Kultakuume

Esikoispitkä nostaa ohjaajan kuninkuusluokkaan

 • 49 min
 • toistaiseksi

Esikoispitkä on aina erityinen. Vasta pitkä fiktioelokuva nostaa ohjaajan oikeiden ohjaajien kastiin, kertovat esikoispitkänsä valkokankaille saaneet Syysprinssi -leffan ohjaaja Alli Haapasalo ja Tyttö nimeltä Varpu -elokuvan ohjaaja Selma Vilhunen.

Suomalaisen samurai-elokuvan ohjaajan esikuva oli Emir Kusturica. Porilaismuusikko Mika Rättö teki aluevaltauksen ohjaamalla ja käsikirjoittamalla nykypäivän Meri-Poriin sijoittuvan samuraielokuvan. Elokuva syntyi pienellä budjetilla ja vähällä kokemuksella.

Kekri on vanha eurooppalainen sadonkorjuujuhla. Halloweenin kanssa samasta irlantilaisesta perinteestä syntynyt kekri on sittemmin jäänyt amerikkalaisen halloweenin varjoon ja vaipunut unholaan. Suomalainen talonpoikaiskulttuurisäätiö yrittää nyt elvyttää kekriperinteen.

Riikka Pulkkisen tuoreen romaanin Paras mahdollinen maailma päähenkilö Aurelia on syntynyt samana päivä kuin Berliinin muuri murtui eli noin 27 vuotta sitten. Pulkkinen on aiemmissakin kirjoissaan kirjoittanut ihmisten rajoista, mutta nyt teoksessa ovat mukana myös Euroopan isot rajat.

Kulttuurin ajankohtaisohjelman juontaa Sari Möttönen.

 

Lähetykset

 • to 20.10.2016 15.05 • Yle Radio 1

Jaksot

 • Suomalaisen jazzin kansainvälistyminen ei onnistu ilman eurooppalaisia levy-yhtiöitä. Suomen Jazzliiton toiminnanjohtaja Ami Vuorinen ja keskiviikkona alkavan April Jazzin festivaalijohtaja Matti Lappalainen kertovat kansainvälistymisen koukeroista ja suomalaisen jazzmusiikin nykytilasta.

  Roomalainen CAM Jazz –levy-yhtiö vie suomalaista jazzia Italian markkinoille. Yhtiön taiteellinen johtaja Ermanno Basso on tehnyt tunnetuksi myös nuoremman polven suomalaisjazzmuusikoita ja vastannut, Kalevi Louhivuoren, Olavi Louhivuoren ja Joona Toivasen levyjen julkaisusta.

  "Olen aina epäillyt työnteon autuutta. Paljon mukavampaa on olla tekemättä työtä. Työn orjallinen palvominen on yksi aikamme karseimpia virheitä." Näin sanoo Joutilaisuuden ylistys -kolumnissaan Juha Hurme.

  Sisällissota ei ole suomalaisille tabu mutta kuva juhlarahassa oli epätyypillinen ratkaisu. Juhlarahoihin ei ole perinteisesti nostettu vaikeita aiheita, sanoo kirjailija, Aalto-yliopiston valokuvauksen lehtori Hanna Weselius. Weselius on tarkkaillut myös sosiaaliseen median deittisovelluksiin ladattavia kuvia ja sitä, miten ihmiset niissä käyttäytyvät.

  Kulttuurin ajankohtaisohjelman juontaa Lisa Enckell.

 • Keskiviikkona alkaa Radiofestivaali, jossa palkitaan alan opiskelijoiden parhaat dokumentti-, kuunnelmasarjat, juontajat- ja uudet podcast-sarjat. Studiossa keskustelemassa ovat tapahtuman tuottaja Justus Laitinen, viime vuoden dokumenttisarjan voittaja Jukka Lääveri sekä mestarikurssin vetävä Katri Koivula.

  Karavaani 2017 -näytelmässä puhutaan kodin merkityksestä. Muusikko-näyttelijä-ohjaaja Jemina Sillanpää ohjaa sadan hengen musiikintäyteisen nykyteatteriesityksen Kansallisteatterin lavalle.

  Ruutia! -tanssifestivaalilla etsitään uusia tapoja tehdä esityksiä lapsille ja nuorille. Helsingissä 21. kerran järjestettävällä festivaalilla nähdään nähdään lapsille tehtyjä tanssiteoksia Suomesta ja ulkomailta.

  Aalto-yliopiston Koodibussi vie koodaustaitoa Afrikkaan. Bussin työpajoissa opitaan ohjelmoinnin alkeet musiikin avulla. Koulutusta on suunnattu etenkin tytöille.

  Kulttuurin ajankohtaisohjelman juontaa Janne Junttila.

 • Lauantaina marssittiin tieteen puolesta ympäri maailmaa, myös Helsingissä. Yhteensä Tiedemarssit kokosivat yhteen satojatuhansia ihmisiä.

  Nokia -radiokuunnelmassa yhtiö näyttäytyy johtajiensa kautta. 50 vuotta sitten Nokian elektroniikkajaosto oli lakkautusuhan alla oleva pikku yksikkö. Elektroniikkateollisuuden myötä Suomesta kasvoi innovaatiokeskus. Tuomas Timosen käsikirjoittamassa Nokia – Suomen suurin tarina -radiokuunnelmassa yrityksen saaga kerrotaan sen johtajien kautta Kairamosta Suriin.

  Visio ihannenaisesta ajaa bikinifitness-urheilijan äärirajoille. Kati Juuruksen dokumenttielokuva Muodonmuutoksia tarkastelee lähietäisyydeltä maailmaa, missä ulkopuolisen määrittelemä vartalo on kaiken mitta.

  Savoy-teatterissa saa ensi-iltansa lukiolaisten musikaali nimeltä Lento, joka on tositarina kuolemasta. Yli sadan Kallion ilmaisutaidon lukion opiskelijan roolit vaihtelivat puvustajista näyttelijöihin, tanssijoihin ja muusikoihin.

  Vesa Kytöoja seurasi loistokkaan uran tehneen tenori Kaludi Kaludovin mestarikurssia Bulgariassa, Mustanmeren rannalla Varnassa. Mukana oppimassa oli myös suomalaislaulajia.

  Kulttuurin ajankohtaisohjelman juontaa Niina Mäkeläinen.

 • Kontulan ostarilla puhutaan painavia sanoja ja kuunnellaan elektronista musiikkia. "Kontula Electronic" -festivaalilla spoken word -osiossa äänessä ovat mm. Rosa Likson, Katja Kettu ja Hassan Blasim muusikko Jimi Tenorin biitin tahtiin.

  Podcast on vain internetissä julkaistu radio-ohjelma. "Sivumennen" -podcastin Jonna Tapanainen ja Ylen "Pietari K kävi täällä" -podcastin tekijä Pietari Kylmälä kertovat, että kirjallisuus kiinnostaa nettikuuntelijoita.

  Eeva Soivio teki teatteria veljensä katoamisesta. Soivio oli 13-vuotias, kun hänen isoveljensä katosi risteilyllä. Traagisen illan tapahtumat käydään läpi KOM-teatterin monologissa "Mustarastas" eli kadonnut veli.

  "Loud Silents" -festivaali lahjoittaa satavuotiaalle Suomelle maan ensimmäisen elokuvan Salaviinanpolttajat. Vuoden 2017 uusintaversion ohjaa tilaustyönä Juho Kuosmanen.

  Kulttuurin ajankohtaisohjelman juontaa Vesa Kytöoja.

 • Hymyilevällä miehellä mainetta ja menestystä saavuttanut Juho Kuosmanen sai hauskan työtilauksen: mykkäelokuvafestivaali Loud Silents tilasi häneltä Suomen ensimmäisen elokuvan Salaviinanpolttajat uudelleen ohjattuna. Elokuva ei ole säilynyt, joten ohjaaja ja työryhmä saivat paljon vapautta. Lopputulos on hupaisa sekoitus vanhaa ja uutta tyyliä vieterikameralla kuvattuna. Anna Tulusto tapasi Juho Kuosmasen ja tiedusteli, onko ohjaaja kenties nostalgikko.

 • Hello World – Hei maailma, on Ars17-näyttelyn tunnuslause. Yhdeksännen kansainvälisen nykytaiteen näyttelyn teemana on digitaalinen murros. Museo täyttyy äänistä ja liikkuvasta kuvasta. Teokset käsittelevät kommunikaatiota ja haastavat katsojan osallistumaan. Näyttelyssä liikutaan virtuaalimaailmassa.

  Museoon pystytetyssä hirsimökissä on menossa performanssi, jossa pääsee keskustelemaan videon välityksellä Hollywood-näyttelijä Shia LaBeoufin ja muiden taiteilijoiden kanssa. Kiasman johtaja Leevi Haapala esittelee Kultakuumeessa omat Ars17:n suosikkiteoksensa. Nettinatiivit seitsemäsluokkalaiset arvioivat näyttelyä.

  Mitä meille tapahtuu, kun katsomme taidetta? Aiheesta ovat keskustelemassa Kiasman ensimmäinen johtaja, kansainvälisesti tunnettu taidevaikuttaja Tuula Arkio ja kuvataiteilija-taiteentutkija Mikko Ijäs. Onko katsoja tai taiteilija koskaan vapaa ajan hengestä? Miten taiteen katsojan ja taiteilijan kuva muuttuu, kun maalausten sijasta katsommekin videopelejä?

  Kulttuurin ajankohtaisohjelman juontavat  Niina Mäkeläinen ja Anna Tulusto.

 • Helsingin Vanha ylioppilastalo on rohkeuden ja idealismin kulttuurihistoriaa. Museonjohtaja emeritus ja arvostelija Asko Mäkelä toimitti kirjallisen tarinoita useiden sukupolvien tuntemasta kulttuurikeskuksesta. Vanhasta kirjassa kertoo suuri joukko taiteilijoita aina Aulikki Oksasesta, Esa-Pekka Salosen kautta Rosa Liksomiin.

  Kirsi Monnin koreografia "ActsAndAffect" käsittelee elämää väkivaltaa tulvivan mediakuvaston keskellä. Tanssin alalla 1980-luvun alkuvuosista vaikuttanut koreografi on työskennellyt viime vuodet Teatterikorkeakoulun koreografian professorina. Nyt Monni palaa koreografiksi kymmenen vuoden tauon jälkeen.

  Kultakuumeen kolumnisti Marjo Niemi antaa ohjeita, joilla pysyä turvassa, kun kohtaa taidetta.

  Kulttuurin ajankohtaisohjelman juontaa Sari Möttönen.

 • "Saunakansa" on Kekkosen, skinien, transvestiittien, keskikaljan kittaajien ja sipsikaljavegaanien eli suomalaisten tarina. Innoituksen saunasuhteen tutkimiseen valokuvaaja Jussi Puikkonen sai maastamuuttajana työskenneltyään kymmenen vuotta Amsterdamissa.

  Kabaree Kalevala ylistää suomalaista seksuaalisuutta. Oulun ylioppilasteatterin ja Kinky Carnival Burlesquen näytelmä nostaa esiin kansalliseepoksemme naishahmot. Ohjaaja Heidi Huotari loi esimerkiksi hieman toisenlaisen, kauniin ja eroottisen Louhen.

  Ona Kamu opetteli ohjelmoimaan ja perusti levy-yhtiön. Kamu halusi tehdä levyllisen suomenkielistä elektronista musiikkia ja päätti tehdä kaiken itse. Koskettimien ja sellon lisäksi levyllä soivat espressopannu ja saunan pesän puut.

  Teppo Mäkynen ja jazzin stereotypiat. Rumpali Mäkynen on yksi Suomen työllistetyimmistä jazzmuusikoista. Hän soittaa esimerkiksi Jukka Eskola Soul Triossa ja The Five Corners Quintetissa ja on myös julkaissut soololevyjä Teddy Rok Seven -nimellä. Mäkynen analysoi Kultakuumeessa jazzin ennakko-oletuksia ja stereotypioita.

  "Mammas flicka" on tositarina perheestä, jossa väkivalta on arkea. Toimittaja Jeanette Björkqvistin kirjoittama ja Cris af Enehielmin ohjaama näytelmä kertoo perheväkivallasta ja siitä, miten lapsi on lojaali vanhemmilleen pahankin keskellä.

  Kulttuurin ajankohtaisohjelman juontaa Jouko Salokorpi.

 • Argentiinan katolinen kirkko ei hyväksynyt kansankielistä messua. Ariel Ramireksen ihmisten arkeen paneutuva Misa Criolla kantaesitettiin 50 vuotta sitten Düsseldorfissa Saksassa. Miesoktetti Kamariherrat teki aikoinaan yhteistyötä messun tekijöiden kanssa ja on nyt hiljattain julkaissut uuden levyn.

  Kuvataiteilija ja taidegraafikko Anita Jensenin taide havainnoi japanilaista kulttuuria. Vaasan Kuntsin museossa on parhaillaan esillä hänen näyttelynsä Kohtalokas kauneus. Näyttely valmistui pitkän ja yllättävänkin rankan prosessin tuloksena Myllypuron Taiteilijakylässä Helsingissä.

  Maailman kuudenneksi paras naiskuoro KYN rikkoo raja-aitoja. Kuoron musiikkimaku on avara, siihen kuuluu niin klassinen, viihde, kuin jazzmusiikki. KYNin taiteellinen johtaja musiikkineuvos Kaija Viitasalo ja tuottaja Susanna Kantelinen ovat ylpeitä kuoron lahjakkaista laulajista.

  Pääsiäisenä katsotaan peiliin. Pääsiäisajan teemoja ovat kärsimys, itsetutkiskelu tai peiliin katsominen sekä valo ja toivo. Yle Kirjojen Suomen toimittajista Pietari Kylmälä on löytänyt teemoihin liittyviä kirjoja Suomen kirjallisuushistorian eri vuosilta.

  Kulttuurin ajankohtaisohjelman juontaa Lisa Enckell.

 • Suomalaista aineetonta kulttuuriperintöä halutaan Unescon listalle. Listalta löytyy tällä hetkellä niin burundilainen rumputanssi kuin turkkilainen kahvikulttuuri. Suomessa kerätään parhaillaan omia ehdotuksia Unescon listaa varten. Ehdotusten joukosta löytyvät keppihevosharrastus, räsymattojen kudonta ja virpominen.

  Arkkitehti Elissa Aallon työn merkitys avautuu. Elissa Aaltoa on vasta alettu tutkia. On selvinnyt, että hän vastasi monien miehensä Alvan Aallon suunnittelemien rakennusten loppuun saattamisesta tämän kuoleman jälkeen.

  Taidekriitikko Otso Kantokorpi sanoo edustavansa katoavaa ammattikuntaa. Kolumnissaan hän pohtii, miksi taiteesta pitää puhua.

  Kiina haluaa vaikutusvaltaa elokuvien avulla. Yle uutisten toimittaja Jussi Mankkinen kertoo kiinalaisesta elokuvateollisuudesta.

 • Bach sävelsi nykyajan tabuaiheista: kuolemasta, surusta ja syyllisyydestä. Musiikkitieteilijä Topi Linjama pohtii Kultakuumessa Johann Sebastian Bachin suurten passioiden takaa löytyvää ihmiskuvaa. Hänen mielestään Matteus-passio on hyvä tapa käsitellä henkilökohtaista surua.

  Helsingin Via Crucis -pääsiäisvaellus toteutetaan naisnäyttelijöiden voimin. Jeesusta esittää tänä vuonna näyttelijä Maria Ylipää. "Teen sellaisen Jeesuksen, joka on syrjittyjen, heikompien ja vähemmistöjen puolella", hän sanoo.

  Dekkaristi ja yrityskonsultti Thomas Eriksson luokittelee ihmiset neljän värin mukaan. Ruotsalainen Eriksson yritti ensin saada väriteoriansa perille dekkareidensa kautta. Menestyksen toi vasta elämäntapaopas "Idiootit ympärillämme".

  Kulttuurin ajankohtaisohjelman juontaa Vesa Kytöoja.

Klipit

 • François-Auguste Biard (1799-1882) oli Ranskan viimeisen kuninkaan Ludvig Filipin hovimaalari, joka kulki kuninkaan varustaman ensimmäisen tieteellisen retkikunnan mukana Lapissa vuonna 1839. Tutkimusretken oppaana toimi Lars Leevi Laestadius, tiedemies ja monikielinen kosmopoliitti. Rovaniemen taidemuseo Korundi on vihdoin saanut Biard'in ainutlaatuisia Lappi-aiheisia tauluja näyttelyynsä, joka jatkuu juhannukseen 2017. Näyttelystä kertoo museon johtaja Hilkka Liikkanen. Tapaamme myös paikallisen ranskalais-suomalaisen yhdistyksen puheenjohtajan, kunniakonsuli Marja Jalkasen. Rovaniemen ranskalaista maaliskuuta 2017 kunnioitti kapellimestari ja huilisti Patrick Gallois, joka johti Rovaniemen kamariorkesteria kahdessa konsertissa. Yleisön iloksi Gallois'n puoliso, taiteilija Tiina Osara maalasi konserttimusiikin inspiroimana suurelle kankaalle. Toimittaja Sini Sovijärvi/Yle

 • Kaija Saariahon tuorein ooppera saa Suomen ensi-iltansa vuosi Amsterdamissa olleen kantaesityksen jälkeen. Peter Sellarsin ohjaama "Only the Sound Remains" on kaksiosainen, japanilaisen no-teatterin innoittama teos. Perinteisen oopperaorkesterin sijaan teoksessa soittaa jousikvartetti Meta4 ja solisteina mm kanteletaiteilija Eija Kankaanranta. Teoksen taianomaisuus syntyy Saariaholle uusien instrumenttien eli kanteleen ja kontratenorin kautta. Toimittaja on Anna Tulusto.

 • Ranskalainen, moninkertaisesti palkittu kirjailija Paola Pigani vieraili Suomessa 7-8.4.2017. Hänen esikoisromaaninsa N'entre pas dans mon âme avec les chaussures (Ranska 2013) ilmestyi suomennoksena Älä astu sieluuni kengät jalassa. Kirjailija esitteli ranskalaisten romanien kohtalosta viime maailmansodassa kertovasta teostaan mm. Ranskan instituutissa ja Kulttuuritalolla romanien kansallispäivän kunniaksi. Kirjailijaa haastatteli Kultakuumeen lähetyksessä Sini Sovijärvi/Yle

 • Italialainen kapellimestari, pianisti, säveltäjä ja musiikkitieteilijä Adriano Bassi piti 6.4.2017 Musiikkitalon Camerata-salissa esitelmän ja konsertti-illan, jossa hän vertaili Italian ja Suomen kansallishymnien sävelkulkuja ja historiaa. Italian kulttuuri-instituutin järjestämässä tilaisuudessa esiintyi myös pianisti Janne Oksanen, jonka kanssa Adriano Bassi soitti Oksasen nelikätisesti pianolle sovittaman version Sibeliuksen Finlandiasta. Bassi tunnetaan innokkaana Sibelius-tutkijana, joka luennoi Suomessa myös Sibeliuksen juhlavuotena 2015. Maestro Adriano Bassin tapasi toimittaja Sini Sovijärvi/Yle.

 • Elokuvaohjaaja, visionääri tiedemies, nerokas keksijä, suuri sukeltaja, merten tutkija ja seikkailija, punainen pipo päässään kapteeni Jacques- Yves Cousteau oli viime vuosisadalla kansainvälinen legenda. Ranskalainen ohjaaja Jerome Salle teki yllättävän elokuvan Cousteau’n elämästä. Toimittaja Marc Helfer kävi tapaamassa elokuvantekijöitä.

  Meribiologi Harri Kuosa kävi Niina Mäkeläisen kanssa katsomassa elokuvan.

 • Armo on pientä ja kaunista, oman vajavaisuuden tunnistamista. Kultakuumeessa armon merkitystä miettivät vankilasta vapautuneet porttiteatterilaiset Pete, Hilu ja Miska, ohjaaja-dramaturgi Tuija Minkkinen ja armosta kirjan kirjoittanut elämäntapavalmentaja Taru Hallikainen. Toimittajana Lisa Enckell.

 • Keppihevonen on perinteisesti lasten leikkikalu, mutta Suomessa on tuhansia nuoria, jotka ovat luoneet keppihevosten ympärille kokonaisen kulttuurin. Hobbyhorse Revolution on dokumenttielokuva nuorista, jotka löytävät itsensä keppihevosilla ratsasatamalla. Selma Vilhusta haastatteli Niina Mäkeläinen.

 • Uurnat odottavat taas sinua, mutta älä lähesty niitä valmistautumattomana. Sinulla on vain yksi ääni, älä käytä sitä väärin - Kultakuumeen kolumnisti Juha Hurme auttaa valinnassa.

 • Aleksandr Puskinin runoromaaniin ja Pjotr Tsaikovskin sävellykseen perustuvasta Jevgeni Onegin –oopperasta nähdään tänän keväänä ainakin kolme tulkintaa. Professori Pekka Pesonen ja dramaturgi Juhani Koivisto kertovat teoksen yllättävistä taustoista. Toimittaja Lisa Enckell.

Kuuntele myös

  Muualla Yle.fi:ssä