Vega Söndag

su 25.9.2016

 • 21 min
 • ei kuunneltavissa

Vad är det som gör att man väljer att kalla sig själv nynazist och uppslukas till den grad att man lämnar sitt gamla liv och helhjärtat går in i en hats- och våldsideologi? Vi träffar Nazibruden som var en frontfigur för vitmaktmusik och var pådrivande i den innersta kretsen av högerextremismen i Sverige men som idag arbetar med flyktingar inom den Svenska kyrkan. Mats Fridlund, professor från Aalto univeristet, kommenterar och belyser. Vi talar också om det moraliska seendet, vilket ansvar har vi att se en annan människas lidande? Var kommer våra attityder gentemot flyktingar? Filosofen Antony Fredrisson och psykologen Mikaela Särkilahti diskuterar. Och så gör vi ett nedslag i nyheternas värld och frågar oss om den mediala bilden av våld och brott stämmer med verkligheten? Till vår hjälp att besvara frågan har vi kriminologen Maria Normann. Programvärd: Sonja Smederevac.

Lähetykset

 • su 25.9.2016 9.05 • Yle Vega

Jaksot

 • På ett tio hektar stort, till stor del inhägnat område i Norra Vallgrund i Replot, Korsholm finns viltvårdcentret Wildcare. Här tar Markku Harju emot skadade och sjuka vilda djur.
  Markku Harju är nu näst ut i vår serie Hjälparna - och den här gången handlar det om djurens hjälpare.
  Mest känd är Markku Harju kanske i samband med sin älgko Mervi som bott här sedan hon var några dagar gammal och som numera är en riktig rikskändis. Och hon och Markku är riktigt goda kompisar. Vi ska följa med Jessica Morney och träffa Markku och Mervi.

 • Har du också ett plagg som du älskar? Som du kanske känner dig fin i trots att det är trådslitet och 15 år gammalt. Känslan av kjolen som böljar i vinden och slipsen som stramar åt på begravningen. Siden mot huden eller kliande yllestrumpor. Kläder är något mera än ett sätt att skyla och värma kroppen, de är en del av oss. Pia Abrahamsson diskuterar kläder och känslor med arkivarie Yrsa Lindqvist från SLS och Pia-Maria Lehtola som är svenska Yles moderedaktör.

 • Behovet av information om könsidenitet är skriande i skolorna, säger Panda Eriksson, ordförande för föreningen för transpersoner, Trasek. Det finns inga strukturer som hjälper den enskilda läraren.
  Eriksson deltog i Yle Vegas kulturdebatt on genusfrågor. De övriga debattörerna var företagaren Fredrik Pelin och Fredrika Biström, verksamhetskoordinator på Regnbågsankan.

 • Stora samhällsfrågor med mänskligt perspektiv. Programvärd: Pia Abrahamsson.

 • Hur var det att vara mamma på 70-talet och hur är det nu? Pia Abrahamsson möter Johanna Metsämäki, mamma till en treåring och en tremånaders baby, och Christina Sylvin, mor och mormor som på söndag förlänas Finlands Vita Ros orden av I klass med guldkors.

 • Vi ska fortsätta vår miniserie här som vi kallar Hjälparna. Vi träffar personer som gör skillnad i andra människors liv, som håller det att vara medmänniska högt.
  Nu ska vi till Kristinestad där Sidebybon Sara Bondegård driver en fotostudio. Hon är också en av dem som engagerat sig i de flyktingar som kommit till trakten och hon har ställt upp speciellt för ensamkommande unga. Jessica Morney har träffat Sara i hennes fotoatelje

 • Hur var det att vara mamma på 70-talet och hur är det nu? Pia Abrahamsson möter Johanna Metsämäki, mamma till en treåring och en tremånaders baby, och Christina Sylvin, mor och mormor som på söndag förlänas Finlands Vita Ros orden av I klass med guldkors.

 • Den världsberömde Nobelpristagaren Orhan Pamuk besökte Helsingfors och med anledning därav läste Peter Lüttge om hans bok "Snö" Peters brev till Pamuk kan du läsa här: https://svenska.yle.fi/artikel/2017/05/13/peter-luttge-snalla-orhan-pamuk-fortsatt-att-tiga-om-den-aktuella-situationen-i

 • Stora samhällsfrågor med mänskligt perspektiv. Programvärd: Pia Abrahamsson.

 • Det lilla ordet förlåt kan vara både lätt och svårt att säga. Det kan vara det som man hastigt hasplar ur sig då man ser att man sårat någon. Eller sen kan det vara hart när omöjligt att säga eller höra då känslan av oförrätter hänger över en. Hur ska man hitta ett sätt att verkligen försonas, och behöver man förlåta allt? Pia Abrahamsson diskuterar med terapeuten Mela Nyholm och Yvonne Terlinden som är familjerådgivare. I programmet hörs också Petra Krantz Lindgren, känd beteendevetare och författare i Sverige, om hur vi lär våra barn att visa respekt och inse följderna av det de gör.

 • Mikael Kilpi har levt med havet intill sig i hela sitt liv. Både i yrkeslivet och privat. Havet bjuder alltid på nya ansikten och ger själen ro.

 • Vi ska inleda en ny miniserie här som vi kallar Hjälparna. Vi träffar personer som gör skillnad i andra människors liv, som håller det att vara medmänniska högt.
  Först ut i serien är Gun Korsbäck. Hon arbetar på begravningsbyrån i Korsnäs. Redaktör Jessica Morney

Kuuntele myös

  Muualla Yle.fi:ssä