar 100 år och ger ut en jubileumshistorik som författaren, historikern och journalisten Christoffer Holm har skrivit. Holm berättar om vissa milstolpar i ringens historia samt hur Raseborgs sommarteater kom till på 1960-talet. Malin Valtonen intervjuar.

 • Fortafarande kan man hitta möbler, bildäck, kylskåp, taggtråd, ja allt slag av avfall dumpat ute i naturen. Ändå ligger avfallsstationerna tätt och dessutom har avgifterna för att lämna avfall sänkts.
  Mycket avfall kan också lämnas på stationerna helt gratis.
  Informationen och attitydförändringarna går framåt, men ganska långsamt.
  Redaktör Maria Wasström.

 • En som vågar satsa i krogbranschen är krögaren Dave Huldin. Han hade hand om sommarrestaurangen Knipan i fem års tid. Han skapade populära Sippan vid Rådhustorget i Ekenäs. Han har erfarenhet från krogbranschen både i Norge och Sverige och på Åland och också på restaurangerna ute på Sverigefärjorna.
  I år, inför den stundande sommaren, slår Dave Huldin och hans sambo Ann-Sofi till med att starta upp tre krogar samtidigt. En i Ekenäs och två i Hangö. Alla tre ska ha sitt eget brand.
  På Bossa Nova Beach Club ska gästerna känna sig som en dag på stranden, men förstås med full service där i solstolen eller vid middagsbordet.
  Redaktör Gunilla Ginström.

Ei tulossa olevia jaksoja

Klipit

 • Fiskarsbon Lahja Lehtonen, 98 år, har varit sin hemby trogen hela livet. Hon jobbade för Fiskars bolaget i över 40 år och är stolt över utveclingen mot en designby. Idag bor hon i grannhuset till barndomshemmet i Hasselbacken. Lahja älskar sitt vackra Fiskars.

 • Det var kanske inte exakt det här jag hade i tankarna då jag en eftermiddag i maj åkte ut till Ahlberga i Esbo för att träffa Eero Blåfield -92 för att få en intervju om ett aktivt pensionärsliv. Eero har nämligen varit aktiv som badmintonspelare sedan 50 talet. Dessutom har han utmärkt sej som medaljbelönad simmare. För att inte tala om att Eero fortfarande kör bil.

 • Finlands Lucia 2012 Julia Hanhikoski uppträder tillsammans med Folkhälsans Luciakör. dirigent: Jannike Sandström.

Kuuntele myös

  Muualla Yle.fi:ssä